Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Premierul Viorica Dăncilă declară la reuniunea cvadrilaterală România-Serbia-Bulgaria-Grecia: ,,Pe durata Președinției rotative deținute de către România, statele din Balcanii de Vest trebuie să fie evaluate pe baza meritelor proprii și să facă progrese”

Published

on

Premierul român Viorica Dăncilă a aparticipat sâmbătă la cea de-a şasea reuniune în format cvadrilateral România-Serbia-Bulgaria-Grecia, iar în cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe aspecte importante, aceasta a declarat mai întâi că ,,am toată convingerea că împreună vom putea creiona un viitor apropiat de cetăţeni, un viitor pliat pe realitatea existentă în statele membre UE şi, în acelaşi timp, pe durata Preşedinţiei rotative deţinute de către România, statele din Balcanii de Vest care fac paşi importanţi în acest sens, să fie evaluate pe baza meritelor proprii şi să facă progrese”, potrivit comunicatul oficial al Guvernului României, remis Calea Europeană.

Foto: Guvernul României

Primul aspect s-a referit la cooperarea dintre ţările balcanice, atât în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală economică şi comercială, dar și cooperarea în acest format cvadrilateral. Au fost abordate  subiecte legate de domeniul energetic, de domeniul infrastructurii, de domeniul turismului, dar şi de domeniul sportului, aşa cum a spus domnul preşedinte Vučić: ,,Ne dorim o conectare cât mai bună între ţările noastre, ne dorim o cooperare foarte bună în regiune, ne dorim o cooperare mult îmbunătăţită între ţările noastre.”

Premierul român a  discutat cu domnul preşedinte Vučić despre cooperarea dintre România şi Serbia, despre infrastructura care să lege cele două ţări, despre un forum economic care efectiv să ajute oamenii de afaceri din România să investească în Serbia şi invers, și despre o cooperare în domeniul turistic. A vorbit cu domnul prim-ministru Boyko Borisov despre o reuniune a celor două guverne, un G2G, între România şi Bulgaria, tocmai pentru a pune în aplicare multe din proiecte comune.

S-a discutat despre o implicare ridicată  din partea României pentru susținerea Serbiei, ,,Avem toată deschiderea pentru a susţine Serbia şi vrem ca aceşti paşi importanţi pe care îi face Serbia să-i facem cunoscuţi şi la Bruxelles, şi la Bucureşti, astfel încât toate statele membre să cunoască acest lucru şi să continuăm susţinerea pentru Balcanii de Vest, să continuăm susţinerea politicii”, a declarat Viroica Dăncilă.

Un al doilea aspect important s-a referit la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, începând cu 1 ianuarie 2019. A fost făcută o trecere în revistă a subiectelor comune pe care România le are pe agenda europeană şi pe care atât România, cât şi Bulgaria le vor susţine ca state membre, dar şi cum poate fi impulsionat procesul de extindere, cum România  va susţine Balcanii de Vest, având în vedere că România va continua să aibă ca prioritate, după Bulgaria şi Austria, Balcanii de Vest. În acest sens, s-a pus accent deosebit pe politica de coeziune, o politică foarte importantă pentru România, pentru Bulgaria şi Grecia, dar şi pentru politica de migraţie, politica de azil, politica de apărare şi, nu în ultimul rând, Cadrul financiar multianual, care este o prioritate atât pentru România, cât și pentru toate statele membre.

Nu în ultimul rând, s-a discutat problema care ţine de extindere şi ,,i-am subliniat domnului preşedinte Vučić că România susţine drumul european al Serbiei. I-am propus domnului preşedinte o vizită la Bucureşti pe timpul Preşedinţiei deţinute de către România tocmai pentru a face cunoscuţi paşii importanţi pe care Serbia îi face în ceea ce priveşte parcursul său european”, a menționat Premierul român.

Amfitrionul întâlnirii a menționat că a ajuns la câteva acorduri foarte importante având în vedere ca de la 1 ianuarie  România va fi cea care va prelua preşedinţia rotativă, ,,sunt convins că doamna Dăncilă şi România vor acorda o atenţie specială continuării integrării în Uniunea Europeană a Republicii Serbia şi sprijinului acordat nu numai ţării noastre, dar întregii Regiuni a Balcanilor de Vest. Sunt convins, în egală măsură, că acest lucru se va traduce şi prin îmbunătăţirea conectivităţii din punctul de vedere al infrastructurii, aspecte pe care le-am discutat deja astăzi”, a declarat preşedinte Vučić.

Următoarea întâlnire va avea loc în România, pe parcursul preşedinţiei române, şi va fi o reuniune foarte relevantă pentru țările balcanice.

Întregul comunicat aici.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Ziua Internațională a Tineretului. Donald Tusk: Mai mult ca niciodată, tinerii au încredere în Uniunea Europeană

Published

on

©️ Donald Tusk/ Facebook

Președintele Consiliului European Donald Tusk a transmis luni, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului, un mesaj în care salută încrederea tinerilor în Uniunea Europeană și implicarea acestora.

2019 a adus mai multe vești bune pentru viitorul UE! Șomajul în rândul tinerilor este la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2000, mai mulți tineri ca niciodată au încredere în UE și au votat la ultimele alegeri europene”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,93%, o contribuție însemnată la acest procent fiind determinată de prezența tinerilor la urne. În 2014, doar 28% dintre tineri au participat la vot, în timp ce la alegerile din 23-26 mai, peste 42% s-au prezentat la urne.

În ce privește șomajul în rândul tinerilor, acesta era la un nivel de 15,3% în anul 2018. Prin comparație, în anul 2000, șomajul în rândul tinerilor era de 18%.

De asemenea, pe plan european, 52% dintre tineri au încredere în UE, față de 40% în 2013.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat, în 1999, data de 12 august în vederea marcării Zilei internaţionale a tineretului, promovată drept o sărbătoare anuală a tinerilor, femei şi bărbaţi, ca parteneri esenţiali în schimbare şi ca oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la provocările şi problemele cu care se confruntă tinerii din întreaga lume.

În prezent există în lume 1,8 miliarde de tineri cu vârste între 10 şi 24 de ani. Potrivit ONU, este cea mai mare populaţie de tineri din toate timpurile.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Donald Tusk îl felicită pe Boris Johnson pentru numirea sa în funcția de prim-ministru al Marii Britanii, după ce în urmă cu câteva luni se întreba dacă există ”un loc special în iad pentru cei care au promovat Brexit”

Published

on

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a felicitat miercuri pe noul premier britanic Boris Johnson şi s-a declarat nerăbdător să discute “în detaliu” despre cooperarea lor, în condițiile în care noul șef al Executivului de la Londra a promis că Marea Britanie va ieși ”din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, fără doar și poate”.

Abia aştept să ne întâlnim pentru a discuta, în detaliu, despre cooperarea noastră“, a scris Donald Tusk, în scrisoarea tradițională pe care o transmite noilor membri ai Consiliului European.

Dragă domnule Johnson, dragă Boris, din partea Consiliului European, aș dori să te felicit pentru numirea ta ca prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”,  și-a început Tusk mesajul.

Boris Johnson a fost felicitat și de Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, însă cu o zi înainte de învestitura sa în funcția de prim-ministru. În egală măsură, președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că așteaptă cu nerăbdare să aibă o bună relație de lucru cu Boris Johnson.

Consiliul European este instituția care stabileşte orientările și principiile de negociere ale Uniunii privind Brexit, liderii europeni agreând deja de mai multe ori prelungirea termenului pentru Brexit, actualmente scadent la 31 octombrie.

Pe de altă parte, Donald Tusk nu ezitat în a deplânge opțiunea Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, stârnind inclusiv o polemică în relaţia cu Londra întrebându-se “ce loc special în iad” le va fi rezervat “celor care au promovat Brexit-ul fără ca măcar să redacteze un plan pentru a realiza acest lucru în deplină securitate”

Unul dintre principalii susținători ai Brexit-ului a fost chiar Boris Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe în guvernul Theresei May.

Boris Johnson a promis, şi a repetat după anunţul victoriei sale, că va scoate ţara din UE pe 31 octombrie, data fixată acum pentru Brexit, prevăzut iniţial pentru 29 martie şi amânat în două rânduri. Şi chiar dacă vrea să ajungă la o soluţie negociată cu UE, el este gata şi să scoată ţara din Uniune fără acord şi nu va accepta o nouă amânare.

Totuşi, dacă liderii UE sunt “gata să lucreze din nou la declaraţia privind noul parteneriat” între Marea Britanie şi UE după Brexit, ei se opun unei redeschideri a negocierilor privind acordul de retragere. Acesta stabileşte condiţiile de divorţ şi prevede un dispozitiv controversat numit “plasa de siguranţă” sau backstop care îşi propune să evite o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Summitul UE-Canada, marcat de omagii între Justin Trudeau și Donald Tusk: ”În fața populismului, am lucrat ca aliați puternici”/ ”Canada, cel mai apropiat partener transatlantic al UE”

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Premierul canadian Justin Trudeau a salutat, miercuri, la Montreal, în deschiderea celui de-al 17-lea summit Uniunea Europeană – Canada, progresul pe care îl reprezintă, în opinia sa, acordul de liber-schimb CETA, în timp ce preşedintele Consiliului European Donald Tusk a apreciat că Ottawa este “cel mai apropiat partener transatlantic” al Uniunii, transmite AFP.

Trudeau, cel care s-a aflat în urmă cu doi ani și jumătate în plenul Parlamentului European la o zi după adoptarea acordului CETA dintre Uniunea Europeană și Canada, a afirmat că “CETA înseamnă mai mult decât simpla reducere a barierelor vamale şi intrarea pe noi pieţe, (…) cu CETA, facem comerţ altfel”

După intrarea sa în vigoare, provizoriu, în septembrie 2017, exporturile UE în Canada au crescut cu 15%, potrivit unui oficial european. Exporturile canadiene cu destinaţia UE au crescut cu 7% în 2018, comparativ cu anul precedent, ajungând la o valoare de aproximativ 44.5 miliarde de dolari (30 miliarde de euro), conform datelor furnizate de Ottawa.

“În faţa provocărilor cu care se confruntă lumea, fie că este vorba de contestarea statului de drept şi a multilateralismului sau a creşterii populismului, am lucrat împreună (…) ca nişte aliaţi puternici”, a declarat premierul canadian, aducând un omagiu lui Donald Tusk, care va părăsi funcţia europeană pe care o ocupă la sfârşitul anului, scrie Agerpres.

Canada “a devenit cel mai apropiat partener transatlantic” al UE, a apreciat preşedintele Consiliului European într-un moment în care relaţiile dintre cei 28 de membri ai UE şi SUA, în mod tradiţional foarte bune, traversează o zonă de turbulenţe după sosirea la Casa Albă a republicanului Donald Trump.

La mai puţin de 100 de zile până la alegerile legislative în care Trudeau candidează pentru un al doilea mandat, Tusk a salutat re-angajarea Canadei pe scena internaţională în cursul ultimilor 4 ani.”Canada a revenit, cu mult stil, în politica internaţională”, a estimat preşedintele Consiliului European.

Summitul UE-Canada se încheie joi, iar pe agenda discuţiilor se mai află subiecte precum combaterea schimbărilor climatice, un partenariat privind oceanele şi reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, precum şi principalele dosare de politică externă de pe scena internaţională. Lucrările summitului se vor încheia cu o declaraţie comună. 

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending