Jurământul lui Joe Biden este un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare, a afirmat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European.
Joe Biden este învestit miercuri, 20 ianuarie, în funcția de președinte al SUA. El va depune jurământul și va deveni cel de-al 46-lea președinte din istoria țării, tema ceremoniei sale de inaugurare fiind “America unită”.
„În orice început, există o forță magică. Nu pot decât să mă gândesc la această faimoasă linie a poetului Hermann Hesse, când aștept cu nerăbdare inaugurarea lui Joe Biden în doar câteva ore. Jurământul lui Joe Biden va fi un mesaj de vindecare pentru o națiune profund divizată. Și va fi un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să se întoarcă în cercul de state cu idei similare. Această ceremonie de onoare tradițională, pe treptele Capitoliului SUA, va fi o demonstrație a rezistenței democrației americane. Si o dovadă răsunatoare că, încă o dată, dupa patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Alba. El va sta alături de Kamala Harris, prima femeie care va fi vicepreședintă a Statelor Unite. Aceasta este o realizare istorică”, a declarat von der Leyen.
De asemenea, a spus șefa Comisiei Europene, această zi este „foarte specială” pentru că „noul început în America este momentul pe care l-am așteptat”: „Europa este pregătită pentru un nou început cu cel mai vechi și mai de încredere partener al nostru”, a adăugat von der Leyen. Potrivit acesteia, noua agendă transatlantică orientată spre viitor a Comisiei Europene se concentrează asupra punctelor în care UE și SUA pot să-și unească forțele pentru a impulsiona schimbarea globală – pe baza valorilor comune, a intereselor și a influenței globale a celor doi actori.
De la climă la sănătate, de la digitalizare la democrație – acestea sunt provocări globale care necesită o cooperare globală reînnoită și îmbunătățită. Iar UE și SUA trebuie să se afle la conducere și să tragă după ele o alianță de parteneri cu aceeași gândire.
În acest sens, șefa Executivului European a precizat că pandemia este una dintre provocările imediate care necesită o rezolvare în comun, drept pentru care UE va propune SUA „să ne intensificăm activitatea privind prevenirea, pregătirea și răspunsul în materie de sănătate – în cadrul reuniunii la nivel înalt G20 privind sănătatea, care va avea loc la Roma în luna mai”.
De asemenea, von der Leyen a mai amintit că este „încântată că în prima zi a acestei noi administrații, SUA se vor alătura din nou Acordului de la Paris”: „Acesta este punctul de plecare pentru cooperarea noastră reînnoită. Dorim să aprofundăm parteneriatul nostru privind comercializarea certificatelor de emisii și stabilirea prețului carbonului. Dorim să ne unim forțele cu Statele Unite pentru a combate pierderea biodiversității și distrugerea naturii. Dorim să dezvoltăm tehnologiile care ne vor conduce la neutralitate climatică. Din perspectiva acestei alianțe tehnologice și ecologice vom privi totul: De la offshore la hidrogen curat, de la baterii durabile la tehnologii circulare. Vom fi gata să ne angajăm din prima zi”, a asigurat președinta Comisiei Europene.
Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american. În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie anul trecut au fost validate joia trecută de Congresul Statelor Unite, într-o sesiune comună a Camerei Reprezentanților și Senatului, reluată după susţinătorii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, într-o demonstrație violentă fără precedent în ultimele două secole pentru clădirea Congresului american.
Procesul de certificare a alegerii lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA de către Congresul american reprezintă ultima etapă înaintea ceremoniei de inaugurare din 20 ianuarie, după ce fostul vicepreședinte a câștigat alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020 cu peste 81 de milioane de voturi, iar la 14 decembrie a obținut și majoritatea voturilor, 306 la 232, în Colegiul Electoral în urma competiției cu Donald Trump.