Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că va depune toate eforturile în vederea implementării reformelor necesare pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ”proiectul nostru de țară”.

”Închei această intervenție cu ultimul subiect și anume, acela că în demersurile noastre pentru implementarea reformelor, dincolo de cele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, este proiectul nostru de țară și anume, accederea la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. Mâine, Guvernul este gazda unui astfel de eveniment, prin care, practic, marcăm un an de la vizita pe care secretarul general al OCDE a efectuat-o în țara noastră și practic, ne-a dat vestea de începere a parcursului de accedere la OCDE. Știm foarte bine că vara trecută am primit foaia de parcurs. Am reușit ca până la mijlocul lunii decembrie să mergem la Paris și să depunem memorandumul inițial. Greul abia de acum încolo începe, pentru că este nevoie să răspundem tuturor clarificărilor cuprinse în memorandum și în felul acesta, în funcție de modul în care derulăm reformele la nivel instituțional, la nivel guvernamental, să reușim să îndeplinim toate standardele OCDE și în felul acesta să devenim membru cu drepturi depline. Ca atare, menținem această dublă abordare a reformelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin parcursul de accedere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică”, a subliniat premierul în cadrul unei ședințe de guvern.

La mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizație, acest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023. 

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

ASF și Ministerul Finanțelor, discuții privind recomandările de țară în cadrul Comitetului de Guvernanță OCDE și modernizarea normelor din piața financiară non-bancară

Published

on

© Autoritatea de Supraveghere Financiară

O delegație a Autorității de Supraveghere Financiară, formată din Gabriel Avrămescu, prim-vicepreședintele instituției, și  Gabriela Horga, Sorin Mititelu și Dan Armeanu, vicepreședinți, s-a întâlnit luni, 15 aprilie, cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru a discuta despre proiectele legislative care vizează dezvoltarea celor trei piețe reglementate și supravegheate de ASF și anume, piața de capital, piața asigurărilor și piața pensiilor private.

Această întâlnire a avut loc în contextul în care Ministerul Finanțelor are drept de inițiativă legislativă pentru ASF în ceea ce privește modificarea cadrului legislativ primar care guvernează piața financiară non-bancară.


Demersul face parte din strategia ASF de transparentizare a activității sale și de modernizare a celor trei piețe care intră în sfera de competență a Autorității.

Discuțiile, care au avut loc la Ministerul Finanțelor, s-au axat pe mai multe paliere care au vizat, în principal, problematicile de strictă actualitate aferente pieței financiare non-bancare.

În ceea ce privește piața de capital, a fost luat în discuție parcursul de avizare a ordonanței care privește modificarea și completarea legislației specifice, precum și stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a publicității și a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entitățile care nu sunt înscrise în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară. De asemenea, a avut loc și o informare despre stadiul adoptării Legii 24/2017, care a ieșit din perioada de consultare publică, precum despre actualizarea legislației fondurilor de investiții – legea ecosistem – un proiect important pentru piața de capital. Un alt subiect dezbătut a fost și aderarea României la OCDE. Au fost trecute în revistă prezentarea raportului țării noastre în cadrul Comitetului de Guvernanță OCDE, precum și recomandările făcute în cadrul acestui Comitet.

De asemenea, au făcut obiectul discuțiilor cele mai recente amendamente aduse Legii RCA, 132/2017, care se află acum în dezbatere la Camera Deputaților, și care reprezintă cea mai amplă modificare a legislației asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto de la promulgarea legii menționate până în prezent. Totodată, au fost abordate și aspecte ce privesc legea de funcționare a Fondului de Garantare a Asiguraților, cu precădere cele ce țin de o rezolvare cât mai eficientă a problemelor curente referitoare la despăgubirile acordate asiguraților/beneficiarilor.

Pe parcursul întâlnirii, a fost subliniată și necesitatea dezvoltării pensiilor ocupaționale (Pilon IV) prin măsuri fiscale adecvate ce pot crea un cadru favorabil celor care doresc să administreze acest tip de fonduri. Un alt punct dezbătut a vizat dezvoltarea pensiilor facultative (Pilonul III) care necesită măsuri suplimentare care să stimuleze aderarea la acest pilon, astfel încât economiile populației să se regăsească în investiții care să susțină și mai puternic economia reală și proiectele strategice ale României.

ASF va continua acest tip de întâlniri cu toți stakeholderii pieței financiare non-bancare atât din zona publică, cât și din cea privată pentru a putea pune în practică, în mod transparent și asumat, toate deciziile care să conducă la dezvoltarea și modernizarea sectoarelor asigurări, piață de capital și pensii private.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul general al Guvernului îi îndeamnă pe funcționarii publici să le explice mai mult oamenilor beneficiile aderării României la OCDE: Nu se vorbeşte suficient despre acest proiect de ţară

Published

on

© Mircea Abrudean / Linkedin

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a reliefat că modernizarea și consolidarea administrației publice reprezintă o prioritate strategică a instituției din care face parte, mai ales în contextul discuțiile legate de PNRR, fonduri europene și aderarea țării la OCDE, informează Agerpres.

Acesta a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de acordare a diplomelor pentru absolvenţii Programelor de formare specializată pentru numirea într-o funcţie de demnitate publică de prefect şi subprefect 2023, respectiv pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici 2023, eveniment organizat de Institutul Naţional de Administraţie.

Mircea Abrudean a constat accelerarea acțiunilor în direcția modernizării administrației, salutând contribuția Institutului Naţional de Administraţie.

”S-au făcut paşi mărunţi sau mai puţin mărunţi în ultima perioadă sau în anii mai de demult. În ultima perioadă cred că se fac paşi destul de serioşi în direcţia modernizării administraţiei şi Institutul Naţional de Administraţie contribuie pe deplin la acest deziderat al nostru. Aşa că, vă felicit că aţi ales să faceţi parte din această reţea importantă a celor are au absolvit INA, fie că sunteţi prefecţi, subprefecţi, înalţi funcţionari publici, funcţionari sau contractuali”, a declarat Mircea Abrudean.

În egală măsură, acesta a pus accentul pe parteneriatul cu INA, dezvoltat în baza ”cursului de inovare în administraţia publică”.

”Inovarea nu înseamnă doar inteligenţă artificială, nu înseamnă doar digitalizare, înseamnă şi idei noi, pe care cei care lucrează în administraţie le pot pune sub umbrela laboratorului de inovare pe care noi îl avem la SGG şi care este o structură nou înfiinţată cu sprijinul OCDE”, a mai spus Abrudean.

Secretarul general al Guvernului i-a îndemnat pe cei prezenți la eveniment să le explice mai mult oamenilor beneficiile aderării României la OCDE.

”Vreau să vă rog să discutăm mai mult despre OCDE, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Nu se vorbeşte suficient despre acest proiect de ţară al României, care este cel mai important după NATO şi Uniunea Europeană. Foarte puţină lume ştie ce înseamnă această organizaţie şi de ce vrem noi să intrăm acolo. Adică, nu este doar aşa, o discuţie sau un vis pe care-l avem din 2000 încoace, de când tot încercăm să ajungem pe acolo. Deci, vorbiţi mai mult despre OCDE, despre faptul că noi vrem să ajungem în OCDE, pentru că vrem o viaţă mai bună pentru români. Trebuie să le explicăm foarte simplu oamenilor de ce vrem în OCDE, pentru că avem acces la creditări mai bune, pentru că avem investiţii mult mai multe care vor veni în România”, a continuat Abrudean.

Digitalizarea administrației se numără și printre recomandările OCDE specificate în Studiul Economic pentru România.

Amintim că țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

 

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România înaintează pe drumul aderării la OCDE/Președintele ARICE, Rareș Burlacu, în misiune pentru pregătirea evaluării PNC privind conduita responsabilă în afaceri

Published

on

© Rareș Burlacu/Facebook

Într-un mesaj transmis pe platforma Facebook, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior, Rareș Burlacu, a evidențiat importanța săptămânii precedente pentru România în contextul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Acest proces este crucial, având în vedere că membrii OCDE contribuie cu peste 90% din volumul investițiilor străine directe la nivel global”, a subliniat Rareș Burlacu.

Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior este o componentă esențială a acestui efort de aderare, având responsabilitatea organizării unei misiuni de evaluare peer review a Punctului Național de Contact (PNC) al României în ceea ce privește conduita responsabilă în afaceri.

Această misiune a implicat membri guvernamentali ai PNC, reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile și mediului academic, precum și experți din cadrul OECD Watch, o organizație afiliată OCDE care reunește reprezentanții societății civile din statele membre.

Discuțiile au vizat funcționarea PNC în diverse aspecte, inclusiv procedurile de lucru, diseminarea îndrumărilor OECD în dialogul cu partenerii sociali, integrarea recomandărilor în politicile publice și asigurarea procesului de mediere conform ghidurilor OECD.

Această evaluare este considerată un pas esențial în consolidarea și îmbunătățirea procesului de conduită responsabilă în afaceri în România, constituind totodată o etapă semnificativă în drumul către aderarea țării la OCDE.

Această inițiativă subliniază angajamentul României față de standardele și valorile promovate de OCDE în domeniul afacerilor și evidențiază determinarea țării de a se alinia la cerințele și practicile internaționale în acest sens.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Argentina cere să devină “partener global” NATO: Ministrul argentinian al apărării i-a înmânat lui Mircea Geoană o scrisoare de intenție în acest sens

SUA1 hour ago

“Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

SCHENGEN1 hour ago

Schengen: Comisia Europeană a propus Consiliului UE să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria

ROMÂNIA DIGITALĂ10 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA16 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.17 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA17 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA18 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA18 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ3 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending