Connect with us

U.E.

Premierul spaniol Pedro Sanchez amenință că își va exercita dreptul de veto asupra acordului privind Brexit-ul dacă nu se rezolvă problema Gibraltarului

Published

on

Premierul guvernului spaniol, Pedro Sanchez a reiterat miercuri seara că va face uz de dreptul de veto privind acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană la summitul extraordinar programat duminică, 25 noiembrie, în eventualitatea în care nu obține câștig de cauză în cazul Gibraltarului, anunță AFP, citat de Adevărul.ro.

Foto: Antonio Costa/ Twitter

Dacă asta nu se rezolvă până duminică, Spania, din nefericire (…), va trebui să voteze «nu» şi să-şi exercite capacitatea de veto, pentru că este o problemă care afectează esenţa ţării noastre”, a declarat socialistul într-o conferinţă de presă comună cu omologul său portughez Antonio Costa, la finalul unui summit la Valladolid (centru).

”Acordul retragerii nu este acceptabil, la fel ca declaraţia politică” cu privire la relaţia viitoare între UE şi Regatul Unit, a insistat Pedro Sanchez, în opinia căruia Bruxelles-ul şi Londra este necesar să fie ”conştiente că acesta este un punct esenţial”.

”Noi ne simţim contrariaţi (…). noi apărăm interesele naţiunii spaniole şi o vom face până la capăt”, a adăugat el.

Spania reproșează Bruxelles-ului că în proiectul de acord privind Brexitul, la care negociatorii celor două tabere au ajuns săptămâna trecută, nu este menționat explicit că va dispune de dreptul de veto cu privire la negocierile viitoare privind Gibraltarul, o enclavă britanică situată în sudul țării, asupra căruia Madridul revendică suveranitatea.

Citiți și:

Premierul Pedro Sanchez anunță că Spania și Marea Britanie au ajuns la un acord în privința Gibraltarului

Theresa May a făcut ieri o vizită la Bruxelles unde a discutat cu președintele Comisiei Europene pentru a discuta despre Brexit, cu doar câteva zile înaintea summitului european privind Brexit, dar cei doi nu au ajuns la concluzii clare.

Întâlnirea între cei doi lideri a vizat în principal ”cadrul” care rămâne de definit în vederea viitoarelor relaţii între Londra şi UE. Acesta urmează să facă obiectul unui acord în vederea finalizării negocierilor – de o complexitate fără precedent – începute în iunie 2017.

Șefa guvernului britanic a declarat că se va întoarce cu o zi înaintea summitului pentru a pune la punct anumite aspecte: “Mă voi întoarce sâmbătă pentru alte întâlniri (…) inclusiv din nou cu preşedintele Juncker, pentru a discuta cum ne putem asigura că putem finaliza acest proces”, a precizat May.

Cancelarul german Angela Merkel și comisarul european Valdis Dombroskis au precizat că summitul extraordinar de duminică ar putea fi amânat dacă Regatul Unit și Uniunea Europeană nu ajung la un consens privind viitoarea relație.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ALEGERI EUROPENE 2019

Liderul PNL Ludovic Orban, plângere penală împotriva ministrului de externe Teodor Meleșcanu, pentru organizarea precară a votului din străinătate

Published

on

©Grupul Parlamentar PNL - Camera Deputaților/ Facebook

Partidul Național Liberal depune plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă, este anunțul făcut de președintele PNL, Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro. Motivul plângerii penale este legat de constatarea că modul precar de organizare a secțiilor de votare din străinătate împiedică exercitarea dreptului de vot al românilor de peste hotare. 

,,Am luat decizia de a formula plângere penală  împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu și împotriva celor care au fost implicați în organizarea votului în diasporă.  Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliți românii, frații noștri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul și Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă”, transmite Ludovic Orban. 

Mai mult, PNL acuză Ministerul Afacerilor Externe de împiedicarea dreptului la vot în mod voit, într-o acțiune concertată. 

,,Toată lumea știa că există o intenție de prezență la vot masivă în toate țările  în care sunt români plecați la muncă în străinătate, în care sunt comunități de români. Ministerul de Externe a refuzat, practic, orice solicitare de creștere a numărului de secții de votare. Chiar și în condițiile în care  s-a mărit puțin numărul de secții, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot. Numărul de cabine de vot  a fost menținut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetățenilor români din diasporă care pot să își exercite votul”, mai spune șeful liberalilor. 

Ludovic Orban spune că dovadă sunt cozile imense care s-au format în afara secțiilor de votare din străinătate. 

,,Cozile din aproape toate orașele importante europene în care există secții de vot, arată cum Guvernul își bate joc de cetățenii săi, arată cum este împiedicat exercitarea dreptului de vot, un drept fundamental al românilor la alegerile europarlamentare și la referendumul convocat de președintele României”, punctează el. 

Potrivit acestuia, delegații PNL din secțiile de votare fac tot posibilul să asigure fluidizarea procesului de vot de către cei responsabili.

,,Am instruit toți delegații noștri din secțiile de votare să  intervină pe lângă președinții Birourilor Electorale ale secțiilor de votare să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot, astfel încât să se permită oricărui român care vrea să voteze să își exercite acest drept fundamental”, transmite Orban. 

Liderul PNL anunță că plângerea penală va fi înaintată autorităților luni.

Rușinos, penibil, revoltător, frica celor care guvernează, de români, este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracțiuni. Din acest motiv, am dispus echipei de juriști a Partidului Național Liberal să pregătească această plângere penală pe care o vom depune în cursul zilei de mâine”, încheie politicianul liberal.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, prezent la urnele de vot din Italia: „Cu acest gest simplu, putem conta mai mult în Europa”

Published

on

©️ Antonio Tajani - Twitter

Considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene. alegerile europarlamentare au început pe 23 mai, și se vor desfășura până duminică, 26 mai. 427 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați de joi până duminică la urne în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru alegerile pe care, în urmă cu doi ani, președintele Comisiei Europene le-a intitulat ”intâlnirea europenilor cu democrația” și care vor reprezenta primul pas al unui proces ce va conduce la schimbarea garniturii de lideri din ierarhia principalelor instituţii ale UE până la finalul lui 2019.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se află în rândul oficialilor europeni care au votat pentru alegerile europene. Acesta a postat un mesaj pe contul său oficial pe Twitter, prin care a transmis: „Cu acest gest simplu, putem conta mai mult în .”

 

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai. Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Cehia votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă. Restul de 21 de state, inclusiv Germania, Franța și România, vor deschide urnele duminică, 26 mai. În România, alegerile pentru Parlamentul European vor coincide și cu un referendum național organizat pe tema justiției la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. Ultimele urne se vor închide în Italia, duminică, la ora 23:00. 

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul celor patru zile ale întâlnirii europenilor cu democrația.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră în contextul unei prezențe record la vot: De Ziua Românilor de Pretutindeni, Diaspora votează pentru viitorul României!

Published

on

©️ Klaus Iohannis/ Facebook

”De Ziua Românilor de Pretutindeni, Diaspora votează pentru viitorul României! #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza”, a scris președintele Klaus Iohannis, duminică, pe Facebook, în contextul în care alegerile europarlamentare și referendumul convocat de șeful statului se desfășoară în aceeași zi în care românii din afara granițelor aniversează Ziua Românilor de Pretutindeni.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending