Connect with us

GENERAL

Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, va dezbate viitorul Europei cu europarlamentarii în sesiunea plenară a Parlamentului European. Agenda completă a reuniunii din luna mai

Published

on

Corespondență din Strasbourg. Violeta Dan

Între 28-31 mai eurodeputații se întâlnesc în sesiune plenară la Strasbourg unde urmează să dezbată, să voteze propuneri legislative, dar unde vor dezbate cu premierul Xavier Bettel și cu președintele Comisiei Europene, viitorul Europei. Aceasta, are loc pe 30 mai, va fi cea de-a șasea într-o serie de dezbateri  privitoare la Viitorul ale Europei între șefii de stat și guverne ale UE și deputații europeni, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Foto: European Parliament

Următorul lider UE care se va adresa Parlamentului va fi prim-ministrul olandez Mark Rutte, la sesiunea plenară din iunie la Strasbourg.

Bugetul UE post-2020: deputații europeni trebuie să răspundă planurilor Comisiei Europene

Deputații europeni vor dezbate (29 mai) și vor vota (30 mai) cu privire la o rezoluție care să prezinte punctul lor de vedere cu privire la propunerea recentă a Comisiei Europene pentru următorul buget pe termen lung al UE (2021-2027).

Instrumente de protecție comercială mai puternice pentru a proteja locurile de muncă și industria UE – votul final

UE urmărește să lupte mai eficient împotriva dumpingului ecologic și social, grație unui proiect de lege care va fi dezbătut marți și care va fi votată miercuri.

UE ar putea impune tarife mai mari pentru importurile care fac obiectul unui dumping sau subvenționate din țări terțe, în conformitate cu o nouă lege, aprobată în mod informal de deputații europeni și miniștrii UE în decembrie 2017. 

După intrarea în vigoare a acestei legislații,  investigațiile privind cazurile antidumping ar fi mult mai scurte și ar implica sindicatele și ar fi creat un birou de asistență pentru IMM-uri. Dezbaterea va avea loc pe 29 mai, iar votul pe 30 mai.

Restaurarea încrederii în Schengen 
Primul raport anual privind situația Schengen abordează principalele deficiențe în punerea în aplicare a acquis-ului Schengen, progresele înregistrate în rezolvarea acestor deficiențe și pașii viitori.
Deputații europeni condamnă continuarea reintroducerii controalelor la frontierele interne și a construirii barierelor fizice, inclusiv a gardurilor, între statele membre.
Se estimează că costul de neaplicare a schemelor Schengen pentru toate țările pentru doi ani variază între 25 și 50 de miliarde de euro. Dacă toate țările vor reintroduce permanent controalele la frontieră, costul de peste 10 ani ar fi în jur de 100-230 de miliarde de euro. Dezbatere pe 29 mai și vot pe 30 mai.
 
Viitoarea politică agricolă a UE: deputații europeni se angajează să respingă reducerile bugetare și renaționalizarea

Planurile pentru o politică agricolă comunitară post-2020, mai inteligentă, mai simplă, mai durabilă, dar și bine finanțată și cu adevărat comună, vor fi dezbătute luni și votate miercuri.

Viitoarea politică ar trebui să facă fermele europene mai durabile din punct de vedere ecologic, să încurajeze inovarea, cercetarea și practicile agricole inteligente, dar, mai presus de toate, trebuie să le permită să continue furnizarea de alimente sigure cetățenilor UE, spun eurodeputații. În acest scop, aceștia doresc cel puțin menținerea bugetului PAC la nivelul actual. Dezbaterea va avea loc pe 28 mai, iar votul pe 30 mai.

Detașarea lucrătorilor: votul final privind remunerarea egală și condițiile de muncă

Lucrătorii trimise temporar într-o altă țară a UE vor beneficia de egalitate de remunerare pentru o muncă egală în același loc, în baza unor proiecte de norme care urmează să fie aprobate marți.

Normele revizuite, care au fost aprobate în mod informal de către negociatorii Parlamentului European și Consiliului în luna martie, vizează asigurarea unei protecții mai bune pentru lucrătorii detașați și o concurență loială pentru companii.

Durata detașării a fost stabilită la 12 luni, cu o posibilă prelungire de 6 luni. După această limită, lucrătorul ar putea rămâne în statul membru în care sunt detașați, însă toate normele de muncă ale țării gazdă ar începe să se aplice.

Toate regulile de remunerare ale țării gazdă se vor aplica lucrătorilor detașați. Cheltuielile pentru călătorii, bord și cazare ar trebui să fie plătite de angajator și să nu fie deduse din salariile lucrătorilor.

Dezbaterea și votul vor avea loc pe 29 mai.

Președintele Guineei Alpha Condé se adresează Parlamentului European pe 29 mai
 
Alpha Condé le va cere deputaților europeni să consolideze relațiile UE cu Africa, să facă bilanțul anului în calitate de președinte al Uniunii Africane (UA) și să menționeze acordul semnat recent cu privire la zona de liber schimb continentală (ZLEC) și progresele înregistrate Inițiativa privind energia regenerabilă din Africa.
 
Columbia: Președintele Juan Manuel Santos se adresează PE pe 30 mai

Fostul președinte columbian Juan Manuel Santos se va adresa deputaților într-o ședință formală miercuri, la prânz.

Santos va solicita consolidarea relațiilor UE cu America Latină și le va spune deputaților europeni despre punerea în aplicare a procesului de pace în țara sa. Santos este Președinte din 2010. El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2016 pentru eforturile sale de a ajunge la un acord de pace cu FARC, semnat în noiembrie 2016.

Pașapoartele UE pentru vânzare: deputații europeni doresc mai multă transparență și controale

Programul “vizei de aur” utilizat de unele state membre UE pentru a acorda cetățenie sau drepturi de ședere în schimbul investițiilor,va fi dezbătut în plen miercuri, 30 mai.

Potrivit criticilor, acest program nu sunt doar discriminatorii, fiind disponibile doar pentru cei bogați, dar constituie și o sursă de corupție, deschid ușa la spălarea banilor și evaziunea fiscală și pun în pericol zona Schengen liberă. Unii deputați europeni sunt îngrijorați de faptul că corupția și criminalitatea pot crește din cauza acestor tipuri de scheme și se tem că ar putea fi contrar valorilor UE. 

Deputații europeni vor vota cu privire la îmbunătățirea durabilității pe piețele financiare

Piețele de capital ale UE ar trebui să fie aliniate îndeaproape cu obiectivele durabile și de mediu, deputații europeni urmează să declare într-o rezoluție care urmează să fie dezbătută luni și supusă la vot marți.

Rezoluția solicită direcționarea capitalului către active durabile, care sunt viabile din punct de vedere financiar pentru investitori. Aceasta include inițiative privind stabilirea prețurilor pentru investițiile dăunătoare mediului în funcție de profilul lor de risc pe termen lung, reducerea investițiilor în energii nesustenabile, eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili și stabilirea unui mod de clasificare a durabilității pentru a ghida deciziile de investiții. Aceasta este o rezoluție fără caracter legislativ. Dezbaterea va fi pe 28 mai iar votul pe 29.

Autoturisme second-hand: deputații europeni solicită luarea unor măsuri de către UE pentru a preveni fraudarea kilometrajului
Pentru a promova siguranța rutieră și pentru a se asigura că cumpărătorii nu sunt amăgiți, deputații europeni doresc ca Comisia Europeană să propună noi măsuri pentru a asigura că înregistrările contorului de parcurs sunt mai des înregistrate și transmise mai ușor transfrontalier. Ambele măsuri s-au dovedit eficiente în combaterea acestui tip de fraudă.

Companiile de automobile ar trebui să îmbunătățească soluțiile tehnice pentru a preveni manipularea frauduloasă, care se produce în proporție de 30-50% din autoturismele uzate vândute la granițele UE, iar țările UE ar trebui să o recunoască drept infracțiune, au adăugat deputații europeni. Dzbaterea va fi pe 30 mai și votul pe 31.

Solidaritate: deputații europeni aprobă ajutorul acordat de UE Greciei, Spaniei, Franței și Portugaliei în valoare de 104,2 milioane de euro

50,6 milioane de euro vor ajunge în regiunea Centro din Portugalia ca urmare a incendiilor forestiere violente în iunie și octombrie 2017, în timp ce Spania va primi 3,2 milioane de euro pentru a repara daunele în regiunea vecină a Galicii.

Franța va primi 49 milioane euro pentru a repara daunele cauzate de uraganele Irma și Maria în regiunile franceze Saint Martin și Guadelupa în septembrie 2017.

În cele din urmă, Grecia va primi 1,3 milioane de euro pentru a repara locuințele, întreprinderile și infrastructura în urma cutremurelor din Lesbos din iunie 2017.

 

 
 

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană convoacă pe 30 noiembrie primul Forum Schengen pentru consolidarea guvernanței spațiului de liberă circulație

Published

on

© European Communities, 1990/Source: EC - Audiovisual Service

Luni, 30 noiembrie, Comisia Europeană va convoca primul Forum Schengen organizat vreodată, reunind membri ai Parlamentului European și miniștri ai afacerilor interne și urmărind să încurajeze cooperarea concretă și dialogul politic pentru a aborda provocările actuale și pentru a construi un spațiu Schengen mai rezilient, informează un comunicat

Discuțiile vor influența Strategia pentru un spațiu Schengen mai puternic, care urmează să fie prezentată la jumătatea anului 2021 și vor aborda următoarele teme:

  • consolidarea guvernanței spațiului Schengen și îmbunătățirea mecanismului de evaluare a punerii în aplicare a normelor Schengen, pe baza experienței acumulate în urma pandemiei de coronavirus
  • rolul spațiului Schengen în etapa de redresare economică post-coronavirus
  • găsirea unei căi de urmat în ceea ce privește revizuirea Codului frontierelor Schengen
  • utilizarea mai eficientă a măsurilor alternative la reintroducerea controalelor la frontieră
  • o mai bună gestionare a frontierelor externe ale UE
  • consolidarea cooperării polițienești și a schimbului de informații.

Reuniunea va începe, prin videoconferință, la ora 9.00 CET, cu un mesaj din partea președintelui Ursula von der Leyen cu ocazia celei de-a 35-a aniversări a spațiului Schengen. Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, va prezenta observații cu privire la tematica evenimentului tot în deschidere, urmate de un discurs special al comisarului pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Tanja Fajon, președinta Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, va avea, de asemenea, un discurs. 

Continue Reading

GENERAL

Germania a preluat președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei cu obiectivul de a lucra pentru o „Europă mai pașnică, mai dreaptă și mai tolerantă”

Published

on

© Ambasada Germaniei la București

Germania a preluat joi, 19 noiembrie, de la Grecia președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei cu obiectivul de a lucra pentru o „Europă mai pașnică, mai dreaptă și mai tolerantă” în următoarele șase luni de mandat, informează Ambasada Germaniei la București. 

Având sediul la Strasbourg, Consiliul Europei este organizația principală a continentului în privința drepturilor omului și numără 47 de state membre, inclusiv cele 27 ale Uniunii Europene.

„Visul unei Europe mai pașnice, mai drepte și mai tolerante nu se va împlini de la sine. Este o provocare zilnică pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas.

În următoarele șase luni de președinție, Germania va avea în vedere trei teme principale: respectarea drepturilor omului, a principiilor democratice și a statului de drept; modelarea viitorului ținând cont de noile tehnologii și pericolele pe care acestea le reprezintă; apropierea cetățenilor de Europa și valorile sale.

Germania deține în acest moment și președinția Consiliului Uniunii Europene, mandat început la 1 iulie și care se va încheia la sfârșitul lunii decembrie, când mandatul va fi preluat de Portugalia. 

Continue Reading

GENERAL

Atac terorist la Viena. PES este alături de ”poporul austriac”: Europa nu va capitula niciodată în fața urii

Published

on

© PES/Facebook

Partidul Socialiștilor Europeni și-a exprimat ”profunda tristețe” în urma atacului terorist care a avut loc aseară în Viena, soldat cu moartea a cel puțin patru persoane și rănirea a altora 15.

”Europa nu va capitula niciodată în fața urii. Teroarea nu va reuși niciodată să dezbine comunitățile noastre. PES este alături de poporul austriac și de ceilalți din Europa care au fost afectați de recentul val de terorism extremist islamic”, este precizat într-un comunicat al PES.

”Acesta este un atac îngrozitor împotriva oamenilor inocenți care se bucurau de o ultimă seară înainte de a intra în vigoare măsurile restrictive. Gândurile noastre se îndreaptă către aceștia și către familiilor lor. (…) Ura nu trebuie să învingă niciodată. Teroarea nu trebuie niciodată să dezbine comunitățile noastre. Trebuie să fim ca unul, ca europeni uniți de valorile noastre comune precum respectul, diversitatea și libertatea”, a transmis președintele PES, Serghei Stanișev, lăudând, în același timp, ”intervenția rapidă a forțelor de ordine și a echipelor medicale din Viena, care au reacționat rapid, cu curaj”.

Citiți și:
Atacul de la Viena: Liderii UE, Franța și Germania, mesaj de solidaritate cu Austria și de unitate europeană împotriva urii și terorismului
Președintele Klaus Iohannis condamnă cu „fermitate” actul „de teroare atroce” de la Viena și exprimă solidaritatea României cu Austria
Cancelarul Sebastian Kurz îi asigură pe austrieci că terorismul islamist nu va diviza Austria

Patru persoane au fost ucise și mai multe rănite în atacul terorist de luni noaptea, din Viena. Mai mulți atacatori au deschis focul asupra oamenilor din centrul capitalei Austriei. Unul dintre atacatori, un tânăr de 20 de ani condamnat în trecut pentru implicare într-o organizaţie teroristă și eliberat condiționat din închisoare, a fost ucis de forțele de ordine. Alți patru au fost arestați, iar unul ar fi încă în libertate și este căutat de polițiști.

Continue Reading

Facebook

Europe Talks 2020 – Survey

NATO25 mins ago

România propune aliaților din NATO inițierea procesului de redactare a unui nou Concept Strategic și se oferă să găzduiască viitorul Centru NATO în domeniul rezilienței

ROMÂNIA40 mins ago

Ziua Națională a României. Klaus Iohannis a decorat personalități din domeniul medical pentru lupta lor împotriva COVID-19

EDITORIALE58 mins ago

Op-ed | România 2030: Mic îndreptar pentru România europeană, transatlantică și rezilientă în deceniul următor

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comercializarea vaccinului împotriva COVID-19 ar putea obține aprobarea Agenției Europene de Medicamente la sfârșitul lunii decembrie

Dacian Cioloș4 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de unitate de Ziua Națională a României: Când îți iubești țara, nu stai deoparte atunci când alții îi fac rău. Trebuie să fim cu adevărat împreună

U.E.5 hours ago

Ziua Națională a României: Franța își exprimă dorința ca Bucureştiul şi Parisul “să lucreze la agenda europeană comună” în timpul președinției franceze a Consiliului UE în 2022

Cristian Bușoi5 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Pogramul EU4Health, tot mai aproape de un acord final

ROMÂNIA6 hours ago

VIDEO Gest diplomatic inedit: Ambasadoarea Finlandei la UE a interpretat alături de soțul ei romanța “Ciobănaș cu 300 de oi”

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UNTRR salută publicarea de către Comisia Europeană a primului set de clarificări referitoare la noile prevederi ale Pachetului Mobilitate 1

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen, mesaj pentru România după alocarea a 3 miliarde de euro pentru sprijinirea lucrătorilor: Europa vă este alături

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA3 days ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE6 days ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș6 days ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.1 week ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Bugetul politicii de transport nu a fost mărit de Parlamentul European, ceea ce este în detrimentul țărilor din Est

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Klaus Iohannis: Voi sprijini solicitările pentru fonduri europene pentru a începe reconstrucția Institutului Clinic Fundeni

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European cere o foaie de parcurs privind trecerea de la motoare cu combustie la cele bazate pe resurse nepoluante pentru a proteja producătorii și consumatorii

Gheorghe Falcă1 week ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Administrațiile locale trebuie să acorde prioritate studiilor pentru reabilitarea termică a clădirilor pentru a primi rapid finanțare europeană

Advertisement
Advertisement

Trending