Presă: Un consilier al președintelui Erdogan spune că Turcia ar trebui să ia în considerare retragerea din NATO

Turcia ar trebui să ia în considerare revizuirea apartenenței sale NATO în condițiile în care ”această organizație este angajată în tot felul de atitudini ostile față de un membru”, scrie presa turcă care citează un consilier al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

FOTO: NATO.int

Informațiile, preluate de AFP și citate de Fox News și New York Times, arată că Yalcin Topcu, consilier al lui Erdogan, a spus că ”această organizație, care este angajată în tot felul de atitudini ostile față de un membru, nu este o necesitate pentru noi. Prezența noastră în această instituție trebuie să fie discutată urgent de către Parlament”.

Comentariile lui Yalcin Topcu au apărut în condițiile în care Recep Tayyip Erdogan a decis retragerea celor 40 de militari care participau la un exercițiu NATO în Norvegia în cadrul căruia președintele turc și fondatorul țării, Mustafa Kemal Ataturk, erau prezentați drept inamici.

Ulterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a cerut scuze și l-a informat personal pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că au fost luate ”măsuri disciplinare” împotriva unei persoane care l-a prezentat pe liderul de la Ankara drept ”inamic”.

Președintele Turciei a respins scuzele, considerând că incidentul nu poate fi justificat.

Turcia este țară membră a NATO din anul 1952, însă relațiile dintre Ankara și anumiți aliați occidentali au cunoscut tensiuni în ultimii ani, precum disputa cu Washington-ul pentru extrădarea lui Fethullah Gullen sau cea cu Olanda privind miting-urile în străinătate pentru reforma constituțională din Turcia pe care guvernul olandez nu le-a autorizat.

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.