Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a îndemnat luni guvernul german să furnizeze toate tipurile de arme Ucrainei și a afirmat, într-o declarație susținută la sosirea la Berlin, unde are programate o serie de întâlniri cu înalţi responsabili de diferite orientări politice, că nu există niciun motiv pentru a bloca sprijinul acordat Kievului, informează EFE, citat de Agerpres.
”Înfrângerea Ucrainei ar putea deveni prefaţa celui de-al Treilea Război Mondial. Astfel, nu există niciun motiv astăzi pentru a bloca sprijinul către Kiev sau a-l amâna la nesfârşit. Fac apel la guvernul german să acţioneze decisiv şi să furnizeze toate tipurile de armament Ucrainei”, a declarat prim-ministrul Morawiecki, citat de agenţia poloneză de presă PAP.
Oficialul polonez a participat la o acțiune de omagiere a lui Wolfgang Schäuble, ministru în guvernele foştilor cancelari Helmut Kohl şi Angela Merkel, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate în Bundestag, în cadrul căreia a subliniat că Polonia ”a cerut cu voce tare prezenţa lansatoarelor de rachete Patriot în Ucraina” şi că vocea sa ”a fost auzită”, fapt pentru care şi-a exprimat mulţumirile.
Citiți și:
În continuare, Morawiecki a spus că merită în prezent să ne amintim ”cuvintele amare ale lui Jürgen Habermas”, care în urmă cu zece ani afirmase că solidaritatea şi democraţia au devenit o marfă rară în UE.
”În UE avem nevoie de solidaritate, de un efort de a lucra împreună pentru o perspectiva politică comună”, a spus el, subliniind că ”ucrainenii nu luptă astăzi doar pentru libertatea lor, ci şi pentru a apăra Europa”.
Pe de altă parte, referindu-se la raporturile cu Moscova, premierul polonez a calificat relaţiile cu Rusia drept un ”pact cu diavolul”.
”Politica <<Wandel durch Handel>> (<<Schimbare prin comerţ>>) şi proiectele care trebuiau să lege Rusia de Europa nu au funcţionat. S-a dovedit că ne-am băgat gâtul în laţ devenind dependenţi de gazul rusesc. Asta se poate vedea clar în criza apărută în urma războiului declanşat (de Rusia) în Ucraina”, a afirmat el.
”Ceea ce s-a dovedit a fi un eşec comercial pentru Occident, a devenit o chestiune de viaţă şi de moarte pentru ţări precum Ucraina şi Polonia şi toate celelalte situate între Germania şi Rusia”, a adăugat premierul polonez.
Potrivit lui Morawiecki, ”Europa de Vest considera că ursul rus poate fi îmblânzit”, dar ”Polonia – care a trăit mulţi ani în umbra Rusiei – vede imperialismul ca fiind cea mai importantă componentă a politicii Kremlinului”.
Kievul cere de luni de zile mai multe arme grele. Naţiunile occidentale au fost mult timp reticente în a livra armament greu Ucrainei, invocând temeri de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia.
Citiți și:
Recent, Polonia și Finlanda și-au arătat deschiderea de a oferi Ucrainei tancuri Leopard 2, în cadrul unei coaliții internaționale, idee față de care Germania și-a exprimat rezervele, spunând că nu va face acest gest singură.
Arătându-i că este vorba despre eforturi comune, Regatul Unit a anunțat că va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare.
Germania, Spania, Polonia, Polonia, Grecia, Danemarca și Finlanda se numără printre numeroasele țări care folosesc deja Leopard 2 de aproximativ 60 de tone, care este echipat cu un tun de 120 de milimetri, precum și cu un sistem de apărare și blindaj de ultimă generație. Acest lucru le-ar permite aliaților să organizeze în comun atât livrarea tancurilor și a muniției necesare, cât și să facă echipă în ceea ce privește întreținerea și reparațiile.
Analiștii militari occidentali anticipează că Moscova va lansa o nouă ofensivă în următoarele săptămâni sau luni, profitând de golirea rezervelor de muniție ale Ucrainei, care ar beneficia de un veritabil avantaj pe câmpul de luptă dacă va primi tancuri moderne precum Leopard 2.