Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Premierul Nicolae Ciucă a depus memorandumul inițial privind aderarea României la OCDE: Prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza ”Politici mai bune pentru vieți mai bune”

Published

on

© captură video/ Guvernul României - Facebook

România a depus joi, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea țării noastre la această organizație, informează Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la Paris, i-a înmânat secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, documentul care consfințește ”finalul primei etape”.

”Iată, înainte de finele anului reușim să înmânăm memorandumul inițial. Este, așa cum spuneam, finalul primei etape și, începând din acest moment, urmează partea prin care vom confirma tehnic și vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OCDE pentru clarificări și pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru îndeplinirea standardelor OCDE”, a declarat premierul într-o conferință de presă cu oficialului organizației.

Momentul vine într-un ”an dificil, este un context internațional dificil, atât în planul securității, cât și din punct de vedere economic, iar noi, românii, o știm foarte bine, aflându-ne în vecinătatea războiului pe care Rusia, neprovocat și ilegal, îl poartă împotriva Ucrainei”.

”Ca atare, în toate demersurile pe care noi le-am întreprins, am avut în vedere că, prin acest proces de aderare, avem ocazia de a lucra îndeaproape cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și de a învăța și de a reforma întreaga societate românească la standardele OCDE. Ceea ce doresc să reliefez este faptul că încă de la început am dorit să subliniem că nu marcăm acest moment ca fiind încă un moment de aderare la o organizație internațională. Prin acest demers ne-am angajat, Guvernul României s-a angajat, împreună cu celelalte instituții, împreună cu cetățenii români, ne-am angajat într-un proces de modernizare, într-un proces de transformare, într-un proces de reformă la nivelul întregii societăți, pentru că aici discutăm de un spectru larg de domenii, domenii pe care le-ați amintit și dumneavoastră. Discutăm de domeniul educației, de domeniul investițiilor, de domeniul concurenței, de domeniul guvernanței, de domeniul politicilor de mediu, de domeniul guvernanței publice, guvernanței corporative. Acestea sunt domeniile pe care noi ne-am angajat să le modernizăm și să facem în așa fel încât să le ridicăm la nivelul standardelor OCDE. Practic, prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza OCDE, <<Politici mai bune pentru vieți mai bune>>”, și-a exprimat speranța Nicolae Ciucă.

Acesta a mulțumit încă o dată pentru sprijinul acordat.

”Doresc să mulțumesc Secretariatului OCDE pentru că ne-au ajutat foarte mult în tot ceea ce a însemnat partea inițială de redactare și întocmire a procedurilor pentru procesul tehnic de aderare și doresc să mulțumesc în mod special Ambasadei noastre la Paris, domnului ambasador Luca Niculescu, astăzi, secretar de stat și responsabil direct de procesul de aderare la OCDE. Vă mulțumesc și sper să ne vedem curând în procesul de evaluare, la București”, a conchis prim-ministrul.

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Misiune de evaluare a OCDE la Secretariatul General al Guvernului. România este implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii standardelor necesare procesului de aderare, subliniază Luca Niculescu

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a subliniat coordonatorul național al acestui proces, Luca Niculescu.

Astfel, în ultimii ani, eforturile administrației publice românești au condus la îmbunătățirea eficienței și transparenței politicilor de reglementare, a completat acesta.

Potrivit unui comunicat al Secretariatului General al Guvernului, în perioada 10-14 iunie 2024 se desfășoară la București, la sediul Secretariatului General al Guvernului, misiunea de evaluare tehnică a României realizată de către Comitetul pentru Politica de Reglementare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Misiunea de evaluare are ca obiectiv analizarea modului în care România, în calitate de stat candidat, implementează principiile fundamentale de aderare pentru Comitetul pentru politici de reglementare expuse în Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Pentru derularea misiunii din această săptămână, reprezentanții Secretariatului General al Guvernului (SGG), care asigură punctul național instituțional în relația României cu acest comitet, au organizat întrevederi cu experți și oficiali ai instituțiilor și autorităților publice relevante, dar și cu actori din mediul de afaceri din România și societatea civilă, implicați în tematica politicilor de reglementare,  a analizelor de impact ex-ante și ex-post, în procesul de monitorizare și raportare precum și cooperarea cu agențiile de reglementare.

Delegația OCDE este condusă de Daniel Trnka, șef adjunct de divizie, avându-i alături pe Alexander Roberts, analist de politici și Pamela Portocarrero, analist de politici.

La deschiderea oficială a misiunii au participat Adrian Țuțuianu, secretarul general adjunct al Guvernului, și Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, coordonator național pentru aderarea României la OCDE.

De asemenea, la eveniment au participat experții din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) care vor sprijini din punct de vedere tehnic experții OCDE pe tot parcursul misiunii.

În cadrul sesiunii de deschidere a misiunii de evaluare, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a subliniat faptul că aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv important de politică externă și a evidențiat prioritățile Guvernului în domeniul politicilor de reglementare care sunt necesare pentru alinierea la standardele OCDE, respectiv:

  • Promovarea și aplicarea sistematică a analizelor de impact și evaluărilor în procesul de luare a deciziilor din administrația publică centrală, într-un mod fezabil și gestionabil de către ministere;
  • Continuarea activităților care vizează dezvoltarea capacității ministerelor și autorităților/agențiilor de reglementare de a utiliza date statistice și analize pentru fundamentarea proiectelor de acte normative;
  • Continuarea acțiunilor care vizează limitarea numărului reglementărilor adoptate prin ordonanțe de urgență;
  • Îmbunătățirea practicilor de consultare publică în legătură cu proiectele de acte normative;
  • Continuarea procesului de simplificare a costurilor administrative generate de legislație atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cetățeni;
  • Identificarea oportunităților oferite de tehnologiile digitale (inclusiv inteligența artificială) în domeniul evaluării impactului reglementărilor și al reglementărilor în general;
  • Dezvoltarea unor măsuri care vizează cooperarea internațională în materie de reglementări și evaluarea impactului proiectelor de acte normative asupra jurisdicțiilor externe.

Amintim că România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România nu se află în întârziere în ceea ce priveşte procesul de aderare la OCDE, dă asigurări coordonatorul național al acestui proces: Chestiunile cele mai consistente de acum vin

Published

on

© Guvernul României

Coordonatorul național pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, a dat asigurări că România nu se află în întârziere în ceea ce privește acest proces, dar a precizat că aspectele cele mai consistente vin de acum încolo.

El a participat la Forumul ARIR 2024, cu tema ”Noi orizonturi în relaţiile cu Investitorii: provocările europene”, conform Agerpres.

”Acum chiar suntem într-un ritm bun. Nu suntem deloc în întârziere pe nicăieri, dar chestiunile cele mai consistente aş spune că de acum vin, pentru că după toate rapoartele, după toate evaluările, care merg foarte, foarte în profunzime, poate mai în profunzime decât ale altor instituţii internaţionale, pentru că OCDE-ul este, după cum ştiţi, o organizaţie care se bazează pe date şi pe statistici şi pe cifre, deci, după toate acestea vor urma recomandările şi unele dintre ele trebuie îndeplinite până la momentul aderării”, a spus Luca Niculescu.

El a ținut să explice aceste aspecte pentru că este întrebat des când va adera țara noastră la această organizație.

”Nu există un termen pentru aderare. Adică, până când nu te aliniezi la standardele OCDE stai şi mai faci progrese. Am văzut în procesele precedente de aderare că unele ţări reuşesc să o facă în 4 ani, altor ţări le ia mai mult. Pot sa adere în 9 – 10 ani. Depinde de ritmul fiecăreia. Ziceam nu există un termen fixat de foaia de parcurs. Există o ţintă asumată de Guvernul României, spusă de prim-ministru când a venit secretarul general al OCDE acum două luni, la Bucureşti, Mathias Cormann, pentru a lansa studiul economic. Aceasta ar fi 2026. Deci, este o ţintă ambiţioasă, este o ţintă care poate fi atinsă dacă noi continuăm ritmul acesta bun pe care îl avem până acum”, consideră oficialul.

Luca Niculescu și-a exprimat optimismul cu privire la acest termen, spunând că lumea este mobilizată şi există chiar un ”mare elan” din partea instituţiilor româneşti pentru îndeplinirea recomandărilor.

La mijlocul lunii martie, Luca Niculescu declara că anul 2026 poate fi și anul în care țara noastră să adere la OCDE, „acest club prestigios, al statelor democratice cu economii dezvoltate.”

Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Un prim pas a fost făcut deja prin obținerea primului aviz formal de către România în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget (echivalent cu încheierea primei din cele 26 de evaluări OCDE). 

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Marcel Ciolacu: Recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare, axat pe modernizarea economică și socială a țării

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezidat astăzi, 28 mai 2024, Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții principalelor ministere, instituții și autorități publice implicate în procesul de aderare, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Membrii Comitetului Național au analizat evoluțiile procesului de aderare a României la OCDE și prioritățile pentru perioada următoare. În intervenția sa, premierul Marcel Ciolacu a trecut în revistă progresele realizate de la ultima reuniune din noiembrie 2023, punctând lansarea la 12 martie 2024 a Studiului economic al României 2024, în prezența Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, obținerea primului Aviz formal din cele 26 de avize prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE și evaluarea României în aproximativ 20 de formate de lucru ale Organizației.

În privința priorităților pentru perioada următoare, premierul Marcel Ciolacu a evidențiat importanța punerii în aplicare a recomandărilor primite din partea comitetelor organizației, pentru alinierea la standardele OCDE în materie de legislație, politici și practici. De asemenea, a subliniat importanța pregătirii participării la cele peste 15 evaluări de aderare prevăzute până la finalul anului (în domeniile concurență, asigurări și pensii private, substanțe chimice, afaceri sociale, comerț, educație, politica digitală, știință și cercetare, sănătate, pescuit).

Mă bucur să constat că recomandările din Studiul economic al OCDE sunt corelate cu obiectivele programului nostru de guvernare, axat pe modernizarea economică și socială a țării. Este necesar ca eforturile să fie axate pe îndeplinirea recomandărilor primite în toate domeniile de aderare la OCDE și pe participarea activă la evaluări. Implementarea PNRR sprijină în mod semnificativ aderarea la OCDE, prin corelarea dintre obiectivele PNRR și alinierea la instrumentele Organizației”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful guvernului a apreciat eforturile instituțiilor implicate în procesul de aderare, punctând că România se află pe o traiectorie pozitivă, fapt confirmat în dialogul permanent cu Secretariatul OCDE și statele membre ale Organizației. De asemenea, premierul a încurajat aparatul administrativ să mențină un ritm dinamic în perspectiva evaluărilor viitoare și să acorde o atenție prioritară îndeplinirii recomandărilor. A reiterat că procesul de aderare la OCDE este un exercițiu de anvergură, menit să sprijine autoritățile române în eforturile de modernizare, prin îmbunătățirea politicilor publice, cu impact asupra întregii societăți.  

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandumul inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, prin raportare la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de aderare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în vederea evaluării în 26 de comitete și grupuri sectoriale ale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și de către toate comitetele/grupurile de lucru sectoriale din Foaia de parcurs.

Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, instituțiile și autoritățile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare, acesta fiind condus de prim-ministrul României. Comitetul Național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO3 hours ago

Germania și Polonia nu mai pot furniza Ucrainei sisteme Patriot suplimentare. Pistorius: Alţi aliaţi pot face mai mult

ROMÂNIA3 hours ago

România, partener al Coaliției Globale pentru Justiție Socială. Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Luăm măsuri active pentru a avea locuri de muncă decente, mai bine plătite, precum și o societate incluzivă

U.E.3 hours ago

Extrema-dreaptă poate fi “izolată” în Germania, susține Martin Schulz, în timp ce admite o “divizare între germanii din vest și cei din fosta Germanie de Est”

U.E.4 hours ago

Prima lege europeană privind combaterea violenței împotriva femeilor a intrat în vigoare

CONSILIUL UE4 hours ago

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

U.E.5 hours ago

Martin Schulz o consideră pe Ursula von der Leyen un “candidat artificial” la șefia Comisiei Europene: Consiliul European și-a recăpătat puterea pe care Parlamentul i-o luase în 2014

CONSILIUL UE5 hours ago

Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Libertatea și democrația par a fi garantate de la sine. Realitățile ne dovedesc că oricând pot apărea pericole

U.E.5 hours ago

CJUE amendează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE privind azilul. Budapesta trebuie să plătească penalități de 1 milion de euro pe zi până la respectarea prevederilor

ROMÂNIA6 hours ago

România și alte șapte țări membre solicită limitarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE pentru a zădărnici ”activitățile maligne”: Circulația lor ar trebui să fie redusă la statele în care sunt acreditați

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL1 day ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO2 days ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending