Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta Băncii Centrale Europene promite să facă ”tot ce trebuie” pentru a restabili stabilitatea prețurilor

Published

on

© European Central Bank

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a promis miercuri că va face ”tot ceea ce trebuie” pentru a restabili stabilitatea prețurilor, cu prilejul unui colocviu ce a avut loc la Genera, organizat de Organizația Mondială a Comerțului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Vom restaura stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie”, a promis Christine Lagarde, făcând referire la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt, condusă de Lagarde, are misiunea de a o combate.

Aceasta a atras atenția că ”primele victime ale unei inflații ridicate sunt cei defavorizați, cei vulnerabili, cei mai slab plătiți, sunt femeile”.

Săptămâna trecută, Christine Lagarde a sugerat că majorările de dobândă ale BCE vor continua şi dincolo de luna martie, pentru a controla inflaţia.

”În calitate de preşedinte al BCE, munca mea este mai degrabă limitată dar de o importanţă capitală şi aceasta este stabilitatea preţurilor, adică lupta împotriva inflaţiei generate de criza energetică, provocată de războiul teribil din Ucraina”, a subliniat Christine Lagarde la colocviul la care a participat şi directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, organizat cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor femeilor.

Rata anuală a inflației în zona euro și-a continuat luna trecută trendul descendent, însă inflația de bază în zona euro a atins în februarie un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Comisia Europeană, mesaj de liniștire: Un euro digital nu este un proiect ”Big Brother”, care caută să controleze oamenii, ci va oferi mai multe opțiuni de efectuare a plăților

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a încercat să liniștească cetățenii, dând asigurări că un euro digital va oferi mai multe opțiuni pentru efectuarea plăților și nu reprezintă un proiect de tip ”Big Brother”, care caută să controleze oamenii, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Acesta nu este un proiect <<Big Brother>>. Îi respect pe cei care au această opinie, dar, sincer, le cer să se calmeze puţin, nu putem prezenta cetăţenilor această problemă ca un proiect de control. Este un proiect care ne permite să facem alegeri”, a declarat McGuinness, în Parlamentul European.

Oficialul Comisiei Europene urmează să publice în curând un proiect de lege care va reprezenta baza legală.

Conform unui studiu al Băncii Centrale Europene dat publicității la mijlocul lunii aprilie 2021, cetățenii din zona euro se așteaptă ca moneda euro digitală să fie confidențială, sigură și ieftină.

Lansarea unui euro digital nu este așteptată mai devreme de 4-5 ani. Această monedă digitală nu ar veni să substituie numerarul, ci să îl completeze, asigurându-le cetățenilor accesul la un mijloc digital de plată simplu, sigur și de încredere, gratuit pentru plătitori în cazul operațiunilor uzuale și utilizabil în întreaga zonă euro.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Începând cu 1 ianuarie 2023, Croația va deveni al 20-lea membru al zonei euro, în anul în care celebrează un deceniu de apartenență la UE

Published

on

© European Union 2022/ Source - EC Audiovisual

Croația va adopta la 1 ianuarie 2023 moneda euro, la un curs de schimb de 7,53450 kune croate pentru 1 euro, devenind astfel cel de-al 20-lea membru care utilizează moneda unică europeană, după ce, la data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde ultimelor acte juridice necesare.

Conform unor informații publicate de Banca Centrală Europeană, Croația, membru al UE de la 1 iulie 2013, va continua să utilizeze kuna până în ianuarie 2023.

Conform BCE, prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât și în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar și vizibil. Această măsură este esențială pentru protecția consumatorilor.

Instituția financiară detaliază că va exista o dublă circulație, astfel că atât euro, cât și kuna (bancnote și monede) vor fi permise ca mijloace de plată pe o perioadă de două săptămâni după introducerea euro.

Până la 31 decembrie 2023, bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate în bancnote și monede euro numai la oficiile poștale, băncile comerciale și Agenția Financiară. Pot fi preschimbate gratuit până la cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă.

Din ianuarie 2024, banca centrală națională a Croației va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat și va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. BCE detaliază că acest serviciu este gratuit.

Banca Centrală Europeană atrage atenția că orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro este interzisă.

În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a prețurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecției consumatorilor.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Controlul riscurilor: Banca Centrală Europeană va trata obligațiunile UE în același mod ca și obligațiunile emise de guvernele și de băncile centrale

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Banca Centrală Europană (BCE) a luat decizia de a trata obligațiunile emise de UE în același mod ca și obligațiunile emise de guvernele centrale și de băncile centrale în cadrul său de control al riscurilor, se arată într-un comunicat.

Mai concret, începând cu 29 iunie 2023, obligațiunile UE vor face parte din categoria I de marjă de ajustare a riscului (haircut) – în loc de actuala categorie II – în cadrul de control al riscurilor al BCE.

Prin aceasta, titlurile de creanță ale UE vor beneficia de aceleași marje mai reduse de ajustare a gradului de siguranță ca și titlurile de creanță emise de administrațiile centrale în cadrul operațiunilor de credit garantate ale BCE. Prin urmare, va deveni mai ieftină utilizarea datoriei UE în operațiunile de refinanțare efectuate cu BCE și nu vor exista costuri suplimentare în comparație cu utilizarea datoriei suverane.

Decizia BCE reflectă lichiditatea sporită a titlurilor de valoare ale UE ca urmare a emisiunilor din cadrul programelor sale emblematice NextGenerationEU și SURE.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.9 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE9 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.10 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO11 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA11 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.11 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.12 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA12 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending