ROMÂNIA DIGITALĂ
Președintele ADR, alături de liderii digitalizării din UE: România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește interoperabilitatea
Published
2 months agoon
By
REDACTIAPreședintele Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș-Cristian Vlad, a participat la reuniunea „The EU Chief Information Officers (CIO) Network Meeting” la Budapesta, eveniment care a reunit liderii digitalizării și transformării digitale din Uniunea Europeană, cu scopul de a dezbate aspecte cheie în domeniul digital.
Un subiect esențial a fost interoperabilitatea între sistemele de e-guvernare din statele membre UE. S-a subliniat importanța îmbunătățirii schimbului de date între platformele digitale naționale, pentru a facilita accesul cetățenilor și companiilor la serviciile publice.
„Subliniez necesitatea adoptării de standarde comune și crearea unor mecanisme de colaborare care să permită transferul de date între sistemele naționale, cu accent pe securitatea cibernetică și protecția datelor. România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește interoperabilitatea, beneficiile Platformei Naționale de Interoperabilitate (PNI) fiind majore, cel mai important fiind permiterea schimbului de date între instituții publice”, a fost mesajul transmis de Președintele ADR, Dragoș-Cristian Vlad.
Totodată, Dragoș-Cristian Vlad a subliniat angajamentul României de a-și consolida eforturile în privința dezvoltării serviciilor publice și de a dezvolta sisteme interoperabile la nivel european, în beneficiul cetățenilor români care trăiesc atât în țară, cât și în afara granițelor.
Autoritatea pentru Digitalizarea României continuă să promoveze colaborarea internațională în domeniul digitalizării și să sprijine eforturile României de a se alinia la standardele europene în domeniul digital.
You may like
Consiliul UE aprobă concluziile privind Cartea albă a Comisiei Europene intitulată „Cum să stăpânim nevoile de infrastructură digitală ale Europei?”
UE, mai rezistentă în fața amenințărilor cibernetice. Statele membre adoptă noi legi pentru consolidarea capacităților de securitate cibernetică
Identitatea digitală în UE: Reguli-cheie adoptate pentru lansarea Portofelului eID până la finalul lui 2026
România primește cel de-al șaptelea Aviz Formal în cadrul Comitetului de Politici Digitale. Ivan: Aderarea la OCDE, cel mai important proiect de țară
Operațiune vamală istorică în Elveția pentru controlul mărfurilor de pe Temu, Shein și Wish
Echitate digitală: Asociațiile comercianților din UE propun șase recomandări axate pe o aplicare mai strictă a normelor actuale și pe ajustări progresive pentru protejarea consumatorilor care fac cumpărături online
ROMÂNIA DIGITALĂ
ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional
Published
11 hours agoon
December 7, 2024By
Diana ZaimICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
Marți, 10 decembrie 2024, începând cu ora 13:30, ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), vor lansa cea de-a doua etapă a proiectului „Aplicație AI – Știrile Agerpres”, marcând trecerea de la fluxul național la cel regional. În această etapă, proiectul implică parteneriate cu județele Bistrița-Năsăud, Dâmbovița și Prahova, extinzând utilizarea inteligenței artificiale pentru a asigura un jurnalism de calitate, adaptat nevoilor publicului local.
Evenimentul de lansare, care se va desfășura la sediul MCID, va sublinia importanța integrării tehnologiilor emergente în spațiul mediatic regional. Aplicația continuă să folosească inteligența artificială pentru a analiza, sintetiza și distribui informații validate, oferind soluții esențiale în filtrarea conținutului dezinformativ și consolidarea încrederii publicului în jurnalism.
„Trecerea la fluxul regional reprezintă un pas semnificativ în misiunea noastră de a sprijini presa locală și regională. Prin integrarea tehnologiei IA, oferim tuturor jurnaliștilor un instrument care nu doar validează informațiile, ci și facilitează diseminarea acestora către un public divers, tot mai exigent, inclusiv către nativii digitali”, a declarat Adrian-Victor Vevera, director general ICI București.
Claudia-Victoria Nicolae, director general Agerpres, a adăugat: „Aplicația nu este doar un instrument de lucru, ci o punte între jurnalismul tradițional și cel modern, folosind tehnologia pentru a răspunde nevoilor publicului de astăzi. Regionalizarea fluxului ne ajută să ne adresăm mai bine publicului local, respectând specificul fiecărei comunități.”
ICI București și Agerpres lansează un apel către toate instituțiile media și autoritățile locale să se alăture proiectului. Prin participarea activă, organizațiile pot beneficia de validarea în timp real a știrilor, de acces la un flux de informații sigur și de tehnologiile de ultimă generație utilizate pentru combaterea dezinformării.
POLITICĂ
Alegeri prezidențiale 2024. Nicolae Ciucă a votat cu “speranța că democrația și libertatea vor învinge”: Pentru “prosperitate, securitate și democrație”
Published
2 weeks agoon
November 24, 2024Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa “pentru securitate, prosperitate şi democraţie”.
“Este într-adevăr o zi importantă pentru România, este o zi în care eu, personal, am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesară să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români, pentru că este vorba despre viitorul nostru, despre viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă.
“Îmi pun speranța că democrația și libertatea vor învinge!”, a adăugat el.
Liderul PNL a venit la vot împreună cu soţia sa. El şi-a exercitat dreptul constituţional la o secţie de votare organizată la Grădiniţa nr. 3 din satul Dumbrăveni, judeţul Ilfov.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru primul tur al scrutinului prezidențial la capătul căruia vor decide, cel mai probabil, care vor fi cei doi candidați ce se vor confrunta pe 8 decembrie în turul al doilea pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani.
Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru a doua oară când cetățenii români de peste hotare pot vota pe parcursul a mai multor zile la alegerile prezidențiale.
Principalii candidați la funcția supremă în stat și care au cele mai mari șanse să îi succeadă președintelui în funcție Klaus Iohannis sunt prim-ministrul Marcel Ciolacu (PSD), fostul premier și actual președinte al Senatului Nicolae Ciucă (PNL), primarul municipiului Câmpulung Elena Lasconi (USR), deputatul George Simion (AUR) și fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană (candidat independent).
Desfășurate sub semnul unei campanii prezidențiale tensionate și pline de acuzații între candidați, rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024 ar putea marca o serie de premiere. O victorie a liderului PSD Marcel Ciolacu ar marca revenirea social-democraților la Cotroceni după o pauză de două decenii, de la Ion Iliescu încoace. În cazul în care liderul PNL Nicolae Ciucă ar câștiga funcția supremă în stat ar fi pentru prima dată când un general de armată ar deveni președinte. Totodată, România ar putea avea prima femeie președinte dacă Elena Lasconi din partea USR ar câștiga scrutinul prezidențial, în vreme ce o victorie a lui George Simion ar confirma o ascensiune a curentului suveranist în România la cea mai înaltă treaptă de decizie politică, iar un triumf al lui Mircea Geoană ar însemna prima victorie prezidențială a unui candidat înscris ca independent în cursă.
Până în prezent, România a avut cinci președinți: dictatorul Nicolae Ceaușescu (1974-1989), Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004), Emil Constantinescu (1996-2000), Traian Băsescu (2004-2014) și Klaus Iohannis (2014-2024). Constituția în vigoare a României, cea din 2003, reglementează o limită de două mandate pentru un președinte.
ROMÂNIA DIGITALĂ
Adrian Vevera: ”ICI București contribuie la transformarea digitală a României prin promovarea soluțiilor care îmbină inovația cu sustenabilitatea”
Published
2 weeks agoon
November 22, 2024By
REDACTIAICI București a fost prezent ieri, 21 noiembrie 2024, la 1st Summit of Intelligent Systems for Intensive Infrastructure Organizations, organizat de GIV Solutions și Asociația Română pentru Smart City.
Adrian-Victor Vevera, Director General al ICI București, a evidențiat rolul esențial al colaborării și al inovării pentru construirea organizațiilor viitorului în cadrul panelului „Dezvoltarea organizațiilor inteligente: provocări, politici și strategii”.
„Digitalizarea și adoptarea tehnologiilor inteligente nu sunt doar trenduri, ci piloni ai progresului. La ICI București, contribuim la transformarea digitală a României, prin promovarea soluțiilor care îmbină inovația cu sustenabilitatea. Este esențial să cultivăm parteneriate interdisciplinare care să răspundă provocărilor complexe ale societății moderne,” a declarat Adrian-Victor Vevera.
Summitul a adus în prim-plan tehnologii avansate, inclusiv platforma inovatoare HxGN EAM de la Hexagon, destinată managementului infrastructurii și activelor în domenii precum orașele inteligente, transportul, sănătatea, energia, imobiliarele și educația. Într-o zi plină de prezentări și sesiuni interactive, participanții au avut ocazia să exploreze noi strategii, să se conecteze cu experți din industrie și să învețe din experiența altor organizații.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ2 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității