Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, atrage atenția că varianta Delta ar putea întârzia deschiderea totală a economiei

Published

on

© European Union, 2019

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a precizat joi că ”impactul pandemiei este mai puţin dur”, dar varianta Delta ar putea să întârzie deschiderea totală a economiei, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Lagarde a punctat într-o conferință de presă după reuniunea Consiliului guvernatorilor, că economia zonei euro își revine, dar ritmul de îmbunătățire va depinde de modul în care evoluează pandemia.

”Faza de revenire în ceea ce priveşte recuperarea economică a zonei euro avansează în continuare. Se aşteaptă ca producţia să ajungă să depăşească nivelul anterior pandemiei până la finele anului”, a spus Lagarde.

”Cu peste 70% dintre adulţii europeni vaccinaţi, economia s-a deschis în mare măsură, permiţând consumatorilor să cheltuiască mai mult şi companiilor să îşi majoreze producţia”, potrivit președintei Băncii Centrale Europene.

Aceasta a atras atenția că ”propagarea la nivel mondial a variantei Delta va întârzia deschiderea totală a economiei”.

Lagarde a menţionat că, deşi previziunile privind inflaţia au fost revizuite în sus, ”inflaţia pe termen mediu se va situa mult sub nivelul ţintei de 2%”.

Consiliul guvernatorilor au avut joi o întrevedere în cadrul căreia au confirmat celelalte măsuri, respectiv nivelul ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE, semnalele sale privind evoluția viitoare probabilă a acestora, achizițiile sale în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP), politicile sale de reinvestire și operațiunile sale de refinanțare pe termen mai lung, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale Europene. 

Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,50%.

În sprijinul țintei sale simetrice a inflației de 2% și în concordanță cu strategia sa de politică monetară, Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa că inflația atinge nivelul de 2% mult înainte de sfârșitul orizontului său de proiecție și de o manieră durabilă pentru restul orizontului de proiecție și va considera că progresele realizate la nivelul inflației de bază sunt suficient de avansate pentru a fi în concordanță cu stabilizarea inflației la nivelul de 2% pe termen mediu. Aceasta poate implica, de asemenea, o perioadă tranzitorie în care inflația se situează moderat deasupra țintei.

Programul de achiziționare de active (APP)

Achizițiile nete în cadrul APP vor continua într-un ritm lunar de 20 de miliarde EUR. Consiliul guvernatorilor anticipează în continuare derularea achizițiilor nete lunare de active în cadrul APP atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor intenționează să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP pe o perioadă extinsă după data la care va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

Programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (PEPP)

Consiliul guvernatorilor va continua să efectueze achiziții nete de active în cadrul PEPP, cu o valoare totală de 1 850 de miliarde EUR, cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022 și, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depășită.

Pe baza evaluării comune a condițiilor de finanțare și a perspectivelor inflației, Consiliul guvernatorilor consideră că pot fi menținute condiții favorabile de finanțare cu o reducere moderată, comparativ cu cele două trimestre precedente, a ritmului achizițiilor nete de active în cadrul PEPP.

Consiliul guvernatorilor va efectua achizițiile de o manieră flexibilă, în conformitate cu condițiile de pe piață și în vederea evitării unei înăspriri a condițiilor de finanțare care nu este în concordanță cu contracararea impactului în sensul scăderii exercitat de pandemie asupra traiectoriei proiectate a inflației. În plus, flexibilitatea achizițiilor în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții va continua să sprijine transmisia fără sincope a politicii monetare.

Dacă menținerea condițiilor favorabile de finanțare poate fi asigurată prin fluxuri de achiziții de active care nu epuizează pachetul pe parcursul orizontului stabilit pentru achizițiile nete efectuate în cadrul PEPP, nu este necesară utilizarea integrală a pachetului.

De asemenea, pachetul poate fi recalibrat, dacă este necesar, pentru menținerea unor condiții favorabile de finanțare care să contribuie la contracararea șocului negativ generat de pandemie la adresa traiectoriei inflației.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Majorarea cheltuielilor militare în Europa ar putea sprijini creșterea economică, afirmă un oficial BCE

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Creșterea economică a zonei euro este deja afectată de războiul comercial declanșat de administrația Trump, însă o posibilă creștere a cheltuielilor militare interne ar putea sprijini redresarea economică, a declarat marți guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În ultimii doi ani, economia zonei euro a stagnat în mare parte și există din ce în ce mai multe semnale că un război comercial total cu SUA frânează deja investițiile companiilor și îi face pe consumatori să amâne cheltuielile. În plus, reducerea sprijinului pentru Ucraina al administrației Trump pune o nouă povară asupra blocului comunitar, care a promis că va finanța o parte mai mare din efortul de apărare al Ucrainei.

„Deși există puține vești bune cu privire la situația de securitate în Europa, așteptatele majorări ale cheltuielilor și investițiilor în apărare este posibil cel puțin să susțină creșterea PIB-ului pe termen mediu”, a spus Olli Rehn, la un eveniment organizat de MNI.

Acest impuls ar putea fi unul binevenit, în contextul în care perspectivele generale erau pesimiste încă înainte de anunțarea măsurilor comerciale de către administrația de la Washington.

„Tarifele americane și incertitudinea crescută au deja efecte negative asupra perspectivelor de creștere economic în zona euro pe termen scurt și mediu”, a adăugat acesta.

Citiți și: Donald Trump amenință UE cu noi represalii comerciale, după măsurile de retorsiune europene ce au urmat taxelor vamale americane: „Vom câștiga această bătălie financiară”

În acest context, Olli Rehn a arătat că Banca Centrală Europeană păstrează toate opțiunile deschise. „Consiliul guvernatorilor vrea să își păstreze o libertate deplină de acțiune, în special în momentul actual de incertitudine generalizată. Nu suntem deciși dinainte cu privire la o anumită direcție a dobânzilor”, a spus Rehn.

Cu toate acestea, ca un subtil indiciu că BCE nu a terminat încă ciclul de reducere a dobânzilor, Olli Rehn a precizat că inflația evoluează în linie cu prognozele. 

„Inflația în zona euro se stabilizează în jurul țintei BCE de 2%”, a subliniat oficialul BCE. 

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

Published

on

© Official White House Photo by Molly Riley

Politicile președintelui american Donald Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, a menționat vicepreședintele Băncii Centrale Europeane, Luis de Guindos, pentru publicația Sunday Times, anunță Bloomberg, citat de Agerpres.

”Trebuie să ținem cont de incertitudinea contextului actual, care este mai mare decât era în perioada pandemiei. Ceea ce vedem este că noua administrație americană nu este foarte deschisă la continuarea multilateralismului, care este despre cooperarea între jurisdicții și găsirea de soluții comune la probleme comune. Aceasta este o schimbare foarte importantă, și o sursă importantă de incertitudine”, a spus Guindos.

Președintele american Donald Trump a declanșat un război comercial prin impunerea de tarife suplimentare de 25% asupra importurilor de oțel și de aluminiu.

Uniunea Europeană, în persoana președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la aceste taxe suplimentare care afectează comerțul liber și a dezvăluit un pachet de retorsiune ce va viza produse americane precum băuturi alcoolice, motociclete și ambarcațiuni.

Într-un gest de escaladare a conflictului pe care el l-a pornit, Donald Trump a amenințat că va impune taxe de 200% pentru vinul și șampania din țările UE.

Între timp, comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, a avut o discuție telefonică cu secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick în încercarea de a înțelege mai bine partenerul american.

”Este încă mult de muncă, dar să rămânem concentrați și să explorăm cele mai bune căi de a avansa în direcția corectă”, a menționat Sefcovic într-un mesaj publicat pe platforma X.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE consideră că un război comercial global ar afecta în special SUA, dar ar putea consolida unitatea europeană

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat vineri că un război comercial global la scară largă ar avea consecințe severe pentru creșterea economică globală, afectând în special Statele Unite, dar ar putea, în același timp, să reînvie coeziunea europeană, transmite Agerpres.

„Dacă am ajunge la un adevărat război comercial, în care comerțul ar fi afectat semnificativ, acest lucru ar avea consecințe grave. Ar afecta creșterea economică la nivel global și ar crește prețurile la nivel mondial, dar în special în Statele Unite”, a declarat Lagarde în cadrul emisiunii HARDTalk de la BBC.

Administrația americană a impus recent o serie de tarife vamale atât pentru aliați, cât și pentru rivali economici, amenințând cu noi măsuri care au provocat reacții dure din partea principalilor parteneri comerciali ai SUA. Această escaladare a protecționismului ridică temeri privind o încetinire semnificativă a economiei globale.

Citiți și  UE reacționează la tarifele impuse de SUA pentru oțel și aluminiu cu un pachet de măsuri de retorsiune vizând exporturi de 26 mld. de euro 

În ciuda acestor tensiuni, Lagarde consideră că acestea ar putea avea și un efect pozitiv asupra unității europene, oferindu-i un nou impuls. „Știți ce se întâmplă acum? Energizează Europa. Este un adevărat semnal de trezire pentru Europa. Poate că acesta este din nou un moment european”, a subliniat ea.

În acest context, Comisia Europeană și Germania, cea mai mare economie din UE, au anunțat deja creșteri ale cheltuielilor pentru apărare și infrastructură, marcând o schimbare semnificativă față de reticența anterioară de a aloca resurse în aceste domenii.

Potrivit președintei BCE, acest „moment de trezire colectivă” pare să includă și Marea Britanie, chiar și după Brexit, întrucât Londra a decis să ia parte la eforturile europene de securitate.

Deși Uniunea Europeană s-a confruntat în ultimii ani cu stagnarea unor inițiative majore pentru aprofundarea integrării, iar fostul președinte al BCE Mario Draghi a criticat anul trecut lipsa de reforme economice esențiale, Lagarde subliniază că noile provocări globale ar putea împinge blocul comunitar spre o cooperare mai strânsă și decizii mai ferme.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA8 minutes ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

U.E.23 minutes ago

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

PARLAMENTUL EUROPEAN25 minutes ago

Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust

INTERNAȚIONAL47 minutes ago

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

RUSIA13 hours ago

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

RUSIA13 hours ago

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending