Connect with us

U.E.

Președintele ales al Consiliului European, Charles Michel, apel la tineri pentru a nu rămâne ,,pe margine” la implementarea viziunii unei Europe ,,comune și a bunului simț”

Published

on

© Charles Michel/Twitter

,,Europa are nevoie de gândire mai încrezătoare (…) Vă rugăm să vă implicați. Nu stați pe margine. Avem nevoie de generația tânără a Europei”, a fost îndemnul lansat de președintele-ales al Consiliului European, Charles Michel, în cadrul discursului ținut miercuri la Universitatea din Amsterdam, potrivit unui comunicat.

,,Europa are nevoie de gândire mai încrezătoare. Și avem motive să fim încrezători. Pentru că vorbim dintr-o poziție de forță – puterea economică a 500 de milioane de consumatori, reprezentând 20% din PIB-ul global”, a spus Charles Michel cu referire la potențialul Uniunii Europene de a fi un actor global.  Acesta a întărit afirmația spunând că ,,Europa este în fruntea cooperării globale – un partener credibil, respectat și apreciat pe scena internațională. Deci nu ar trebui să fim timizi în ceea ce privește promovarea intereselor și valorilor noastre mai încrezător. Trebuie să fim la masa negocierilor. Nu într-un mod agresiv, ci mai asertiv. Încrezători în sine, aflați în centrul dezbaterilor fundamentale de astăzi”.

În acest sens, Charles Michel a explicat că pentru a fi ,,cel mai bun proiect din lume” este nevoie de o ,,strategie bună” și de ,,o mai mare unitate europeană care va oferi cetățenilor noștri mai multă stabilitate, securitate și echitate”, deoarece ,,găsirea soluțiilor pragmatice, de bun simț, la problemele noastre cele mai presante este partea grea”. Astfel, președintele-ales al Consiliului European consideră că UE poate fi mai asertivă în trei domenii, în specia: comerț, digitalizare și apărare și securitate. 

@UvA_Amsterdam

Sunt în favoarea comerțului liber și a antreprenoriatului. Europa trebuie să construiască o nouă generație de acorduri comerciale în întreaga lume, bazată pe transparență și standarde sociale și climatice înalte. Al doilea mod este să ne sprijinim mai bine companiile noastre din sectorul digital și privat. Europa trebuie să profite de vastul potențial de digitalizare și să acționeze rapid pe tehnologii de încărcare.

,,Al treilea domeniu în care Europa poate fi mai eficientă este Apărarea și Securitatea. Trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de apărare, dacă dorim să influențăm evenimentele globale. Și ne protejăm interesele. Susținerea capacităților noastre comune de apărare și a investițiilor mai inteligente este calea de urmat. O NATO puternică și o apărare europeană puternică sunt complementare. Alături de NATO și în cadrul NATO. O mai mare cooperare în domeniul securității și apărării va promova autonomia strategică a Europei pe termen lung”, a explicat Charles Michel. 

Pentru promovarea acestei viziuni a unei Uniuni Europene ,,comune și a bunului simț”, Charles Michel dorește să făurească ,,o unitate de neclintit între liderii UE” și să promoveze ,,soluții viabile, într-un spirit de deschidere și dialog”.

,,Încrederea și bunul simț sunt cele mai bune instrumente pentru a merge mai departe. Vreau să construiesc o bază de încredere cu alți lideri – și între oameni”, deoarece ,,interesele tuturor țărilor europene se întrepătrund și fac parte din aceeași imagine mai mare. Cu toții ne dorim aceleași lucruri și pentru familiile și țările noastre: o Europă sănătoasă, prosperă, durabilă”, a punctat înaltul oficial european.

@UvA_Amsterdam

În acest sens, Charles Michel a subliniat că dorește ,,o conversație cu toată lumea, nu doar cu șefii de stat sau de guvern”, adăugând că ,,vreau să vă înțeleg speranțele, visele, chiar și fricile pentru viitor”. Acesta a făcut un apel special către tânăra sa audiență: 

,,Vă rugăm să vă implicați. Nu stați pe margine. Avem nevoie de generația tânără a Europei. Energia voastră, optimismul, talentele, ideile voastre proaspete. Nu vă subestimați niciodată puterea de a schimba status quo-ul. Implicați-vă pentru a inova, a crea, pentru a merge înainte”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Traian Băsescu

Eurodeputatul Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova

Published

on

© Partidul Miscarea Populara/ Facebook

Fostul preşedinte și actualul eurodeputat Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

“Foarte mulţi vorbesc degeaba despre Moldova pentru că nu înţeleg nimic şi lucrul acesta puteţi să-l vedeţi în abordarea politică din România. Lipsa de înţelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare, încât subiectul reunificării ţării este un subiect care mai mult plictiseşte dacă îl aducem în discuţie. (…) Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important, rezoluţia Parlamentului European cu privire la Pactul Ribbentrop – Molotov şi pe care eu am considerat că trebuie tratată ca o continuare a declaraţiei Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova. Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea ţării. Dacă privim la realităţile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaştem că singura ţară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop – Molotov suntem noi”, a afirmat Băsescu la Convenţia Românilor de Pretutindeni organizată la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a explicat că “poporul român nu-şi va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică”.

“Adică, atât timp cât stăm pasivi şi ne uităm că trăim după regula lui Stalin şi a lui Hitler, scuzaţi-mă, dar avem o problemă de conştiinţă, de responsabilitate naţională. Eu nu vreau să dau lecţii nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnităţii unui popor. (…) Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democraţiei: 50 la sută plus un dintre cetăţenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Aşa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot şi democratic”, a mai spus europarlamentarul Băsescu.

Eurodeputatul PMP a apreciat că rezoluţia Parlamentului European invită România să-şi restabilească demnitatea.

Continue Reading

U.E.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu: Fără o politică de extindere activă, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil

Published

on

Fără o politică de extindere activă, fără o decizie care să fie luată cât mai curând posibil privind Macedonia de Nord și Albania, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil, a declarat, la Digi24, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Acesta a amintit de dezbaterea din prezent privind metodologia de extindere a UE, ”care se dorește a fi mai eficientă”.

”Tocmai această discuţie cu privire la metodologia de extindere şi modul în care ea poate să fie mai eficientă, aş spune că această discuţie a adus şi mai mult în atenţie chestiunea extinderii şi importanţa ca Uniunea Europeană să aibă o politică coerentă din acest punct de vedere. Fără o politică de extindere activă, fără o decizie care să fie luată cât mai curând posibil privind Macedonia de Nord şi Albania, Uniunea Europeană riscă să nu mai fie un actor credibil”, a afirmat Aurescu la emisiunea ”Paşaport diplomatic”.

Şeful diplomaţiei române a vorbit despre poziţia ţării noastre privind politica de extindere.

”Poziţia noastră – pe care am exprimat-o şi la Consiliul Afaceri Externe, atunci când s-a discutat acest aspect, pe care o promovăm de fiecare dată şi pe care a precizat-o şi preşedintele României (…) – este aceea că putem avea o discuţie despre eficientizarea metodologiei de extindere, dar ea nu trebuie să blocheze sau să prelungească sau întârzie nejustificat procesul acesta de aderare”, a punctat Aurescu.

În luna decembrie a anului trecut, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că metodologia revizuită pentru tratativele de extindere, care urmează să fie propună în această lună, va face negocierile de aderare mai ”credibile şi predictibile pentru toate părţile”.

Acesta a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ”dacă o parte îşi respectă obligaţiile, atunci şi cealaltă trebuie să facă la fel”.

În luna octombrie a anului trecut, Franța, alături de Danemarca și Olanda, au blocat lansarea negocierilor Albaniei și Macedoniei de Nord la UE.

Statele consideră că cele două țări care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene au nevoie de reforme suplimentare în adminsitrație și sistemul de justiție.

În luna noiembrie a anului trecut, Parisul declarat că este nevoie de o reformă a procesului de extindere a UE şi că blocul comunitar ar trebui să se concentreze pe rezolvarea propriilor probleme înainte de a lua în considerare acceptarea de noi membri.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și alte 16 state membre ale OMC, acord pentru înființarea unui organism pentru soluționarea litigiilor comerciale paralel Organului de Apel blocat de SUA

Published

on

© International Trade Department of the EU/Twitter

Uniunea Europeană și miniștrii din 16 state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au convenit, vineri, la Davos, să dezvolte un aranjament instituțional paralel care să le permită să analizeze apelurile de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), fără participarea Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă

UE discută de ceva vreme înființarea unei noi instanțe de soluționare a litigiilor fără SUA. Susținătorii planului consideră că președintele SUA, Donald Trump, nu le-a lăsat de ales, deoarece administrația a blocat numirea judecătorilor în Organul de Apel al OMC, în 2017, lipsind statele de un forum în care să-și rezolve disputele comerciale. 

Potrivit comisarului european pentru comerț, Phil Hogan, această declarație atestă importanța ridicată pe care UE și membrii OMC o acordă păstrării unui proces de soluționare a litigiilor în două etape în chestiunile comerciale ale OMC.

„Acordul de arbitraj stabilit între mai multe părți va garanta că membrii OMC participanți vor continua să aibă acces la un sistem de soluționare a litigiilor obligatoriu, imparțial și de înaltă calitate”, a explicat comisarul european, care a subliniat că „aceasta rămâne o măsură de urgență necesară din cauza paraliziei Organului de Apel al OMC”.

Acordul provizoriu multipartit se va baza pe articolul 25 din Înțelegerea OMC privind soluționarea litigiilor (DSU). Acesta va asigura că membrii OMC participanți (Australia, Brazilia, Canada, China, Chile, Columbia, Costa Rica, Uniunea Europeană, Guatemala, Republica Coreea, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Singapore, Elveția și Uruguay) vor avea parte de un proces eficient  de soluționare a litigiilor în potențialele litigii comerciale dintre aceștia.

Acordul este o măsură de urgență și se va aplica numai până când Organul de Apel al OMC devine din nou operațional. UE consideră că un organ de apel independent și imparțial, care oferă garanțiile necesare privind hotărârile de cea mai înaltă calitate, trebuie să fie în continuare una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului de soluționare a litigiilor OMC.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending