Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că va depune toate eforturile în vederea implementării reformelor necesare pentru aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ”proiectul nostru de țară”.

”Închei această intervenție cu ultimul subiect și anume, acela că în demersurile noastre pentru implementarea reformelor, dincolo de cele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, este proiectul nostru de țară și anume, accederea la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. Mâine, Guvernul este gazda unui astfel de eveniment, prin care, practic, marcăm un an de la vizita pe care secretarul general al OCDE a efectuat-o în țara noastră și practic, ne-a dat vestea de începere a parcursului de accedere la OCDE. Știm foarte bine că vara trecută am primit foaia de parcurs. Am reușit ca până la mijlocul lunii decembrie să mergem la Paris și să depunem memorandumul inițial. Greul abia de acum încolo începe, pentru că este nevoie să răspundem tuturor clarificărilor cuprinse în memorandum și în felul acesta, în funcție de modul în care derulăm reformele la nivel instituțional, la nivel guvernamental, să reușim să îndeplinim toate standardele OCDE și în felul acesta să devenim membru cu drepturi depline. Ca atare, menținem această dublă abordare a reformelor prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prin parcursul de accedere la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică”, a subliniat premierul în cadrul unei ședințe de guvern.

La mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizație, acest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023. 

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Secretarul de stat Luca Niculescu a fost numit membru în Consiliul Director al Centrului regional OCDE de la Istanbul

Published

on

© Luca Niculescu / Facebook

Secretarul de stat din cadrul MAE pentru aderarea la OCDE, Luca Niculescu, a fost numit membru în Consiliul Director al Centrului Regional de la Istanbul al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a anunțat demnitarul român într-o postare pe Facebook.

Niculescu a participat miercuri, alături de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, și de ministrul turc al Comerțului, Mehmet Mus, la inaugurarea Centrului Regional al OCDE de la Istanbul.

El s-a arătat “onorat” să fie numit în Consiliul Director al acestui Centru alături de personalități din organizații internaționale și din Turcia.

“Este o recunoaștere a valorii adăugate pe care România o poate aduce dimensiunii regionale a OCDE, țara noastră participând deja la mai multe programe ale organizației în zonă, fie ca este vorba despre Ucraina, Republica Moldova, tari din Asia Centrala, Balcanii de Vest”, a spus Luca Niculescu.

El a mai precizat că a discutat alături de colegii din Consiliul Director despre acțiunile Centrului pe anul acesta, în domenii dintre cele mai diverse, precum schimbări climatice, digitalizare, comerț si investiții, infrastructură.

“Am subliniat importanța în creștere pe care o are zona Mării Negre pentru conectivitatea Europei de Asia în sectoare esențiale, precum transport si energie”, a adăugat secretarul de stat din cadrul MAE.

La Istanbul, Luca Niculescu s-a întâlnit și cu fostul ministru de externe Lazăr Comănescu, actual secretar General al Organizatiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, și a fost însoțit de ambasadorul României în Turcia, Ștefan Tinca.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, secretarul de stat Niculescu a exprimat disponibilitatea autorităților române de a contribui cu expertiză sectorială la activitatea Centrului, amintind că România acordă sprijin financiar pentru principalele programe regionale ale OCDE. A evidențiat valoarea adăugată pe care România o aduce eforturilor Organizației privind promovarea celor mai bune practici în regiune, în calitate de stat candidat pentru aderarea la OCDE și din perspectiva rolului pe care îl joacă în regiunea extinsă a Mării Negre. Astfel, a subliniat că România deține o expertiză importantă, legată atât de cooperarea cu OCDE, cât și de experienţa sa de tranziţie spre o economie de piaţă funcţională, pe care o poate împărtăși în plan regional, alături de statele membre OCDE.   

Centrul OCDE de la Istanbul, înființat de către Secretariatul Organizației în parteneriat cu Guvernul turc, are ca obiectiv sprijinirea programelor regionale ale OCDE – Programul Eurasia, Programul pentru Europa de Sud-Est, inițiativa pentru Orientul Mijlociu și Africa –, precum și promovarea standardelor și bunelor practici ale OCDE în relația cu statele din regiune.

Printre domeniile prioritare ale Centrului se numără problematica schimbărilor climatice, promovarea egalității de gen, sprijinirea mediului de afaceri, dezvoltarea sectorului privat, sprijinirea conectivității și infrastructurii, promovarea comerțului și a investițiilor.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Premierul Nicolae Ciucă salută înființarea Comisiei parlamentare pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE: Parlamentul are un rol esențial în obținerea statutului de membru

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă salută constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

”Înființarea Comisiei speciale parlamentare OCDE denotă angajamentul transpartinic al Parlamentului României față de procesul de aderare a țării noastre la Organizație și consolidează rolul acestuia față de unul dintre principalele demersuri strategice actuale ale României în plan internațional”, a punctat prim-ministrul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta a evidențiat că ”Parlamentul este un actor important în procesul de aderare la OCDE, cu un rol esențial în atingerea obținerii statutului de membru al Organizației”.

”După înaintarea Memorandumului Inițial la 15 decembrie 2022, România a intrat în etapa tehnică a procesului, care presupune evaluări în profunzime de către cele 26 de Comitete sectoriale ale OCDE care acoperă aproape toate domeniile de politici publice: piețe de capital, investiții, afaceri sociale, concurență, guvernanță publică și corporativă, integritate și transparență, fiscalitate, comerț, agricultură, întreprinderi mici și mijlocii etc. Parlamentul României, ca unică autoritate legiuitoare a țării, poate acționa, inclusiv în baza inițiativei legislative aparținând deputaților și senatorilor, ca promotor al dezvoltării cadrului normativ-legislativ necesar aderării României la OCDE, respectiv ca facilitator al dezbaterii publice în domeniile relevante pentru procesul de aderare la Organizație”, a mai spus Ciucă.

Guvernul României ”își exprimă deplina disponibilitate de a coopera cu Comisia specială parlamentară OCDE, precum și pentru a sprijini dezbaterea publică pe subiect. Acest lucru va conduce atât la întărirea dialogului dintre Executiv și Parlament în favoarea bunei guvernări și a intereselor cetățenilor, cât și la consolidarea eforturilor globale ale României în procesul aderării”, a mai transmis premierul.

La mijlocul lunii decembrie, România, prin premierul Nicolae Ciucă, a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, memorandumul inițial privind aderarea la această organizațieacest obiectiv aflându-se printre prioritățile diplomației române pentru anul 2023. 

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 1 septembrie 2016, prin Decizie a prim-ministrului a fost creat Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, alcătuit din reprezentanți ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu organizaţia. În prezent Comitetul este coordonat de prim-ministrul României, iar Secretariatul General al Guvernului asigură secretariatul tehnic.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a Secretariatului General al OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Oficialii guvernamentali din Lituania și-au reiterat sprijinul pentru aderarea României la OCDE în cadrul consultărilor politico-diplomatice cu secretarul de stat Luca Niculescu

Published

on

© MAE

Oficialii guvernamentali din Lituania și-au reiterat sprijinul pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul consultărilor politico-diplomatice cu secretarul de stat Luca Niculescu, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis caleaeuropeana.ro.

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a avut, la Vilnius, consultări politico-diplomatice cu partea lituaniană, în perioada 2-3 martie 2023. În cadrul vizitei, oficialul român a avut o serie de întrevederi cu vice-ministrul de externe al Lituaniei, Jovita Neliupšienė, cu vice-ministrul justiției, Elanas Jablonskas, cu vice-ministrul economiei și inovării, Ieva Valeskaite, precum și cu reprezentanți ai Confederației Industriașilor din Lituania.

Discuțiile au ocazionat un schimb de opinii și de bune practici cu partea lituaniană legate de procesul de aderare la OCDE, având în vedere că Lituania a aderat recent la Organizație.

Oficialul român a multumit părții lituaniene pentru sprijinul acordat candidaturii României la OCDE și a arătat că acesta reprezintă un obiectiv major de politică externă pentru țara noastră, cel mai important după aderarea la NATO și la UE. De asemenea, în cadrul convorbirilor, secretarul de stat Luca Niculescu a prezentat stadiul procesului de aderare a României, precum și arhitectura instituțională dedicată gestionării acestuia. A precizat că, după depunerea Memorandum-ului Inițial (în decembrie 2022), a fost demarată etapa tehnică a procesului de aderare, în care autoritățile române pregătesc răspunsurile la chestionarele tematice pentru colectarea informațiilor suplimentare, precum și vizitele de evaluare ale Comitetelor OCDE.

Totodată, Luca Niculescu a subliniat determinarea țării noastre de a folosi procesul de aderare la OCDE drept o oportunitate pentru a consolida procesul de modernizare continuă a societății românești, având drept obiectiv îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, acest demers reprezentând și o investiție în reziliența țării pe termen lung.

În acest context, partea lituaniană a reiterat sprijinul pentru aderarea României la OCDE și a detaliat principalele aspecte de interes din experiența proprie, subliniind atât beneficiile înregistrate la nivelul întregii societăți lituaniene, cât și provocările întâmpinate în cadrul acestui proces de mare complexitate.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA3 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA5 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO5 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH21 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO21 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending