Premierul R. Moldova Pavel Filip: Tribuna ONU, mijloc de informare despre evoluțiile în subiectul retragerii forţelor militare străine din Republica Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, efectuează în perioada 26-29 septembrie o vizită de lucru la New York, unde va participa la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Întrebat în acest context, în cadrul unui interviu acordat Moldpres, despre aşteptările pe care le are Republica Moldova faţă de actuala sesiune a Adunării Generale a ONU, premierul moldovean a precizat că se va folosi de această ocazie drept „mijloc de informare despre evoluțiile în subiectul retragerii forţelor militare străine din Republica Moldova”.

Foto: gov.md

„În mod incontestabil, tribuna Adunării Generale a ONU ne serveşte ca mijloc de informare a comunităţii internaţionale despre reuşitele implementării Agendei 2030, dinamica realizării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE, precum şi evoluțiile înregistrate de țara noastră pe subiectul retragerii forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Voi folosi această ocazie pentru a exprima gratitudine pentru faptul că ONU a auzit apelul nostru de a-şi asuma un rol pro-activ în menținerea păcii și securității internaționale și în asigurarea suveranității și integrității teritoriale a statelor membre, în conformitate cu Carta ONU.

Sunt bucuros să constat, că pentru prima dată de la admiterea Republicii Moldova în cadrul ONU, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție prin intermediul căreia a declarat incompatibilitatea cu normele de drept internațional și Carta ONU a condiționalității politice care stă la baza refuzului continuu al Federației Ruse de a-și retrage forțele militare și armamentele de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip conform sursei citate. 

Urmăriți aici interviul integral.

 

Citiți și: Klaus Iohannis se adresează astăzi pentru a treia oară liderilor lumii de la tribuna Adunării Generale ONU. Ce a susținut președintele în discursurile din 2015 și 2017

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.