Premierul polonez: UE este pe marginea prăpastiei

Uniunea Europeană (UE) se află pe “marginea prăpastiei”, a apreciat miercuri premierul polonez Donald Tusk în faţa deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg, cărora le-a prezentat un bilanţ al summitului consacrat salvării zonei euro.

“Nu pot să spun că Europa este mai unită şi nu pot să spun că am depăşit această criză”, a declarat Tusk, potrivit Mediafax.ro.

“Suntem pe marginea prăpastiei”, a avertizat acesta. În opinia sa, UE are de ales între “calea comunitară sau cea a egoismelor naţionale”.

“Am vrea ca această ratificare de către state să fie făcută cât mai repede posibil”, şi-a exprimat Tusk dorinţa într-o conferinţă de presă.

“Nu este cea mai bună procedură, iar acordul interguvernamental nu trebuie să fie obiectivul ultim”, a adăugat el, afirmând că doreşte încheierea, într-un viitor apropiat, a unui tratat la care să fie parte toate ţările UE.

“UE înseamnă 27 de membri şi Croaţia, nu 27-1 sau 27-10. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a avertizat el.

De asemenea, Tusk a deplâns situaţia UE. “Dacă suntem în această situaţie de panică, este pentru că tratatele au fost încălcate permanent”, a subliniat el, criticând implicit decizia Gemaniei de a încălca regulile impuse în materie de deficit şi îndatorare. Franţa şi alte state au urmat această mişcare, lansându-se într-o spirală a îndatorării.

Sursa articol: Mediafax.ro

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.