Connect with us

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă, primul mesaj după preluarea președinției Consiliului UE: ”2019 va fi anul României europene, promotor al coeziunii între statele membre”

Published

on

Premierul Viorica Dăncilă îşi exprimă încrederea că instituţii ale statului, forţe politice şi societatea civilă îşi vor coagula forţele şi vor participa constructiv pentru un mandat de succes al României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, susţinând că va fi un moment de maximă vizibilitate nu doar la nivel instituţional şi politic, ci pentru întreaga societate.

“Dragi români 2018 a fost anul României centenare, 2019 va fi anul României europene, promotor al coeziunii între statele membre. Este esenţial ca în acest moment simbolic pentru destinul european al ţării noastre să dovedim încredere, forţă şi înţelepciune. Începând de astăzi vom prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni. România va avea şansa dar şi responsabilitatea de a demonstra şi valorifica potenţialul şi valenţele sale europene în efortul de întărire a ceea ce reprezintă construcţia europeană, o uniune a cetăţenilor, a libertăţilor, a eforturilor şi capacităţilor noastre conjugate”, a declarat Viorica Dăncilă, marţi, într-un mesaj video publicat pe contul de YouTube al Guvernului cu ocazia preluării României a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

În opinia sa, rolul de preşedinţie a Consiliului UE presupune gestionarea cu imparţialitate şi profesionalism a temelor aflate pe agendă.

“De la cele mai simple până la cele mai complexe, aceste teme au implicaţii în viaţa de zi cu zi a noastră a tuturor şi vor contribui la evoluţia societăţii europene. Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post 2020, funcţionarea pieţei unice Europene şi competitivitatea industriei europene de impulsionare a digitalizării industriei europene şi evoluţiei inteligenţei artificiale, de drepturile sociale, de agenda de securitate internă, lupta împotriva terorismului, de gestionarea provocărilor determinate de migraţie, de viitorul UE. O misiune dificilă şi deopotrivă onorantă pe care am pregătit-o temeinic la nivelul Guvernului. Este un proiect de ţară care trebuie să ne unească în jurul unui obiectiv comun şi în beneficiul românilor”, a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă consideră că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va fi un moment de maximă vizibilitate nu doar la nivel instituţional şi politic, ci pentru întreaga societate.

Citiți și 1 ianuarie 2019: România a preluat, la 12 ani de la aderare, președinția Consiliului Uniunii Europene, un pariu major sinonim cu probarea aspirației că putem fi parte a nucleului dur al UE

România a preluat marți, 1 ianuarie 2019, la aniversarea a 12 ani de aderare la Uniunea Europeană, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima dată când țara noastră asigură, timp de șase luni, responsabilitatea de a prezida peste cele 28 de state membre ale UE și reprezintă centrul procesului decizional european într-o perioadă concomitentă cu definirea viitorului Europei Unite.

Mandatul României la șefia Consiliului UE este structurat în patru priorități tematice, însă tot atâtea vor fi și momentele cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată a avea loc la 29 martie, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.

Cei patru piloni tematici care reprezintă în aceste șase luni fundamentul agendei de lucru a președinției României la Consiliul UE vizează: <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune>.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

#RO2019EU

Ultima reuniune în format coeziune prezidată de România. Ministrul fondurilor europene va informa statele membre cu privire la progresele obținute de Președinția română pe marginea fondurilor de coeziune în perioada 2021-2027

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene/ Facebook

Ministrul fondurilor europene, Roxana Mînzatu, va prezida astăzi, 25 iunie, ultima reuniune a Consiliului Afaceri Generale (CAG), în format Coeziune, din mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care se va încheia la 30 iunie, odată cu reuniunea extraordinară a Consiliului European pentru negocieri privind desemnarea liderilor instituțiilor europene. 

CAG-Coeziune va discuta, în sesiune publică, pe marginea pachetului legislativ pentru politica de coeziune pentru perioada 2021-2027.

Se preconizează că președinția română va oferi miniștrilor o trecere în revistă a realizărilor obținute pe parcursul mandatului său și îi va informa cu privire la stadiul actual al negocierilor. După acestea, va avea loc o discuție despre viitoarele provocări în materie de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.

Pachetul legislativ pentru politica de coeziune prevede o legătură mai strânsă cu semestrul european, ceea ce face ca recomandările specifice fiecărei țări pe 2019 să fie un element-cheie al conceperii programelor pentru perioada 2021-2027. Se preconizează că miniștrii vor discuta aspecte legate de punerea în aplicare a acestei noi abordări.

Miniștrii vor avea, de asemenea, ocazia de a face schimb de opinii cu privire la buna guvernanță economică și la alte condiționalități aplicabile cheltuielilor din bugetul UE în domeniul politicii de coeziune.

Continue Reading

#RO2019EU

Comisarul pentru politică regională Corina Crețu participă marți la ultima reuniune a Consiliului UE dedicată coeziunii pe care România o prezidează

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu participă la reuniunea miniștrilor UE responsabili cu politica de coeziune, ce are loc la Luxemburg, una din ultimele reuniuni ale Consiliului UE prezidate de către România, precum și ultima reuniune a comisarului Crețu cu miniștrii țărilor UE înainte ca aceasta să își preia, la 2 iulie, mandatul de membru al Parlamentului European.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile se vor axa pe stadiul negocierilor privind viitoarea politică în domeniu pentru perioada 2021-2027 și pregătirea noilor programe, în strânsă legătură cu recomandările prezentate în cadrul semestrului european.

“Mă bucur de progresele înregistrate până în prezent și îndemn la urgentarea negocierilor atunci când acestea vor fi reluate în toamnă. Toate noile programe ar trebui să fie pregătite pentru a putea începe din prima zi a anului 2021, astfel încât să existe certitudine și continuitate în finanțarea dedicată regiunilor, orașelor și mediului de afaceri. Vom continua să lucrăm însă până atunci, Comisia fiind de altfel în contact permanent cu statele membre pentru a pregăti noile programe în baza priorităților de investiții incluse în cele mai recente rapoarte și recomandări specifice de țară”, a declarat înaltul oficial european înaintea reuniunii.  

Corina Crețu va prezenta în cadrul reuniunii ministeriale de la Luxemburg motivele pentru care este propusă existența unei conexiuni mai strânse între politica de coeziune post-2020 și semestrul european.

Comisarul european va sublinia importanța fondurilor UE pentru investiții strategice și pentru implementarea reformelor structurale, reamintind, în același timp, faptul că potențialul maxim al acestor investiții poate fi atins doar într-un climat favorabil dezvoltării mediului de afaceri și care să stimuleze creșterea economică.

Continue Reading

#RO2019EU

Am intrat în ultima săptămână a Președinției române a Consiliului UE. Reprezentantul Permanent al României la Bruxelles anunță că se va menține același ritm alert de lucru

Published

on

©Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE

Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, a anunțat intrarea în ultima săptămână din mandatul României la conducerea Consiliului UE. Aceasta a subliniat faptul că echipa Președinției nu va încetini ritmul de muncă impus de evenimentele din ultimele 6 luni, potrivit unei postări pe Facebook.

,,Intrăm în ultima săptămână a mandatului Președinției române a Consiliului Uniunii Europene! Continuăm să lucrăm la capacitate maximă, așa cum am făcut-o fără întrerupere în ultimele 6 luni”, a precizat Luminița Odobescu.

Reprezentantul permanent a relatat, pe scurt, agenda Președinției din această ultimă săptămână, spunând că încheierea președinției va fi marcată, la fel cum a început, printr-un concert.

,,În această săptămână, vom conduce trei Consilii la Luxemburg (CAG Coeziune, TTE Energie și Mediu), vom organiza reuniuni ale ambasadorilor COREPER, la care îl avem invitat special pe Prim-Ministrul Bosniei și Herțegovina, vom prezida în numele Uniunii Europene Consiliul de Stabilizare și Asociere cu Muntenegru și Conferința Interguvernamentală UE-Serbia și vom avea Concertul oficial de închidere a Președinției, aici, la Bruxelles”, a detaliat diplomatul. 

Ultima zi a mandatului Președinției române va coincide cu reuniunea Consiliului European din 30 iunie 2019. 

Citiți și 

Premierul Viorica Dăncilă face bilanțul primei Președinții a României la Consiliul UE, un mandat care a avut bunăstarea cetățenilor europeni în prim-plan

Premierul Viorica Dăncilă: Contribuția președintelui Klaus Iohannis la Președinția română a Consiliului UE este demnă de o ,,corigență”

Klaus Iohannis a definit la Bruxelles moștenirea celor șase luni la șefia Consiliului UE: ”România este mult mai bună decât imaginea pe care o are. Cred că asta este o moștenire bună”

Klaus Iohannis a făcut bilanțul președinției României la Consiliul UE în fața liderilor europeni: ”Așa arată Europa în forma ei cea mai bună”

Liderii europeni salută eforturile președinției României la Consiliul UE privind adoptarea viitorului buget european, însă amână un acord final până la sfârșitul lui 2019

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending