ROMÂNIA
Premierul Nicolae Ciucă: Transformarea digitală și adoptarea noilor tehnologii ne oferă șansa să recuperăm decalajele față de UE
Published
3 months agoon
By
Teodora Ion
Transformarea digitală și adoptarea noilor tehnologii ne oferă șansa să recuperăm decalajele față de Uniunea Europeană și față de țările care au înțeles mai devreme rolul inovației în modernizarea serviciilor publice, a subliniat premierul Nicolae Ciucă în cadrul conferinței ” Smart diaspora – în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”.
”Salut reluarea acestei inițiative după mai mulți ani de întrerupere și sper ca astfel de evenimente să se desfășoare periodic. Am avut o discuție cu domnul profesor Pirtea și am înțeles cât de important este acest eveniment, iar reluarea lui se încadrează în tot ce înseamnă ansamblul măsurilor guvernamentale privind relansarea cercetării și inovării în România”, și-a exprimat speranța prim-ministrul, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Acesta a amintit că ”avem peste 4 milioane de români, buni profesioniști în domeniile în care își desfășoară activitatea, care susțin economii importante ale țărilor europene, fie angajați, fie derulând propriile lor afaceri. Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităților academice și științifice din toată lumea, care prin priceperea și creativitatea lor contribuie la progresul societăților din care fac parte. Dincolo de aspectele formale și instituționale, ei sunt parte a națiunii române și îi așteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviință”, a punctat Ciucă.
Pentru a încuraja acest demers, Guvernul a inițiat inițiat ”o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creșterii calității vieții și dezvoltării economiei”, ”un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele și investițiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine și vor transforma țara noastră în locul unde să își dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate”.
”Știm cu toții că sectorul economic are cei mai sensibili senzori, iar percepția măsurilor guvernamentale se reflectă în dinamica investițiilor. Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene, dar și orientarea către activități din sectoarele administrative, științifice, tehnice și telecomunicații arată că economia românească privește către viitor. Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendințe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele și investițiile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul de Guvernare”, a detaliat Nicolae Ciucă.
Astfel, ”cercetarea, inovarea și digitalizarea sunt principalele instrumente ale modelului nostru de creștere economică”, a mai spus premierul.
”Transformarea digitală și adoptarea noilor tehnologii ne oferă șansa să recuperăm decalajele față de Uniunea Europeană și față de țările care au înțeles mai devreme rolul inovației în modernizarea serviciilor publice. Am vizitat în ultima perioadă mai multe companii competitive din sectoare de activitate diferite. Punctul lor comun în drumul către diversificarea și dezvoltarea economică este reprezentat de importanța acordată cercetării-inovării și adoptării noilor tehnologii. Faptul că economia românească este cu un pas în fața administrației, trebuie să fie un imbold care să ne determine să accelerăm lucrurile la nivel guvernamental. Pentru serviciile publice digitale, ministerul Digitalizării, domnul ministru Burduja, prezent la această activitate, lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect care va schimba complet serviciile publice din România și care este asumat în toată amploarea sa la nivelul Guvernului. Am făcut apel la societatea civilă să fie nemijlocit implicată în derularea acestui proiect”, a completat șeful executivului.
Seria de proiecte lansate sau aflate în pregătire la Ministerul Cercetării vizează creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii și consolidarea pieței interne cu întreprinderi mai puternice.
”Susținerea centrelor de competență și sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din țară, dar și celor din comunitățile din diaspora. Am lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de euro, pentru atragerea elitei specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare. Este o inițiativă cu dublu beneficiu – în jurul cercetătorilor români din diaspora se vor dezvolta grupuri de cercetare de excelență în domenii științifice de vârf, la care se adaugă atingerea obiectivelor din Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă. Suntem conștienți că cetățenii noștri din afara granițelor au nevoie de oportunități și programe reale pentru a începe o afacere și pentru a-și valorifica expertiza în România. Includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediția din acest an a Programului Start-up Nation, cu un buget de 40 de milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate. Vom continua acest program pentru că așteptăm cât mai mulți antreprenori români să genereze acasă inovare și bunăstare”, a adăugat Ciucă.
În viziunea sa, ”este nevoie de o mai bună colaborare între instituțiile statului în sprijinirea românilor din afara granițelor și de o viziune coerentă, pe termen lung”.
”Noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucru la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, va articula și integra programele, politicile și măsurile la nivelul instituțiilor statului român. Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punți de comunicare permanente cu comunitățile de români din afara granițelor, care să funcționeze în dublu sens. Românii, indiferent unde au ales să trăiască și să muncească, trebuie ajutați să cunoască evoluția socială și economică a țării. Iar implicarea lor în colaborarea cu comunitățile academice, științifice și din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoare proiectelor noastre și un binevenit transfer de încredere”, a anunțat premierul.
În încheiere, acesta a mulțumit comunității academice pentru inițiativa de a organiza Conferința ”Smart diaspora – în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”.
”Aveți toată susținerea mea pentru a coagula expertiza și creativitatea creierelor românești din afara granițelor și pentru a aduce în România cât mai mulți oameni care vibrează la valorile românești! Vă doresc succes în această primă etapă de pregătire și anul viitor, atunci când va avea loc evenimentul, sper să participăm și să venim cu elemente de concretețe față de tot ceea ce am reușit să implementăm la nivel guvernamental. În vizitele despre care am făcut vorbire, fiecare dintre companiile pe care le-am vizitat aveau un departament separat de cercetare-inovare. Persoanele cu care am discutat au afirmat că succesul în business s-a datorat acestei componente care este foarte bine conectată atât cu alte structuri care sunt preocupate de cercetare-inovare la nivel național, cât și cu institute din străinătate. Totodată, am reușit să discutăm chiar cu cercetători români care au revenit în România și lucrează în aceste departamente de cercetare și inovare, ceea ce arată că se poate. Demersul dumneavoastră de astăzi este unul care vine să susțină ceea ce ne-am propus la nivel de Program guvernamental. Sunt fonduri atât din programele europene, cât și de la bugetul de stat. Este o chestiune pe care bugetul de stat trebuie să o asume. Realitatea faptelor va dovedi dacă am luat o decizie bună, dar eu sunt convins că am luat o decizie foarte bună care va aduce acea plus valoare despre care nu contenim să discutăm de fiecare dată”, a conchis Nicolae Ciucă.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
-
UE și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie care va stimula inovarea și va plasa oamenii în centrul acțiunilor
-
Nicolae Ciucă: Transgaz și compania de gaz din Egipt au semnat un memorandum pentru proiecte în domeniul transportului gazelor naturale. Aducem un plus de siguranță energetică românilor
-
De la Cairo, Nicolae Ciucă anunță că România este interesată să-și completeze necesarul de consum de gaze utilizând terminalul de GNL egiptean
-
Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii
-
Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic
-
Nicolae Ciucă: Avem rezervele necesare de gaze naturale pentru a trece cu bine iarna. Gradul de umplere a depozitelor este astăzi la peste 62% din capacitate
INTERNAȚIONAL
Turcia mulțumește României pentru echipele de salvare trimise după seismele devastatoare: “Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios”
Published
27 mins agoon
February 6, 2023
Ambasada Turciei la București a mulțumit luni României pentru “ajutorul prețios” acordat în urma celor două cutremure devastatoare care au avut loc la distanță de opt ore sudul Turciei.
“Mulțumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios“, a scris Ambasada Republicii Turcia la București, pe Facebook, publicând imagini de la decolarea echipelor de salvare.
“Dumnezeu să ocrotească echipa care este pe drum spre Turcia! Apreciem eforturile lor și le dorim mult succes!“, a mai transmis misiunea diplomatică.
Un seism cu magnitudinea 7,8 care a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria – soldându-se cu peste 1.500 de morţi şi peste 5.000 de răniţi – a fost urmat de un nou seism având magnitudinea 7,6.
Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost activat la cererea Turciei pentru a contribui la furnizarea de asistență internațională, comisarul european pentru gestionarea crizelor precizând că echipe de salvare din Olanda și România erau deja pe drum în această dimineață. Acestora li s-au adăugat echipe de salvatori din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia și Slovacia.
Echipa de salvare RO-USAR care a plecat din România în Turcia este autorizată de ONU pentru misiuni internaționale și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române, care vor transporta șapte tone de echipamente de salvare-căutare a victimelor cutremurelor devastatoare de luni. Echipa este formată din 60 de persoane și patru câini de căutare.
De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate.
Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme. Răspunsul NATO la cutremure este coordonat de Centrul euro-atlantic de coordonare a răspunsului la dezastre (EADRCC).
MAE român a făcut publice contactele de urgenţă dedicate românilor afectaţi de cutremurele din Turcia şi a recomandat ca liniile telefonice să nu fie ocupate.
În urma seismelor, un val de solidaritate politică cu poporul turc a fost afișat public de liderii occidentali.
Liderii instituțiilor UE și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au transmis mesaje de sprijin și solidaritate după cutremurul devastator care a lovit luni Turcia și părți din Siria. Un mesaj de solidaritate și sprijin a venit și din partea României, prin vocea președintelui Klaus Iohannis.
ROMÂNIA
Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române
Published
53 mins agoon
February 6, 2023
Echipa de salvare RO-USAR care va pleca din România în Turcia este autorizată de ONU pentru misiuni internaționale și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române, care vor transporta șapte tone de echipamente de salvare-căutare a victimelor cutremurelor devastatoare de luni, a anunțat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, citat de Agerpres. Echipa este formată din 60 de persoane și patru câini de căutare.
„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.
Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene a fost activat la cererea Turciei pentru a contribui la furnizarea de asistență internațională, comisarul european pentru gestionarea crizelor precizând că echipe de salvare din Olanda și România erau deja pe drum în această dimineață. Acestora li s-au adăugat echipe de salvatori din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Italia, Malta, Olanda, Polonia și Slovacia.
Citiți și
Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare soldate cu cel puțin 1300 de morți
Arafat a menţionat că Forţele Aeriene Române din cadrul Ministerul Apărării au pus la dispoziţie trei avioane, care vor transporta șapte tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturi şi mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie complet independente pentru o perioadă de cel puţin 14 zile.
„Primele două avioane (…) vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, care este aeroportul din Adana, după care al treilea avion, la diferenţă de vreo două ore, va pleca cu restul echipamentelor”, a spus acesta..
Arafat a adăugat că în cursul zilei s-a desfăşurat o videoconferinţă organizată de Comisia Europeană, la care au participat şi alte state europene care intenţionează să susţină Turcia.
„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a spus Arafat.
Şeful DSU a precizat că eforturile de susţinere trebuie coordonate cu autorităţile din Turcia, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Într-o alocuțiune televizată, Erdogan a anunțat că bilanțul victimelor din Turcia, în urma cutremurului cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter din noaptea duminică spre luni, a ajuns la 912 morți, adăugând că aproximativ 5.400 de persoane au fost rănite, în timp ce aproximativ 2.470 de persoane au fost salvate din structurile prăbușite, relatează AP.
Cutremurul a afectat 10 orașe, printre care Gaziantep, Kahramanmaraș, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.
Aproximativ 3.000 de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului, a precizat liderul turc. Anunțul său a ridicat bilanțul morților din Turcia și din Siria vecină la peste 1.300 de persoane.
La 8 ore de la primul cutremur, o altă replică cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter și la o adâncime de 10 km a lovit din nou zona afectată aflată la 20 km de Elbistan/Kahramanmaraş.
Potrivit președintelui Erdogan, 45 de națiuni și-au oferit sprijinul umanitar Turciei.
NATO
Luxemburgul susține pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și va disloca un contingent militar în grupul de luptă al NATO din România
Published
3 hours agoon
February 6, 2023
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și europene al Marelui Ducat al Luxemburgului, Jean Asselborn, pe tema procesului de aderare a României la spațiul Schengen, a consolidării relației bilaterale foarte bune, precum și a situației de securitate din regiune, șeful diplomației luxemburgheze reafirmând sprijinul solid pentru aderarea României la Schengen și anunțând decizia țării sale de a contribui cu un contingent de militari la grupul de luptă NATO din România, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul necondiționat și ferm acordat de Marele Ducat al Luxemburgului aderării României la spațiul Schengen și a mulțumit omologului său pentru implicarea activă și dedicată, inclusiv personală, în favoarea României. De asemenea, Bogdan Aurescu i-a adus la cunoștință ministrului luxemburghez demersurile desfășurate pe plan diplomatic de către România în vederea atingerii obiectivului de aderare la spațiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu președinția suedeză a Consiliului UE și cu omologii din majoritatea statelor membre – până în prezent ministrul român de externe având discuții cu miniștri de externe/afaceri europene și respectiv primind mesaje din partea acestora prin care a fost reconfirmat sprijinul activ din partea a 20 de state membre UE și totodată ale spațiului Schengen.
Ministrul Jean Asselborn a reiterat susținerea solidă a Marelui Ducat al Luxemburgului pentru aderarea României la spațiul Schengen, apreciind că România este complet pregătită, îndeplinind toate criteriile necesare, iar aderarea sa va contribui de manieră pozitivă la consolidarea proiectului european, a securității Uniunii, precum și a Pieței Unice. Înaltul oficial luxemburghez a dat asigurări că țara noastră poate conta pe deplin, în continuare, pe Luxemburg pentru a susține obiectivul României de aderare la spațiul Schengen în dialogul cu ceilalți parteneri europeni.
Șeful diplomației române a avut la acest început de an o serie de convorbiri și întrevederi bilaterale care au reconfirmat faptul că România poate conta pe implicarea constructivă și activă a partenerilor din UE pentru susținerea activă a obiectivului legitim al României privind aderarea la spațiul Schengen: cu ministrul afacerilor externe al Suediei, cu ministrul pentru afaceri externe, Uniunea Europeană și cooperare al Spaniei, cu ministrul afacerilor externe al Danemarcei, cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei, cu ministrul afacerilor externe al Poloniei, cu ministrul afacerilor externe al Cehiei, cu ministrul afacerilor externe al Sloveniei, cu ministrul afacerilor externe al Slovaciei, cu miniștrii afacerilor externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei cu ministrul afacerilor externe al Maltei, precum și primirea la București a ministrului afacerilor europene și proprietății de stat al Finlandei, respectiv participarea la evenimentul de lansare a Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
De asemenea, la prima reuniune din acest an a miniștrilor de externe din UE, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologii săi din Italia, Belgia, Croația, Germania, Polonia și Olanda. Mai mult, ministrul român de externe i-a găzduit în România pe omologii săi din Franța și din Olanda, alături de care a semnat o declarația comună trilaterală privind politica externă și securitatea, în care miniștrii de externe olandez și francez afirmă că așteaptă cu nerăbdare aderarea României la Schengen.
În egală măsură, Aurescu s-a întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, căruia i-a propus un plan de lucru pentru a debloca aderarea la Schengen.
În cadrul convorbirii cu Asselborn, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dinamica dialogului bilateral, concretizat inclusiv prin vizita sa de lucru efectuată în Luxemburg în noiembrie 2022, ale cărei rezultate au fost apreciate de colegul luxemburghez.
Totodată, s-a referit la importanța sporită a consolidării cooperării bilaterale în noul context geopolitic generat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și a reiterat mulțumirile pentru decizia Marelui Ducat de a desfășura un contingent de militari luxemburghezi în cadrul Grupului de Luptă al NATO din România, decizie care este în faza finală de aprobare. A fost totodată evocată disponibilitatea intensificării cooperării dintre forțele naționale de poliție.
Cei doi interlocutori au evaluat și situația de securitate din Caucazul de Sud, în contextul desfășurării misiunii civile UE de monitorizare la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis invitația efectuării unei vizite în România a ministrului Jean Asselborn, care să includă și vizitarea trupelor ce vor fi desfășurate la Cincu, invitație acceptată cu plăcere de omologul luxemburghez.

Papa Francisc își exprimă ”profunda întristare” pentru ”enormele pierderi de vieți omenești” cauzate de cutremurele din Turcia

Turcia mulțumește României pentru echipele de salvare trimise după seismele devastatoare: “Nu vom uita niciodată ajutorul vostru prețios”

Grecia consideră că UE ar trebui să fie ”francă şi deschisă” și să recunoască faptul că ”gardurile funcţionează” în protejarea frontierelor externe

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

Turcia cere ajutorul NATO după cutremurele devastatoare soldate cu cel puțin 1300 de morți

UE și India își consolidează relația de parteneri strategici prin înființarea unui nou Consiliu pentru comerț și tehnologie care va stimula inovarea și va plasa oamenii în centrul acțiunilor

Luxemburgul susține pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și va disloca un contingent militar în grupul de luptă al NATO din România

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Este momentul ca Suedia şi Finlanda să fie acceptate în Alianța Nord-Atlantică

Ministrul Finanțelor: Autoritățile române și Comisia Europeană vor continua dialogul pe marginea Regulamentului privind măsurile de urgență în domeniul energiei

Klaus Iohannis, videoconferință cu șeful Consiliului European și un grup de lideri UE în pregătirea summitului extraordinar din 9-10 februarie

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Comisia Europeană prezintă Planul Industrial pentru Pactul Verde. Ursula von der Leyen: Europa este hotărâtă să conducă revoluția tehnologiilor curate

De la Chișinău, premierul danez anunță că ”noi, în cadrul UE, suntem hotărâți să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova”

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei
Team2Share


Trending
-
NATO1 week ago
România, Olanda și Franța au semnat Declarația de la București privind cooperarea în politică externă și securitate: Așteptăm cu nerăbdare aderarea României la Schengen
-
COMISIA EUROPEANA1 week ago
Procedura de infringement: România are la dispoziție două luni pentru a transpune în legislația națională directive menite să combată evaziunea fiscală și să protejeze consumatorii
-
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago
Gheorghe Falcă a prezentat în Comisia TRAN situația finanțărilor europene din domeniul transportului pentru anul 2021, dosar pentru care a fost raportor pentru aviz
-
NATO1 week ago
Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei
-
U.E.1 week ago
Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina în ciuda insistențelor lui Zelenski