Corespondență din Bruxelles
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că în discuţiile cu oficialii europeni a prezentat punctul de vedere al României privind viitorul buget multianual al UE, pentru perioada 2021-2027, precizând că ţara noastră susţine menţinerea unei finanţări solide pentru coeziune şi agricultură.
El a spus că în discuţiile cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, principalul subiect a fost bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
“Am prezentat punctele noastre de vedere privitoare la acest buget. De asemenea, ne-am informat privitor la evoluţia discuţiilor legate de buget, a spus Orban, într-o declarație de presă susținută la finalul primei zi de discuții cu lideri și oficiali ai Uniunii Europene în cadrul unei vizite de trei zile pe care o efectuează la instituțiile UE și la NATO.
”Am precizat punctele noastre de vedere: menţinerea unei finanţări solide pentru coeziune care să permită României utilizarea acestor fonduri pentru a asigura o dezvoltare economică şi o apropiere de nivelul mediu de venit pentru cetăţenii români; de asemenea, interesul nostru major pentru menţinerea unei finanţări consistente pentru agricultură atât pe pilonul I, cât şi pentru pilonul II, asigurarea convergenţei în ceea ce priveşte plăţile directe la hectar, producerea subvenţiei la hectar cum este cunoscută de fermierii români, la un nivel cât mai apropiat de nivelul mediu european. Suntem foarte interesaţi de modul în care se constituie şi va fi utilizat ceea ce se numeşte Just Transition Fund, adică Fondul pentru o Tranziţie Dreaptă. Se ştie că Pactul Verde – Green Deal – conţine obiective foarte ambiţioase în ceea ce priveşte mediul, dar nu numai, şi mai ales pentru ţările care nu sunt la nivelul de dezvoltare la care sunt cele mai dezvoltate ţări europene presupune nişte costuri pentru noi şi solicităm să existe o finanţare pentru România şi pentru alte ţări în situaţie similară care să permită susţinerea unor investiţii care să ajute România să atingă obiectivele formulate în Green Deal”, a declarat Orban.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro de către Guvern, prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat rolul deosebit pe care Consiliul European îl deține în avansarea negocierilor privind definirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și încrederea că președintele Charles Michel va imprima o cadență sporită a acestui proces care să permită adoptarea la timp a unui buget european ambițios, capabil să susțină punerea în aplicare a angajamentelor asumate prin Agenda Strategică a UE.
De asemenea, Orban a subliniat importanța pe care România o acordă modului în care cele două politici tradiționale – Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună – vor fi reflectate în termeni de alocări și criterii de implementare în viitorul buget UE.
În context, prim-ministrul României a făcut referire la obiectivul Comisiei Europene de a prezenta, în cel mai scurt timp, propunerile sale vizând crearea unui mecanism financiar dedicat susținerii implementării noului Pact Ecologic European, exprimând așteptarea României ca aceste propuneri să fie centrate pe susținerea statelor membre și regiunilor celor mai vulnerabile în procesul de tranziție, în complementaritate cu mecanismele și fondurile disponibile prin politica de coeziune, care nu trebuie să fie afectate.
Totodată, în cadrul dialogului cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și resurse umane, Ludovic Orban a reiterat susținerea României pentru o avansare rapidă a negocierilor și pentru agrearea unui buget european ambițios, care să permită continuarea implementării, fără sincope, a proiectelor în derulare, precum și demararea de noi proiecte cu finanțare europeană. Acesta a subliniat importanța celor două politici investiționale de bază, politica de coeziune și politica agricolă comună, evidențiind interesul prioritar al României ca alocările pentru aceste două politici să nu fie afectate în noul exercițiu.
De asemenea, a punctat importanța agreării la nivel UE a unor mecanisme mai flexibile și simplificate de implementare, care să permită un acces mai facil al beneficiarilor la fondurile europene. În contextul discuțiilor, prim-ministrul României a punctat și măsurile privind îmbunătățirea absorbției pe actualul Cadru Financiar, precum și acțiunile demarate de pregătire a implementării pe viitorul Cadru.
Prim-ministrul Ludovic Orban se află, de marţi până joi, în vizită de lucru la Bruxelles, la instituțiile Uniunii Europene și ale NATO, unde se va întâlni cu președinții Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, cât și cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.
Astfel, în prima zi a vizitei sale la Bruxelles, premierul Ludovic Orban a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, urmată de o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu: negociatorul-şef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, Michel Barnier, comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans şi cu Johannes Hann, comisarul european pentru buget şi resurse umane.