Premiul Nobel pentru Pace se acordă astăzi. Artizanii acordului nuclear cu Iran – Federica Mogherini, John Kerry și Mohammad Javad Zarif – se numără printre favoriți

215 persoane şi 103 organizaţii sunt înscrise în acest an în cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace, distincție ce va fi acordată astăzi de către Comitetul Nobel la Oslo, la ora 12.00 (ora României).

Conform specialiştilor, cele mai mari şanse le au semnatarii unor acorduri de denuclearizare: fostul secretar de Stat american John Kerry, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif şi Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini.

FOTO: US State Department

”Aceștia ar urma să fie recompensaţi pentru încheierea acordului asupra programului nuclear al Iranului”, este opinia lui Asle Sveen, un istoric specializat în Premiul Nobel, informează Adevărul.

Oferirea Premiului Nobel pentru Pace artizanilor acordului nuclear dintre marile puteri și Iran ar putea reprezenta un semnal puternic în contextul relației tensionate dintre SUA și Iran și a avertismentelor președintelui american, Donald Trump, privind denunțarea acestui acord.

Citiți și Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace 2016

Ultimul laureat al Premiului Nobel pentru Pace este preşedintele columbian Juan Manuel Santos, care a reuşit să ajungă la acorduri de pace cu Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei şi Armata de Eliberare Naţională.

Totodată, în locul recompensării unor lideri politici, Comitetul Nobel ar putea alege înmânarea premiului coaliţiei de ONG-uri Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).  ICAN are în contul său un tratat istoric de interzicere a armelor atomice, semnat de 122 de ţări în iulie. Lupta antinucleară a fost laureată de câteva ori până acum, şi anume în 1962, 1974, 1985, 1995 şi 2005.

Printre favoriţi mai sunt menţionaţi ginecologul Denis Mukwege, Căştile Albe din Siria, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, dar și Papa Francisc.

Anul trecut, numărul candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace a atins cifra record de 376, depășind cu mult precedentul record, de 278 de propuneri, care data din 2014.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.