Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, întâlnire cu secretarul de Stat a SUA, Mike Pompeo. Șeful diplomației americane a solicitat reforme pentru a proteja statul de ingerințele externe

Principalele direcții de cooperare moldo-americană și prioritățile dialogului strategic dintre cele două state au fost discutate luni, 25 iunie, la Washington, de către prim-ministrul Pavel Filip și secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

Foto: gov.md

Premierul a exprimat recunoștință pentru aportul părții americane în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, fapt care a contribuit la înregistrarea progreselor în formatul de negocieri ”5+2″, anunță un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

De asemenea, Pavel Filip a reconfirmat deschiderea autorităților de la Chișinău pentru amplificarea comunicării pe subiecte care vizează reformarea sistemului de apărare din Republica Moldova, consolidarea securității energetice și colaborarea pe filiera comercial-economică.

Foto: gov.md

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a agreat menținerea unui dialog activ cu oficialii din Republica Moldova în domeniul securității regionale.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, înaltul oficial american a reiterat ”sprijinul neîntrerupt al SUA pentru viitorul european ales de Republica Moldova și a solicitat punerea în aplicare a unor reforme cheie pentru a proteja statul de ingerințele externe, dar și pentru a avansa integrarea sa europeană”.

Foto: gov.md

Secretarul de Stat al SUA i-a reamintit prim-ministrului Filip că ”alegerile libere și corecte reprezintă o amprentă a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără intervenție politică”.

Solicitarea lui Mike Pompeo vine în contextul în care Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a decis să mențină decizia Curții de Apel de invalidare a alegerilor anticipate din Chișinău și astfel îl pun pe Andrei Năstase, primarul ales, în imposibilitatea de a-și exercita funcția.

Decizia a atras nemulțumirea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău și a Delegației UE. În viziunea Ambasadei SUA, hotărârea Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova care a menţinut invalidarea alegerilor municipale din Chişinău a întărit percepţia publicului asupra ingerinţei politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova.

”Voinţa oamenilor exprimată în alegeri libere şi corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relaţiile cu UE, nu au fost respectate”, susţine Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.