Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că va depune toate eforturile în vederea implementării reformelor necesare pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ”proiectul nostru de țară”.

”Închei această intervenție cu ultimul subiect și anume, acela că în demersurile noastre pentru implementarea reformelor, dincolo de cele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, este proiectul nostru de țară și anume, accederea la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. Mâine, Guvernul este gazda unui astfel de eveniment, prin care, practic, marcăm un an de la vizita pe care secretarul general al OCDE a efectuat-o în țara noastră și practic, ne-a dat vestea de începere a parcursului de accedere la OCDE. Știm foarte bine că vara trecută am primit foaia de parcurs. Am reușit ca până la mijlocul lunii decembrie să mergem la Paris și să depunem memorandumul inițial. Greul abia de acum încolo începe, pentru că este nevoie să răspundem tuturor clarificărilor cuprinse în memorandum și în felul acesta, în funcție de modul în care derulăm reformele la nivel instituțional, la nivel guvernamental, să reușim să îndeplinim toate standardele OCDE și în felul acesta să devenim membru cu drepturi depline. Ca atare, menținem această dublă abordare a reformelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin parcursul de accedere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică”, a subliniat premierul în cadrul unei ședințe de guvern.

La mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizație, acest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023. 

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

Published

on

© MDLPA

O delegație a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a participat la evaluarea României de către Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, delegația României a fost condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în MDLPA, președintele grupului de lucru constituit la nivelul MDLPA pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

Din delegație au făcut parte ambasadorul însărcinat cu procesul de aderare a României la OCDE, Adrian Vierița, precum și directori și experți din MDLPA.

Având ca punct de plecare proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul dezvoltării regionale din perspectiva instrumentelor Organizației, secretarul de stat Stoica a prezentat pe larg tendințele și provocările României în domeniul dezvoltării regionale și planificării teritoriale, precum și demersurile făcute pentru alinierea la bunele practici și la instrumentele juridice ale Organizației.

Demnitarul român a reiterat angajamentul țării noastre pentru aderarea la OCDE, accentuând importanța utilizării procesului ca un vector suplimentar de eficientizare a politicilor publice din domeniul dezvoltării regionale și de continuare a eforturilor de modernizare a politicilor și practicilor interne în acest sector.

Reprezentanții statelor membre OCDE au salutat intervenția României, exprimând  aprecierea pentru eforturile de aliniere la standardele OCDE, inclusiv în privința gestionării provocărilor comune în domeniul dezvoltării regionale.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

Published

on

© Stoian Marius - Facebook

Club România a lansat astăzi, 13 mai, în parteneriat cu ASE/ FABIZ primul „Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților naționale și individuale care vor fi deschise de aderarea țării noastre la acest important organism internațional. 

La eveniment au participat fondatorul Club România, Stoian Marius, Daniela Lulache, Head of Policy and Co-ordonation at Nuclear Energy Agency OCDE și Radu Puchiu, Aspen Institute România, Tehnology and Society Program Director, fost coordonator național pentru aderarea la OCDE.

„Am dat astfel, startul unui demers național care va cuprinde, instituții de învățământ superior din principalele centre urbane și nu numai. România are nevoie să pregătească din timp de resursă umană calificată pentru noua etapă de dezvoltare pe care o vom pracurge și suntem fericiți să putem fi inițiatori ai acestui proces! Mulțumim FABIZ – ASE, Tănase Stamule și Mina Fanea- Ivanovici!Mulțumim tuturor studenților care și-au arătat interesul!Stay tuned”, a transmis Stoian Marius, fondatorul Club România.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Guvernul a aprobat participarea României la programul OCDE de evaluare internațională a competențelor adulților. Ligia Deca: Avem nevoie de studii ca să înțelegem cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un memorandum privind participarea României la Programul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor (PIAAC) 2024 – 2029.

”Avem nevoie de studii care să ne ajute să înțelegem ce știu, ce pot face și cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii. În România există foarte puține informații privind modul în care diferitele parcursuri educaționale răspund nevoilor pieței muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare și/sau care sunt amenințate de automatizarea locurilor de muncă curente”, a menționat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, PIAAC este un program inițiat de OCDE și are drept scop evaluarea competențelor adulților cu vârste între 16 și 65 de ani și examinarea relațiilor dintre aceste competențe și rezultatele socioeconomice.

Programul oferă date importante cu privire la competențele adulților de procesare a informațiilor – citire, calcul și rezolvarea problemelor, date ce ne ajută să înțelegem mai bine cât de eficiente sunt sistemele noastre de educație și formare.

Oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra gradului de alfabetizare a populației adulte, asupra diferențelor între competențele pe care le au oamenii și cerințele pieței muncii, evidențiază nivelul de echitate al accesului la educație și mobilitate educațională, precum și tranziția absolvenților spre piața muncii.

Studiul PIAAC va fi derulat în România de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu sprijinul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al Institutului Național de Statistică, al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și al Institutului Național de Cercetare în Domeniul Muncii si Protecției Sociale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

ICI București a prezentat soluții digitale inovative pentru monitorizarea și managementul personalizat al persoanelor vârstnice

NATO9 hours ago

Stoltenberg: Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul acordat Rusiei este crucial în războiul împotriva Ucrainei

NATO10 hours ago

MAE condamnă cu fermitate acțiunile Rusiei pentru destabilizarea Flancului Estic și-și exprimă solidaritatea cu aliații estonieni, finlandezi și lituanieni

NATO11 hours ago

Șase țări din NATO vor ridica un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Consiliul UE stabilește fundamentele unei viitoare politici industriale europene și invită următoarea Comisie să facă din aceasta un element-cheie al agendei sale

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara va fi finalizat până la sfârșitul anului

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, prezent la UCM Reșita: Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă

SECURITATE1 day ago

Directorul general al ICI București, prezent la BSDA: IA și quantum computing schimbă paradigma pentru atacatori și apărare

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Șeful diplomației SUA merge săptămâna viitoare la Chișinău pentru a reafirma sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE

SUA1 day ago

SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 275 milioane de dolari

U.E.2 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.2 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA3 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL4 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA6 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending