România sprijină necesitatea relansării proiectului european pe baza ideii de unitate în jurul valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, a afirmat joi premierul Sorin Grindeanu la summitul socialiștilor europeni, desfășurat la Bruxelles, în marja Consiliului European.
“România este determinată să se implice activ în susținerea unei Uniuni consolidate, bazate pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale. Este nevoie de o abordare inclusivă, în format de dialog deschis participării tuturor statelor”, a afirmat prim-ministrul român, conform unui comunicat al Guvernului.
La Bruxelles, premierul o serie de discuții cu Frederica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, cu Serghei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni, cu Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice, cu Gianni Pittella, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, precum și alți lideri europeni, între care Alexis Tsipras, prim-ministru al Republicii Elene, și Antonio Costa, premierul Portugaliei.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a subliniat că pentru România sunt importante politicile privind fondurile de coeziune și politicile agricole comune.
Premierul anunțase înaintea deplasării sale la Bruxelles că a avut o discuție și cu președintele Klaus Iohannis pe tema viitorului Uniunii Europene, în care au avut un punct de vedere comun.
”Am avut o discuţie cu domnul Iohannis. Avem un punct de vedere comun. L-a spus preşedintele şi l-am spus şi eu“, a spus Grindeanu, în contextul în care președintele Iohannis a anunțat în dese rânduri că o Uniune cu mai multe viteze ar putea conduce spre dezintegrare, iar România susține ideea unei Uniuni Europene incluzive și unite.
Grindeanu, întrevedere cu cancelarul Austriei
În contextul participării sale la reuniunea PES, Sorin Grindeanu a avut o întrevedere bilaterală și cu Christian Kern, cancelarul Austriei.
Premierul României și cancelarul Republicii Austria au avut un schimb de opinii cu privire la prioritățile aflate pe agenda europeană, cu accent asupra temelor discutate la Consiliul European din 9-10 martie. În acest context, șeful Executivului de la București a reconfirmat atașamentul proeuropean și angajamentul ferm al României de a contribui activ la consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva Brexit și a dezbaterilor legate de viitorul Uniunii Europene.
“România își menține clar poziția privind aprofundarea Uniunii, cu toate politicile și proiectele sale de succes, mai ales Piața Internă, Spațiul Schengen și zona Euro. Reconfirm susținerea României față de o Europă consolidată, unitară și inclusivă“, a subliniat prim-ministrul Grindeanu. În timpul întrevederii, cei doi oficiali au agreat efectuarea, în perioada următoare, a unei vizite oficiale a premierului României la Viena, în contextul dezbaterilor privind viitorul Uniunii Europene, detaliile urmând să fie stabilite pe canale diplomatice.
Premierul Sorin Grindeanu se află într-o vizită la Bruxelles, în perioada 8-9 martie, unde participă la reuniunea PES și are o serie de întâlniri cu înalți oficiali europeni, în marja reuniunii Consiliului European.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Nicolae Ciucă atrage atenția că “ideile otrăvitoare” care au stat la baza Holocaustului sunt tot mai prezente în spațiul public: Aceste “atitudini toxice” trebuie sancționate
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că lecţia dură a Holocaustului reaminteşte de fiecare dată ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează “idei otrăvitoare pentru societate”, menţionând că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public şi aceste “atitudini toxice” trebuie sancţionate.
“Aducem, astăzi, un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului şi rememorăm una dintre cele mai cumplite pagini din istorie, când ura, barbaria şi crima au redus umanitatea la tăcere şi au distrus destinele a milioane de oameni nevinovaţi. Marcăm împreună cei 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau într-un loc emblematic pentru comunitatea evreiască din România, care a fost martorul atacurilor brutale desfăşurate asupra evreilor în timpul Pogromului de la Bucureşti din ianuarie 1941. 27 ianuarie 1945 a însemnat finalul odiosului val de crime şi orori petrecute în timpul Holocaustului, reprezentând însă şi debutul unei lumi marcate pentru totdeauna de această vinovăţie. În acelaşi timp, omenirea şi-a asumat misiunea de a reclădi speranţa în umanitate şi în valorile fundamentale, precum şi de a onora neîncetat memoria victimelor şi de a sprijini supravieţuitorii”, a afirmat Ciucă la un eveniment dedicat victimelor Holocaustului, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România la Templul Coral, potrivit discursului difuzat de Guvern.
El a subliniat că această “lecţie dură” a istoriei reaminteşte de fiecare dată ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează “idei otrăvitoare pentru societate” şi care “rup echilibrul convieţuirii paşnice”.
“Nu trebuie să-i uităm însă pe acei români curajoşi care, aşa cum spunea Elie Weisel, şi-au riscat propriile vieţi şi au salvat onoarea naţiunii lor, opunându-se opresiunii şi uciderii cetăţenilor lor”, a spus Ciucă, conform Agerpres.
Premierul a menţionat că statul român a început procesul de asumare a Holocaustului în urmă cu două decenii, iar “progresele realizate în domeniul politicilor memoriei educaţiei şi cercetării despre Holocaust şi combaterii antisemitismului sunt remarcabile”.
“Recent, România adoptat o strategie dedicată prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, care produce deja efecte. De asemenea, s-au parcurs paşi importanţi pentru realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. În centrul acestor demersuri se află sprijinirea constantă a comunităţii evreieşti din ţara noastră şi valorizarea patrimoniului evreiesc, care este parte integrantă a culturii naţionale, obiective care vor continua să ocupe un loc prioritar pe agenda Executivului pe care îl conduc”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Potrivit prim-ministrului, “lupta pentru apărarea valorilor fundamentale, pentru consolidarea unei societăţi reziliente şi incluzive este însă una permanentă, pentru că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public”.
“Toate aceste curente nu fac decât să întineze memoria victimelor Holocaustului, să pericliteze valorile democratice şi statul de drept. Rămânem vigilenţi şi luăm atitudine împotriva acestor manifestări şi a celor care continuă să elogieze criminalii de război. Nu putem permite distorsionarea istoriei sau minimizarea Holocaustului. Avem instrumentele necesare pentru a ne apăra democraţia, iar toate autorităţile responsabile trebuie să îşi ducă la îndeplinire misiunea. Atitudinile toxice trebuie sancţionate, iar legislaţia trebuie aplicată consecvent. De asemenea, promovarea educaţiei, a gândirii critice şi a cunoaşterii istoriei într-un mod autentic, fără idealizări sunt prioritate”, a mai spus Ciucă.
Ministrul de interne al Turciei, Süleyman Soylu, i-a transmis marți, la Ankara, omologului său român Lucian Bode că România nu se află pe principala rută aleasă de migranți pentru a ajunge în spațiul Schengen și l-a asigurat pe acesta că Turcia va continua măsurile de prevenire a deschiderii unor noi rute de migrație ilegală prin Marea Neagră.
La invitația omologului său din Turcia, ministrul de interne Lucian Bode a efectuat o vizită oficială la Ankara pentru a consolida dimensiunea strategică a dialogului bilateral în domeniul afacerilor interne, în special în ceea ce privește continuarea aprofundării măsurilor bilaterale pentru combaterea criminalității transfrontaliere și migrației ilegale, arată oficialul român, într-o postare pe Facebook.
“Relațiile excelente dintre România și Turcia în domeniul afacerilor interne, ca parte a Parteneriatului Strategic instituit în 2011, contribuie fundamental la asigurarea stabilității și securității în regiunea Mării Negre”, a scris Bode.
El a precizat că Turcia are un rol esențial în gestionarea provocărilor migrației în regiune.
“Apreciez în special profesionalismul autorităților turce în gestionarea migrației ilegale și măsurile proactive pe care le-au luat pentru combaterea traficului cu migranți. Am primit asigurări de la omologul meu turc că România nu se află pe principala rută aleasă de migranți pentru a ajunge în spațiul Schengen și că măsurile de prevenire a deschiderii unor noi rute de migrație ilegală prin Marea Neagră vor fi continuate de către autoritățile din Turcia. Totodată, este important să acționăm pe toate palierele migrației, atât în privința cauzelor, cât și a efectelor, mai ales prin întărirea gestionării frontierelor externe și prin parteneriate eficiente cu statele de tranzit, respectiv cu statele sursă”, a detaliat ministrul de interne.
Un alt aspect discutat în cadrul întrevederii a vizat organizarea și desfășurarea în comun de exerciții între structurile din cadrul celor două ministere, în special între structurile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență sau managementul frontierelor maritime.
“Vreau să îi mulțumesc încă o dată omologului meu turc pentru deschidere, pentru prietenie și pentru discuția pe care am avut-o astăzi care, cu siguranță, ne va ajuta să dezvoltăm și mai mult relația noastră bilaterală în viitor”, a conchis Lucian Bode.
Ziua Unirii Principatelor. Premierul Ciucă, încrezător că societatea românească va respinge mișcările politice extremiste care încearcă să influențeze România
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la manifestările organizate cu prilejul Unirii Principatelor Române, că asemenea tuturor democraţiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, mişcări politice extremiste încearcă, şi în România, să influenţeze societatea şi a subliniat că societăţile democratice au propriile mecanisme de respingere.
“Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care naţiunea română a pus bazele modernizării şi emancipării statului şi a început opera neobosită a unificării poporului nostru. Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor – act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune. Unirea Moldovei cu Ţara Românească nu ar fi fost posibilă fără acţiunile curajoase ale paşoptiştilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomaţiei româneşti pe lângă cancelariile marilor puteri şi, mai ales, fără susţinerea populară a românilor. Actul de acum 164 de ani a fost opera de voinţă şi de curaj a întregului popor şi a elitei sale politice. Lecţia istorică rămasă peste timp este că prin voinţă, unitate, curaj şi susţinerea cetăţenilor noştri putem reuşi cele mai ambiţioase obiective. Realizările recente confirmă acest lucru. Aderarea României la NATO, obţinerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare”, a afirmat Ciucă, potrivit Agerpres.
Şeful Executivului a punctat că Guvernul a reuşit progrese semnificative.
“Pentru că suntem la Iaşi, aş dori să mă refer la Autostrada Moldovei – A7, un obiectiv aşteptat mulţi ani de cetăţeni şi care, în sfârşit, are perspective certe de realizare. Finanţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început lucrul. Modul în care reuşim să avansăm acest proiect în perioada scurtă în care l-am repus între priorităţi este încă un exemplu că împreună putem pune lucrurile în mişcare, uniţi de dorinţa pentru mai bine. A8 – Autostrada Unirii, Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni va consolida, prin finanţarea europeană de care beneficiază România, oportunităţile de dezvoltare ale Moldovei”, a mai declarat Ciucă.
El a indicat că aceeaşi mobilizare trebuie să se regăsească în toate acţiunile îndreptate spre creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, spre dezvoltarea comunităţilor şi a ţării.
“În România europeană, toţi cetăţenii trebuie să aibă şanse egale, să se simtă în siguranţă şi să aibă speranţa unui viitor mai bun şi mai prosper. Garanţiile de securitate oferite de Alianţa Nord-Atlantică şi de Parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, fondurile europene, inclusiv cele pe care le putem accesa prin PNRR, nivelul investiţiilor de la bugetul de stat şi mai ales existenţa unei unităţi de acţiune politică la nivel intern şi extern sunt atuurile dezvoltării noastre”, a adăugat Ciucă. Conform premierului, drumul României către prosperitate este “vegheat de valorile şi libertăţile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moştenite de la înaintaşi”.
“Asemenea tuturor democraţiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, şi în România mişcări politice extremiste încearcă să ne influenţeze societatea. Le recunoaştem cu uşurinţă pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înţelegeri, frica în locul acţiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiţiei prin lege. Societăţile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci şi lecţiile oferite de istorie. În plus, în cazul României, echilibrul şi înţelepciunea socială, susţinerea puternică a valorilor europene şi euroatlantice acţionează ca un veritabil catalizator în jurul libertăţilor democratice. Vă mulţumesc şi am încredere că împreună vom menţine România acolo unde îi este locul de secole, în marea familie a democraţiilor europene şi occidentale!”, a încheiat premierul Ciucă.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.