Connect with us

U.E.

Premierul Theresa May face apel la liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn să accepte un acord privind ieșirea Regatului Unit din UE, subliniind că ”publicul este nemulţumit” de eşecul politicienilor de a pune în practică Brexit-ul

Published

on

Premierul conservator britanic Theresa May i-a cerut liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, să accepte un acord în ce priveşte retragerea ţării din blocul comunitar, subliniind că ”publicul este nemulţumit” de eşecul politicienilor de a pune în practică Brexitul, relatează DPA, citat de Agerpres.

Apelul său survine după ce conservatorii au pierdut peste 1.300 de mandate la alegerile locale de joi, înregistrând cele mai slabe rezultate din ultimii 24 de ani, în vreme ce laburiștii au rămas fără aproape 100 de mandate, un rezultat, de asemenea, slab, semn al nemulțumirii britanicilor față de modul în care clasa politică, în special Partidul Conservator, aflat la guvernare, a gestionat ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

”Au trecut deja trei ani de la momentul istoric (al referendumului privind Brexit) din 2016 şi oamenii vor să meargă mai departe”, a amintit May.

”Am încercat iar şi iar să duc la bun sfârşit Brexitul cu voturile deputaţilor conservatori şi ale partenerilor noştri de încredere din (Partidul Democratic Unionist nord-irlandez) DUP. (…) Trebuie să găsim o cale să ieşim din impas”, a subliniat ea.

Premierul conservator a menţionat că ”discuţiile (privind acordul de Brexit) cu Partidul Laburist au fost foarte serioase până în prezent” şi că acesta este de acord că retragerea trebuie să se producă în cadrul unui ”acord bun care protejează locurile de muncă şi securitatea şi pune capăt liberei circulaţii”.

”Îi spun liderului opoziţiei: să ascultăm ce au spus alegătorii la alegerile locale şi să lăsăm divergenţele la o parte, pentru moment. Haideţi să găsim un acord”, a conchis May.

Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, şi Partidul Laburist (opoziţie) poartă negocieri pe tema modului retragerii ţării din Uniunea Europeană. Partidul Laburist insistă pentru organizarea unui nou rerefendum, pe tema Acordului privind Brexit.

Sunday Times anunța că premierul Theresa May ar fi dispusă să-i facă ”trei concesii majore” liderului laburist, Jeremy Corbyn, între care acceptarea unei uniuni vamale cu UE până la următoarele alegeri legislative, prevăzute în 2022. Celelalte s-ar referi la alinierea legislaţiei britanice cu cea europeană în ce priveşte drepturile lucrătorilor şi la normele care încadrează anumite mărfuri.

Liderii statelor membre ale UE-27 au ajuns la 11 aprilie la un consens pentru a prelungi, din nou, termenul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel târziu la data 31 octombrie 2019, data la care actuala Comisie Europeană își încheie mandatul.

Premierul Theresa May a acceptat imediat noua amânare, afirmând că, în pofida acesteia, Regatul Unit încă poate părăsi Uniunea Europeană la 22 mai.

După mai bine de opt ore de discuții distribuite în două runde de negocieri, ca urmare a intransigenței președintelui francez, Emmanuel Macron, privind o nouă extindere a Brexit-ului, șefii de stat și de guvern au stabilit prelungirea articolului 50 până la 31 octombrie 2019, participarea Regatului Unit la alegerile europene, dacă acordul de retragere nu va fi fost până la 23 mai ratificat de Camera Comunelor, dar și imposibilitatea de a redeschide acordul de retragere și aplicarea principiului sincerei cooperări.

Mai mult, în concluziile summitului este prevăzută și o retragere imperativă a Regatului Unit din Uniunea Europeană la 1 iunie 2019, dacă Marea Britanie, în baza neratificării acordului de retragere, nu respectă obligația de a organiza alegeri europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

Published

on

© Christian Lindner/ Facebook

O politică fiscală moderat restrictivă, necesară pentru a se conforma cu frâna de îndatorare a Germaniei, duce inflația în direcția corectă, a declarat luni ministrul de finanțe Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Frâna de îndatorare este o frână pentru inflație”, a declarat Lindner la un eveniment de comemorare a 15 ani de la stabilirea limitei constituționale a deficitelor publice, care este stabilită la 0,35% din produsul intern brut.

Inflația în cea mai mare economie europeană a încetinit la 2,3%, ajutată de scăderea prețurilor la alimente și energie, potrivit datelor finale publicate vineri. Acesta este cel mai scăzut nivel din iunie 2021.

„Frâna datoriei este un apel la stabilirea unor priorități clare în politici”, a spus ministrul de finanțe.

Lindner a declarat că actualul guvern va investi 58 de miliarde de euro în acest an, considerabil mai mult decât cele 38 miliarde de euro cheltuite în 2019, când ratele dobânzilor și mediul economic erau mai favorabile.

Ministrul a adăugat că nu este nevoie de o reformă fundamentală a frânei datoriei, dar că există o anumită marjă de manevră în ceea ce privește rambursarea datoriilor, ceea ce ar putea elibera fonduri suplimentare de până la 12 miliarde de euro pe an.

Guvernul german a contractat împrumuturi de urgență în valoare totală de aproximativ 300 miliarde de euro ca răspuns la pandemia de coronavirus și la războiul din Ucraina.

Lindner a declarat că ar putea exista fonduri suplimentare disponibile pentru investiții dacă nivelul datoriei va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei din 2019 înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Continue Reading

U.E.

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

Published

on

© World Economic Forum / Ciaran McCrickard

Cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat luni Israelul la reținere după ce a respins cu succes atacul fără precedent al Iranului cu drone și rachete, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Toată lumea este de acord că modul în care Israelul a reușit să respingă cu succes acest atac… este cu adevărat impresionant”, a declarat Scholz. „Acesta este un succes care nu ar trebui să fie cedat și, prin urmare, sfatul nostru este să contribuim la dezescaladarea situației”, a adăugat el.

Vorbind la Shanghai în timpul unei vizite de trei zile în China, Scholz a criticat, de asemenea, „atacul brutal iranian” și a declarat că Teheranul “trebuie să oprească această agresiune”.

Scholz se va deplasa marți la Beijing, unde va purta discuții cu președintele chinez Xi Jinping, precum și cu premierul Li Qiang.

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a declarat luni că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu, după un atacul „disproporționat” al Iranului asupra Israelului, pe care va încearcă sa-l convingă „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”.

La rândul său, ministrul britanic de externe, David Cameron, a îndemnat Israelul să acționeze „atât cu capul, cât și cu inima” și să nu escaladeze conflictul prin organizarea unui atac de vendetă împotriva Iranului.

Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, peste 30 de rachete de croazieră de atac terestru și peste 150 de drone de atac împotriva Israelului, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Experții susțin că Israelul a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor și a dronelor.

Forțele americane au ajutat, de asemenea, distrugând „peste 80 de vehicule aeriene fără pilot de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice destinate să lovească Israelul din Iran și Yemen”, a declarat duminică Comandamentul Central al SUA pe X, fostul Twitter.

Continue Reading

U.E.

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

Published

on

© European Union 2024

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, 15 aprilie, că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu, după un atac fără precedent cu rachete și drone iraniene asupra Israelului, pe care l-a calificat drept „disproporționat”, relatează France24.

Întrebat despre atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă seara, Macron a spus că se „teme” de o conflagrație, subliniind totodată „victoria Israelului”: „Au reușit (să respingă) cvasi-totalitatea acestor rachete și drone. Doar șapte au atins solul lor, cu o persoană rănită”, a spus el.

„Vom face totul pentru a evita o conflagrație, cu alte cuvinte, o escaladare”, a mai spus Macron la postul de știri BFM-TV și la radio RMC. El urmează să discute luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Avioanele franceze au ajutat la respingerea violării de către Iran a spațiului aerian al Iordaniei, a adăugat Macron. „De mai mulți ani avem o bază aeriană în Iordania pentru a lupta împotriva terorismului”, a spus el. „Spațiul aerian iordanian a fost încălcat (…) Am dispus ca avioanele noastre să decoleze și am interceptat ceea ce trebuia să interceptăm.”

Iranul a lansat primul său atac direct din istorie asupra teritoriului israelian sâmbătă seara, ca represalii la un atac aerian mortal din 1 aprilie asupra clădirii consulatului Teheranului din capitala siriană Damasc, care a fost atribuit Israelului.

Macron a declarat că speră să „convingă Israelul să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului, și să reușească să convingă țările din regiune că Iranul este un pericol”. Președintele francez a cerut „creșterea sancțiunilor” împotriva Teheranului și „întărirea presiunii asupra activităților nucleare” pentru a „găsi o cale spre pace în regiune”.

Atacul Iranului împotriva Israelului a fost „disproporționat”, a subliniat Macron. „În loc să atingă interesele israeliene în afara Israelului, ei au atacat Israelul pe teritoriul său de pe propriul lor teritoriu, ceea ce este o premieră.”

Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, peste 30 de rachete de croazieră de atac terestru și peste 150 de drone de atac împotriva Israelului, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Experții susțin că Israelul a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor și a dronelor.

Forțele americane au ajutat, de asemenea, distrugând „peste 80 de vehicule aeriene fără pilot de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice destinate să lovească Israelul din Iran și Yemen”, a declarat duminică Comandamentul Central al SUA pe X, fostul Twitter.

Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné, a declarat duminică că a cerut Ministerului de Externe să îl convoace luni pe ambasadorul iranian pentru a exprima un “mesaj de fermitate”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.14 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

U.E.16 hours ago

Scholz îndeamnă Israelul la reținere după respingerea „cu adevărat impresionantă” a atacului iranian

MAREA BRITANIE17 hours ago

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Olaf Scholz transmite că mașinile chinezești vor fi binevenite pe piața germană, dar atrage atenția asupra practicilor comerciale neloiale: Concurența trebuie să fie corectă

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Volodimir Zelenski dă drept exemplu sprijinul oferit de aliați Israelului pentru a solicita mai mult ajutor militar pentru Ucraina: ”Unitatea” între aliaţi ”oferă cea mai bună apărare”

U.E.20 hours ago

Franța va face „totul pentru a evita o conflagrație” în Orientul Mijlociu și îndeamnă Israelul „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”

CONSILIUL DE SECURITATE21 hours ago

Secretarul general al ONU lansează un apel la ”reținere maximă” după atacul Iranului asupra Israelului: ”Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending