Connect with us

U.E.

Premierul polonez cere comunității internaționale ”să facă tot ce poate pentru a opri războiul” din Ucraina: Acum peste 30 de ani, Occidentul a întins o mână de ajutor Poloniei. Astăzi e datoria noastră să ajutăm Ucraina

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a lansat ieri un apel la adresa comunității internaționale căreia i-a cerut ”să facă tot ce poate pentru a stopa războiul” din Ucraina, anunță thenews.pl, potrivit Agerpres.

”Davos nu are doar creierul lumii, ci şi conştiinţa sa. Fiecare lider are responsabilitatea de a cere acelei conştiinţe să acţioneze”, a declarat Morawiecki în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, care a revenit în acest an la Davos, după mai multe ediții care s-au desfășurat în format online din cauza pandemiei de COVID-19.

Oficialul polonez a descris acțiunile militare ale forțelor ruse în Ucraina drept ”o mașină de distrugere sistematică, organizată”.

”Aşa cum, acum peste 30 de ani, Occidentul a întins o mână de ajutor Poloniei după căderea comunismului, astăzi este datoria noastră să întindem o mână Ucrainei”, a accentuat şeful executivului polonez.

Un mesaj similar a fost transmis și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a subliniat că ”Davos este despre cum să construim împreună un viitor mai bun”.

”Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vine direct din alt secol, tratând milioane de oameni nu ca ființe umane, ci ca populații fără chip care trebuie mutate sau controlate, sau transformate în tampon între forțele militare, încercând să calce în picioare aspirațiile unei întregi națiuni cu tancuri. Aceasta nu este doar o chestiune de supraviețuire a Ucrainei. Nu este doar o problemă de securitate europeană. Acest lucru pune sub semnul întrebării întreaga noastră ordine internațională. Și de aceea, contracararea agresiunii Rusiei este o sarcină pentru întreaga comunitate globală”, a subliniat oficialul european.

Către comunitatea internațională și-a îndreptat privirea și președintele polonez, Andrzej Duda, care, în urmă cu câteva zile, s-a adresat parlamentarilor ucraineni, devenind primul șef de stat care susține în persoană un discurs în Parlamentul de la Kiev.

”Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice – fie şi un singur centimetru din teritoriul său – va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda, care a dat asigurări că nimeni nu poate periclita solidaritatea dintre țara sa și Ucraina.

Dovadă a strânsei relații dintre Ucraina și Polonia stă recentul angajament asumat de Volodimir Zelenski și Andrzej Duda de a încheia un nou acord de bună vecinătate.

Polonia a primit aproximativ 3,5 milioane de persoane care au fugit din Ucraina, dintr-un total de 6,5 milioane de persoane care au căutat refugiu în altă țară, după declanșarea conflictului de către Rusia. 

Varșovia este, de asemenea, un avocat entuziast al intenției Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. ”Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene”, a dat asigurări liderul polonez, care s-a aflat în cea de-a treia vizită la Kiev, după ce a efectuat o primă călătorie la 23 februarie, cu zi înainte ca Rusia să pornească războiul, în vreme ce cea de-a doua vizită a avut loc pe 14 aprilie, alături de omologii din Lituania, Letonia și Estonia. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

Published

on

© Guvernul României

Mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spaţiul Schengen în 2023, atingându-se 92% din nivelurile anterioare pandemiei, din 2019, ceea ce a contribuit în mod semnificativ la economia Uniunii Europene, indică raportul anual privind starea spaţiului Schengen publicat marţi de Comisia Europeană.

Raportul din 2024 privind starea spaţiului Schengen prezintă realizările, provocările şi evoluţiile din spaţiul Schengen în decursul ultimului ciclu 2023-2024.

Potrivit acestuia, în 2023 spaţiul Schengen a rămas solid şi este în continuare cea mai vizitată destinaţie din lume, turismul contribuind cu aproape 10% din PIB-ul Uniunii şi oferind locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul arată de asemenea că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare, de exemplu un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării poliţieneşti, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne, precum şi un cadru de guvernanţă Schengen integrat, pentru care Comisia va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.

Au fost luate măsuri istorice pentru completarea spaţiului Schengen cu Bulgaria şi cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, aminteşte raportul. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria şi cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului.

Consiliul Schengen programat să se desfăşoare pe 13-14 iunie urmează să dezbată acest raport şi să adopte propunerea de recomandare a Comisiei.

Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

Published

on

© European Union, 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei, urmând să participe, de asemenea, la recepția găzduită de Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor, în onoarea șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, informează Administrația Prezidențială.

Pe agenda reuniunii se află perspectiva unui nou Pact european pentru competitivitate și relația Uniunii Europene cu Turcia. Subiectul noului Pact european privind competitivitatea va fi dezbătut pe larg și va include o seamă de aspecte esențiale pentru viitorul economic al Uniunii, printre care: Piața Unică, Uniunea Piețelor de Capital, politica industrială a Uniunii, energia, economia circulară, aspecte digitale, politici comerciale, aspecte sociale, inovație, reducerea poverii administrative, precum și agricultura.

Liderii Uniunii Europene vor avea, de asemenea, discuții referitoare la evoluțiile războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, situația din Orientul Mijlociu, precum și viitoarea Agendă Strategică a Uniunii.

Continue Reading

U.E.

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

Published

on

© Christian Lindner/ Facebook

O politică fiscală moderat restrictivă, necesară pentru a se conforma cu frâna de îndatorare a Germaniei, duce inflația în direcția corectă, a declarat luni ministrul de finanțe Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Frâna de îndatorare este o frână pentru inflație”, a declarat Lindner la un eveniment de comemorare a 15 ani de la stabilirea limitei constituționale a deficitelor publice, care este stabilită la 0,35% din produsul intern brut.

Inflația în cea mai mare economie europeană a încetinit la 2,3%, ajutată de scăderea prețurilor la alimente și energie, potrivit datelor finale publicate vineri. Acesta este cel mai scăzut nivel din iunie 2021.

„Frâna datoriei este un apel la stabilirea unor priorități clare în politici”, a spus ministrul de finanțe.

Lindner a declarat că actualul guvern va investi 58 de miliarde de euro în acest an, considerabil mai mult decât cele 38 miliarde de euro cheltuite în 2019, când ratele dobânzilor și mediul economic erau mai favorabile.

Ministrul a adăugat că nu este nevoie de o reformă fundamentală a frânei datoriei, dar că există o anumită marjă de manevră în ceea ce privește rambursarea datoriilor, ceea ce ar putea elibera fonduri suplimentare de până la 12 miliarde de euro pe an.

Guvernul german a contractat împrumuturi de urgență în valoare totală de aproximativ 300 miliarde de euro ca răspuns la pandemia de coronavirus și la războiul din Ucraina.

Lindner a declarat că ar putea exista fonduri suplimentare disponibile pentru investiții dacă nivelul datoriei va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei din 2019 înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO1 hour ago

Stoltenberg, după convorbirea cu Iohannis: România este esențială pentru apărarea flancului estic NATO și s-a angajat să sprijine Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

NATO2 hours ago

NATO: Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg au discutat la telefon despre situația de securitate din Ucraina și Marea Neagră, România reconfirmând sprijinul ferm pentru Ucraina

ROMÂNIA3 hours ago

Gala Asociației Orașelor din România. Reverență față de personalități ale AOR, ambasadori care au dus mai departe misiunea asociației

ROMÂNIA3 hours ago

FMI ajustează în scădere, la 2,8%, previziunile de creștere economică ale României în 2024

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 hours ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ5 hours ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO5 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

Trending