ROMÂNIA
Premierul Marcel Ciolacu: Trebuie să rămânem vigilenți pentru apărarea valorilor în care credem. Munca personalului din domeniul informațiilor pentru apărare constituie baza demolării tuturor provocărilor
Published
9 months agoon
By
Teodora Ion
În cei 20 de ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, România și-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor și principiilor democratice, a securității și stabilității în spațiul euroatlantic și în afara sa, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.
Acesta a participat la ceremonia de aniversare a 25 ani de la înființarea Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, din cadrul Ministerului Apărării.
”Este o onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la evenimentul de marcare a 25 de ani de activitate a Direcției Generale de Informații a Apărării. Și profit de prilej pentru a vă spune direct că vă respect și vă apreciez devotamentul. Misiunile militarilor români din structurile de informații au avut o contribuție remarcabilă la securitatea României și la marile proiecte de politică externă ale țării noastre”, a menționat Ciolacu în cadrul discursului susținut la evenimentul mai sus amintit.
El a amintit de ”contribuțiile valoroase” pe care le-au avut militarii români la ”acțiunile Alianței de asigurare a securității României, întregii regiuni și a tuturor statelor membre NATO”.
”Beneficiem de cea mai cuprinzătoare garanție de securitate pe care am avut-o vreodată, de o prezență aliată consolidată și o postură NATO întărită, de descurajare și apărare pe teritoriul național și în regiune. Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a fost nu doar un deziderat strategic de politică externă și securitate, ci și un obiectiv pentru care întreaga societate românească și-a unit forțele. Prin acțiunile statului român, ale militarilor noștri, este imperativ să menținem încrederea cetățenilor români în capacitatea de apărare a Alianței”, a continuat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu a punctat că ”războiul din Ucraina ne-a făcut pe toți mai conștienți de pericolele războiului hibrid, care se întinde dincolo de granițele războiului fizic”.
”Și România resimte pericolele războiului hibrid, care îmbracă diferite forme. În acest context, rolul structurilor de informații este cu atât mai important. Trebuie să rămânem vigilenți pentru apărarea valorilor în care credem, pentru garantarea securității economiei și cetățenilor noștri! În această luptă pentru bine, un rol vital îl au structurile de informații militare, iar munca personalului din domeniul informațiilor pentru apărare constituie baza demolării tuturor provocărilor, amenințărilor și riscurilor care amenință statul român și cetățenii săi”, a mai spus premierul.
În încheiere, el i-a felicitat pe cei din Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul MApN pentru ”profesionalism, seriozitate și vă doresc să aveți mereu satisfacția datoriei împlinite cu onoare pentru securitatea României și a românilor”.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții
Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina
Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust
Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul
Ministrul Digitalizării: După colaborarea de succes cu Vodafone pentru Cloud-ul Guvernamental, continuăm să punem bazele unei infrastructuri digitale moderne
Bogdan Ivan a discutat cu Luca Niculescu, coordonatorul pentru aderarea României la OCDE, despre pașii concreți pentru finalizarea dosarelor: Obiectivul nostru este să avansăm decisiv
ROMÂNIA
Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții
Published
51 minutes agoon
March 19, 2025By
Andreea Radu
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, a avut, la Palatul Victoria, un dialog deschis și aplicat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, organizație ce reprezintă 2.500 de companii din 17 sectoare esențiale ale economiei, care contribuie cu 26% la PIB-ul național.
„În contextul economic actual al României, predictibilitatea, digitalizarea și reducerea birocrației trebuie să fie priorități reale”, a declarat Bogdan Ivan.
În cadrul întâlnirii, ministrul Bogdan Ivan a abordat, alături de premierul Marcel Ciolacu, puncte esențiale pentru a susține un climat economic sănătos:
- „Fondurile europene și PNRR – accelerăm accesul la finanțare pentru proiecte strategice, astfel încât mediul de afaceri să beneficieze de resursele necesare dezvoltării.
- Reducerea birocrației și relația cu autoritățile de control – implementăm un sistem de reglementare clar, eficient și aplicabil, fără blocaje inutile.
- Energie, Turism și Transporturi – De la mecanismele de plafonare și decontare a prețurilor la energie, la modernizarea și fiscalizarea sectorului turistic și eficientizarea transportului feroviar”, a explicat ministrul.
„Suntem deschiși la soluții concrete și vom lucra împreună cu reprezentanții companiilor pentru a transforma aceste obiective în realitate. România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții, iar antreprenorii să se poată concentra pe creștere, nu pe hârtii și obstacole”, a concluzionat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
ROMÂNIA
România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor
Published
2 hours agoon
March 19, 2025By
Diana Zaim
În data de 18 martie 2025, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Daniel Mitov, ministrul de Interne al Republicii Bulgaria. Dialogul miniștrilor s-a axat pe prioritățile cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne din noua calitate de State Membre ce aplică integral acquis-ul Schengen, respectiv gestionarea migrației ilegale, securizarea zonei de frontieră comună româno-bulgară și a frontierei externe a UE, precum și destructurarea rețelelor de criminalitate organizată transfrontalieră, informează un comunicat al MAI.
„Gestionarea fluxului la frontieră este importantă pentru MAI. Dorim ca cetățenii români să simtă direct și concret intrarea în Spațiul Schengen. Înțeleg că partea bulgară trebuie să continue lucrările de reparații la Podul Prieteniei Ruse-Giurgiu, dar am discutat cu omologul și prietenul Mitov, ministrul bulgar de Interne, măsuri concrete de fluidizare a traficului și de sprijinire a cetățenilor care tranzitează frontiera prin patrule mixte și alte măsuri operative de facilitare a traficului la frontieră”, a transmis ministrului Cătălin Predoiu.
În continuare, Cătălin Predoiu a propus ca atenția imediată să se axeze pe „consolidarea controlului la frontierele externe și garantarea mobilității în siguranță în Spațiul Schengen, combaterea rețelelor de crimă organizată și a amenințărilor transfrontaliere, dar și pe îmbunătățirea răspunsului la noile provocări prin dezvoltarea de mecanisme comune pentru combaterea criminalității cibernetice și a atacurilor hibride.”
Ministrul Predoiu a evocat situația calmă de la frontierele României, atât în anul 2024, cât și în primele luni ale anului 2025, succes ce se datorează inclusiv parteneriatelor consolidate cu statele vecine. A fost evocată în mod special, ca exemplu de solidaritate și bune practici, activitatea derulată în comun cu Austria, Ungaria și Bulgaria pentru protecția frontierei bulgaro-turce, România având cel mai mare contingent de polițiști care efectuează misiuni împreună cu celelalte forțe participante.
Ministrul bulgar i-a mulțumit omologului român pentru cooperarea consolidată și permanentă derulată, atât la nivel de conducere, cât și la nivel tehnic între ministerele de resort pe multiplele paliere din domeniul afacerilor interne, în special pentru eforturile comune pentru gestionarea frontierelor și combaterea eficientă a criminalității organizate transfrontaliere, unde intensificarea cooperării între structurile competente în cadrul investigațiilor comune specifice a fost considerată esențială.
Schimbul de opinii a evidențiat relațiile foarte bune de cooperare existente între cele două state în domeniul afacerilor interne, atât la nivel bilateral, cât și european, și importanța menținerii unei colaborări strânse.
ROMÂNIA
ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor
Published
2 hours agoon
March 19, 2025By
Teodora Ion
ICI București a participat sa la cea de-a șaptea ediție a evenimentului Cybersecurity Forum, organizat de Financial Intelligence, cu sprijinul Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC și al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Potrivit unui comunicat al institutului, Cybersecurity Forum 2025, desfășurat la 17 martie, a reunit experți și lideri din domeniul securității cibernetice pentru a dezbate subiecte de actualitate, precum protecția împotriva criminalității cibernetice în contextul creșterii amenințărilor, atacurile cibernetice și infrastructura critică, cyberintelligence – vulnerabilități, riscuri și amenințări, cercetare-dezvoltare în domeniul securității cibernetice, educația cibernetică și securitatea plăților digitale, reziliența digitală în industria financiară și implementarea Directivei DORA, reglementarea inteligenței artificiale la nivel european prin AI Act și InvestAI – un nou instrument în viitorul Cadru Financiar Multianual.
Participarea ICI București la acest forum subliniază angajamentul institutului în promovarea securității cibernetice și în dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurilor critice și a datelor.
Evenimentul a oferit o platformă de dialog și schimb de bune practici între specialiști, autorități și mediul privat, contribuind la consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică din România.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva