Premierul Viorica Dăncilă merge la Bruxelles pe 20 şi 21 februarie, unde va avea întâlniri cu oficiali europeni

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că pe 20 şi 21 februarie va efectua o vizită la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni.

Calea Europeană va transmite, în cadrul unei corespondențe, activitățile premierului de la Bruxelles.

„Am să merg la Bruxelles în 20 – 21 luna aceasta. Voi avea discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, cu preşedintele Parlamentului European şi voi face referire şi la acest aspect, pentru că, după părerea mea, domnul Tudorel Toader trebuia să fie lăsat să vorbească, pentru că era cel mai în măsură să dea toate detaliile. Să nu uităm că e membru al Comisiei de la Veneţia şi că este un om foarte pregătit şi putea să răspundă tuturor întrebărilor care creau îngrijorare la Bruxelles”, a declarat Dăncilă, la sediul PSD, potrivit Agerpres.

 

Vizita premierului român la Bruxelles vine în contextul în care în plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc o dezbatere privind actualele modificări la legile justiției din România și posibila amenințare la adresa statului de drept, aceasta reprezentând o a doua dezbatere în decurs de un an privind situația justiției și a domniei legii în țara noastră.

În cadrul dezbaterii de la Strasbourg a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Oficialul român a avut în acest context și o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frank Timmermans, și a fost invitat să susțină poziția Guvernului României privind legile justiției în ședința grupului Socialiștilor și Democraților Europeni din Parlamentul European. Însă în Parlamentul European, datorită regulamentului, ministrul Tudorel Toader nu a putut lua cuvântul. Ulterior, ministrul Justiției a acuzat o parte din europarlamentarii români că au transmis neadevăruri”. Prin faptul că acestuia nu i-a fost permis să ia cuvântul în cadrul discuțiilor, ”nu s-a dorit aflarea adevărului”, a susținut ministrul în cadrul unor declarații de presă.

Dezbaterea din 7 februarie a avut loc la un an distanță după ce plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles a dezbătut situația justiției din România în contextul adoptării ordonanței 13 privind modificarea Codului penal și a celui de procedură penală. Atunci, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a atras atenția asupra ireversibilității progreselor în lupta împotriva corupției.

CITIȚI ȘI:

Situația justiției din România, dezbătută în Parlamentul European. Ce au declarat europarlamentarii români

VIDEO&TEXT România, din nou pe agenda Parlamentului European: Amenințările la adresa statului de drept au fost dezbătute în plenul de la Strasbourg

VIDEO INTERVIU Ministrul Tudorel Toader pentru Calea Europeană: Guvernul nu poate sesiza Comisia de la Veneția privind legile justiției. Singurii care mai puteau să ceară avizul erau cei de la Curtea Constituțională sau va fi Președintele

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.