Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Președinta Maia Sandu mulțumește Uniunii Europene pentru că a deschis și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de mulțumire în adresa statelor membre ale UE după ce ieri Consiliul UE a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești, a transmis șefa statului într-un comunicat oficial.

„Uniunea Europeană este principală piață unde vindem produsele noastre – acolo pleacă 65% din exporturile moldovenești. Am reușit să ajungem pe această piață datorită relațiilor tot mai strânse cu UE și condițiilor favorabile de acces oferite de Acordul de Liber Schimb. Pentru a ne ajuta să trecem mai ușor peste criza declanșată de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană a decis să deschidă și mai mult piața sa pentru produsele moldovenești, oferindu-ne posibilitatea să exportăm în țările UE cantități mai mari fără să achităm taxe vamale”, a spus șefa statului.

Potrivit Președintei Maia Sandu, de aceste facilități vor beneficia exportatorii de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. „Le mulțumesc statelor membre UE pentru decizia de ieri a Consiliului European – este un gest de solidaritate care ne arată că în aceste timpuri complicate nu suntem singuri”, a menționat Maia Sandu.

„Piața europeană este o piață mare, stabilă, bogată și previzibilă, unde putem exporta tot mai mult dacă investim în calitatea produselor noastre, dacă suntem competitivi. Iar creșterea exporturilor înseamnă creșterea veniturilor companiilor moldovenești, a salariilor și a numărului locurilor de muncă, a impozitelor plătite în bugetul țării și, respectiv, creșterea resurselor disponibile pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a conchis șefa statului.

Citiți și: UE își aprofundează relațiile comerciale cu R. Moldova prin liberalizarea temporară a comerțului cu produse agricole din această țară

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației UE apreciază că Lavrov s-a “discreditat intelectual” când a afirmat că Occidentul vrea să transforme R. Moldova în următoarea Ucraină

Published

on

© European Union, 2023

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică externă, Josep Borrell, a afirmat marţi că declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, conform cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în ”următoarea Ucraină”, îl discreditează intelectual pe șeful diplomației de la Moscova.

Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual“, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, alături de prim-ministrul moldovean, Natalia Gavriliţa.

Gavriliţa s-a întâlnit marţi cu Borrell la Bruxelles, alături de care a co-prezidat a șaptea reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, dar prima de când Chișinăul a dobândit statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Cu această ocazie, Uniunea Europeană și R. Moldova au convenit extinderea cooperării sectoriale pentru accelerarea accesului la piața unică, premierul Gavrilița solicitând ca Republica Moldova să participe la toate programele UE posibile pentru a consolida legăturile politice şi economice până când va începe negocierile de aderare, după ce anul trecut a primit statutul de candidat alături de Ucraina.

Nu este nimic serios în aceste consideraţii“, a adăugat Borrell, după ce a fost întrebat despre afirmaţiile făcute săptămâna trecută de Lavrov, potrivit cărora “Moldova este acum luată în considerare pentru acest rol”, cu referire la situaţia din Ucraina.

Şeful diplomaţiei ruse a declarat că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO” şi că ”are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România”.

Aceste afirmații au fost respinse categoric la Chișinău prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, care a transmis clar că “Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”.

Invazia Rusiei în Ucraina determină Republica Moldova să se gândească dacă nu cumva țara trebuie să renunțe la neutralitatea consacrată prin constituție și să se integreze într-o “alianță mai mare” a spus președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Politico Europe, după ce a fost întrebată despre o potențială aderare la NATO.

În răspunsul său, Sandu a avut grijă să nu menționeze numele NATO, anatemă pentru președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Moldovei. Rusia a avertizat împotriva unei cooperări militare suplimentare între Moldova și aliații occidentali.

În schimb, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE la data de 3 martie 2022, iar la 23 iunie 2022 a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Președintele Consiliului European a discutat cu premierul R. Moldova despre valorificarea statutului de țară candidată la UE

Published

on

© European Union, 2023

Valorificarea statutului Republicii Moldova de țară candidată pentru aderare la UE și nivelul implementării agendei de reforme necesare în procesul de inițiere a negocierilor au fost discutate la Bruxelles de prim-ministrul Natalia Gavrilița și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Premierul R. Moldova a efectuat luni și marți o vizită la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președinta Parlamentului European, deplasarea culminând cu co-prezidarea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, primul de când Chișinăul a primit statutul de candidat. Atât la întrevederile cu von der Leyen și Metsola, cât și în urma Consiliului de Asociere, Uniunea Europeană și R. Moldova au convenit extinderea cooperării sectoriale pentru accelerarea accesului la piața unică.

În cadrul întrevederii cu șeful Consiliului European, premierul Gavrilița a discutat cu acesta despre provocările și crizele confruntate de autoritățile Republicii Moldova în ultimul an, dar au abordat și aspectele regionale care ar putea încetini demersurile R. Moldova de aderare la UE.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat Republica Moldova din partea instituțiilor europene și a statelor membre ale UE, inclusiv pentru sprijinul în acordarea statutului de țară candidată.

Totodată, i-a mulțumit președintelui Consiliului European pentru implicarea personală în promovarea intereselor țării noastre și consolidarea capacităților instituționale. 

Natalia Gavrilița a evidențiat măsurile luate de Guvern pentru a diminua impactul crizelor suprapuse asupra securității naționale și bunăstării cetățenilor, inclusiv prin oferirea compensațiilor în factură pentru energie. De asemenea, prim-ministrul Republicii Moldova a vorbit despre eforturile de relansare economică inițiate de Guvernul de la Chișinău în comun cu antreprenorii și partenerii de dezvoltare.

“Republica Moldova se confruntă în continuare cu elementele unui război hibrid, anul trecut fiind înregistrate sute de atacuri cibernetice. Propaganda și dezinformarea, securitatea frontierelor și migrația ilegală sunt alte amenințări cu care se confruntă Chișinăul”, a spus ea.

Relațiile cu Ucraina și sprijinul pentru țara vecină, inclusiv acordarea ajutoarelor umanitare a fost un alt subiect abordat în cadrul întrunirii.

Președintele Consiliului European a apreciat voința de integrare europeană a Republicii Moldova și buna cooperare cu Ucraina. Charles Michel a punctat că, în pofida resurselor limitate ale țării, deschiderea și solidaritatea Republicii Moldova față de Ucraina și cetățenii ei este de admirat.

De asemenea, cei doi oficiali au făcut schimb de opinii legat de organizarea în Republica Moldova a reuniunii Comunității Politice Europene, agenda evenimentului și nivelul de pregătire al acestuia.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Consiliu de Asociere UE- R. Moldova: Josep Borrell și Natalia Gavrilița au convenit extinderea cooperării sectoriale pentru accelerarea accesului la piața unică

Published

on

© European Union, 2023

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a discutat marți, la Bruxelles, cu premierul moldovean Natalia Gavrilița despre principalele elemente ale relațiilor bilaterale din ultimul an, precum și progresele înregistrate în punerea în aplicare a Acordului de Asociere Uniunea Europeană-Moldova, în marja primului Consiliu de Asociere de când statul de peste Prut a devenit țară candidată la UE și a pornit într-o nouă etapă strategică a relațiilor dintre cele două părți.

De asemenea, Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova este prima reuniune de la invazia Rusiei în Ucraina, context în care Josep Borrell a exprimat aprecierea Bruxelles-ului pentru „solidaritatea dumneavoastră incredibilă cu Ucraina și cu poporul ucrainean”. Totodată, acesta a exprimat și solidaritatea Uniunii față de Republica Moldova, confruntată că efectele conflictului de peste graniță.

„Moldova joacă un rol crucial în cadrul culoarelor de solidaritate ale Uniunii Europene, care permit exporturilor agricole și economiei Ucrainei să ajungă pe piețele globale. Fără dumneavoastră, acest lucru ar fi fost mult mai dificil sau aproape imposibil. Așadar, vă mulțumim pentru angajamentul dumneavoastră. Știm că, în același timp, Moldova însăși a fost profund afectată, profund lovită de consecințele acestui război nejustificat, care trimite unde de șoc în întreaga lume și, în special, în țările care sunt mai aproape de conflict. De aceea, noi, la Uniunea Europeană, continuăm să [fim] pe deplin solidari cu dumneavoastră”, a afirmat șeful diplomației UE, într-o conferință comună cu premierul Natalia Gavrilița.

Acesta a amintit că de-a lungul anului trecut, UE și-a intensificat considerabil ajutorul umanitar și sprijinul pentru gestionarea frontierelor Republicii Moldova, i-a consolidat securitatea energetică, și-a sporit asistența noastră macrofinanciară, a introdus măsuri de sprijin în sectoarele comerțului și transporturilor și a consolidat cooperarea în domeniul securității și al apărării.

În context, Borrell a precizat că situația energetică a Republicii Moldova a fost un subiect-cheie în discuțiile de astăzi, remarcând că țara este astăzi mai rezilientă și mai bine pregătită pentru a face față provocărilor de pe piețele energetice datorită eforturilor comune. „Ne întoarcem încet-încet la – să spunem – o situație normală. Dar știu că am trecut [prin] momente foarte dificile”, a adăugat acesta.

Mai departe, Înaltul Reprezentant al UE a menționat că s-a convenit extinderea cooperării sectoriale în domeniul comunicațiilor, fiscal și comercial.

„Salutăm aderarea Republicii Moldova la programele vamale și fiscale [Fiscalis] ale Uniunii Europene, precum și la programul EU4Health, în marja acestui Consiliu de Asociere. Ne-am angajat să explorăm posibilitățile de reducere a tarifelor de roaming între Uniunea Europeană și Moldova. Vom sprijini eforturile depuse de Moldova în vederea modernizării sistemului său de plăți pentru a îndeplini condițiile de integrare în Spațiul Unic de Plăți în Euro. În ceea ce privește relațiile noastre comerciale, am convenit astăzi să elaborăm un plan de acțiune prioritar pentru Moldova. Acesta va contribui la avansarea unor domenii-cheie ale Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) și la accelerarea accesului Moldovei la piața unică a Uniunii Europene”, a declarat acesta.

De asemenea, Borrell a lăudat „angajamentul continuu” al guvernului de la Chișinău de a avansa în reformele importante din domeniul justiției, în combaterea corupției și în alinierea legislației electorale la recomandările internaționale, îndemnând, totodată,  ca autoritățile de peste Prut să utilizeze „cât mai bine” asistența în valoare de peste 1 miliard de euro angajată la ultimul Consiliu de Asociere. Oficialul a mai amintit că Planul Economic și de Investiții are încă „un potențial semnificativ”, care trebuie să fie pe deplin exploatat pentru a sprijini agenda de reforme a Republicii Moldova.

„Stimată doamnă prim-ministru, toate aceste eforturi sunt deosebit de importante în contextul statutului Moldovei de țară candidată la UE. Știm că procesul de integrare în Uniunea Europeană este unul intens, solicitant și de durată, că fiecare țară este evaluată în funcție de propriile merite și că va progresa cu propria viteză. Dar pot spune cu siguranță – după această întâlnire cu dumneavoastră – că viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în mod clar în Uniunea Europeană”, a afirmat Josep Borrell.

În cele din urmă, șeful diplomației UE a precizat că o parte importantă a discuțiilor din cadrul reuniunii a fost modul în care poate fi aprofundată cooperarea în domeniul politicii externe, al securității și al apărării – care se află în centrul activității Înaltului Reprezentant.

„De aceea am fost atât de încântat să vă însoțesc în aceste provocări sporite de securitate: încălcările repetate ale spațiului aerian al Moldovei, resturile militare care cad pe teritoriul său, amenințările hibride și cibernetice și dezinformarea galopantă. Astăzi, am vorbit mult despre dezinformare; cazul dumneavoastră este un caz foarte bun în acest sens. Anul trecut, am lansat un dialog la nivel înalt pe probleme politice și de securitate, în cadrul căruia cooperăm în domeniul securității cibernetice, abordând amenințările hibride și dezinformarea. Lucrăm împreună pentru a spori reziliența sectorului de apărare al Republicii Moldova, cu un sprijin de 47 de milioane de euro în cadrul Facilității europene pentru pace în ultimele 18 luni”, a mai declarat Josep Borrell.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL13 mins ago

Angela Merkel a primit Premiul pentru Pace al UNESCO pentru că a acționat ca “om de stat şi umanitarist de excepţie” în criza refugiaților

COMISIA EUROPEANA58 mins ago

Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului vor organiza, în martie, o conferință a donatorilor pentru populația din Turcia și Siria afectată de cutremur

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Turneu diplomatic fulger al lui Zelenski în Europa: După vizita la Londra, președintele Ucrainei se întâlnește la Paris cu Macron și Scholz și la Bruxelles cu liderii UE

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski, primit la Palatul Buckingham de regele Charles al III-lea: În Marea Britanie, regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege

U.E.5 hours ago

UE mobilizează un nou ajutor de urgență în valoare de 6,5 milioane de euro pentru Siria și Turcia afectate de cutremure multiple

U.E.5 hours ago

Olaf Scholz critică cursa occidentală de înarmare a Ucrainei cu arme sofisticate

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Cancelarul Austriei amenință că va bloca declarația finală a summitului dacă nu se iau decizii concrete pentru a combate migrația ilegală: Vorbele goale nu sunt de ajuns

U.E.7 hours ago

Siria solicită ajutorul Uniunii Europene după ce numărul morților în urma cutremurului de luni a urcat la 2500

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: Când am stat în fotoliul lui Churchill am simțit cum curajul te poartă prin cele mai inimaginabile greutăți pentru a te răsplăti în cele din urmă cu victoria. Rusia va pierde și victoria noastră va schimba lumea

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Aderarea la OCDE, proiectul nostru de țară. Menținem demersurile de implementare a reformelor pentru a răspunde clarificărilor din memorandum

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden susține marți discursul privind Starea Uniunii, pregătit să prezinte “rolul motor al Americii în lume”, răspunsul occidental unit în fața Rusiei și gestionarea rivalității strategice cu China

ROMÂNIA2 days ago

Raed Arafat: Echipa de salvare RO-USAR care va pleca în Turcia este autorizată de ONU și va fi însoțită de trei avioane militare ale Forțelor Aeriene Române

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă a invitat companiile egiptene să contribuie la dezvoltarea cooperării economice bilaterale avansate în sectorul digital, al infrastructurii, energiei sau agriculturii

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă și Abdel Fattah el-Sisi au convenit să dezvolte cooperarea dintre România și Egipt la nivel politic și tehnic

U.E.4 days ago

Cancelarul german apără planul UE de relaxare a normelor privind ajutoarele de stat, încercând să risipească îngrijorările premierului italian, care a avertizat că riscă să distorsioneze piața unică a UE

ENERGIE6 days ago

De la Baku, Klaus Iohannis afirmă că “România și Azerbaidjan vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud”. Romgaz și Socar semnează un nou acord de livrare de gaze azere în România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ucraina: UE și partenerii din Comunitatea Energetică Europeană vor aloca 150 milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente energetice esențiale

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Pentru a marca un an de la invadarea Ucrainei, UE va pune în aplicare cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie

Team2Share

Trending