Connect with us

ROMÂNIA

Președintele ADR prezintă stadiul proiectelor aflate în implementare pentru digitalizarea României: Lucrăm cu motoarele turate la maximum la 18 proiecte pentru a reduce decalajul față de celelate țări UE

Published

on

© Octavian Oprea/ Facebook

În prezent, se lucrează cu motoarele turate la maximum la 18 proiecte care vor recupera distanța la care se află acum România de celelalte state europene, a explicat președintele interimar al ADR, Octavian Oprea într-o prezentare pentru CaleaEuropeană.ro ce cuprinde detalii despre stadiul proiectelor aflate în implementare pentru digitalizarea țării noastră.

Acesta a informat că, în viitorul apropiat, ADR va implementa peste o sută de noi proiecte, care vor fi finanțate prin Programului Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.

”Este foarte important de precizat că toate aceste proiecte sunt incluse într-o viziune de ansamblu, nu sunt doar intervenții punctuale. Încă din luna iunie a acestui an, Executivul a adoptat harta digitalizării pe următorii 10 ani – Politica Publică furnizată de programul EGOV, astfel că știm exact ce trebuie făcut pe mai departe”, a subliniat Oprea.

Sprijin pentru antreprenori și mediul privat

Octavian Oprea a amintit în acest context de sprijinul pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României a reușit să i-l acorde mediului privat.

”A crescut enorm interesul pieței și antreprenorilor pentru transformarea digitală. Acest lucru asta se poate observa cel mai bine în activitatea Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) din cadrul ADR. Pâna în vara acestui an, OIPSI a înregistrat peste 2700 de cereri cu o valoare totală a valorii nerambursabile de 2.322,70 mil lei. De asemenea, OIPSI a avizat spre plată 1697 cereri, în valoare nerambursabiă de 1.275,96 mil lei. Aceste sume reprezintă o absorbție de 45,91% pe Axa Prioritară 2”, a precizat președintele interimar al ADR.

ADR a finalizat în primul trimestru al anului acesta analiza privind Barierele Digitalizării mediului public și privat.

Una dintre concluziile acestei analize ample este aceea că problema digitalizării ȋn Romania este una structurală şi ţine de elementele prealabile digitalizării ȋn sine: multe IMM-uri nu sunt conştiente de problemele care apar doar odată ce ȋncepe efectiv procesul de digitalizare.

În acest context, Oprea a explicat ”ADR încearcă să depășească aceste bariere cu care mediul privat se confruntă și să vină în întâmpinarea nevoilor antreprenorilor în ce privește transformarea digitală. Pentru viitor, analizele arată că 85% dintre directorii generali din România planifică creșteri ale investițiilor în transformarea digitală, în următorii trei ani, potrivit sondajului CEO Survey 2021. Așadar, este clar că ADR va contribui și în continuare la digitalizarea mediului privat, asigurând finanțarea nerambursabilă a proiectelor ce vor consolida economia digitală a României”, a completat oficialul român.

Procesul de consultare publică privind utilizarea inteligenței artificiale în România

În ceea ce privește digitalizarea administrației publice, ADR ”face progrese pe calea transformării digitale și nu ezităm să abordăm în proiectele noastre tehnologiile inovative. Un milestone semnificativ îl constituie utilizarea inteligenței artificiale în România”.

Octavian Oprea a amintit astfel de proiectul derulat prin fonduri europene ”Cadru strategic pentru adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică 2021-2027 – soluții pentru eficientizarea activității” – cod SIPOCA 704, desfășurat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a cărui primă etapă a procesului de consultare a fost demarată în luna iulie.

Consultarea publică privind dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale (AI) în România este o etapă esențială în configurarea primului cadru național pentru utilizarea noilor tehnologii precum AI, blockchain, high performance computing, big data.

Chestionarul de consultare privind dezvoltarea și implementarea AI în România este disponibil în perioada 14 iulie – 14 septembrie și poate fi completat aici: https://bit.ly/ADRConsultarePublicaAI .

ADR și UTCN invită toate parțile interesate să contribuie cu experiențe relevante și informații actualizate despre utilizarea AI în România – atât în mediul academic, cât și în mediul de afaceri și cel asociativ.

Inteligența Artificială are capacitatea de a revoluționa activitatea administrației publice.

”Datorită AI, vom putea beneficia de servicii publice mai bune, de sisteme de transport mai sigure, de produse și servicii personalizate, mai ieftine și mai durabile. De asemenea, AI va duce la apariția unor noi profesii, pe măsură ce industriile bazate pe aceste tehnologii se dezvoltă. Strategia națională în AI trebuie să fie asumată de toți actorii relevanți din domeniu și să reflecte pe deplin perspectivele și nevoile de dezvoltare, deoarece inteligența artificială este considerată o tehnologie determinantă a viitorului, iar impactul său asupra vieții fiecăruia dintre noi este deja vizibil”, a pledat Octavian Oprea.

Primul proiect de interoperabilitate în administrația publică din România

În ceea ce privește interoperabilitatea, președintele interimar ADR a informat că ”primul flux de interoperabilitate va fi activ din septembrie, oferind posibilitatea Notarilor Publici, pentru început, să genereze automat certificatele de atestare fiscală, cetățeanul fiind scutit de drumul până la Direcția de Taxe și Impozite Locale pentru a obține o copie a acestuia”.

”Am lucrat la primul proiect de interconectare a sistemelor informatice și a bazelor de date din sectorul public împreună cu administrația locală din Sectorul 6 al Municipiului București, din septembrie fiind posibil ca birourile notariale să obțină online certificatul de atestare fiscală direct din bazele de date ale DITL Sector 6 în numele cetățeanului și fără a mai solicita obținerea fizică a documentului respectiv de la ghișeul instituției de către cetățeni. Înainte de a fi digitalizat, fluxul obținerii documentelor a fost optimizat prin înlăturarea factorului uman, asigurându-se un proces automatizat și extrem de rapid”, a mai spus Oprea.

Acesta a anunțat că luna viitoare ADR va pune la dispoziția ”notarilor publici aplicația în format MVP (Minimum Viable Product). Prin utilizarea acestei soluții, aproximativ 900.000 de persoane vor fi scutite de deplasarea către direcțiile de taxe și impozite locale pentru obținerea certificatului de atestare fiscală necesar schimbării proprietarului imobilului”.

HUB-ul de servicii al Ministerului Muncii și Protecției Sociale

În aceeași direcție a simplificării interacțiunilor cetățenilor cu administrația, ADR are în lucru un ”proiect sistem informatic integrat, necesar pentru managementul optim al tuturor informațiilor din domeniile de activitate specifice Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) corelate cu evenimentele de viață specifice, astfel încât interacțiunea cetățeanului, atât cu MMPS direct cât și cu instituțiile aflate în coordonarea MMPS, să se poată realiza în mediul online printr-un singur punct de contact – HUB-ul de servicii MMPS”.

ADR este partener în proiectul ”HUB de servicii MMPS – SII MMPS” cu MMPS și cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, bugetul total al proiectului fiind de 133.136.679,70 lei, iar data de finalizare decembrie 2023.

Prin acest proiect se vor atinge următoarele obiective:

1. Furnizarea de servicii electronice prin crearea facilității de depunere on-line a cererilor de beneficii de asistență socială și servicii sociale prin intermediul unui singur punct de contact cu cetățeanul – portalul MMPS, modulul e-Asistență Socială, și de posibilitate de consultare on-line a dosarelor de către orice cetățean sau întreprindere, constituirea dosarelor electronice ale beneficiarilor de servicii sociale și implicit optimizarea și modernizarea activității specialiștilor prin implementarea unui modul de management de caz;

2. Crearea unui instrument informatic de verificări încrucișate care să asigure mecanisme de prevenție, de semnalare automată a suspiciunii de fraudă și care să furnizeze date corecte pus la dispoziția celor care gestionează fondurile publice;

3. Asigurarea interoperabilității sistemelor informatice în plan intern (între departamentele MMPS și instituțiile aflate în coordonarea MMPS), național (între MMPS și instituțiile aflate în coordonarea MMPS și alte instituții centrale și locale) și european (cu sisteme omoloage de la nivel european și cu Registrele Europene).

Industria 4.0 sau noua revoluţie industrială, care a început, conceptual, din zona digitalizarii sistemelor manufacturiere (automatizare software, schimb de date, analiza lor), s-a extins din zona industrială în mediul enterprise (de tip office) şi în administraţia publică. Economia şi societatea sunt într-o schimbare accentuată, în multiple domenii, de la ecologie, medicină şi genetică până la transport și mobilitate. Toate aceste revoluții tehnologice vor modela lumea de mâine în feluri pe care nu le putem încă anticipa.

În acest context, ADR devine un vehicul din ce în ce mai performant și autonom în ce privește capacitatea de analiză a inputurilor din administrație, capabil de a furniza soluțiile optime, păstrând direcția clară a transformării digitale a României.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

POLITICĂ

PMP solicită Guvernului “reducerea evaziunii și nu creșterea impozitării” după ce România a avut în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA

Published

on

© Partidul Mișcarea Populara/ Facebook

Partidul Mișcarea Populară consideră că problema României o reprezintă gradul scăzut de încasări din impozite și taxe și nu creșterea impozitării și solicită Guvernului să aibă ca prioritate reducerea evaziunii și nu sporirea nivelului de impozitare, informează formațiunea politică într-un comunicat.

Din datele publicate de Comisia Europeană rezultă că în anul 2019 România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național și anume o pierdere de 34,9% urmată de Grecia cu 25,8% și Lituania de 23,5%. România a înregistrat în 2019 o creștere a pierderilor din TVA de 34,9% față de 32,7% în 2018, echivalentul a 35 miliarde lei. Nici în perioada 2020-2021 nu s-a înregistrat o îmbunătățire substanțială a încasărilor din TVA. Pierderile din încasarea de TVA produc efecte negative asupra asigurării finanțării cheltuielilor publice dar și a concurenței între operatorii economici. România se situează în urma țărilor care aplică cota unică de impozitare a veniturilor încasând din impozite și contribuții sociale 26,8% față de 31%-35% cât realizează aceste țări.

“Renunțarea la cota unică de impozitare și trecerea la impozitarea progresivă ar crea mari probleme persoanelor care obțin venituri din salarii. În momentul de față taxarea salariilor este la nivel de 42%. Impozitarea progresivă ar însemna o creștere a taxării veniturilor din salarii cu peste 50% ceea ce ar însemna o lovitură pentru salariați și angajatori. Este posibil să se piardă multe locuri de muncă sau mulți salariați să fie plătiți la nivelul salariului minim pe economie”, subliniază PMP.

Formațiunea politică arată că reprezentanții mediului de afaceri solicită o reducere a taxării veniturilor din salarii și nu o creștere a acestei impozitări și că impozitarea progresivă a veniturilor din dividende și din dobânzi ar descuraja investitorii și ar afecta procesul de economisire.

Partidul Mișcarea Populară solicită actualei guvernări să implementeze o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii și anume: monitorizarea achizițiilor intracomunitare mai ales în domeniul legumelor și fructelor care în cea mai mare parte nu sunt taxate, revizuirea taxării utilizării bunurilor date în concesiune de către stat având în vedere că România încasează cele mai mici sume din acest domeniu, aplicarea măsurilor anti-fraudă prevăzute de legislația europeană pentru a sancționa fiscal firmele transnaționale care transferă profitul înainte de taxare, monitorizarea încasărilor din TVA având în vedere deficitul mare înregistrat de România din aceste operațiuni.

Simpla înregistrare a caselor de marcat electronice fiscal la sistemul informatic al ANAF nu asigură reducerea evaziunii fiscale.

Partidul Mișcarea Populară susține o reașezare a sistemului fiscal din România pe principii de echitate dupa ce se asigură că evaziunea a fost redusă în mod substanțial. O impozitare progresivă în momentul de față ar avea ca efect creșterea impozitării a contribuabililor de bună credință.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cătălin Predoiu merge săptămâna viitoare la Bruxelles. Ministrul Justiției va avea întâlniri cu Vĕra Jourová și cu Didier Reynders

Published

on

© Catalin Predoiu/ Facebook

Cătălin Predoiu efectuează săptămâna viitoare prima vizită la Bruxelles după revenirea la Ministerul Justiției.

Potrivit agendei Comisiei Europene pentru săptămâna viitoare, acesta se va întâlni vineri, 10 decembrie, cu vicepreședintele Vĕra Jourová, comisarul european pentru valori și transparență, și cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Vizita acestuia are loc la scurt timp după ce experți ai Comisiei Europene au avut la finalul lunii noiembrie o misiune de evaluare a  Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a mecanismului statul de drept în țara noastră.

Discuțiile s-au axat în principal pe aspecte tehnice, fiind punctate progresele înregistrate de România față de momentul ultimului raport MCV din luna iunie, respectiv ultimului raport  privind situația statului de drept din luna iulie. De asemenea, întâlnirea a oferit Ministerului Justiției prilejul de a reitera angajamentul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). 

Aceasta face obiectul îngrijorărilor exprimate de Comisia Europeană în cel de-al doilea raport privind situația statului de drept din România, publicat la mijlocul lunii iulie.

Potrivit documentului, se poate observa o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în România, în 2021, dar este punctată necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale.

În ceea ce privește raportul referitor la evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), Comisia a salutat faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.

Comisia Europeană a subliniat, în egală măsură, că așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură și că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință și, în paralel, va continua să colaboreze cu România, așa cum colaborează și cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept. 

De un raport favorabil al MCV depinde și aderarea României la Spațiul Schengen. 

Parlamentul European a adoptat deja un document prin care solicită statelor membre să dea undă verde ”integrării depline a României și Bulgariei în spațiul Schengen”, completând că și Croația îndeplinește cerințele tehnice.

Votul asupra acestuia a fost precedat de o dezbatere privind funcționarea spațiului Schengen, în cadrul căreia comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat, în Parlamentul European, că este necesară reconstrucția spațiului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele interne introduse în timpul pandemiei și “întregirea” acestuia prin aderarea Croației, Bulgariei și României.

Mesajul comisarului european venea să întărească apelul lansat de instituția omonimă prin noua strategie publicată la începutul lunii iunie, în care sublinia că cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume poate deveni mai puternic și mai rezilient prin extinderea sa la țările care respectă deja criteriile de aderare, și anume România, Bulgaria și Croația.

România și Bulgaria au făcut pași spre Schengen, din luna iulie primind acces pasiv la Sistemul de Informații privind vizele.

Guvernul Ciucă își propune în programul de guvernare al alianței PNL-PSD-UDMR ”să continue demersurile pentru aderarea României la Spațiul Schengen și pentru aderarea la Zona Euro” și pe cele ce vizează ”finalizarea monitorizării României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare”, axându-se pe ”progrese reale în ce privește independența și eficiența sistemului judiciar românesc şi pe participarea la noul mecanism general european de evaluare privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre.”

Parlamentul European a dat undă verde pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen încă din 2011, poziție reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.

Continue Reading

ROMÂNIA

Virgil Popescu, în cadrul Consiliului Energiei de la Bruxelles: România susține utilizarea celor mai adecvate tehnologii pentru a asigura accesul la prețuri accesibile la energie

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat joi, 2 decembrie, la Consiliul Energiei, la Bruxelles,  în cadrul căruia miniștrii energiei din UE au avut un schimb de opinii cu Comisia Europeană pe problematica creșterii prețurilor, se arată într-un comunicat de presă.

Virgil Popescu a informat asupra măsurilor adoptate de România la nivel național pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a diferitelor categorii de consumatori – casnici, IMM, ONG-uri, spitale, etc. și a evidențiat că pe termen mediu și lung, România susține utilizarea celor mai adecvate tehnologii pentru a asigura securitatea aprovizionării și accesul la prețuri accesibile la energie.

„Pentru România, aceasta înseamnă utilizarea energiei din surse regenerabile, nucleare și gazelor naturale. Am solicitat Comisiei Europene să faciliteze investițiile în gaze naturale și energia nucleară în condițiile în care investitorii au nevoie de stabilitate și predictibilitate. Altfel riscăm să afectăm tranziția energetică”, a declarat Virgil Popescu.

Mai mult, ministrul energiei a susținut alături de colegii săi din Franța, Spania, Italia și Grecia, importanța de a avea o analiză mai atentă la nivel european asupra modului de îmbunătățire a cadrului legislativ al pieței de energie electrică și gaze naturale, „deoarece consumatorii finali trebuie să plătească prețurile corecte la energie și să fie protejați de volatilitatea excesivă a prețurilor”.

Comisia Europeană a adoptat deja o comunicare privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene. 

Tot în acest sens, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va prezenta la începutul anului 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei pentru a ajuta statele membre în propriile lor contacte în domeniul energiei.

Reamintim că România a propus, la începutul lunii octombrie, alături de Cehia, Franța, Grecia și Spania, o abordare pe cinci piloni pentru gestionarea scumpirilor la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei declarații comune, transmisă de miniștrii economiei și finanțelor din cele cinci state membre.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.26 mins ago

Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

SUA48 mins ago

UE și SUA au agreat o abordare coordonată privind implicarea în Indo-Pacific după primele consultări la nivel înalt cu privire la această regiune

Gheorghe Falcă2 hours ago

Gheorghe Falcă, despre concluziile Consiliului Energie: România a susținut importanța îmbunătățirii cadrului legislativ al pieței de energie electrică și gaze naturale

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană: Aprobarea cererii de plată de 10 mld. euro către Spania trimite „un semnal de încredere” privind implementarea PNRR-ului său ambițios

SUA6 hours ago

SUA și UE au decis să lanseze la începutul anului viitor dialogul strategic privind securitatea și apărarea: Statele Unite vor fi implicate în inițiativele de apărare ale UE

Dragoș Tudorache21 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a fost numit raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială

POLITICĂ22 hours ago

PMP solicită Guvernului “reducerea evaziunii și nu creșterea impozitării” după ce România a avut în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA

ROMÂNIA22 hours ago

Cătălin Predoiu merge săptămâna viitoare la Bruxelles. Ministrul Justiției va avea întâlniri cu Vĕra Jourová și cu Didier Reynders

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Emiratele Arabe Unite, „acord istoric” cu Franța pentru achiziția a 80 de avioane de luptă Rafale și 12 elicoptere Caracal în valoare de peste 17 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Eurobarometru: Cetățenii din zona euro sprijină puternic moneda unică, programul SURE și Mecanismul de Redresare și Reziliență

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE3 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.5 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA6 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending