Premierul Theresa May va avea o întrevedere cu conducerea Parlamentului European pe 24 noiembrie

Theresa May, prim-ministrul britanic, va avea o întrevedere pe 24 noiembrie cu conducerea Parlamentului European, notează Politico Europe.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Confrom surselor citate de publicația belgiană, Theresa May se va adresa Conferinței Președinților, care este compusă din președintele legislativului și președinții grupurilor politici, și nu tuturor deputaților europeni.

Atât Antonio Tajani, cât și fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, au invitat-o pe Theresa May în plenul PE pentru a li se adresa europarlamentarilor pe tema Brexitului.

Parlamentul European nu este o parte oficială a negocierilor dintre UE din Marea Britanie privind Brexit, însă legislativul va trebui să ofere votul asupra acordului final al celor două părți. 

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că UE se pregătește pentru posibilitatea de a nu se ajunge la nici un acord cu Londra, chiar dacă acesta nu este scenariul favorabil.

Fără un acord, Regatul Unit va ajunge pe 29 martie 2019 (data ieșirii din UE) ”în regimul de drept comun al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu relații asemănătoare celor pe cere noi le avem cu China”, a avertizat Barnier.

Marea Britanie trebuie să clarifice în cel mult două săptămâni problema datoriilor faţă de Uniunea Europeană, o sumă estimată între 60 şi 100 de miliarde de euro, a transmis Barnier după cea de-a șasea rundă de negocieri UE-Marea Britanie desfășurată la Bruxelles.

Până acum, cele două părți nu au făcut decât progrese limitate în privința drepturilor cetățenilor, acordul financiar și granița cu Irlanda, chestiunile pe care UE le vrea rezolvate înainte ca discuțiile privind viitorul relației dintre Londra și Bruxelles, să poată începe. Uniunea Europeană ar urma să decidă la un summit de la 14-15 decembrie dacă negocierile cu Marea Britanie pot fi extinse pentru a discuta și viitoarea relație economică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.