Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta BCE, Christine Lagarde, consideră că inflația din zona euro este temporară: Prețurile la energie provoacă această inflație

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Numeroşi factori care stau la baza recentei creşteri a inflaţiei în zona euro au caracter temporar şi se vor calma anul următor, a declarat președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu CNBC, informează Agerpres

Preţurile de consum în zona euro şi-au revenit mai repede decât se preconiza pe măsură ce economia s-a redeschis după carantinele impuse în contextul pandemiei iar mai mulţi oficiali de la BCE cred în prezent că anul viitor inflaţia va fi apropiată şi chiar va depăşi ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Christine Lagarde a spus că o mare parte din creşterea preţurilor este cauzată de perturbările pe partea de aprovizionare, adăugând că inflaţia ar trebui să se stabilizeze anul viitor.

„Credem că va avea loc o revenire la mai multă stabilitate în anul care va veni pentru că multe dintre cauzele preţurilor ridicate sunt temporare. Dacă ne uităm cu atenţie la ce provoacă această inflaţie, o mare parte are legătură cu preţurile la energie”, a spus Lagarde.

Preşedintele BCE a adăugat că „lucrurile vor reveni la normal” când vor fi găsite noi surse de aprovizionare dar a atras totuşi atenţia că preţurile mari la energie ar putea să persiste deoarece au legătură cu tranziţia dinspre combustibilii fosili.

Mai mult, în cadrul interviului, Lagarde a transmis că problema prețurilor la energie va rămâne mult timp în atenția BCE, deoarece „ suntem în tranziție de la sursele de energie bazate pe industria fosilă la ceea ce aspirăm să fie surse mult mai puțin fosile”.

Întrebată dacă tranziția către o lume fără CO2 va avea aspecte deflaționiste sau mai degrabă inflaționiste, președinta BCE a declarat că acest lucru ar putea crește prețurile pentru o perioadă scurtă de timp și, probabil, mai târziu ar putea avea un impact deflaționist, dar „este foarte prematur pentru a ne pronunța”, a spus ea.

Citiți și: Spania va plafona prețurile gazelor naturale, în timp ce premierul României consideră ”complicată” această măsură

Spania a solicitat luni Comisiei Europene să stabilească o serie de orientări pentru a sprijini statele membre să reacționeze în mod adecvat la creșterea prețurilor la electricitate fără a încălca reglementările europene și, în egală măsură, a indicat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculațiile pe piața certificatelor de poluare.

Italia a anunțat că analizează și ea o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de controla prețurile ce se află în trend ascendent.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

BCE: Perspectivele stabilității financiare din zona euro rămân fragile, pe fondul unor condiții macrofinanciare slabe și al unor tensiuni neașteptate în sectorul bancar din unele economii mature

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Potrivit Raportului privind stabilitatea financiară pentru luna mai 2023 publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), perspectivele privind stabilitatea financiară în zona euro rămân fragile, în contextul recentelor tensiuni bancare din afara uniunii monetare.

Deși condițiile economice s-au îmbunătățit ușor, perspectivele incerte de creștere, asociate cu inflația persistentă și înăsprirea condițiilor de finanțare, continuă să greveze asupra bilanțurilor firmelor, gospodăriilor și guvernelor. În plus, o deteriorare neașteptată a condițiilor economice sau o înăsprire financiară ar putea duce la ajustări dezordonate ale prețurilor pe piețele financiare și imobiliare sau pe ambele.

„Stabilitatea prețurilor este esențială pentru o stabilitate financiară durabilă”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos. „Însă, pe măsură ce înăsprim politica monetară pentru a reduce inflația ridicată, acest lucru poate scoate la iveală vulnerabilități ale sistemului financiar. Este esențial să monitorizăm aceste vulnerabilități și să punem în aplicare pe deplin uniunea bancară pentru a le ține sub control.”

Privind mai atent la vulnerabilități, firmele din zona euro se confruntă cu condiții de finanțare mai stricte și cu perspective de afaceri incerte. Acest lucru ar putea fi deosebit de dificil pentru acele firme care au ieșit din pandemie cu datorii mai mari și cu venituri mai slabe. În același timp, inflația ridicată afectează gospodăriile – în special pe cele cu venituri mai mici – reducându-le puterea de cumpărare și compromițându-le capacitatea de rambursare a împrumuturilor. Cererea de noi împrumuturi, în special de credite ipotecare, a scăzut puternic în primul trimestru al anului 2023, ca răspuns la creșterea ratelor dobânzilor. Deși scăderea prețurilor la energie din ultimele luni a redus presiunile asupra guvernelor pentru a finanța un sprijin fiscal suplimentar, autoritățile publice se confruntă totuși cu costuri de finanțare în creștere.

Piețele imobiliare din zona euro trec printr-o corecție. Pe piețele rezidențiale, creșterile de prețuri la locuințe s-au temperat considerabil în ultimele câteva luni, reducând supraevaluarea din acest sector. Deși ajustările prețurilor au fost ordonate până acum, acestea ar putea deveni dezordonate dacă ratele mai mari la creditele ipotecare ar reduce tot mai mult cererea. Piețele imobiliare comerciale rămân în recesiune, confruntându-se cu condiții de finanțare mai stricte și cu o perspectivă economică incertă, precum și cu o cerere mai slabă în urma pandemiei. Corecția în curs de desfășurare ar putea pune la încercare rezistența fondurilor de investiții cu interese în sectorul imobiliar comercial.

Piețele financiare și fondurile de investiții rămân vulnerabile la ajustările prețurilor activelor. Evaluările extinse, condițiile de finanțare mai stricte și lichiditatea mai redusă de pe piață ar putea crește riscul ca orice ajustare să devină dezordonată, în special în cazul unor noi temeri de recesiune. Până în prezent, fondurile de investiții nu au fost afectate în mare măsură de recentele tensiuni din sectoarele bancare din SUA și Elveția. Acest lucru s-ar putea schimba, totuși, dacă fondurile ar avea brusc nevoie de lichidități, obligându-le să vândă rapid active.

De asemenea, băncile din zona euro s-au dovedit rezistente la tensiunile suferite de băncile americane și elvețiene, datorită expunerilor lor limitate. Această reziliență a fost susținută de poziții solide de capital și de lichiditate rezultate în urma eforturilor depuse de autoritățile de reglementare și de supraveghere în ultimii ani. Va fi esențial să se mențină această reziliență în contextul unor preocupări legate de capacitatea băncilor de a acumula capital. De exemplu, ratele mai mari ale dobânzilor reduc volumele de creditare și cresc costurile de finanțare ale băncilor, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea acestora. În plus, există deja semne de deteriorare a calității activelor în portofoliile de credite expuse la proprietăți imobiliare comerciale, la firmele mai mici și la creditele de consum. Prin urmare, este posibil ca băncile să fie nevoite să pună deoparte mai multe fonduri pentru a acoperi pierderile și pentru a-și gestiona riscurile de credit.

În acest context, este esențial să se finalizeze uniunea bancară și, în special, să se instituie un sistem european comun de asigurare a depozitelor. În plus, vulnerabilitățile din sectorul financiar nebancar necesită un răspuns politic cuprinzător și decisiv pentru a spori în continuare încrederea în sistemul financiar și în capacitatea acestuia de a face față riscurilor.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Comisia Europeană, mesaj de liniștire: Un euro digital nu este un proiect ”Big Brother”, care caută să controleze oamenii, ci va oferi mai multe opțiuni de efectuare a plăților

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a încercat să liniștească cetățenii, dând asigurări că un euro digital va oferi mai multe opțiuni pentru efectuarea plăților și nu reprezintă un proiect de tip ”Big Brother”, care caută să controleze oamenii, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Acesta nu este un proiect <<Big Brother>>. Îi respect pe cei care au această opinie, dar, sincer, le cer să se calmeze puţin, nu putem prezenta cetăţenilor această problemă ca un proiect de control. Este un proiect care ne permite să facem alegeri”, a declarat McGuinness, în Parlamentul European.

Oficialul Comisiei Europene urmează să publice în curând un proiect de lege care va reprezenta baza legală.

Conform unui studiu al Băncii Centrale Europene dat publicității la mijlocul lunii aprilie 2021, cetățenii din zona euro se așteaptă ca moneda euro digitală să fie confidențială, sigură și ieftină.

Lansarea unui euro digital nu este așteptată mai devreme de 4-5 ani. Această monedă digitală nu ar veni să substituie numerarul, ci să îl completeze, asigurându-le cetățenilor accesul la un mijloc digital de plată simplu, sigur și de încredere, gratuit pentru plătitori în cazul operațiunilor uzuale și utilizabil în întreaga zonă euro.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Președinta Băncii Centrale Europene promite să facă ”tot ce trebuie” pentru a restabili stabilitatea prețurilor

Published

on

© European Central Bank

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a promis miercuri că va face ”tot ceea ce trebuie” pentru a restabili stabilitatea prețurilor, cu prilejul unui colocviu ce a avut loc la Genera, organizat de Organizația Mondială a Comerțului, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Vom restaura stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie”, a promis Christine Lagarde, făcând referire la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt, condusă de Lagarde, are misiunea de a o combate.

Aceasta a atras atenția că ”primele victime ale unei inflații ridicate sunt cei defavorizați, cei vulnerabili, cei mai slab plătiți, sunt femeile”.

Săptămâna trecută, Christine Lagarde a sugerat că majorările de dobândă ale BCE vor continua şi dincolo de luna martie, pentru a controla inflaţia.

”În calitate de preşedinte al BCE, munca mea este mai degrabă limitată dar de o importanţă capitală şi aceasta este stabilitatea preţurilor, adică lupta împotriva inflaţiei generate de criza energetică, provocată de războiul teribil din Ucraina”, a subliniat Christine Lagarde la colocviul la care a participat şi directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, organizat cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor femeilor.

Rata anuală a inflației în zona euro și-a continuat luna trecută trendul descendent, însă inflația de bază în zona euro a atins în februarie un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI12 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.13 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO13 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO13 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA16 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending