NATO
Presa greacă: NATO plănuiește construcția unei conducte militare de combustibil din Grecia și până la Baza Mihail Kogălniceanu din România
Published
4 years agoon
NATO intenționează să construiască o conductă militară pentru combustibil care va pleca de la Alexandroupoli, va traversa Bulgaria și va ajunge, cel mai probabil, în apropierea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din estul României, unde sunt staționate forțe americane, scrie publicația grecească Proto Thema, citată de Rador.
Conducta va deservi atât Grecia, cât și Bulgaria și România și va fi construită în cadrul măsurilor pe care Alianța le ia pentru a contracara amenințarea rusească, deoarece obiectivul său principal va fi alimentarea cu combustibil a forțelor NATO care își au baza în cele trei țări, în special bazele NATO din Bulgaria și România.
Propunerea de construire a acestei conducte a fost prezentată de către București, în urmă cu aproximativ șase luni, iar discuțiile în acest sens sunt deja în curs și sunt purtate în principal la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, unde se reunesc ambasadorii țărilor NATO.
Presa greacă amintește că Statele Unite şi Grecia au semnat în luna octombrie un acord revizuit de cooperare reciprocă în domeniul apărării despre care analiştii spun că va spori valoarea strategică a Atenei şi va conduce la investiţii americane la bazele militare greceşti. De asemenea, SUA urmează să înfiinţeze o nouă bază navală şi a forţelor aeriene în oraşul grecesc Alexandroupoli, din nord-estul Greciei, pentru a aproviziona aliaţii NATO Bulgaria şi România. Acest traseu ocoleşte ruta actuală prin Bosfor, controlată de Turcia.
Extinderea Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu este formulată ca obiectiv strategic și în Strategia Națională de Apărare a Țării, iar subiectul a fost discutat în luna noiembrie la reuniunea Comitetului Executiv Româno-American la nivelul Ministerului Apărării Naționale și a Comandamentului forțelor armate ale SUA din Europa (EUCOM).
Anterior, aflat în luna ianuarie la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, generalul John Hyten, locţiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, a discutat cu ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, despre procesul de modernizare și extindere a bazei MK.
Ulterior, la finalul lunii mai a acestui an, Ministerul Apărării Naţionale a cerut încuviinţarea Parlamentului pentru a lansa procedurile de achiziţie necesare extinderii, upgradării şi modernizării infrastructurii Bazei aeriene 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu, o investiție care este estimată la peste 2 miliarde euro, prin care baza va putea găzdui 10.000 de militari aliaţi și va deveni cea mai mare bază militară a NATO din Europa de Est.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
Kaja Kallas îl îndeamnă pe noul șef al diplomației americane, Marco Rubio, să se alieze împotriva „adversarilor” UE și ai SUA
Emil Hurezeanu îl felicită pe Marco Rubio, noul șef al diplomației SUA: Relația transatlantică, vitală în confruntarea cu instabilitatea geopolitică
UE este ”pregătită să își apere interesele economice” dacă SUA vor impune taxe vamale suplimentare: Un conflict comercial ”ar avea un cos economic substanțial pentru toată lumea”
NATO
Secretarul general al NATO salută revenirea lui Trump la Casa Albă, alături de care aliații vor crește “turația cheltuielilor și producției de apărare”
Published
15 hours agoon
January 21, 2025Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a felicitat luni pe Donald Trump pentru revenirea sa în funcția de președinte al SUA și a salutat faptul că acesta va obliga statele membre ale Alianței să cheltuie mai mult pentru înarmare.
“Cu președintele Trump din nou în funcție, vom crește turația cheltuielilor și producției de apărare”, a spus Rutte într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, X și Facebook.
“Împreună putem realiza pacea prin forță, cu ajutorul NATO!”, a mai scris secretarul general al Alianței în mesajul în care i-a transmis lui Trump “cele mai sincere felicitări” pentru revenirea la Casa Albă.
With President Trump back in office we will turbo-charge defence spending & production
My warm congratulations to @realDonaldTrump on his inauguration as 47th President of the USA, and to @JDVance as Vice President
Together we can achieve peace through strength – through @NATO!
— Mark Rutte (@SecGenNATO) January 20, 2025
Fostul premier olandez a fost unul dintre puținii lideri europeni care au menținut o relație bună cu Trump în primul mandat prezidențial al acestuia.
În interiorul Sălii Rotunde a Capitoliului Statelor Unite, templul democrației americane, republicanul Donald J. Trump a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, reconfirmând politica de a pune America pe primul loc și de a face America măreață din nou, aceleași teze cu care a obținut victoria în primul mandat și pe care le-a evocat și în discursul inaugural din 2017. În discursul de acum, Donald Trump a detaliat cele aproximativ 200 de ordine executive pe care le va semna în prima zi de mandat, inclusiv decretarea stării de urgență la granița sudică cu Mexicul, trimiterea armatei la frontiere și adoptarea unei politici dure anti-imigrație, redenumirea prin ordin executiv a Golfului Mexic în Golful Americii, o stare națională de urgență energetică prin care să fie demarat puternic forajul de petrol, recunoașterea a două genuri – masculin și feminin -, reimpunerea Canalului Panama sub controlul SUA. El a promis că va fi un “pacificator” prin războaiele pe care le va încheia și pe cele pe care nu le va declanșa, în timp ce Statele Unite vor construi cea mai performantă armată din lume, criticând de asemenea “finanțarea nelimitată pentru apărarea frontierelor străine”.
În prezent, NATO cere membrilor săi să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, dar această cifră va fi probabil majorată la summitul alianței din iunie de la Haga.
În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.
Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB.
La finele anului trecut, Mark Rutte le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
Polonia și Lituania sunt primele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.
Între timp, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru prosperitate și strategie industrială, Stéphane Séjourné, a declarat luni, în ajunul ceremoniei de învestire a celui de-al 47-lea președinta al SUA, că este de acord că Europa trebuie să investească mai mult în capacitățile sale de apărare, dar a susținut că ar fi imposibil să facă acest lucru dacă Donald Trump lansează un război comercial cu Europa.
NATO
Prima desfășurare militară externă a Suediei în cadrul NATO: Peste 500 de soldați suedezi se alătură Brigăzii Multinaționale NATO din Letonia
Published
3 days agoon
January 19, 2025By
Andreea RaduPrimul contingent al batalionului suedez de infanterie mecanizată, format din 550 de militari, a sosit sâmbătă la Riga pentru a se alătura Brigăzii Multinaționale a NATO în Letonia, prima desfășurare militară externă a Suediei de când a aderat la Alianța Nord-Atlantică, potrivit EFE, informează Agerpres.
Șefa guvernului leton, Evika Silina, a anunțat sosirea soldaților suedezi pe rețeaua de socializare X, împreună cu o fotografie arătând o coloană de militari debarcând de o navă cu drapelele Suediei și NATO, cu o a doua imagine prezentând un vehicul blindat de luptă din dotarea suedezilor.
„Astăzi, soldații suedezi sosesc la noi în prima lor misiune NATO, alăturându-se brigăzii multinaționale NATO din Letonia. În total, aproximativ 500 de soldați din Batalionul de Infanterie Mecanizată al Suediei vor contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Letoniei și a graniței de est, care reprezintă frontiera externă a întregii Uniuni Europene și a NATO”, a scris Evika Silina, pe X.
Šodien Zviedrijas karavīri ierodas pie mums savā pirmajā NATO misijā, pievienojoties NATO daudznacionālajai brigādei Latvijā. Kopumā ap 500 Zviedrijas Mehanizētā kājnieku bataljona karavīri palīdzēs stiprināt Latvijas aizsardzības spējas un Austrumu robežu, kas ir visas Eiropas… pic.twitter.com/hKFMuuWxt8
— Evika Siliņa 🇱🇻🇺🇦 (@EvikaSilina) January 18, 2025
Ministrul leton al apărării, Andris Spruds, i-a salutat pe soldații suedezi pe aceeași platformă, subliniind că este un „moment istoric”.
„Acesta este un moment istoric – prima dată când Suedia, în calitate de aliat NATO, își desfășoară batalionul de infanterie într-o țară membră a alianței. Odată cu alăturarea a peste 500 de soldați suedezi Brigăzii Multinaționale NATO din Letonia, ne consolidăm capacitățile de luptă. Alianța este mai unită și mai puternică ca niciodată”, a scris Spruds, pe X.
🇱🇻🤝🇸🇪 Sveicam Zviedrijas karavīrus Latvijā! Wälkommen! Šis ir vēsturisks brīdis – pirmā reize, kad Zviedrija kā NATO sabiedrotais izvieto savu kājnieku bataljonu alianses dalībvalstī. Ar vairāk nekā 500 Zviedrijas karavīru pievienošanos NATO Daudznacionālajai brigādei Latvijā… pic.twitter.com/MLWDzgi3oW
— Andris Spruds (@AndrisSpruds) January 18, 2025
Soldații suedezi se vor alătura unei brigăzi multinaționale cu militari din 14 țări NATO, aflată sub comandament canadian și staționată la o baza militară situată la aproximativ 25 de kilometri nord de capitala Letoniei.
Sosirea unității suedeze de infanterie mecanizată cu vehicule blindate de luptă, arme antitanc și alte echipamente are loc la mai puțin de un an după ce prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa va trimite un batalion pentru a se alătura contingentului NATO din Letonia.
Întărirea contingentului NATO din Letonia cu trupe suedeze are loc într-un moment de tensiuni crescute în regiunea baltică, ca urmare a sabotării recente a unor cabluri subacvatice de către nave suspectate că ar aparține „flotei fantomă” ruse și cu două zile înainte de învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA.
Pe 25 decembrie, cablul electric Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații ce leagă Finlanda și Estonia au fost avariate, la numai câteva săptămâni după ruperea a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze din Marea Baltică, pe 17 și 18 noiembrie. Autoritățile finlandeze suspectează un act de sabotaj și au reținut petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, o navă despre care UE consideră că ar putea aparține „flotei fantomă” ruse.
Ulterior, NATO a transmis că își va spori prezența militară în Marea Baltică, iar Estonia a trimis o navă de patrulare pentru a-și proteja cablul energetic submarin Estlink1 și legătura operațională critică cu Finlanda.
Tot pe fondul incidentelor repetate de deteriorare a cablurilor subacvatice din Europa, Suedia a anunțat că va pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei.
NATO
Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul
Published
4 days agoon
January 17, 2025Lituania se angajează să aloce între 5% și 6% din PIB pentru apărare în perioada 2026 – 2030, a anunțat vineri ministrul de externe al republicii baltice, Kęstutis Budrys, făcând un apel la aliații din NATO să urmeze acest exemplu.
Decizia anunțată de Budrys a fost luată vineri în cadrul Consiliului de Stat pentru Apărare, în timp ce Lituania a găzduit în aceeași zi reuniunea informală Snow Meeting, pe teme de politică externă și securitate, un eveniment tradițional care reunește miniștri de externe din state UE şi NATO, inclusiv ministrul român de externe Emil Hurezeanu.
“Vremurile dificile necesită decizii îndrăznețe și leadership. Facem apel la aliații noștri să urmeze acest exemplu. Epoca strategiilor pasive de tipul “stăm și așteptăm” a luat sfârșit“, a spus șeful diplomației de la Vilnius.
Lithuania commits to allocating between 5% and 6% of its GDP to defense from 2026 to 2030. The decision was made today at the State Defense Council. Difficult times require bold decisions& leadership. We call on our allies to follow this lead. The era of passive “sit-and-wait”…
— Kęstutis Budrys (@BudrysKestutis) January 17, 2025
Lituania este doua țară europeană din NATO și de pe flancul estic, după Polonia, care răspunde apelului președintelui ales al SUA, Donald Trump, ca statele aliate să investească 5% din PIB în bugetele lor militare, o solicitare considerată piperată de mai multe state membre. În ceea ce o privește, Varșovia a luat încă de anul trecut decizia de a aloca un buget impresionant pentru apărare, după ce în 2024 a investit 4,12% din PIB în bugetul militar, dar Polonia și-a reiterat susținerea pentru poziția lui Trump
Anunțul Vilniusului vine cu trei zile înainte de inaugurarea lui Trump la Casa Albă, pentru un al doilea mandat după o pauză de patru ani.
În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor. Solicitarea s-a izbit de un refuz din partea cancelarului german Olaf Scholz.
Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
“Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus el, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii ar trebui “să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”. “Sunt profund îngrijorat de situația securității în Europa. Nu suntem în război, dar nici nu suntem în timp de pace… Aceasta înseamnă că trebuie să investim mai mult în apărare și să producem mai multe capacități. Acest lucru nu poate aștepta”, a continuat Rutte.
Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB.
La finele anului trecut, Mark Rutte le-a cerut statelor membre ale Alianţei, în primul său discurs major de la preluarea funcției, să treacă la o “mentalitate de război” şi să îşi crească bugetele apărării către 3% din PIB, motivând că “Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”.
O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale
Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura
Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia
SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA1 week ago
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
- ROMÂNIA6 days ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- ROMÂNIA5 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie