România a depus joi, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea țării noastre la această organizație, informează Agerpres.
Premierul Nicolae Ciucă, prezent la Paris, i-a înmânat secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, documentul care consfințește ”finalul primei etape”.
”Iată, înainte de finele anului reușim să înmânăm memorandumul inițial. Este, așa cum spuneam, finalul primei etape și, începând din acest moment, urmează partea prin care vom confirma tehnic și vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OCDE pentru clarificări și pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru îndeplinirea standardelor OCDE”, a declarat premierul într-o conferință de presă cu oficialului organizației.
Momentul vine într-un ”an dificil, este un context internațional dificil, atât în planul securității, cât și din punct de vedere economic, iar noi, românii, o știm foarte bine, aflându-ne în vecinătatea războiului pe care Rusia, neprovocat și ilegal, îl poartă împotriva Ucrainei”.
”Ca atare, în toate demersurile pe care noi le-am întreprins, am avut în vedere că, prin acest proces de aderare, avem ocazia de a lucra îndeaproape cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică și de a învăța și de a reforma întreaga societate românească la standardele OCDE. Ceea ce doresc să reliefez este faptul că încă de la început am dorit să subliniem că nu marcăm acest moment ca fiind încă un moment de aderare la o organizație internațională. Prin acest demers ne-am angajat, Guvernul României s-a angajat, împreună cu celelalte instituții, împreună cu cetățenii români, ne-am angajat într-un proces de modernizare, într-un proces de transformare, într-un proces de reformă la nivelul întregii societăți, pentru că aici discutăm de un spectru larg de domenii, domenii pe care le-ați amintit și dumneavoastră. Discutăm de domeniul educației, de domeniul investițiilor, de domeniul concurenței, de domeniul guvernanței, de domeniul politicilor de mediu, de domeniul guvernanței publice, guvernanței corporative. Acestea sunt domeniile pe care noi ne-am angajat să le modernizăm și să facem în așa fel încât să le ridicăm la nivelul standardelor OCDE. Practic, prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza OCDE, <<Politici mai bune pentru vieți mai bune>>”, și-a exprimat speranța Nicolae Ciucă.
Acesta a mulțumit încă o dată pentru sprijinul acordat.
”Doresc să mulțumesc Secretariatului OCDE pentru că ne-au ajutat foarte mult în tot ceea ce a însemnat partea inițială de redactare și întocmire a procedurilor pentru procesul tehnic de aderare și doresc să mulțumesc în mod special Ambasadei noastre la Paris, domnului ambasador Luca Niculescu, astăzi, secretar de stat și responsabil direct de procesul de aderare la OCDE. Vă mulțumesc și sper să ne vedem curând în procesul de evaluare, la București”, a conchis prim-ministrul.
România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.