Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că a ”obținut garanții” de la Comisia Europeană că România va putea folosi în continuare gazul și energia nucleară în timpul tranziției către energia verde.
Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței Executivului, în cadrul căreia a prezentat și rezultatele vizitei sale de luni și de marți de la Bruxelles.
“Am abordat teme importante pentru cetățeni: gestionarea pandemiei COVID-19, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social, continuarea campaniei de vaccinare, eforturile de relansare economică, folosirea banilor europeni. Am obținut garanții că România va putea folosi în continuare gazul și energia nucleară pentru a-și consolida economia, asumându-și tranziția la energia verde și implementarea, pe o scară mai largă, a digitalizării”, a spus prim-ministrul.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat Comisiei Europene adoptarea “cât mai curând a unui act delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural și energia nucleară”, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o marți, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate la instituțiile UE și la NATO.
Premierul României a făcut referire și la obiectivul major al Uniunii vizând dubla tranziție verde și digitală, asigurând de susținerea României pentru avansarea acestuia, ca premisă pentru dezvoltarea în perspectivă a Uniunii și a statelor sale membre, pentru adaptarea la cerințele unei economii a viitorului. În același timp, premierul Nicolae Ciucă a susținut că soluțiile care vor fi formulate la nivelul UE pentru atingerea acestor obiective trebuie să fie echilibrate, adaptate la realitățile economice și sociale din statele membre, inclusiv România, astfel încât să nu prezinte riscul accentuării diferențelor de dezvoltare din interiorul Uniunii și să afecteze stabilitatea economică a statelor membre.
“Premierul Ciucă a reiterat importanța adoptării cât mai curând a unui act delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural și energia nucleară“, a transmis Guvernul.
Premierul a participat la un dineu de lucru cu președintele Consiliului European, Charles Michel, căruia i-a subliniat importanța pe care resursele de gaze naturale şi energia nucleară o au în susținerea activității economice de la nivel național, pentru România fiind esențială menținerea rolului acestora în procesul de tranziție. Premierul României a menționat, în context, importanța adoptării cât mai curând a actului delegat complementar privind taxonomia, care să includă gazul natural și energia nucleară.
Uniunea Europeană va include probabil gazele naturale şi proiectele din domeniul energiei nucleare pe lista investiţiilor “verzi”, care va fi prezentată la mijlocul lunii ianuarie, a anunţat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, zilele trecute.
De altfel, președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, săptămâna trecută, Comisiei Europene să includă energia nucleară și gazele pe lista investiţiilor “verzi”, în timp ce liderii UE au eșuat în a ajunge la un răspuns comun privind criza energiei. După două runde de discuţii intense care au avut loc joi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au renunţat la planurile care vizau adoptarea unui comunicat cu privire la criza energetică la finalul summitului Consiliului European.
Asemenea solicitărilor transmise și la Consiliul European precedent, preşedintele Iohannis a reamintit importanţa vitală a gazului şi a energiei nucleare pentru România în asigurarea securităţii energetice, a accesului la energie la preţuri accesibile şi a unei tranziţii energetice echitabile.
În spectrul mai larg al măsurilor privind care vizează pachetul “Green Deal”, mai multe țări UE, între care și Franța și România, fac apel la includerea energiei nucleare pe lista investițiilor ”verzi”. ”Toate evaluările științifice solicitate de Comisia Europeană cu privire la impactul energiei nucleare asupra mediului au ajuns la aceeași concluzie: nu există nicio dovadă științifică care să demonstreze că energia nucleară este mai puțin prietenoasă cu clima decât oricare dintre sursele de energie incluse în taxonomie”, se arată într-o declarație semnată lunile trecute de reprezentanții Franței, Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Bulgariei, Croației, Sloveniei, României, înainte de hotărârea Comisiei Europene cu privire la includerea sau nu a gazelor naturale și energiei nucleare pe lista investițiilor ”verzi”.
În schimb, Germania și alte patru state UE au cerut Comisiei Europene să nu accepte propunerea Franței și României de a include energia nucleară pe lista investițiilor “verzi”.
Într-un semnal clar al angajamentului României în această direcție, președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au anunțat la summitul liderilor mondiali de la COP26 planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României, care a arătat că și Franța susține acest tip de energie.
Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul. UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.