Connect with us

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă va continua să susțină modernizarea Armatei României în contextul apartenenței la NATO

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la evenimentele organizate cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale Târgu Mureş, că va continua să susţină modernizarea al Armatei României, arătând că majorarea procentului din PIB pentru apărare la 2,5% are un aport considerabil şi pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă.

„Astăzi avem această componentă cu care toţii ne mândrim. În Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, în cadrul unor operaţii conduse de NATO sau a altor coaliţii de forţe, în Africa, Asia şi Marea Mediterană, militarii Forţelor pentru Operaţii Speciale au demonstrat că sunt în măsură să execute, la cele mai înalte standarde, toate misiunile primite. Activitatea Forţelor pentru Operaţii Speciale este recunoscută la nivel intern şi internaţional şi constituie o emblemă de marcă a Armatei Române. Profesionalismul luptătorilor de elită a fost recompensat în peste 1.000 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere, atât naţionale cât şi internaţionale, primite de militarii care au luptat în Afganistan sau în alte teatre de operaţii”, a spus Nicolae Ciucă.

 

Premierul a precizat că susține modernizarea Armatei în contextul de stat membru NATO și a salutat eforturile militarilor români pentru asigurarea apărării țării. Totodată, Nicolae Ciucă a amintit că această zi constituie şi o zi de comemorare a celor care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii.

„Aţi crescut şi aţi evoluat frumos în aceşti 20 de ani. Am continuat să susţin procesul de modernizare al Armatei Române. Creşterea procentului din PIB alocat pentru Apărare la 2,5% are un aport considerabil şi pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă. Este necesar să continuăm acest demers pentru că suntem parte a unei alianţe care ne asigură cele mai puternice garanţii de securitate din istoria noastră, dar trebuie să avem şi noi contribuţia noastră. Dragi camarazi, Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale rămâne în acelaşi timp un prilej de comemorare a camarazilor care şi-au pierdut viaţa în timpul îndeplinirii cu cinste a misiunilor încredinţate, respectându-şi jurământul de credinţă faţă de ţară. Să-i păstrăm pe toţi mereu vii în suflet şi în gând, aducându-le mereu un omagiu ca demni eroi ai României. Vă felicit pentru profesionalismul, determinarea şi curajul de care aţi dat dovadă şi pe care le probaţi în fiecare zi, oferind garanţia excelenţei în apărarea ţării şi încrederea militară fiecărui cetăţean român care înţelege dificultatea misiunilor şi priveşte cu respect realizările dumneavoastră”, a afirmat Ciucă.

În discursul său, şeful Guvernului a mai arătat că prin înfiinţarea acestei structuri, România a reuşit să îşi construiască o forţă de elită, recunoscută în rândul partenerilor.

„România a reuşit astfel să îşi construiască structuri de forţe speciale la nivelul tuturor categoriilor de forţe, acestea fiind încadrate cu militari de elită profesionişti, cu aptitudini dezvoltate de luptători care sunt simultan paraşutişti, scafandri şi paraşutişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite pentru că îşi bazează forţa de intervenţie în teatru pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate, flexibilitate, înţelegerea mediului de acţiune din punct de vedere cultural, lingvistic. Forţele pentru Operaţii Speciale sunt componenta de reacţie rapidă de nivel strategic, cu nivel ridicat de pregătire şi dotare. Împreună cu alte categorii de forţe, Forţele Speciale s-au constituit într-un argument important privind gradul de pregătire, eficienţă şi profesionist al Forţelor Armate, o realizare care a câştigat respectul şi aprecierea în rândul aliaţilor şi partenerilor noştri. (…) Forţele pentru Operaţii Speciale contribuie la nota definitorie de elită a unei armate capabile să execute misiuni complete, cu grad ridicat de pericol, dar de importanţă foarte mare pentru protecţia celorlalte forţe şi succesul celorlalte operaţii”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

Published

on

© MIPE

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că România a primit, până în acest moment, 23,288 de miliarde de euro din alocarea finală de 24 de miliarde de euro din Politica de Coeziune aferentă exercițiului financiar multianual 2014-2020, ajungând astfel la un grad de absorbție de 97% din alocarea finală.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a menționat că, ”la momentul intrării la guvernare, noiembrie 2021, România primise doar 11,8 miliarde euro din cele 24 de mld cuvenite pe Politica de Coeziune”, având un ” grad de absorbție de 50%? (50% la un an după terminarea perioadei normale de absorbție și intrând în perioada de extindere n+3)”.

”În acești doi ani și jumătate de când suntem la guvernare, iată, au intrat în România sume duble față de cei șapte ani anteriori de când exercițiul financiar 2014-2020 intrase în vigoare”, a explicat Câciu.

Acesta s-a întrebat ”cum ar fi arătat România fără acest rezultat”, care vine pentru ”că suntem o echipă în Guvern, în ministere și pentru că avem o coaliție stabilă care a înțeles că interesul României este peste cel politic, de partid, iar ura și dezbinarea precum și concursul <<cine e mai deștept>> nu fac decât să distrugă o nație!

”Vom continua să construim și să dezvoltăm România”, a încheiat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Dacă luăm drept element comparativ exercițiul financiar multianual 2007-2013, observăm o îmbunătățire a performanței României când vine vorba de absorbția fondurilor europene.

Potrivit documentelor publicate de ministerul de resort, stadiul absorbției fondurilor UE pentru programele operaționale 2007-2013 la 31 martie 2017 a fost de 90,44%.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

Published

on

© Guvernul României

Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului, a subliniat premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

”Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor săi”, a continuat acesta.

Sâmbătă, Iranul și-a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului, informează Politico Europe.

Pentru a se apăra, Israelul a pus în funcțiune Iron Dome, un sistem de apărare antiaeriană dat în folosință în 2011 care, potrivit dezvoltatorilor săi, a reușit să intercepteze peste 90% din rachetele care se apropiau. Sistemul, fabricat în comun de RTX și Rafael Advanced Defense Systems, detectează un atac care se apropie și poate lansa o contra-rachetă Tamir pentru a intercepta un atac.

Atacurile cu drone și rachete ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Timp de câteva săptămâni, liderii iranieni au promis că vor răzbuna moartea a doi comandanți de rang înalt ai Gardienilor Revoluției care au fost uciși într-un atac aerian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la 1 aprilie.

Este important de știut că aceste atacuri, spre deosebire de altele din trecut, vin în mod explicit și direct din partea guvernului iranian și a armatei sale.

Reprezentanții susținuți de Iran, inclusiv Hezbollah și Hamas, cu sediul în Liban, s-au confruntat cu forțele israeliene de ani de zile, iar Hezbollah a lansat în mod regulat rachete împotriva țintelor israeliene de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.

Continue Reading

ROMÂNIA

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

România este alături de Israel și de poporul israelian și ”condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia”, a transmis președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

”Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a subliniat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

Sâmbătă, Iranul și-a pus în practică amenințarea de a riposta la atacul letal asupra consulatului său din Siria cu un atac aerian de amploare împotriva Israelului, informează Politico Europe.

Citiți și: Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

Pentru a se apăra, Israelul a pus în funcțiune Iron Dome, un sistem de apărare antiaeriană dat în folosință în 2011 care, potrivit dezvoltatorilor săi, a reușit să intercepteze peste 90% din rachetele care se apropiau. Sistemul, fabricat în comun de RTX și Rafael Advanced Defense Systems, detectează un atac care se apropie și poate lansa o contra-rachetă Tamir pentru a intercepta un atac.

Atacurile cu drone și rachete ar putea genera o escaladare majoră a luptelor în Orientul Mijlociu, pe fondul războiului actual dintre Israel și Hamas.

Timp de câteva săptămâni, liderii iranieni au promis că vor răzbuna moartea a doi comandanți de rang înalt ai Gardienilor Revoluției care au fost uciși într-un atac aerian asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, la 1 aprilie.

Este important de știut că aceste atacuri, spre deosebire de altele din trecut, vin în mod explicit și direct din partea guvernului iranian și a armatei sale.

Reprezentanții susținuți de Iran, inclusiv Hezbollah și Hamas, cu sediul în Liban, s-au confruntat cu forțele israeliene de ani de zile, iar Hezbollah a lansat în mod regulat rachete împotriva țintelor israeliene de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA1 hour ago

România a absorbit 97% din fondurile alocate în cadrul Politicii de Coeziune 2014-2020, anunță ministrul Adrian Câciu: Țara noastră a primit până în acest moment 23,2 miliarde de euro

G72 hours ago

UE condamnă ferm atacul Iranului asupra Israelului și cere evitarea escaladării situației în regiune. Liderii G7 se reunesc prin videoconferință

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac

ROMÂNIA4 hours ago

România este alături de Israel în fața atacului Iranului, subliniază președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate din regiune deja extrem de dificilă

ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate atacul Iranului împotriva Israelului. Facem apel la evitarea unei noi escaladări în regiune

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Joe Biden condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul Iranului asupra Israelului și îl asigură pe Netanyahu de sprijinul de ”neclintit” al SUA față de securitatea Israelului

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen critică dur partidul de extremă dreapta AfD în urma acuzațiilor privind diseminarea propagandei ruse: Nu au făcut un secret că îl admiră pe cel de la Kremlin care disprețuiește democrația

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Consiliul de administrație al FMI a ales-o pe Kristalina Georgieva pentru un al doilea mandat de director general

MAREA BRITANIE23 hours ago

SUA, în coordonare cu Regatul Unit, interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia pentru a limita ”capacitatea lui Putin de a duce războiul ilegal împotriva Ucrainei”

MAREA BRITANIE24 hours ago

”DragonFire”: Ministrul britanic al Apărării sugerează că Ucraina ar putea primi un laser militar pentru a doborî dronele rusești

NATO2 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO4 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO1 week ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis apreciază că șansele sale la șefia NATO sunt “rezonabile”: Nu intenţionez nici să mă retrag, nici să negociez altceva

Trending