PARLAMENTUL EUROPEAN
Premiul Parlamentului European pentru jurnalism a fost acordat în acest an unui consorțiu internațional ce a investigat cel mai letal naufragiu de migranți din istoria recentă
Published
1 year agoon
By
Teodora IonCorespondență din Strasbourg
Un consorțiu grec, german și britanic a câștigat Premiul Daphne Caruana Galizia pentru investigarea naufragiului vasului Adriana, care a făcut peste 600 de victime în largul insulei Pylos.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, ancheta comună a agenției grecești de investigație Solomon, în colaborare cu Forensis, postul public german de radiodifuziune StrgF/ARD și ziarul britanic „The Guardian”, a dezvăluit cum s-a petrecut cel mai letal naufragiu de migranți din istoria recentă, ca urmare a acțiunilor întreprinse de Paza de coastă a Greciei. Ea dezvăluie și inconsecvența rapoartelor oficiale ale autorităților elene.
La ceremonia de decernare a premiilor, care a avut loc în Sala de presă Daphne Caruana Galizia a Parlamentului European de la Strasbourg, au participat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Pina Picierno, vicepreședintă responsabilă cu premiul, și Juliane Hielscher, președinta Clubului de presă din Berlin și reprezentantă a celor 28 de membri ai juriului independent la nivel european.
”Astăzi, ca în fiecare an, onorăm memoria lui Daphne Caruana Galizia cu un premiu care amintește puternic de lupta ei pentru adevăr și dreptate. Jurnaliștii din întreaga lume continuă să fie vizați doar pentru că își fac meseria, dar refuză să fie reduși la tăcere. Acest Parlament este de partea lor în această luptă de lungă durată pentru a proteja libertatea presei și pluralismul mass-mediei în Europa și în afara acesteia”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Între 3 mai și 31 iulie 2023, peste 700 de jurnaliști din cele 27 de țări ale Uniunii Europene s-au înscris în competiție cu materiale jurnalistice. Douăsprezece dintre aceste candidaturi au fost preselecționate de juriu înainte de a decide marele câștigător.
Ancheta a analizat în detaliu evenimentele legate de pierderea traulerului de pescuit Adriana, pe 14 iunie 2023, la aproximativ 50 de mile marine de Pylos, în sud-vestul Greciei, în care și-au pierdut viața peste 600 de migranți care părăsiseră Libia cu câteva zile mai devreme.
Jurnaliștii au realizat peste 20 de interviuri cu supraviețuitori și au cercetat arhive judiciare și documente ale gărzii de coastă. Constatările indică oportunități de salvare care au fost ratate și oferte de asistență ignorate, în timp ce mărturiile supraviețuitorilor arată că încercările pazei de coastă grecești de a remorca traulerul au fost cele care au cauzat în cele din urmă scufundarea acestuia. Paza de coastă grecească a negat că a încercat să remorcheze traulerul.
Forensis a simulat noaptea fatidică cu ajutorul unui model interactiv 3D al traulerului, pe baza datelor din jurnalul pazei de coastă și a mărturiilor căpitanului navei de la paza de coastă, precum și folosind date din trasee de zbor, date de trafic maritim, imagini prin satelit și videoclipuri realizate de navele de transport din apropiere și din alte surse.
Echipele care au contribuit la anchetă sunt:
– Pentru Solomon: Stavros Malichudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi
– Pentru Forensis: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner
– Pentru StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger
– Pentru „The Guardian”: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou, Julian Busch
Premiul Daphne Caruana Galizia a fost lansat printr-o decizie a Biroului Parlamentului European în decembrie 2019. Este denumit în memoria jurnalistei și autoarei malteze de blog specializate în investigații anticorupție care a fost ucisă într-un atac cu mașină-capcană în 2017.
Premiul recompensează anual (pe data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia) jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea se numără demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.
Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-una dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Scopul premiului este să sprijine și să scoată în evidență importanța jurnalismului profesionist pentru a garanta libertatea, echitatea și șansele egale.
Juriul independent este format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de țări membre ale Uniunii și din reprezentanți ai Federației internaționale a jurnaliștilor.
Premiul și suma aferentă de 20 000 de euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European jurnalismului de investigație și presei libere.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
UE alocă 3 milioane de euro pentru un festival european al libertății presei, menit să consolideze dialogul și cooperarea între jurnaliști, mass-media și societatea civilă
Rectorul SNSPA: ”Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preț”
Opriți hărțuirea jurnaliștilor! – Calea Europeană face apel la instituțiile statului să protejeze libertatea presei: Fără aceasta nu există democrație
Trebuie să apărăm dreptul la adevăr și la libertate, afirmă Nicolae Ciucă după ce jurnalistul român Mircea Barbu a fost condamnat de un tribunal rus, în lipsă
”Lost in Europe”. O investigație despre copii migranți neînsoțiți dispăruți a câștigat Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism 2024
Președintele Senatului condamnă decizia Rusiei de a deschide dosar penal împotriva jurnalistului român Mircea Barbu: Un atac direct asupra libertății presei
PARLAMENTUL EUROPEAN
Victor Negrescu a interpelat CE cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră: Trebuie limitate efectele asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei
Published
21 hours agoon
January 12, 2025By
Diana ZaimVicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a interpelat Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic din Marea Neagră provocat de scufundarea celor două nave petroliere rusești în strâmtoarea Kerch.
„Am interpelat Comisia Europeană și am solicitat implementarea instrumentelor existente pentru a limita efectele acestui dezastru ecologic asupra apelor teritoriale ale României și Bulgariei”, a informat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Victor Negrescu susține că „sute de păsări, zeci de delfini și mii de viețuitoare marine au murit, iar ecosistemul a fost contaminat cu substanțele ajunse în apă, printre care se numără mii de tone de M100, un produs sintetic foarte toxic.”
Potrivit acestuia, „instituțiile europene sunt invitate să sprijine statele membre din zona Mării Negre în vederea refacerii ecosistemelor marine, protejării biodiversității, evitării oricărui risc asupra populației și curățării eventualelor plaje afectate.”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. Avem fonduri europene la dispoziție
Published
3 days agoon
January 10, 2025By
Diana ZaimEuroparlamentarul Gheroghe Falcă pledează pentru transformarea digitală a admistrației din țara noastră, lucru posibil cu ajutorul fondurilor europene. De asemenea, acesta semnalează că România nu mai poate continua cu această birocrație excesivă, care doar „descurajează investițiile și îndepărtează cetățeanul de stat”.
„România are nevoie de o schimbare fundamentală, de o transformare care să aducă administrația în slujba cetățeanului, nu invers. Am făcut asta în administrația locală, am făcut-o în Parlamentul European și vreau să insist asupra acestui aspect care pentru noi, pentru liberali – adică TOȚI cei care ne dorim o Românie antreprenorială, prosperă, competitivă – este esențial. […] Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. O administrație digitalizată înseamnă mai puține drumuri la ghișeu, mai puține cozi, mai puțin timp pierdut. Înseamnă transparență totală: fiecare cetățean poate verifica online ce se întâmplă cu cererea sa, fiecare funcționar poate fi tras la răspundere”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.
De asemenea, deputatul european subliniază importanța digitalizării în soluționarea rapidă a documentelor solicitate de cetățeni: „ În loc să așteptăm săptămâni pentru un document care să ne permită să începem o afacere sau să construim o casă, trebuie să implementăm soluții digitale, automate, transparente. […] Birocrația excesivă sufocă inițiativa, descurajează investițiile și îndepărtează cetățeanul de stat. România trebuie să renunțe la procedurile care au devenit, în mod clar, tragic și păgubos, scopuri în sine. Un exemplu concret este eliminarea cerinței pentru avize și aprobări inutile care blochează proiectele și îi fac pe cetățeni să se simtă pur și simplu ca niște străini în propria țară.
„O țară care elimină birocrația excesivă devine o țară care oferă cetățenilor săi libertatea de a visa, de a crea, de a construi. Și avem fonduri europene la dispoziție pentru asta, oameni buni”, a mai adăugat acesta.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu salută intrarea oficială a României în programul Visa Waiver: Încă o veste bună pentru țara noastră după intrarea în spațiul Schengen
Published
3 days agoon
January 10, 2025By
Andreea RaduEuroparlamentarul Dan Motreanu salută intrarea oficială a României în programul Visa Waiver, care permite cetățenilor țărilor incluse să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
„Românii vor călători fără vize în SUA începând din acest an. Este încă o veste bună pentru țara noastră după intrarea în spațiul Schengen. Țara noastră îndeplinește condițiile pentru ridicarea vizelor de călătorie în Statele Unite ale Americii. Departamentul de Stat al SUA a confirmat, la finalul lunii noiembrie, că România are o rată de refuz a vizelor sub 3%, îndeplinind această condiție pentru includerea în Programul Visa Waiver. Succesul a fost posibil datorită românilor care au solicitat vize. Un rol important au jucat Ministerul Afacerilor Externe (condus de Luminița Odobescu) și Ministerul Justiției (condus de Cătălin Predoiu și de Alina Gorghiu)”, a scris Dan Motreanu, pe Facebook.
De asemenea, eurodeputatul a amintit că, de la 1 ianuarie 2025, România a intrat pe deplin în spațiul Schengen, iar cetățenii români pot circula fără controale vamale în zona de liberă circulație.
„Intrarea în spațiul Schengen este un semn de respect față de români și este un câștig pentru companiile românești, care nu mai trebuie să piardă timp prin vămi. Intrarea României în spațiul Schengen este rezultatul eforturilor depuse de miniștrii liberali: Cătălin Predoiu (ministrul Afacerilor Interne) și Luminița Odobescu (fosta ministră a Afacerilor Externe). De asemenea, aderarea a fost posibilă și în urma acțiunilor întreprinse de Emil Hurezeanu (ministru de externe propus de PNL și fost ambasador în Austria)”, a mai subliniat deputatul european.
Urmare a deciziei Guvernului federal al SUA, România devine astfel al 43-lea participant la programul american de scutire de vize.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”