Cetățenii din zona euro se așteaptă ca moneda euro digitală propusă de Banca Centrală Europeană să fie confidențială, sigură și ieftină, relevă un studiu dat publicității de instituția financiară europeană, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Ceea ce-şi doresc cel mai mult respondenţii de la un euro este confidenţialitatea (43%), securitatea (18%), uşurinţa utilizării în zona euro (11%), absenţa costurilor suplimentare (9%) şi folosirea offline (8%)”, informează BCE, în raportul care prezintă concluziile consultării publice privind euro digital.
Rezultatele consultării BCE arată că jumătate dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii unui plafon privind deţinerile de viitoare monedă digitală de către rezidenţii din zona euro sau impunerea de penalizări dacă se depăşeşte un anumit plafon.
Două treimi dintre respondenţi consideră că moneda electronică trebuie oferită de intermediari din sectorul privat şi integrată în actualul sistem de plăţi, iar un sfert vor să fie oferită ca aplicaţie telefonică sau ”smart card”, cumpărăturile realizându-se offline.
Discuţiile sunt în stadiu preliminar, iar lansarea unui euro digital nu este aşteptată mai devreme de 4-5 ani.
În luna octombrie a anului trecut a fost lansată o consultare publică privind moneda euro digitală pentru a colecta părerile publicului larg și ale specialiștilor.
Scopul BCE a fost acela de a se asigura că nouă formă de bani și de plăți pe care ar putea-o oferi Eurosistemul se bucură de încrederea cetățenilor.
În același timp, Eurosistemul continuă activitățile de exploatare, experimentând soluții tehnice, demersuri care vor culmina în 2021 cu decizia de a lansa sau nu un proiect digital privind moneda euro.
Această monedă digitală nu ar veni să substituie numerarul, ci să îl completeze, asigurându-le cetățenilor accesul la un mijloc digital de plată simplu, sigur și de încredere, gratuit pentru plătitori în cazul operațiunilor uzuale și utilizabil în întreaga zonă euro.
La începutul lunii octombrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat un raport cuprinzător privind posibila emisiune a unei monede euro digitale, elaborat de Grupul operativ la nivel înalt al Eurosistemului pentru moneda digitală a băncii centrale și aprobat de Consiliul guvernatorilor.
”Moneda euro aparține europenilor, iar misiunea noastră este de a fi gardianul acesteia,” a declarat Christine Lagarde, președinta Băncii Centeale Europene. ”Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc și investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiți să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar”, a completat oficialul european.
Grupul operativ al Eurosistemului, care reunește experți din cadrul BCE și de la 19 bănci centrale naționale din zona euro, a identificat la acel moment scenarii posibile care ar impune emisiunea unei monede euro digitale.
Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăți electronice în zona euro care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial care ar putea genera preocupări în materie de reglementare și ar prezenta riscuri la adresa stabilității financiare și a protecției consumatorilor, precum și o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine.
De asemenea, Banca Centrală Europeană a argumentat că o monedă euro digitală ar prezerva binele public pe care euro îl oferă cetățenilor: accesul liber la un mijloc de plată simplu, unanim acceptat, fără risc și de încredere.