Premierul Viorica Dăncilă, aflată miercuri într-o vizită de lucru la Parlamentul European din Bruxelles, a apărat și susținut acțiunile cabinetului său în discuțiile pe care le-a purtat cu liderii grupului politice din legislativul european, dialoguri bilaterale care precedă dezbaterea privind situația democrației din România în plenara de la Strasbourg de săptămâna viitoare.

Foto: Guvernul României
Șefa guvernului de la București s-a întâlnit cu liderul grupului PPE Manfred Weber, singurul om politic al popularilor europeni care și-a anunțat până în prezent candidatura pentru șefia Comisiei Europene, cu liderul grupului S&D Udo Bullmann, cu liderul ALDE Guy Verhofstadt și cu liderii grupului Verzilor – inițiatori ai dezbaterii plenare de săptămâna viitoare – Ska Keller și Philippe Lamberts. Viorica Dăncilă a fost însoțită, la întâlnirile avute, de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și de șeful delegației PSD în Parlamentul European, eurodeputatul Dan Nica.
Fost lider al delegației PSD în Parlamentul Europen, Viorica Dăncilă a reiterat angajamentul Guvernului pentru respectarea valorilor europene şi a principiilor democratice, mai ales în condițiile în care România se pregătește de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.
Întrevederea Dăncilă – Weber. Liderul PPE, îngrijorat că România „face paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei”. Premierul a subliniat „ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice”
La discuțiile avute cu liderul popularilor europeni în PE, prim-ministrul a prezentat stadiul pregătirilor desfăşurate de către autorităţile de la Bucureşti, „asigurând asupra cooperării strânse cu Parlamentul European în vederea finalizării dosarelor legislative şi asigurării unui mandat de succes”.
De asemenea, premierul Dăncilă a avut „un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situaţia din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa şi a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanţii instituţiilor europene pe toate subiectele de interes”.
Potrivit Executivului, premierul a reafirmat şi cu această ocazie „ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice”. Totodată, Dăncilă a arătat că răspunsul la provocările cu care se confruntă proiectul european în prezent poate fi găsit prin demonstrarea solidarităţii între statelor membre şi nu prin crearea unor noi clivaje în interiorul Uniunii, se mai arată în comunicat.
Manfred Weber, cel a criticat România și în cadrul discursului lui Jean-Claude Juncker privind Starea Uniunii Europene, dar și într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro, a declarat după întâlnirea cu Viorica Dăncilă că este îngrijorat de situația din România.
„Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România (…) face pași înapoi în lupta împotriva corupției”, a scris, pe contul său de Twitter, Manfred Weber, care şi-a anunţat recent candidatura pentru a fi desemnat de PPE la şefia Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor.
Întâlnirea Dăncilă – Bullmann. Premierul anunță că a prezentat liderului grupului S&D „situaţia reală din România”. Social-democrații europeni susțin dezbaterea situației din România
În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu Udo Bullmann, cel l-a înlocuit la șefia grupului S&D din PE pe Giani Pittella, premierul a prezentat „situaţia reală din România”, reafirmând ataşamentul Guvernului „faţă de principiile şi valorile europene”.
Mai mult decât atât, dată fiind apartenența sa la familia social-democraților europeni, Viorica Dăncilă a participat și la o reuniune a grupului S&D în care a discutat despre protestele din 10 august şi reforma în domeniul justiţiei în România.

“Referitor la reformele din domeniul justiţiei, premierul a arătat că acestea au urmărit o mai bună calibrare a sistemului judiciar românesc la practicile europene şi la recomandările Comisiei de la Veneţia. În plus, a evidenţiat că procedura de revizuire a legislaţiei referitoare la organizarea justiţiei din România a fost transparenta şi supusă examinării Curţii Constituţionale, arătând că, în acest moment, este aşteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneţia“, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Grupului S&D în Parlamentul European a anunțat pe site-ul său că la întrevederea liderului și membrilor grupului cu premierul României a fost reafirmată solicitarea dezbaterii despre România, care este prevăzută pentru sesiunea plenară de la Strasbourg săptămâna viitoare.
”Dialogul este crucial într-o familie de partid și vom continua astfel”, a anunțat Grupul S&D.
Mesaj la indigo la discuțiile cu liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt. Premierul Dăncilă a reafirmat atașamentul față de valorile europene
Premierul Dăncilă a avut la Bruxelles și o întrevedere cu Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE din Parlamentul European, context în care premierul a reluat mesajele transmise și celorlalți lideri, acela al angajamentului Guvernului pentru respectarea valorilor europene şi a principiilor democratice.

Foto: Guvernul României
„Referitor la situaţia internă a României, mesajul transmis a fost în linia celor afirmate în cadrul întrevederilor anterioare. Premierul a reiterat angajamentul Guvernului pentru respectarea valorilor europene şi a principiilor democratice. Totodată, a subliniat că reformele introduse de Guvernul României sunt exclusiv în interesul cetăţenilor şi au fost implementate cu respectarea normelor în vigoare şi în urma unei ample consultări interinstituţionale şi a partenerilor europeni”, se arată într-un alt comunicat al Guvernului.
Viorica Dăncilă s-a întâlnit și cu liderii grupului care au inițiat dezbaterea de săptămâna viitoare. Grupul Verzilor, îngrijorat de „reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anti-corupție”
Cel din urmă grup politic cu care premierul Viorica Dăncilă a purtat convorbiri politice la Parlamentul European este Grupul Verzilor din Parlamentul European. Șefa guvernului de la București s-a întâlnit cu Ska Keller și Philippe Lamberts, cei care au și inițiat dezbatere din plen de săptămâna viitoare.
Convorbirile s-au purtat pe cele două coordonate evidenţiate în cadrul întrevederilor avute marţi cu lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European: situaţia internă a României şi agenda europeană, a informat Guvernul.
La întrunirea dintre Dăncilă și liderii Grupului Verzilor a participat și reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu.

Discuțiile cu Ska Keller și Philippe Lamberts au avut loc în contextul în care cei doi eurodeputați au propus organizarea, în cadrul plenarei de la Strasbourg din 1-4 octombrie, a unei noi dezbateri privind situația democrației și a statului de drept din România.
Reamintim faptul că Ska Keller este cea care a iniţiat dezbaterea din Parlamentul European de la Strasbourg privind „ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România” din februarie 2018.
Totodată, dezbaterea din Parlamentul European privind situația democrației și a statului de drept în România ce va avea loc sesiunea plenară din 1-4 octombrie vine tot la propunerea Verzilor Europeni.
Ulterior, într-un interviu acordat G4Media.ro, Ska Keller a precizat că Grupul Verzilor și-a exprimat „îngrijorările în ce privește reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anti-corupție dar și în legătură cu violențele poliției împotriva protestatarilor pașnici. (… Cetățenii români sunt cetățeni europeni și merită aceleași drepturi și o bună guvernare”.
Precizăm faptul că, în perioada 1-4 octombrie, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Anterior dezbaterii din plen, luni, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European va discuta, la propunerea eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL, PPE), despre evenimentele din data de 10 august din România. La dezbatere va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
.