Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Premierul României, față în față cu liderii politici din Parlamentul European. Viorica Dăncilă a afirmat atașamentul Guvernului față de valorile europene, cu trei luni înainte de preluarea președinției Consiliului UE

Published

on

Premierul Viorica Dăncilă, aflată miercuri într-o vizită de lucru la Parlamentul European din Bruxelles, a apărat și susținut acțiunile cabinetului său în discuțiile pe care le-a purtat cu liderii grupului politice din legislativul european, dialoguri bilaterale care precedă dezbaterea privind situația democrației din România în plenara de la Strasbourg de săptămâna viitoare.

Foto: Guvernul României

Șefa guvernului de la București s-a întâlnit cu liderul grupului PPE Manfred Weber, singurul om politic al popularilor europeni care și-a anunțat până în prezent candidatura pentru șefia Comisiei Europene, cu liderul grupului S&D Udo Bullmann, cu liderul ALDE Guy Verhofstadt și cu liderii grupului Verzilor – inițiatori ai dezbaterii plenare de săptămâna viitoare – Ska Keller și Philippe Lamberts. Viorica Dăncilă a fost însoțită, la întâlnirile avute, de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și de șeful delegației PSD în Parlamentul European, eurodeputatul Dan Nica.

Fost lider al delegației PSD în Parlamentul Europen, Viorica Dăncilă a reiterat angajamentul Guvernului pentru respectarea valorilor europene şi a principiilor democratice, mai ales în condițiile în care România se pregătește de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.

Întrevederea Dăncilă – Weber. Liderul PPE, îngrijorat că România „face paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei”. Premierul a subliniat „ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice”

La discuțiile avute cu liderul popularilor europeni în PE, prim-ministrul a prezentat stadiul pregătirilor desfăşurate de către autorităţile de la Bucureşti, „asigurând asupra cooperării strânse cu Parlamentul European în vederea finalizării dosarelor legislative şi asigurării unui mandat de succes”.

De asemenea, premierul Dăncilă a avut „un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situaţia din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa şi a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanţii instituţiilor europene pe toate subiectele de interes”.

Potrivit Executivului, premierul a reafirmat şi cu această ocazie „ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice”. Totodată, Dăncilă a arătat că răspunsul la provocările cu care se confruntă proiectul european în prezent poate fi găsit prin demonstrarea solidarităţii între statelor membre şi nu prin crearea unor noi clivaje în interiorul Uniunii, se mai arată în comunicat.

Manfred Weber, cel a criticat România și în cadrul discursului lui Jean-Claude Juncker privind Starea Uniunii Europene, dar și într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro, a declarat după întâlnirea cu Viorica Dăncilă că este îngrijorat de situația din România.

Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România (…) face pași înapoi în lupta împotriva corupției”, a scris, pe contul său de Twitter, Manfred Weber, care şi-a anunţat recent candidatura pentru a fi desemnat de PPE la şefia Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor.

Întâlnirea Dăncilă – Bullmann. Premierul anunță că a prezentat liderului grupului S&D „situaţia reală din România”. Social-democrații europeni susțin dezbaterea situației din România

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Udo Bullmann, cel l-a înlocuit la șefia grupului S&D din PE pe Giani Pittella, premierul a prezentat „situaţia reală din România”, reafirmând ataşamentul Guvernului „faţă de principiile şi valorile europene”.

Mai mult decât atât, dată fiind apartenența sa la familia social-democraților europeni, Viorica Dăncilă a participat și la o reuniune a grupului S&D în care a discutat despre protestele din 10 august şi reforma în domeniul justiţiei în România.

Referitor la reformele din domeniul justiţiei, premierul a arătat că acestea au urmărit o mai bună calibrare a sistemului judiciar românesc la practicile europene şi la recomandările Comisiei de la Veneţia. În plus, a evidenţiat că procedura de revizuire a legislaţiei referitoare la organizarea justiţiei din România a fost transparenta şi supusă examinării Curţii Constituţionale, arătând că, în acest moment, este aşteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneţia“, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Grupului S&D în Parlamentul European a anunțat pe site-ul său că la întrevederea liderului și membrilor grupului cu premierul României a fost reafirmată solicitarea dezbaterii despre România, care este prevăzută pentru sesiunea plenară de la Strasbourg săptămâna viitoare.

Dialogul este crucial într-o familie de partid și vom continua astfel”, a anunțat Grupul S&D.

Mesaj la indigo la discuțiile cu liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt. Premierul Dăncilă a reafirmat atașamentul față de valorile europene

Premierul Dăncilă a avut la Bruxelles și o întrevedere cu Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE din Parlamentul European, context în care premierul a reluat mesajele transmise și celorlalți lideri, acela al angajamentului Guvernului pentru respectarea valorilor europene şi a principiilor democratice.

Foto: Guvernul României

„Referitor la situaţia internă a României, mesajul transmis a fost în linia celor afirmate în cadrul întrevederilor anterioare. Premierul a reiterat angajamentul Guvernului pentru respectarea valorilor europene şi a principiilor democratice. Totodată, a subliniat că reformele introduse de Guvernul României sunt exclusiv în interesul cetăţenilor şi au fost implementate cu respectarea normelor în vigoare şi în urma unei ample consultări interinstituţionale şi a partenerilor europeni”, se arată într-un alt comunicat al Guvernului.

Viorica Dăncilă s-a întâlnit și cu liderii grupului care au inițiat dezbaterea de săptămâna viitoare. Grupul Verzilor, îngrijorat de „reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anti-corupție”

Cel din urmă grup politic cu care premierul Viorica Dăncilă a purtat convorbiri politice la Parlamentul European este Grupul Verzilor din Parlamentul European. Șefa guvernului de la București s-a întâlnit cu Ska Keller și Philippe Lamberts, cei care au și inițiat dezbatere din plen de săptămâna viitoare.

Convorbirile s-au purtat pe cele două coordonate evidenţiate în cadrul întrevederilor avute marţi cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: situaţia internă a României şi agenda europeană, a informat Guvernul.

La întrunirea dintre Dăncilă și liderii Grupului Verzilor a participat și reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu.

Discuțiile cu Ska Keller și Philippe Lamberts au avut loc în contextul în care cei doi eurodeputați au propus organizarea, în cadrul plenarei de la Strasbourg din 1-4 octombrie, a unei noi dezbateri privind situația democrației și a statului de drept din România.

Reamintim faptul că Ska Keller este cea care a iniţiat dezbaterea din Parlamentul European de la Strasbourg privind „ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România” din februarie 2018.

Totodată, dezbaterea din Parlamentul European privind situația democrației și a statului de drept în România ce va avea loc sesiunea plenară din 1-4 octombrie vine tot la propunerea Verzilor Europeni.

Ulterior, într-un interviu acordat G4Media.ro, Ska Keller a precizat că Grupul Verzilor și-a exprimat „îngrijorările în ce privește reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anti-corupție dar și în legătură cu violențele poliției împotriva protestatarilor pașnici. (… Cetățenii români sunt cetățeni europeni și merită aceleași drepturi și o bună guvernare”.

Precizăm faptul că, în perioada 1-4 octombrie, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Anterior dezbaterii din plen, luni, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European va discuta, la propunerea eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL, PPE), despre evenimentele din data de 10 august din România. La dezbatere va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: UE, cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat într-un interviu pentru noua.tv că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent, dar în același timp, în contextul integrării României în UE „identitatea noastră a fost puternic afectată de transformări ce s-au făcut fără a avea în vedere o perspectivă.”

„Uităm, adesea, că suntem o mare cultură și că am dat lumii și Europei valori importante pe care le tratăm cu un profund dispreț. Încercarea de a minimaliza și arunca la coș tot ceea ce ne reprezintă este o mare eroare. Noi am făcut progrese, însă nu ne-am gândit în perspectivă și ne-am trezit cu o situație extrem de dureroasă în care avem 5 milioane de cetățeni români care lucrează în Uniunea Europeană. Toată această tragedie va trebui să fie asumată de către statul român la un moment dat”, a punctat președintele PMP în cadrul interviului. 

Potrivit acestuia, politicienii superficiali, în lipsă de soluții concrete, denigrează Uniunea Europeană: „Trebuie recunoscut, că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent. În fața mai multor crize, Uniunea Europeană a răspuns cu aceleași politici: mai multă extindere și mai multă integrare.”

„De aceea, confruntată cu agresivitatea Rusiei, UE a răspuns prin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. UE pune în valoare exact ceea ce ne distinge pe fiecare dintre noi și, indiferent de limba pe care o vorbim acasă, aparținem cu toții Europei oferind stelelor membre multe instrumente pentru a ne proteja identitatea națională și culturală”, a mai precizat acesta. 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European condamnă declarațiile ”rasiste” ale premierului ungar și cer CE și Consiliului să ia măsuri

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au adoptat vineri o declarație comună prin care condamnă declarațiile „rasiste” ale premierului Viktor Orbán și subliniază că aceste declarații încalcă valorile UE.

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, condamnăm cu fermitate recenta declarație deschis rasistă a premierului Orbán despre faptul că nu dorește să devină popor de rasă mixtă. Astfel de declarații inacceptabile, care constituie în mod clar o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu își au locul în societățile noastre. De asemenea, regretăm profund persistența în apărarea acestor declarații impardonabile de către prim-ministrul Orbán în alte ocazii. Rasismul și discriminarea, în toate formele lor, trebuie condamnate fără echivoc și combătute în mod eficient la toate nivelurile”, au transmis oficialii europeni.

Aceștia fac apel la Comisia Europeană și la Consiliu să condamne urgent această declarație în termenii cei mai fermi: „Reiterăm, de asemenea, apelurile Parlamentului European către Consiliu de a emite în cele din urmă recomandările sale adresate Ungariei în cadrul procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), abordând, de asemenea, noile evoluții care afectează statul de drept, democrația și drepturile fundamentale și de a stabili că există un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor menționate la articolul 2. Reamintim Consiliului că statele membre au obligația de a acționa împreună și de a pune capăt tuturor atacurilor asupra valorilor consacrate la articolul 2 din TUE și solicităm ca această chestiune să fie adăugată pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a liderilor Consiliului European.”

„Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de încălcare a dreptului comunitar în curs de desfășurare împotriva încălcării de către Ungaria a normelor UE care interzic rasismul și discriminarea și să utilizeze pe deplin instrumentele disponibile pentru a aborda încălcările valorilor consacrate la articolul 2. Salutăm, de asemenea, decizia Comisiei de a declanșa Regulamentul privind condiționalitatea statului de drept împotriva Ungariei și așteptăm următorii pași în această privință în urma celei de-a doua scrisori din 20 iulie. Reiterăm apelul nostru adresat Comisiei de a nu aproba planul național al Ungariei în cadrul mecanismului de redresare și reziliență până la îndeplinirea tuturor criteriilor relevante”, au mai adăugat aceștia. 

Liderii au subliniat că nu există loc pentru rasism, discriminare și discursuri de ură în societățile europene: „Solicităm noi acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și la nivelul UE, inclusiv împotriva normalizării crescânde a rasismului și a xenofobiei, și subliniem necesitatea unui mecanism de monitorizare și de responsabilitate pentru a asigura aplicarea efectivă a legislației și a politicii UE împotriva rasismului”, se mai arată în declarația comună. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Roberta Metsola, discurs în Parlamentul ucrainean: Vom sprijini „fiecare pas” al Ucrainei spre aderarea la Uniunea Europeană

Published

on

© Roberta Metsola /Twitter

UE va „merge alături” de Ucraina în timp ce se îndreaptă spre aderarea la Uniune, a promis joi, în fața Parlamentului ucrainean, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Politico.eu.

În fața Radei, Metsola a marcat, prin intermediul unei legături video, prima „Zi a statului” din Ucraina – o sărbătoare publică inaugurată anul trecut pentru a comemora 30 de ani de independență față de Uniunea Sovietică. Ziua a căpătat o semnificație suplimentară în acest an, pe fondul ravagiilor provocate de războiul Rusiei în țară.

„Ziua de astăzi este simbolică nu doar pentru Ucraina și pentru ucraineni, ci pentru întreaga Europă”, a declarat Metsola.

Luna trecută, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Acordarea statutului de țară candidată Ucrainei la 23 iunie confirmă angajamentul nostru de a merge cot la cot spre aderarea deplină a Ucrainei la UE. S-ar putea să nu fie un drum ușor, dar Parlamentul European, cel mai puternic avocat al dumneavoastră, vă este alături pentru a vă asista la fiecare pas”, a subliniat Roberta Metsola.

Roberta Metsola a fost primul lider al unei instituții importante a UE care a vizitat Ucraina după începerea războiului cu Rusia, făcând această călătorie în aprilie pentru a promova asistența financiară, militară și umanitară acordată Kievului de către Uniunea Europeană.

„Putin vrea un viitor – în care istoria poate fi rescrisă, în care se trag perdele de fier, în care puterea are dreptate, în care libertatea personală și demnitatea sunt negate. Prin acțiunile sale, este clar că Rusia dorește o întoarcere la un trecut pe care noi l-am consemnat în cărțile de istorie. Un trecut în care integritatea geografică a Europei și libertatea Europei de a alege cu cine să coopereze și cum să se integreze sunt puse sub semnul întrebării. Pentru el, adevăratul dușman este democrația, libertatea și adevărul. Modul nostru de viață este văzut ca o amenințare la adresa autocrației. Asta este ceea ce este în joc”, a mai punctat Metsola în discursul său.

Continue Reading

Facebook

U.E.17 mins ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA24 mins ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.2 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.2 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.4 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA5 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending