Președinte al Comisiei pentru Sănătate Publică din PE, Adina Vălean (PNL, PPE) susține prioritățile grupului PPE privind sănătatea și drepturile pacienților

Realizarea unui sistem de sănătate performant, adus la zi, în care drepturile pacienților sunt recunoscute și respectate, rămâne un deziderat în multe state, inclusiv în România, indică un document al grupului PPE care precizează că cetățenii europeni trebuie să se bucure de aceleași drepturi și obligații, indiferent de țara din care provin.

FOTO: European Parliament

”Sănătătea reprezintă, primordial, o responsabilitate a statelor naționale, însă odată cu creșterea impresionantă a mobilității, datorată plecării în vacanțe sau la muncă peste hotare, și concomitent cu apariția unor amenințări serioase, cum ar fi pandemiile, care nu țin cont de granițe, Uniunea Europeană este mult mai bine pregătită pentru a face față acestor provocări. Pentru PPE, este important ca toți cetățenii europeni să poată beneficia de tratamentul medical necesar, atunci când se află în afara țării de origine și să poată fi despăgubiți de sistemul de asigurări medicale naționale. Dar insistența popularilor pentru un sistem european de sănătate mai eficient și mai cuprinzător nu se rezumă doar la acest capitol”, a declarat, în acest sens, Adina Vălean, europarlamentar (PNL, PPE) și președinte al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European.

De asemenea, prin programele sale financiare, Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor member fonduri consistente pentru a-și îmbunătăți infrastructura medicală și a contribui astfel la o mai bună recepție și un tratament adecvat al pacienților.

“Spre exemplu, prin Programul Operațional Regional, României i s-au alocat 150 de milioane de euro nerambursabili pentru construcția a trei spitale regionale, cu dotări de ultimă generație, fiecare dintre ele urmând a avea 1000 de paturi. Singura condiție importantă pusă de autoritățile de la Bruxelles este ca acești bani să fie cheltuiți până în anul 2020, în cazul contrar România urmând a pierde suma primită. Indiferent însă de soarta celor trei spitale, deși ar fi de dorit ca ele să poată fi date în folosință cât mai repede, acest angajament al UE arată implicarea consistentă și concretă a instituților europene pentru ca toți cetățenii să poată beneficia de aceleași servicii medicale excepționale: pe de o parte prin accesul la facilități din țările vecine și folosirea asigurărilor medicale naționale, dar și prin construcția unor unități medicale performante la cele mai înalte standarde în țările de origine”, a mai spus Vălean.

În ceea ce privește sănătatea publică, accentul Grupului Popularilor Europeni nu a picat doar pe îmbunătățirea la toate nivelurile a asistenței medicale, ci și pe maximizarea prevenției, ceea ce ar reduce semnificativ numărul bolilor grave și ar diminua considerabil inclusiv costurile asociate. Principalele riscuri, cum ar fi bolile cardiovasculare, cele respiratorii cronice, diabetul sau problemele mentale, pot fi combătute în primul rând prin țintirea factorilor declanșatori. Fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nepotrivită sau stilul de viață sedentar, sunt doar câteva dintre problemele care pot fi rezolvate prin conștientizarea riscurilor, promovarea unui stil de viață sănătos și prin diagnosticul timpuriu. Conform popularilor europeni, astfel de politici ar trebui urmate de fiecare stat membru pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației, deși, oricum, Uniunea Europeană a desfășurat și continuă să o facă mai multe campanii îndreptate spre aceste direcții.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.