Connect with us

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Premierul Viorica Dăncilă: Am cerut AEP să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral pentru a crește numărul celor care pot vota prin corespondență

Published

on

© gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că a solicitat Autorității Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registul electoral, pentru a crește astfel numărul celor care pot vota prin corespondență, informează Agerpres.

”Împreună cu Parlamentul şi cu celelalte instituţii publice responsabile, am început pregătirea organizării şi desfăşurării scrutinului electoral din această toamnă pentru alegerea preşedintelui României. La nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, indiferent că este exercitat în ţară sau în străinătate. După cum ştiţi, pentru românii din diaspora votul va dura trei zile şi va fi organizat atât în secţii de votare, cât şi prin corespondenţă. Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Românilor de Pretutindeni derulează o campanie de informare pentru ca românii din afara graniţelor să cunoască toate detaliile legate de procesul electoral. Am cerut conducerii Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul Electoral, astfel încât să crească numărul cetăţenilor care pot vota prin corespondenţă”, a declarat Viorica Dăncilă, prezentă la deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni.

Miercuri, președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, preciza, potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente, că ”există premise pentru prelungirea termenul de înregistrare cu patru zile, de la 11 septembrie la 15 septembrie, ceea ce ar însemna că cetățenii români ar mai avea la dispoziție 11 zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro ca alegători în străinătate.”

Doar 20.040 de persoane s-au înregistrat pentru vot prin corespondenţă şi 19.430 pentru cel la secţia de votare până miercuri, la ora 13.00, în contextul alegerilor prezidenţiale.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular online.

Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie. 

Citiți și:
AEP: Începând de astăzi, românii din străinătate se pot înregistra online pentru a vota la alegerile prezidențiale

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Fostul președinte al Parlamentului European Antonio Tajani, mesaj de susținere pentru Klaus Iohannis: ”Sunt sigur că mulți români care locuiesc în Italia îl vor vota pe prietenul meu”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Fostul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis duminică un mesaj de susținere pentru realegerea lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Tajani, actualmente președinte al Comisiei pentru afaceri constituționale din Parlamentul European, s-a întâlnit săptămâna aceasta la Bruxelles cu reprezentanți și simpatizanți ai Partidului Național Liberal.

Trimit cele mai bune gânduri pentru alegerile din 10 noiembrie din România. Sunt sigur că mulți români care locuiesc în Italia vor vota pentru prietenul meu Klaus Iohannis”, a scris Tajani, pe Instagram.

În calitate de președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani l-a primit anul trecut, la 23 octombrie, pe președintele Klaus Iohannis în plenul Parlamentului European, acolo unde șeful statului a susținut un discurs privind viitorul Europei.

Klaus Iohannis candidează la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie, primul tur, și 24 noiembrie, al doilea tur, pentru un al doilea mandat de președinte al României, fiind favorit cu o susținere de peste 40%, potrivit celor mai recente sondaje.

În programul său electoral creat sub auspiciile motto-ului ”România normală”, Iohannis promite un angajament european ferm, având ca obiective integrarea deplină în UE, creșterea rolului României în procesul decizional al Uniunii și absorbția fondurilor europene.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanți și simpatizanți PNL din diaspora: ”Redați românilor speranța și credința în patria lor, în România”

Published

on

© Partidul Național Liberal/ Facebook

Prezent vineri la o întâlnire cu reprezentanții și simpatizanții din diaspora ai Partidului Național Liberal, președintele Klaus Iohannis le-a solicitat acestora să ”redea speranța românilor și credința în patria lor”.

“Eu sunt foarte realist, știu că mulți dintre voi v-ați făcut un rost acolo unde stați, în Bruxelles, în Germania, în Anglia, în Italia, în Spania, în America, în Canada, de unde veniți. Dar sunt convins că nu toți românii sunt fericiți că stau afară. Mulți dintre ei chiar își doresc să revină și pe ei să nu îi descurajați, ci să-i încurajați, fiindcă o Românie fără români nu se poate construi”, a spus Iohannis, în cadrul unei întâlniri care a fost găzduită la sediul Partidului Popular European, la Bruxelles.

Potrivit unei transmisiuni LIVE pe pagina de Facebook a eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE, la eveniment au mai luat parte și eurodeputații Adina Vălean, Siegfried Mureșan și Dan Motreanu.

”Așadar, redați românilor speranța, aș putea spune chiar credința în patria lor, în România. Și poate, dacă totul merge bine și câștigăm și începem să guvernăm pentru români, nu împotriva românilor ca PSD, să începem să facem din România acea țară în care voi, din Diaspora, nu doar visați să vă întoarceți odată, cine știe când, ci chiar să începeți să vă faceți planuri concrete de întoarcere în țară. Și dacă nu o faceți voi, încurajați-i pe alții să o facă”, a mai spus președintele, conform unei postări pe pagina de Facebook a Partidului Național Liberal.

Președintele Klaus Iohannis a participat joi și vineri la lucrările Consiliului European de toamnă, acolo unde a avut întrevederi bilaterale cu președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Klaus Iohannis s-a întâlnit la sediul PPE de la Bruxelles cu simpatizanții PNL din diaspora

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la sediul PPE de la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii şi simpatizanţii PNL din diaspora, că se află într-un “război” cu Partidul Social Democrat, subliniind totodată că acesta nu este unul de natură doctrinară, ci a fost generat de “atacul” PSD asupra românilor.

“Suntem – şi o spun cu tristeţea de rigoare – într-un război. Suntem într-un război cu PSD. (…) Nu este un război doctrinar. Atenţie, faceţi, vă rog, diferenţa! Este un război între o forţă politică care a luat puterea prin alegeri şi a deturnat-o şi noi, ceilalţi, preşedintele şi Opoziţia, care luăm partea românilor. (…) Acum suntem într-o competiţie electorală, într-o luptă electorală şi sperăm ca bătăliile pe care le câştigăm să ducă la terminarea acestui război, fiindcă o naţiune nu poate să fie la nesfârşit în război cu sine. Aşa ceva dăunează grav societăţii”, a declarat preşedintele, citat de Agerpres.

 

Potrivit unei transmisiuni LIVE pe pagina de Facebook a eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE, la eveniment au mai luat parte și eurodeputații Adina Vălean, Siegfried Mureșan și Dan Motreanu.

Președintele Klaus Iohannis a participat joi și vineri la lucrările Consiliului European de toamnă, acolo unde a avut întrevederi bilaterale cu președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cu președintele francez Emmanuel Macron.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending