Premiile Europa Nostra 2013: au fost anunțați câștigătorii marelui premiu și favoriții publicului

eu flagCâștigătorilor ediției din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra li s-au decernat premiile în data de 16 iunie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Atena în prezența dlui Karolos Papoulias, președintele Greciei, a dnei Androullei Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret și a dlui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, președinte al Europa Nostra. Ceremonia a fost organizată în odeonul lui Herodes Atticus, aflat la baza Acropolei, în fața unui public de aproape 5 000 de persoane. Câștigătorii Premiului publicului și al „marelui premiu” au fost anunțați în premieră.

Favoritul publicului, ales prin vot online din rândul celor 30 de laureați pentru 2013 (a se vedea IP/13/279), este restaurarea părții centrale a propileelor de la Atena. Juriul pentru secțiunea de conservare a premiilor a lăudat înalta calitate a lucrărilor executate în cadrul acestui „proiect exemplar care a reușit nu doar salvarea acestui monument emblematic al culturii europene, ci și consolidarea valorilor formale și sociale asociate acestuia”.

Grecia a avut două motive de sărbătoare, deoarece Comitetul pentru conservarea monumentelor din Acropolă s-a numărat printre cei șapte câștigători ai marelui premiu, fiind selectați de către jurii formate din experți. Ceilalți șase (observațiile juriului în continuare) sunt:

Într-un discurs susținut înainte de ceremonie, comisarul Vassiliou a declarat: „În această seară aducem un omagiu unor exemple excepționale de conservare, cercetare, loialitate, educație, formare și sensibilizare a publicului. În acest an, alegerea a fost deosebit de dificilă. Calitatea remarcabilă și diversitatea proiectelor câștigătoare evidențiază priceperea și pasiunea ieșite din comun care se manifestă în sectorul patrimoniului cultural al Europei — un sector pe care trebuie să-l sprijinim și protejăm pentru generațiile viitoare. Preocuparea pentru patrimoniul cultural nu înseamnă că ridicăm în slăvi o epocă trecută, ci că dorim ca aceste bogății inestimabile să aibă un prezent și un viitor; pentru că ele contribuie la asigurarea poziției de lider a Europei în clasamentul mondial al destinațiilor turistice, contribuind în mod semnificativ la economia noastră și la crearea de locuri de muncă în regiunile și orașele noastre.”

Președintele organizației Europa Nostra, Plácido Domingo, a adăugat: „Atena, leagănul democrației europene, este cadrul perfect pentru a le mulțumi nu numai câștigătorilor premiilor noastre, ci și tuturor cetățenilor și comunităților care sunt puternic implicate în păstrarea patrimoniului cultural și natural.” Nu există un loc mai potrivit decât Atena pentru sărbătorirea Anului european al cetățenilor și pentru desfășurarea celei de-a 50-a aniversări a Europa Nostra. În această seară, în odeonul lui Herodes Atticus, vom asista și la un spectacol susținut de artiști renumiți, inspirat din bogata moștenire muzicală și literară a Greciei. Întreaga noastră seară la Atena va fi o adevărată odă a Europei culturale.”

 

Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra au fost organizate de Europa Nostra și de Comisia Europeană începând din anul 2002. Ceremonia de decernare a premiilor se desfășoară sub auspiciile președintelui Greciei, Karolos Papoulias, fiind organizată în comun cu ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, reprezentanța Europa Nostra în Grecia. Ceremonia coincide cu Congresul care marchează cea de-a 50-a aniversare a Europa Nostra.

Cei 30 de câștigători ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/premiilor Europa Nostra 2013 au fost selectați dintr-un număr de aproape 200 de proiecte nominalizate de treizeci de țări. Juriile, formate din experți independenți din țări europene, au evaluat proiectele nominalizate în patru categorii: 1) conservare, 2) cercetare, 3) contribuții exemplare și 4) educație, formare și sensibilizarea publicului. Toți câștigătorii primesc o plachetă sau un trofeu. Cei șapte câștigători ai marelui premiu primesc, de asemenea, câte 10 000 de euro.

Patrimoniul cultural aduce o contribuție semnificativă la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică. Constituind o parte importantă a sectoarelor culturale și creative, patrimoniul cultural oferă locuri de muncă pentru aproximativ 8 milioane de oameni în UE și contribuie cu până la 4,5 % din PIB-ul Europei. Se estimează că investițiile în conservarea patrimoniului cultural, realizate de organisme publice și private, totalizează 5 miliarde EUR pe an. Cifrele publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că 40% din turismul mondial are o dimensiune culturală. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursă-cheie pentru dezvoltarea durabilă și coeziunea socială.

Premiile beneficiază de sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene, care a investit, începând din 2007, peste 32 de milioane de euro în cofinanțarea proiectelor legate de patrimoniu. Alte programe ale UE oferă, de asemenea, sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde de euro pentru cultură pentru perioada 2007–2013. Din această sumă, 3 miliarde de euro sunt destinați să sprijine protejarea și conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro sunt pentru dezvoltarea infrastructurii culturale și 775 de milioane de euro sunt pentru cofinanțarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educația în domeniul artelor și al patrimoniului. Alte 150 de milioane de euro au fost puse la dispoziție, începând din 1998, prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.

Europa Nostra este un ONG paneuropean care reprezintă vocea patrimoniului cultural și reprezintă 250 de organizații neguvernamentale și non-profit din peste 50 de țări europene, numărând împreună cel puțin 5 milioane de membri. De asemenea, Europa Nostra beneficiază de susținerea a peste 150 de organisme publice și întreprinderi asociate și numără printre membrii săi peste 1 500 de persoane particulare. Rețeaua sa vastă de profesioniști și voluntari este implicată în păstrarea patrimoniului cultural al Europei pentru generațiile prezente și viitoare.

Ceremonia de la Atena de decernare a premiilor pentru 2013 face parte din Congresul anual privind patrimoniul european, organizat de Europa Nostra, și coincide cu cea de-a 50-a sa aniversare.

Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru următoarea ediție a premiilor este 9 septembrie 2013. Anul viitor, ceremonia va avea loc la Viena, la 5 mai 2014.

Sursa: ec.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.