Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, atrage atenția că varianta Delta ar putea întârzia deschiderea totală a economiei

Published

on

© European Union, 2019

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a precizat joi că ”impactul pandemiei este mai puţin dur”, dar varianta Delta ar putea să întârzie deschiderea totală a economiei, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Lagarde a punctat într-o conferință de presă după reuniunea Consiliului guvernatorilor, că economia zonei euro își revine, dar ritmul de îmbunătățire va depinde de modul în care evoluează pandemia.

”Faza de revenire în ceea ce priveşte recuperarea economică a zonei euro avansează în continuare. Se aşteaptă ca producţia să ajungă să depăşească nivelul anterior pandemiei până la finele anului”, a spus Lagarde.

”Cu peste 70% dintre adulţii europeni vaccinaţi, economia s-a deschis în mare măsură, permiţând consumatorilor să cheltuiască mai mult şi companiilor să îşi majoreze producţia”, potrivit președintei Băncii Centrale Europene.

Aceasta a atras atenția că ”propagarea la nivel mondial a variantei Delta va întârzia deschiderea totală a economiei”.

Lagarde a menţionat că, deşi previziunile privind inflaţia au fost revizuite în sus, ”inflaţia pe termen mediu se va situa mult sub nivelul ţintei de 2%”.

Consiliul guvernatorilor au avut joi o întrevedere în cadrul căreia au confirmat celelalte măsuri, respectiv nivelul ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE, semnalele sale privind evoluția viitoare probabilă a acestora, achizițiile sale în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP), politicile sale de reinvestire și operațiunile sale de refinanțare pe termen mai lung, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale Europene. 

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,50%.

În sprijinul țintei sale simetrice a inflației de 2% și în concordanță cu strategia sa de politică monetară, Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa că inflația atinge nivelul de 2% mult înainte de sfârșitul orizontului său de proiecție și de o manieră durabilă pentru restul orizontului de proiecție și va considera că progresele realizate la nivelul inflației de bază sunt suficient de avansate pentru a fi în concordanță cu stabilizarea inflației la nivelul de 2% pe termen mediu. Aceasta poate implica, de asemenea, o perioadă tranzitorie în care inflația se situează moderat deasupra țintei.

Programul de achiziționare de active (APP)

Achizițiile nete în cadrul APP vor continua într-un ritm lunar de 20 de miliarde EUR. Consiliul guvernatorilor anticipează în continuare derularea achizițiilor nete lunare de active în cadrul APP atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP pe o perioadă extinsă după data la care va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

Programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (PEPP)

Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții nete de active în cadrul PEPP, cu o valoare totală de 1 850 de miliarde EUR, cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022 și, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depășită.

Pe baza evaluării comune a condițiilor de finanțare și a perspectivelor inflației, Consiliul guvernatorilor consideră că pot fi menținute condiții favorabile de finanțare cu o reducere moderată, comparativ cu cele două trimestre precedente, a ritmului achizițiilor nete de active în cadrul PEPP.

Consiliul guvernatorilor va efectua achizițiile de o manieră flexibilă, în conformitate cu condițiile de pe piață și în vederea evitării unei înăspriri a condițiilor de finanțare care nu este în concordanță cu contracararea impactului în sensul scăderii exercitat de pandemie asupra traiectoriei proiectate a inflației. În plus, flexibilitatea achizițiilor în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții va continua să sprijine transmisia fără sincope a politicii monetare.

Dacă menținerea condițiilor favorabile de finanțare poate fi asigurată prin fluxuri de achiziții de active care nu epuizează pachetul pe parcursul orizontului stabilit pentru achizițiile nete efectuate în cadrul PEPP, nu este necesară utilizarea integrală a pachetului.

De asemenea, pachetul poate fi recalibrat, dacă este necesar, pentru menținerea unor condiții favorabile de finanțare care să contribuie la contracararea șocului negativ generat de pandemie la adresa traiectoriei inflației.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Creditorii din zona euro trebuie să se pregătească pentru noi riscuri în climatul actual de „incertitudine ridicată” (BCE)

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

În discursul său inaugural în calitate de președinte al brațului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Claudia Buch a lansat un avertisment dur pentru creditorii europeni, atenționându-i să nu se complacă în confortul generat de profiturile lor crescute din ultima vreme, în contextul turbulențelor geopolitice, al schimbărilor climatice și al altor schimbări structurale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Buch a evidențiat climatul actual de „incertitudine ridicată”, exacerbat de evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina și escaladarea ratelor inflației, alături de amenințarea iminentă a schimbărilor climatice. Ea a recunoscut că, deși băncile europene au trecut peste furtunile recente cu reziliență și cu ajutorul unui sprijin fiscal și monetar semnificativ, ele nu sunt imune la riscurile viitoare și la evenimentele neașteptate.

Recent numită la conducerea Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM) al BCE, Buch a subliniat necesitatea unei ere de adaptare în cadrul sectorului bancar. Aceasta include suplimentarea modelelor tradiționale de risc cu analize bazate pe scenarii, îmbunătățirea datelor și a tehnicilor de măsurare și încurajarea unei interacțiuni mai strânse între evaluările la nivel bancar și cele la nivel macro.

Abordând preocupările exprimate de auditorul extern al UE cu privire la permisivitatea practicilor de supraveghere, Buch a subliniat importanța adoptării unei mentalități critice. Ea a avertizat asupra pericolului de a se lăsa pradă complacerii, amintind cazuri precum preluarea Credit Suisse de către UBS și prăbușirea mai multor bănci americane de talie medie, ca exemple de volatilitate în peisajul bancar.

Buch a subliniat necesitatea unei gestionări proactive a riscurilor și a rezilienței cibernetice, anunțând planurile BCE pentru un „test de reziliență cibernetică” pentru creditorii importanți din zona euro. Ea a indicat necesitatea ca autoritățile de supraveghere să identifice vulnerabilitățile și să ia măsuri prompte pentru a le soluționa, evidențiind rolul esențial al guvernanței și al gestionării riscurilor în evitarea crizelor financiare.

În plus, Buch s-a angajat să colaboreze cu consumatorii din zona euro pentru a atenua tensiunile care decurg din disparitățile dintre sistemele financiare și economiile mai largi, subliniind rolul supravegherii prudențiale în asigurarea rezilienței băncilor, în prevenirea asumării de riscuri excesive și în menținerea stabilității chiar și în perioade de criză.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE, Christine Lagarde: Dacă tragem învățăminte din istorie, realegerea lui Trump la Casa Albă este “o amenințare” pentru Europa

Published

on

© European Central Bank

Posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump ar reprezenta o “amenințare” pentru Europa, a avertizat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

Dacă e să tragem învățăminte din istorie, adică din modul în care a condus primii patru ani de mandat, este în mod clar o amenințare“, a declarat Lagarde joi, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, relatează Politico Europe.

“Uitați-vă doar la tarifele comerciale, uitați-vă doar la angajamentul față de serviciul NATO, uitați-vă doar la lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat ea. “Fie și numai în aceste trei domenii, în trecut, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene”, a completat șefa BCE.

Dar Lagarde a adăugat că nu crede că realegerea lui Trump va lăsa Europa singură în sprijinul acordat Ucrainei, deoarece “există o serie de membri ai Congresului SUA care sunt profund ostili războiului atroce pe care Rusia l-a purtat împotriva Ucrainei și care vor continua să finanțeze și să sprijine Ucraina”.

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților – mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Fostul preşedinte american Donald Trump, care vizează un nou mandat la Casa Albă, a declarat miercuri că angajamentul său faţă de NATO va depinde de modul în care europenii vor trata SUA.

Favorit la învestitura republicană, Trump a fost întrebat de către prezentatorii unei intervenţii în direct la Fox News despre poziţia sa faţă de NATO, o întrebare care a urmat dezvăluirii apărute miercuri că el le-ar fi spus unor înalţi oficiali europeni, pe când era preşedinte, că SUA nu vor ajuta niciodată Europa dacă va fi atacată.

“Depinde dacă ne tratează cum se cuvine”, a declarat Donald Trump întrebat de prezentatorii Fox despre angajamentul său faţă de NATO. “Ascultaţi, NATO a profitat de ţara noastră. Ţările europene au profitat”, a spus el.

Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă și un apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron, a povestit, marți, în Parlamentul European o anecdotă sub forma unui avertisment cu privire la posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din acest an.

Comisarul european a rememorat o întrevedere din luna ianuarie 2020 dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. De fapt, aceea a fost prima întrevedere dintre Trump și von der Leyen.

“Înapoi în 2020, ianuarie. Stăm cu Ursula von der Leyen, cu mine, cu Phil Hogan (n.r. – fost comisar european pentru comerț) și cu președintele Statelor Unite ale Americii. Ne aflam la Davos”, a amintit Breton, citând apoi dintr-o afirmație pe care Donald Trump a făcut-o către Ursula von der Leyen.

Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim și, apropo, NATO este mort și vom pleca, vom părăsi NATO“, i-a spus Trump lui von der Leyen, potrivit lui Breton, citat de Politico Europe.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE afirmă că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, iar instituția urmărește evoluțiile din Orientul Mijlociu

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, dar s-a arătat încrezătoare că aceasta va reveni în timp util la ținta de 2%, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Nu am terminat”, a conchis șefa instituției europene într-un interviu acordat presei elene ‘Antenna TV’. În acest sens, Lagarde a reiterat angajamentul instituției de a reuși să o controleze pe termen mediu, deoarece stabilitatea prețurilor este o „misiune” a BCE.

„Trebuie să monitorizăm prețurile și salariile, precum și profitabilitatea și așa mai departe, pentru a ști unde sunt riscurile”, a explicat acesta. „Dar, deocamdată, sunt sigură de faptul că suntem pe cale să readucem inflația la 2%”, a asigurat șefa BCE.

Lagarde a mai spus că cei responsabili de politica monetară ar trebui să acorde “o atenție deosebită” riscurilor potențiale pentru stabilitatea financiară, inclusiv posibilei escaladări a războiului dintre Israel și Hamas din 7 octombrie.

În acest sens, fostul ministru francez al Economiei a declarat la postul de televiziune “ERT TV” că impactul instabilității din Orientul Mijlociu se regăsește în prețul energiei, deoarece această regiune este un important producător de petrol și o zonă de tranzit. Acest lucru, „direct sau indirect”, afectează încrederea generală a economiei. Lagarde a reamintit că tranziția energetică va fi “principalul motor” al inflației în 2022, cu costurile care vor rezulta pentru activitate și familii, însă, în acest caz, motivul este invazia Rusiei în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO17 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE17 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA20 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.20 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA17 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending