Connect with us

INTERNAȚIONAL

Premierul olandez nu va merge marţi în Parlamentul European pentru a explica poziţia sa privind site-ul PVV

Published

on

Premierul olandez, Mark Rutte, nu va merge marţi la Strasbourg, pentru a explica Parlamentului European (PE) de ce Guvernul său nu s-a distanţat de site-ul lansat de Partidul Libertăţii (PVV) împotriva imigranţilor est-europeni, informează Radio Netherlands în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Eurodeputaţii au apreciat că site-ul partidului populist al lui Geert Wilders – care le cere oamenilor ce au “probleme” cu muncitorii români, bulgari sau polonezi să depună plângeri – “incită la ură şi discriminare”. Cu toate acestea, Mark Rutte nu va merge la Strasbourg să ofere explicaţii. Aparent, el este prea ocupat, iar problema nu este urgentă.

La 1 martie, el a avut o întrevedere cu preşedintele PE Martin Schulz, căruia i-a spus că “site-ul este o iniţiativă a unui partid politic, nu a Cabinetului” său.

Mai multe informaţii, aici.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

NATO

Klaus Iohannis: Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit. La summitul de la Vilnius trebuie întărită apărarea NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică

Published

on

© Administrația Prezidențială

Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis, în timp ce a subliniat că la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius este necesară identificarea măsurilor necesare întăririi apărării aliate pe flancul estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Șeful statului a făcut aceste precizări în cadrul unor remarci introductive pe care le-a susținut în deschiderea summitului formatului “București 9” care are loc marți la Bratislava.

“În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius. Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune. Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice”, a spus Iohannis, în deschiderea summitului, moment în care au mai luat cuvântul președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, gazda reuniunii, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Șeful statului a subliniat că aliații NATO de pe flancul estic se află în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic.

“România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și înțelegem clar nevoia de a ne întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe flancul estic într-un mod unitar și coeerent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră. Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic. Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate. Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, a punctat Iohannis.

Președintele a subliniat că sprijinul pentru Ucraina va continua atât timp cât este necesar.

“Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit”, a spus Klaus Iohannis, după ce săptămâna trecută, la summitul Comunității Politice Europene din R. Moldova, a adoptat împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei, exprimându-și disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO.

“Trebuie, totodată, să întărim sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităților sale de apărare și reziliență”, a conchis Iohannis.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO califică distrugerea barajului ucrainean drept ”un act revoltător”: Demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei

Published

on

© NATO

Secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a calificat marți distrugerea barajului Nova Kahovka drept ”un act revoltător”, care ”demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

”Pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului”, a transmis de secretarul general al NATO într-un mesaj publicat pe Twitter.

Un mesaj similar a venit și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, care s-a declarat ”șocat de atacul fără precedent asupra” acestui baraj și a anunțat că ridica această problemă în cadrul reuniunii șefilor de stat sau de guvern din iunie și va propune asistență financiară sporită pentru zonele inundate.

Armata ucraineană a acuzat Rusia că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka, conform Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul său de Securitate, a anunţat şeful Administraţiei Prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

Pericolul unei ”catastrofe nucleare” la centrala Zaporojie ”creşte rapid”, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, în contextul în care apa de la hidrocentrala distrusă servea la răcirea centralei nucleare, informează aceeași sursă.

Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

Published

on

Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații regionali pentru a asigura o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă, în ciuda provocărilor venite din partea Chinei, care reprezintă cea mai mare provocare, a declarat duminică, la Singapore, secretarul american apărării Lloyd Austin.

Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei americane, a declarat Austin, iar China reprezintă provocarea, a indicat acesta.

“Când vă uitați la cererea noastră de buget… cererea noastră de buget este direct legată de strategia noastră și ne vedeți continuând să investim în lucruri care sunt relevante pentru eforturile noastre în această regiune”, a spus el, conform Pentagonului.

Statele Unite continuă să trimită cele mai moderne și mai capabile sisteme de armament în Indo-Pacific.

În plus, Departamentul Apărării a prevăzut în buget peste 9 miliarde de dolari pentru Inițiativa de descurajare în Pacific.

De asemenea, Departamentul Apărării continuă să investească în cercetare pentru sisteme adaptate la regiune, inclusiv lucrări privind hipersonica, descurajarea amenințărilor cibernetice și multe altele.

Austin s-a aflat în Singapore pentru Dialogul Shangri-La – cea mai importantă reuniune a miniștrilor apărării și a experților din regiune. El s-a adresat reporterilor care călătoreau cu el la scurt timp după ce ministrul chinez al apărării, generalul Li Shangfu, a luat cuvântul în cadrul evenimentului.

Șeful Pentagonului a declarat că este interesant să auzi ce au de spus liderii chinezi, dar ceea ce fac ei de fapt este mult mai grăitor. El a remarcat că activitățile periculoase continuă.

“Aș spune doar că … este interesant să asculți … ceea ce spune. Ceea ce este cel mai important este – urmăriți ce fac”, a spus Austin.

Secretarul de stat și-a exprimat îngrijorarea cu privire la “comportamentul iresponsabil” al Chinei în Marea Chinei de Sud. “Am văzut interceptări apropiate și comportamentul coercitiv … în căile navigabile”, a insistat el.

Liderii chinezi din domeniul apărării au refuzat invitațiile de a se întâlni cu Austin. Chinezii au spus că acest lucru se datorează faptului că Statele Unite l-au sancționat pe Li Shangfu.

“Eu personal sunt sancționat în Rusia”, a spus Austin. “Dar pot – dacă vreau – să vorbesc cu ministrul rus al apărării”.

Continue Reading

Facebook

NATO6 mins ago

Klaus Iohannis: Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit. La summitul de la Vilnius trebuie întărită apărarea NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică

NATO15 mins ago

Secretarul general al NATO califică distrugerea barajului ucrainean drept ”un act revoltător”: Demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei

COMISIA EUROPEANA18 mins ago

Migrație ilegală: CE propune un nou plan de acțiune pentru ruta vest-mediteraneeană și cea atlantică și un nou set de instrumente pentru a gestiona utilizarea abuzivă a transportului comercial de către rețelele infracționale

ROMÂNIA36 mins ago

Klaus Iohannis evidențiază urgența în lupta împotriva cancerului și lansează un apel la unitate: Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente pentru prevenirea și tratarea acestei boli

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Eurobarometru: Peste 60% dintre români sunt interesați de alegerile europene de anul viitor și consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor zilnice

CONSILIUL UE1 hour ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

NATO7 mins ago

Klaus Iohannis: Sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO este de neclintit. La summitul de la Vilnius trebuie întărită apărarea NATO de la Marea Neagră la Marea Baltică

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

Team2Share

Trending