Connect with us

NATO

Premierul luxemburghez, despre afirmațiile Ucrainei că drone ale Rusiei au lovit România: Dacă un aliat NATO este atacat, reacționăm cu toții. Dacă este o consecință a unui atac în altă parte, atunci este altceva

Published

on

© Administrația Prezidențială

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a afirmat marți, la Cincu, că în cazul în care o țară NATO este atacată, toți ceilalți aliați vor fi solidari cu aliatul respectiv, poziția sa venind în contextul atacurilor recente cu drone rusești împotriva porturilor ucrainene pe Dunăre, în apropierea granițelor României.

Bettel a făcut aceste precizări în cadrul unor declarații de presă pe care le-a susținut la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov, alături de președintele Klaus Iohannis, care l-a primit în vizită la grupul de luptă NATO unde Luxemburgul a dislocat cel mai mare contingent al său peste hotare.

În acest context, președintele Iohannis a asigurat că “nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” nu a luat contact cu teritoriul României în cadrul atacurilor cu drone pe care Rusia le-a lansat duminică împotriva porturilor ucrainene pe Dunăre.

“Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred”, a precizat și premierul luxemburghez Xavier Bettel, prezent la conferinţa de presă comună cu şeful statului român.

Cei doi lideri au răspuns unor întrebări în contextul în care ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a indicat că ţara sa deţine probe fotografice ce arată că drone ruse au lovit teritoriul României, deși Ministerul Apărării Naționale și de ministrul de externe Luminița Odobescu au dezmințit că pe teritoriul țării noastre ar fi căzut drone.

Ambii înalți oficiali au vorbit de multiple scenarii în contextul conflictului după o întrebare din partea unui jurnalist luxemburghez făcând trimitere la deciziile summitului NATO de la Vilnius, unde aliații au adoptat cele mai vaste planuri de apărare regională după Războiul Rece, cu un nou model de forțe de 300.000 de militari și cu o apărare antiaeriană “cu accent inițial pe flancul estic”.

“Avem proceduri pe care le-am adoptat. Vreau să subliniez că dacă o țară este atacată celelalte vor fi solidare cu ea. Acesta este principiul. Ceea ce puteți citi printre rândurile declarațiilor președintelui Iohannis este că trebuie să existe un echilibru. Dacă este un atac, reacționăm cu toții. Dacă este o consecință a unui atac în altă parte și a ajuns și la noi, atunci este altceva. Însă principiul în cazul unui atac este foarte clar. Și România știe că poate conta pe noi”, a conchis Xavier Bettel.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Ministrul Apărării participă în perioada 3-4 octombrie la Forumul de Securitate de la Varșovia care se va concentra în acest an pe rolul din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est pentru securitatea euro-atlantică

Published

on

© Angel Tîlvăr/Facebook

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr va participa în zilele de 3 și 4 octombrie, la Forumul de Securitate de la Varșovia, aflat la cea de-a 10-a ediție.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, Forumul de Securitate de la Varșovia este una dintre cele mai prestigioase conferințe dedicate cooperării transatlantice, iar tema centrală din acest an este dedicată rolului din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est pentru securitatea euro-atlantică, în actualul context de securitate. Oficialul român va participa la dezbaterile din cadrul panelului „Strategic Autonomy &Europe’s Transatlantic Commitments”.

Pe durata forumului, ministrul român al apărării va avea și o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Polonia și Slovenia, precum și cu Președintele Comitetului Militar al NATO, prilej cu care vor fi abordate aspecte ale situației de securitate regională în contextul războiului de agresiune al Federației Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile adoptate la nivel NATO pentru întărirea posturii de apărare și descurajare, respectiv aspecte care vizează cooperarea la nivel UE și în plan bilateral.

Totodată, ministrul român al apărării naționale se va întâlni cu doi congresmeni americani, Thomas Keane și Bill Keating, prilej cu care va discuta aspecte legate de principalele amenințări de securitate din regiunea Mării Negre, implicarea României în sprijinirea multidimensională a Ucrainei, precum și principalele repere ale cooperării bilaterale România – SUA în domeniul apărării pentru dezvoltarea programelor de înzestrare și a oportunităților de investiții în sfera industriei de apărare din România.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

NATO își consolidează misiunea de menținere a păcii din Kosovo cu 200 de militari britanici

Published

on

© Ministry of Defence

Forțele britanice vor fi desfășurate în cadrul misiunii NATO de menținere a păcii din Kosovo, în urma unei solicitări din partea Alianței. Această decizie vine ca urmare a atacului violent asupra poliției kosovare din nordul Kosovo la 24 septembrie și a creșterii tensiunilor în regiune, informează un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În urma unei solicitări din partea Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR) și a aprobării Consiliului Nord-Atlantic, Regatul Unit va desfășura în următoarele zile aproximativ 200 de soldați din Batalionul 1 al Regimentului Regal al Prințesei de Wales, care se vor alătura contingentului britanic de 400 de soldați aflat deja în țară, ca parte a unui exercițiu anual. Unitatea armatei britanice a fost repartizată Comandantului NATO al Forței din Kosovo în urma unei cereri specifice din partea Comandantului Suprem Aliat în Europa, “SACEUR”, generalul american Chris Cavoli.

“Desfășurarea Batalionului 1 al Regimentului Regal al Prințesei de Wales demonstrează capacitatea de reacție a forțelor armate britanice. Continuăm să fim o parte fundamentală a alianței NATO, împărtășind expertiza și forța noastră militară. Extinderea sprijinului nostru pentru Forța din Kosovo (KFOR) subliniază angajamentul nostru de neclintit față de NATO și față de securitatea regiunii Balcanilor de Vest”, a declarat Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării.

Sub comanda NATO și lucrând alături de forțele altor națiuni aliate, forțele britanice vor fi disponibile pentru a desfășura operațiuni în conformitate cu mandatul KFOR de a menține un mediu sigur și securizat și libertatea de mișcare pentru toți locuitorii din Kosovo.

NATO conduce o operațiune de menținere a păcii în Kosovo – Forța Kosovo (KFOR) – din iunie 1999. Trupele din cadrul Forței pentru Kosovo (KFOR), condusă de NATO, sunt furnizate de 28 de țări. Regatul Unit contribuie cu două unități de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), ofițeri de stat major la Comandamentul misiunii, alături de angajamentul SRF, menținut la 14 zile de pregătire. Angajamentul Regatului Unit față de KFOR a fost prelungit în mai 2023, când ministrul pentru forțele armate, James Heappey, a anunțat că Regatul Unit va continua să contribuie la misiunea NATO cel puțin până în 2026.

Continue Reading

NATO

Marea Britanie a vândut României două nave “vânător de mine” capabile să elimine mine rusești: Prin acordul cu România, contribuim la securitatea în Marea Neagră

Published

on

© Royal Navy

Navele HMS Blyth și HMS Pembroke ale Forțelor Navale Britanice, care au patrulat pe mare ca nave contra minelor (MCMV) din clasa Sandown, au fost vândute României, informează navalnews.com, citând un comunicat al Departamentului apărării de la Londra, subliniind că prima navă a fost scoasă din uz în 2021, în timp ce cea de-a doua va fi retrasă la începutul anului viitor.

Acționând în numele secretarului Apărării, Grant Shapps, cele două au fost vândute de către Autoritatea de vânzare a echipamentelor de apărare (DESA), care se ocupă de vânzarea vehiculelor, navelor și echipamentelor care nu mai sunt necesare pentru forțele armate britanice.

În numele Comandamentului Marinei Militare, echipa Ships Support din cadrul Defence Equipment and Support (DE&S) a lucrat cu Babcock pentru a recondiționa vânătoarele de mine înainte de a fi transferate noilor proprietari.

Marina Regală va oferi pregătire individuală pentru operatori și mentenanță prin intermediul programului de pregătire internațională în domeniul apărării (IDT) și pregătire colectivă prin intermediul programului de pregătire operațională pe mare a flotei (FOST), arată sursa citată.

“Având în vedere climatul geopolitic actual, relația Regatului Unit cu aliații săi din NATO este mai importantă ca niciodată. Acest acord cu România este cea mai recentă relație strategică pe care am consolidat-o, oferind marinei lor o nouă capacitate și, în mod crucial, aducând o contribuție reală la securitatea în regiunea Mării Negre”, a declarat James Cartlidge, ministrul pentru achiziții publice în domeniul apărării.

Fostele nave din clasa Sandown au o lungime de 52,5 m, cântăresc 485 de tone și au o rază de acțiune de peste 2.500 de mile nautice fără realimentare.

Acestea folosesc sonare de înaltă definiție pentru a cerceta fundul mărilor din întreaga lume în căutarea minelor și a explozibililor pierduți, care sunt apoi distruse în siguranță de echipele de scafandri de deminare ale navei sau de sistemul de eliminare a minelor ATLAS Seafox.

De asemenea, au colaborat îndeaproape cu partenerii regionali și de coaliție pentru a menține securitatea căilor maritime de comunicații, esențiale pentru transportul maritim internațional și pentru economia globală.

HMS Blyth a fost una dintre cele patru nave de vânătoare de mine ale Marinei staționate permanent în Golf. De asemenea, a fost desfășurată în Marea Baltică și pentru sarcini interne.

Unul dintre cele mai notabile succese ale HMS Pembroke a fost descoperirea și eliminarea în siguranță a unei mine rusești din Primul Război Mondial. Un vehicul subacvatic cu telecomandă a fost folosit pentru a identifica dispozitivul în largul coastei Lituaniei înainte de a fi eliminat în siguranță.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
PARLAMENTUL EUROPEAN6 mins ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA49 mins ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi54 mins ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.2 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu6 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.1 week ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

Trending