JAPONIA
Premierul Nicolae Ciucă merge la Tokyo pentru a participa la funeraliile lui Shinzo Abe: Va avea întrevederi cu premierii Japoniei, Australiei și Coreei de Sud
Published
2 years agoon

Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo, Japonia, pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe, context în care va fi primit de omologul său nipon, Fumio Kishida, și va avea întâlniri cu prim-miniștrii Australiei și Coreei de Sud, informează Guvernul într-un comunicat.
Fostul înalt oficial nipon Shinzo Abe a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicării relațiilor bilaterale dintre România și Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic, în contextul vizitei istorice pe care a efectuat-o la București în 2018, fiind primul premier nipon care a vizitat România.
”Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât și în plan economic, și există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relație bilaterală, de peste un secol, într-o relație privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun, mai ales în contextul internațional actual, dar și un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internațională”, a declarat premierul Ciucă.
În marja vizitei pe care o efectuează la Tokyo, premierul român va fi primit de omologul său nipon, Fumio Kishida, și va avea întrevederi cu delegația Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de președintele Ichiro Aisawa, și cu președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki
De asemenea, șeful executivului român va avea o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din alte state, aflați la Tokyo cu prilejul funeraliilor fostului premier Shinzo Abe, între care prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, și prim-ministrul Republicii Coreea de Sud, Han Duck-soo.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare
Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro
”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”
Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică
Zelenski, primă convorbire cu noul premier al Canadei. Intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, discutată
Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale
JAPONIA
Ministrul Justiției: Intensificarea cooperării judiciare între România și Japonia reprezintă o necesitate și, totodată, un instrument util pentru promovarea intereselor comune ale celor două state
Published
4 weeks agoon
February 18, 2025By
Teodora Ion
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a discutat cu ambasadorul Japoniei la București, Takashi Katae, despre ”teme importante, de interes comun, privind consolidarea cooperării judiciare între cele două state”.
Potrivit unui comunicat al ministerului, au fost abordate cazuri punctuale ale unor cetățeni români, aflați în penitenciarele din Japonia, căutându-se cele mai bune soluții de cooperare judiciară privind situația acestora.
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, apreciază cooperarea judiciară excelentă dintre cele două state, reafirmând, totodată, angajamentul ferm de a dezvolta relații strânse de colaborare interinstituțională și în viitor.
Astfel, România a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o astfel de declarație, document ce vizează, printre altele, dezvoltarea cooperării între cele două state, precum și schimburile de experiență în materia dreptului internațional.
În perspectiva dezvoltării planului general al relațiilor bilaterale dintre România și Japonia, ”intensificarea cooperării judiciare reprezintă o necesitate și, totodată, un instrument util pentru promovarea intereselor comune ale celor două state”, conchide comunicatul.
INTERNAȚIONAL
Blinken efectuează ultima sa vizită în Japonia în calitate de secretar de stat: Alianța SUA-Japonia, mai puternică decât a fost vreodată
Published
2 months agoon
January 7, 2025By
Diana Zaim
Secretarul de stat american, Antony Blinken, efectuează ultima sa vizită în Japonia, prilej cu care a salutat modul în care relația SUA-Japonia s-a dezvoltat în cei 4 ani de mandat ai săi și pledează în continuare pentru o colaborare bazată pe valori comune.
„Când am preluat această funcție, prima instrucțiune pe care mi-a dat-o președintele Biden a fost să fac tot posibilul pentru a reenergiza, întineri, în unele cazuri chiar reimagina, alianțele și parteneriatele noastre. Și nu este întâmplător că prima călătorie pe care am făcut-o în calitate de secretar de stat a fost aici, în Japonia, că am călătorit aici de șapte ori pe parcursul acestor patru ani și că, de fapt, ultima mea călătorie în calitate de secretar de stat mă aduce în Japonia”, a transmis Blinken într-o conferință de presă susținută în Tokyo.
Potrivit șefului diplomației americane, alianța SUA-Japonia a căpătat o adevărată forță: „Și cred că, dacă ne uităm la ultimii patru ani, am văzut o alianță, un parteneriat, o prietenie care a devenit mai puternică decât a fost vreodată înainte. […] relația dintre țările noastre este ceva excepțional, ceva care transcende orice lider, orice guvern, orice administrație; fondată pe idei comune, idealuri comune, o viziune comună asupra viitorului care poate și trebuie să fie pentru popoarele noastre.”
„Economiile noastre sunt extraordinar de legate între ele. Suntem cei mai mari investitori în economiile celorlalți. Lucrăm împreună pentru a consolida și a construi lanțuri de aprovizionare mai rezistente. […] Japonia și Statele Unite sunt deschizătoare de drumuri și am mare încredere că acest lucru va continua pentru mulți, mulți ani de acum înainte”, a conchis Antony Blinken.
JAPONIA
Antony Blinken se pregătește să călătorească în Coreea de Sud, Japonia și Franța, în aceea ce se așteaptă a fi ultimele sale vizite externe ca secretar de stat al SUA
Published
2 months agoon
January 4, 2025By
Teodora Ion
Secretarul de stat american Antony Blinken va călători în Coreea de Sud, Japonia și Franța între 4 și 9 ianuarie, a anunțat Departamentul de Stat al SUA printr-un comunicat, în ceea ce se așteaptă a fi ultimele sale vizite externe înainte ca administrația Trump și, implicit, succesorul lui Blinken, Marco Rubio, să își preia prerogativele.
Șeful diplomației americane va vizita Coreea de Sud într-un moment de tulburări politice. Cea mai recentă evoluție este caracterizată de o ciocnire între anchetatorii și echipa președintelui suspendat după ce acesta din urmă a decretat legea marțială, ce impune interzicerea protestelor și activităților politice, conform Deutsche Welle.
Anchetatorii care investighează declararea legii marțiale de către Yoon au încercat vineri să pună în aplicare un mandat de arestare pe numele său, dar au fost împiedicați de gărzile de securitate prezidențiale.
Mandatul expiră pe 6 ianuarie, aceeași zi în care Blinken intenționează să se întâlnească cu omologul sud-coreean Cho Tae-yul, conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Seul, pentru a discuta despre ”alianța dintre SUA și Coreea de Sud, cooperarea SUA-Coreea de Sud- Japonia, chestiuni legate de Coreea de Nord și provocările regionale și globale”.
Comunicatul Departamentului de Stat nu face o trimitere explicită la tulburările politice actuale din Seul, dar subliniază că Blinken va aborda ”modalitățile prin care cele două națiuni ale noastre pot dezvolta cooperarea noastră critică privind provocările din întreaga lume pe baza valorilor noastre comune”.
În Japonia, Blinken se va întâlni cu înalți oficiali ai guvernului japonez pentru a analiza „progresul extraordinar” dintre cele două națiuni.
SUA și Japonia au creat legături mai strânse în domeniul apărării de-a lungul anilor, deoarece ambele țări împărtășesc preocupări similare, inclusiv ceea ce ele descriu ca fiind contracararea agresiunii chineze în regiunea Indo-Pacific.
Blinken își va încheia călătoria la Paris prin întâlniri cu oficiali francezi pentru a discuta despre evoluțiile din Orientul Mijlociu și securitatea europeană, în special în Ucraina.
Turneul lui Blinken care se încheie cu o oprire în Europa prefațează ultima călătorie în Europa a lui Joe Biden din calitatea de președinte al SUA care, în perioada 9-12 ianuarie, este așteptat în Italia pentru a se întâlni cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, președintele Sergio Mattarella și Papa Francisc.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO5 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE6 days ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva