Connect with us

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

Published

on

© Guvernul României

Institutul Clinic Fundeni, Institutul ”C.C. Iliescu” și Institutul Oncologic București (IOB) constituie priorități pentru investițiile în domeniul Sănătății și trebuie să se regăsească într-o platformă comună care să integreze costurile și managementul, a menționat, luni, premierul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

Acesta a vizitat Institutul Clinic Fundeni cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, marcată în fiecare an la 7 aprilie.

”Suntem în cea mai mare instituție spitalicească din România. Din punctul meu de vedere, investițiile în sănătate ar fi trebuit să pornească de aici. Astea sunt prioritățile. Avem Fundeni-ul, avem C. C. Iliescu, avem IOB-ul, toate trei trebuie să se regăsească pe o platformă integrată, astfel încât și costurile și managementul, chiar dacă vor fi făcute prin consorțiu, să fie totul integrat. Am stat de vorbă și cu personalul, am stat de vorbă și cu pacienți și nu vă ascund că este instituția spitalicească pe care o cunosc cel mai bine. Nu cred că este vreun pavilion pe unde să nu fi fost, ori cu părinții mei, ori cu frați, ori cu alți cunoscuți. N-am fost, Carmen nu cred că am fost vreodată internat, nici nu îmi doresc într-un viitor apropiat să fiu. Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani, este evident că sunt depășite. Este evident că oricât ar investi statul, sunt bani aruncați. Am văzut ce bani a investit Ministerul Sănătății în anul 2023 într-un laborator, dimensionat, totuși, care ar face față unei întregi platforme”, a menționat Ciolacu.

Prim-ministrul a amintit de decizia adoptată în urmă cu două săptămâni, și anume aceea de a aproba în Guvern indicatorii ”pentru viitoarea platformă de la Fundeni, aproape o investiție de 500 de milioane de euro, atât din POS, din exercițiu financiar actual, dar și din împrumut de la BEI și din bugetul de stat. Avem C. C. Iliescu trecut deja prin PNRR”.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că aceeași abordare va fi și în cazul Institutului Oncologic, deoarece, în viziunea sa, ”toate trei trebuie abordate unitar”.

”Vorbim foarte mult despre sănătate, vorbim de necesitatea actului medical în fiecare județ, în fiecare comună, în fiecare localitate, dar ne aflăm la Fundeni, la C. C. Iliescu, la Institutul Oncologic, unde cu adevărat se salvează vieți. Aici vin cazurile urgente, aici se fac implanturile renale, hepatice. De fapt și de drept, aici se face sănătatea, la fel cum se face și la Spitalul Universitar. De aceea și Spitalul Universitar, în afară de faptul că se face sănătate, și produce viitorii medici, viitorii asistenți medicali. Centrele universitare și astfel de instituții spitalicești precum Fundeni-ul, Spitalul Universitar sunt priorități. Repet, nu cred că dumneavoastră, ca și medici, chiar dacă sunteți și manageri, trebuie să mulțumiți vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte”, a continuat premierul.

Din punctul său de vedere, trebuie să existe o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătății, între Guvern, considerând că vremea scuzelor și a certurilor a trecut.

”Nu mai avem timp de scuze, nu mai avem timp de certuri. Sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro. Dacă am pierdut acești 3-4 ani din acest moment, România nu mai poate recupera, pentru că întotdeauna prioritățile europene devin cu totul altele. Acum este momentul să nu mai avem nicio scuză și să împingem lucrurile, şi am văzut cât de rapid și câte s-au deblocat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește spitalele de mari arși, toate trei, și de la București, şi de la Timișoara, și de la Târgu Mureș, Spitalul Oncologic de la Timișoara, cele trei spitale regionale, cel de la Craiova în aprilie își începe execuția, toate au o execuție de 48 de luni, Ministerul Finanțelor, cu noul sistem integrat de achiziții, sunt foarte multe lucruri care se suprapun. Pregătirea viitorilor medici la spitalul unde am fost cu domnul Rafila în Belgia, unde am trimis pacienții de la <<Colectiv>>. Toate aceste lucruri trebuie integrate într-un plan. Avem nevoie de o viziune. În nicio localitate nu se poate clădi ceva fără administrația locală, fără decidentul din ministere, toată lumea trebuie să fie o echipă şi, vă repet, eu unul personal, dar sunt ferm convins că dvs. şi mai mult, m-am săturat de explicații şi de certuri şi de motive de ce nu putem face. Mulțumesc mult pentru această onoare pe care mi-aţi făcut-o astăzi”, a conchis Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a evidențiat cele două condiții importante pentru a asigura dreptul la servicii de sănătate: să existe o infrastructură fizică care să fie adaptată vremurilor noastre, o structură de personal medical care să poată să ofere acele servicii.

De asemenea, Rafila a anunțat că, în urma vizitei la Washington, România a primit sprijin din partea Băncii Mondiale ca ”să continuăm și să finalizăm atât proiectele pentru cele trei centre de mari arși, cât și pentru dotarea în continuare a serviciilor de terapie intensivă, un domeniu foarte, foarte sensibil și, în paralel, cred că un lucru extrem de important este cel legat de utilizarea parteneriatului și a expertizei pe care o au cei din Statele Unite în ceea ce privește achizițiile din domeniul sanitar, care trebuie să fie făcute pe bază de transparență și pe eficiență cât mai mare”.

”Mă bucur să fim aici, colegii de la Institutul Fundeni, Institutul Clinic Fundeni nu numai că merita, trebuia să aibă o casă nouă, o va avea cu siguranță. Noi suntem foarte determinați să sprijinim acest lucru împreună, bineînțeles, cu tot Guvernul României și aș spune că acest termen de 48 de luni, care este pentru realizarea spitalelor regionale, va fi și termenul în care noul Institut Fundeni va putea să-și primească pacienții”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, Ziua Mondială a Sănătății se desfășoară în acest an sub tema ”Sănătatea mea, dreptul meu”, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat vineri, împreună cu omologul de la Chișinău,  Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea protocol de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat inițial la Chișinău, la 20 aprilie 2012, actualizarea acestui acord de cooperare militară survenind la scurt timp după ce Republica Moldova și UE au semnat marți, la Bruxelles, un acord de securitate și apărare.

Documentul va permite susținerea pregătirii și participării în comun la misiuni și operații în cadrul organizațiilor și coalițiilor multinaționale, precum cele sub egida Uniunii Europene.

“Semnarea acestui act este esențială în eforturile de creștere a rezilienței Republicii Moldova vizând, în special, întărirea capacității armatei sale de a contribui la securitatea internațională. Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naționale a Republicii Moldova la misiuni și operații în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de instruire și a interoperabilității cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naționale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni și mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană“, a spus ministrul apărării naționale, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Citiți și Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

Angel Tîlvăr a evidențiat, de asemenea, faptul că asistența de apărare și securitate pe care România o oferă autorităților de la Chișinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al țării și va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare și modernizare a Armatei Naționale.

În context, ministrul apărării naționale a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate și apărare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, din 21 mai.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

Published

on

© New Strategy Center

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, prezent vineri la Black Sea and Balkans Security Forum, a evidenția nevoia unui sprijin ”ferm” pentru state precum Ucraina ți Republica Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securității în regiunea Mării Negre, informează Agerpres.

”Războiul din Ucraina a arătat necesitatea unei prezenţe aliate robuste, puternice, în regiunea Marii Negre, fiind foarte clară nevoia de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces pe care îl susţinem puternic. (…) Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt esenţiale. Trebuie să lucrăm împreună pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, a declarat Tîlvăr.

Acesta a opinat că, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, de către Putin, instabilitatea în regiune a crescut, Marea Neagră devenind principala linie de confruntare între Rusia și statele pe care Moscova le consideră adversari.

”În acest fel, Rusia a inaugurat o nouă eră a războiului hibrid în regiunea Mării Negre unde mijloacele nonconvenţionale, inclusiv manipularea informaţiei şi interferenţele străine, au devenit predominante. Invadarea Ucrainei în luna februarie 2022 a generat o criză majoră de securitate în Europa evidenţiind totodată necesitatea unor capabilităţi de apărare robuste”, a completat Angel Tîlvăr.

Invazia Rusiei în Ucraina de reprezentant un impuls pentru Uniunea Europeană, care și-a intensificat în ultima perioadă eforturile comune de apărare, sprijinind în același timp Ucraina să reziste în fața forțelor ruse.

Așa se face că, în luna martie, Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, ambele documente urmărind ca statele membre “să investească mai mult, mai bine, împreună și european”.

Ele răspund astfel preocupărilor europenilor. Potrivit unui Eurobarometru publicat la mijlocul lunii aprilie, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial.

Aceste domenii se află și pe lista priorităților viitoarei agende strategice, care ar urma să fie adoptată în luna iunie a acestui an, după o serie de dezbateri găzduite de țări membre, printre care și România, între președintele Consiliului European, Charles Michel, și șefi de stat sau de guvern din UE. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale (DigCompRo), un element crucial în procesul de digitalizare a României.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, versiunea de lucru a DigCompRo, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, își propune să sprijine Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) în consolidarea capacității de a implementa Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru dezvoltarea competențelor digitale ale tuturor românilor.

”Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competențelor digitale. DigCompRo este o inițiativă ambițioasă, care va deveni cadrul național de dezvoltare a competențelor digitale pentru toți cetățenii României. Elaborarea acestui cadru este parte a investiției 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro. Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din orașe, comune și sate vor dobândi competențe digitale de bază în peste 1000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan la sediul Băncii Mondiale, unde a avut loc evenimentul. 

”Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literația și numerația. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competențe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are și o avea avea la dispoziție în sălile de clasă și în laboratoare”, a declarat, la rândul său, Ligia Deca.

Pentru ca economia românească să progreseze pe calea tranziției digitale, dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor este o direcție de investiții esențială. Formarea abilităților digitale ale cetățenilor români va permite României:

  • îmbunătățitrea rezultatelor pe piața muncii, inclusiv prin stimularea participării și prin perfecționare/ recalificare,
  • o participare civică mai bună, prin adoptarea și utilizarea serviciilor guvernamentale digitale,
  • îmbunătățirea rezultatelor în ce privește Indicele economiei și societății digitale (DESI), calculat anual de Comisia Europeană.

Având în vedere evoluția rapidă a peisajului digital, este necesar și oportun ca România să dezvolte și să faciliteze adoptarea pe scară largă a unui cadru național dedicat competențelor digitale pentru cetățenii români, adaptat specificului local, pornind de la cadrul de referință DigComp 2.2, elaborat de Comisia Europeană.

Această inițiativă va asigura condițiile ca România să rămână competitivă în era digitală și va permite României să evalueze într-o manieră cuprinzătoare și să dezvolte competențele digitale în rândul cetățenilor.

La eveniment au participat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anna Akhalkatsi, Manager de Țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, Ligia Deca, ministru al Educației, Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Claudia Niculescu, secretarul general al ANFP și Ana-Maria Bușoniu directorul general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE7 mins ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO21 mins ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.2 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA5 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE5 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE5 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.24 hours ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending