Premiul Natura 2000, lansat de Comisia Europeana

natura 2000Comisia Europeană a lansat premiul Natura 2000, premiu ce recunoaște excelența în ceea ce privește cele mai bune practici în domeniul conservării patrimoniului natural al Europei.

Natura 2000 este o rețea de zone protejate foarte valoroase din punctul de vedere al biodiversității, reprezentând aproximativ 20% din teritoriul UE. Acesta din urmă este deosebit de bogat în floră și faună, de la pădurile de fag din zonele muntoase ale Republicii Cehe la broaștele țestoase din luncile Poloniei și la delfinii din largul coastelor Spaniei. Pe lângă faptul că asigură protecția patrimoniului natural, această rețea oferă numeroase avantaje sociale și economice.

Acest nou premiu anual urmărește remedierea acestei lipse de informare în rândul opiniei publice, ilustrând varietatea siturilor Natura 2000 și recunoscând excelența într-o gamă largă de activități. În fiecare an vor fi acordate cinci premii în diferite domenii, cum ar fi comunicarea, acțiunile de conservare, beneficiile socioeconomice, concilierea intereselor/percepțiilor, crearea de rețele și cooperarea transfrontalieră.

Sunt acceptate candidaturi din partea oricărei entități direct implicate în rețeaua Natura 2000 (autorități publice și locale, întreprinderi, ONG-uri, proprietari de terenuri, instituții de învățământ și persoane fizice). Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 18 februarie 2014. Pentru informații suplimentare puteți consulta pagina de internet a concursului Natura 2000.

Câștigătorii acestei ediții inaugurale a concursului Natura 2000 vor fi anunțați în luna mai 2014, iar rezultatele obținute de aceștia vor fi prezentate în cadrul unei ceremonii la nivel înalt care va avea loc la Bruxelles.

Sursa: Comisia Europeana 

One Response to Premiul Natura 2000, lansat de Comisia Europeana

 1. flesh 07/01/2014 at 12:12

  Amprenta proiectului minier de la Certej se suprapune pe 108,7 hectare din suprafaţa sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi, pe valea Măcrişului. Şi totuşi, acest proiect a primit avizul de mediu.
  Ca să evităm alte asemenea abuzuri ale Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, vă invit să votaţi iniţiativa cetăţenească prin care se recomandă Comisiei Europene să adopte o legislație care să interzică, să prevină şi să acționeze anticipat contra acțiunilor de ecocid și contra celor ce distrug, dăunează sau duc la pierderea ecosistemului dintr-un anumit teritoriu.
  Informaţii pe site-ul Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/ongoing/details/2013/000002/ro
  Informaţii pe site-ul dedicat acestei iniţiative: http://www.endecocide.eu/
  Puteţi vota folosind CNP-ul sau seria şi numărul cărţii de identitate.
  O astfel de legislaţie poate pune capăt defrişărilor, exploatării gazelor de şist, mineritului cu cianuri, construirii de microhidrocentrale şi altor activităţi care distrug ecosisteme.
  Votaţi pentru armonie într-o lume curată!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.