Connect with us

U.E.

Președintele ales al Consiliului European, Charles Michel, apel la tineri pentru a nu rămâne ,,pe margine” la implementarea viziunii unei Europe ,,comune și a bunului simț”

Published

on

© Charles Michel/Twitter

,,Europa are nevoie de gândire mai încrezătoare (…) Vă rugăm să vă implicați. Nu stați pe margine. Avem nevoie de generația tânără a Europei”, a fost îndemnul lansat de președintele-ales al Consiliului European, Charles Michel, în cadrul discursului ținut miercuri la Universitatea din Amsterdam, potrivit unui comunicat.

,,Europa are nevoie de gândire mai încrezătoare. Și avem motive să fim încrezători. Pentru că vorbim dintr-o poziție de forță – puterea economică a 500 de milioane de consumatori, reprezentând 20% din PIB-ul global”, a spus Charles Michel cu referire la potențialul Uniunii Europene de a fi un actor global.  Acesta a întărit afirmația spunând că ,,Europa este în fruntea cooperării globale – un partener credibil, respectat și apreciat pe scena internațională. Deci nu ar trebui să fim timizi în ceea ce privește promovarea intereselor și valorilor noastre mai încrezător. Trebuie să fim la masa negocierilor. Nu într-un mod agresiv, ci mai asertiv. Încrezători în sine, aflați în centrul dezbaterilor fundamentale de astăzi”.

În acest sens, Charles Michel a explicat că pentru a fi ,,cel mai bun proiect din lume” este nevoie de o ,,strategie bună” și de ,,o mai mare unitate europeană care va oferi cetățenilor noștri mai multă stabilitate, securitate și echitate”, deoarece ,,găsirea soluțiilor pragmatice, de bun simț, la problemele noastre cele mai presante este partea grea”. Astfel, președintele-ales al Consiliului European consideră că UE poate fi mai asertivă în trei domenii, în specia: comerț, digitalizare și apărare și securitate. 

@UvA_Amsterdam

Sunt în favoarea comerțului liber și a antreprenoriatului. Europa trebuie să construiască o nouă generație de acorduri comerciale în întreaga lume, bazată pe transparență și standarde sociale și climatice înalte. Al doilea mod este să ne sprijinim mai bine companiile noastre din sectorul digital și privat. Europa trebuie să profite de vastul potențial de digitalizare și să acționeze rapid pe tehnologii de încărcare.

,,Al treilea domeniu în care Europa poate fi mai eficientă este Apărarea și Securitatea. Trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de apărare, dacă dorim să influențăm evenimentele globale. Și ne protejăm interesele. Susținerea capacităților noastre comune de apărare și a investițiilor mai inteligente este calea de urmat. O NATO puternică și o apărare europeană puternică sunt complementare. Alături de NATO și în cadrul NATO. O mai mare cooperare în domeniul securității și apărării va promova autonomia strategică a Europei pe termen lung”, a explicat Charles Michel. 

Pentru promovarea acestei viziuni a unei Uniuni Europene ,,comune și a bunului simț”, Charles Michel dorește să făurească ,,o unitate de neclintit între liderii UE” și să promoveze ,,soluții viabile, într-un spirit de deschidere și dialog”.

,,Încrederea și bunul simț sunt cele mai bune instrumente pentru a merge mai departe. Vreau să construiesc o bază de încredere cu alți lideri – și între oameni”, deoarece ,,interesele tuturor țărilor europene se întrepătrund și fac parte din aceeași imagine mai mare. Cu toții ne dorim aceleași lucruri și pentru familiile și țările noastre: o Europă sănătoasă, prosperă, durabilă”, a punctat înaltul oficial european.

@UvA_Amsterdam

În acest sens, Charles Michel a subliniat că dorește ,,o conversație cu toată lumea, nu doar cu șefii de stat sau de guvern”, adăugând că ,,vreau să vă înțeleg speranțele, visele, chiar și fricile pentru viitor”. Acesta a făcut un apel special către tânăra sa audiență: 

,,Vă rugăm să vă implicați. Nu stați pe margine. Avem nevoie de generația tânără a Europei. Energia voastră, optimismul, talentele, ideile voastre proaspete. Nu vă subestimați niciodată puterea de a schimba status quo-ul. Implicați-vă pentru a inova, a crea, pentru a merge înainte”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Liderul grupului PPE Manfred Weber, mesaj de Ziua Principatelor Române: La mulți ani, România

Published

on

© Manfred Weber/ Twitter

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a transmis duminică un mesaj aniversar României cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.

“La mulți ani tuturor românilor care celebrează astăzi Unirea Principatelor Române”, a transmis Weber, pe Facebook.

“La mulți ani, România!”, a scris el, în limba română.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Ziua Unirii Principatelor Române. Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Obiectivul Unirii rămâne actual. Și Moldova de la Est de Prut este România

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a transmis duminică, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, un mesaj prin care a subliniat că “obiectivul Unirii rămâne în continuare actual”.

“De câteva secole, nu există pentru noi, românii, un alt obiectiv mai înălțător și mai important decât acela de a promova UNIREA tuturor românilor într-o singură ȚARĂ! Moldovenii și muntenii au făcut primul pas pe 24 ianuarie 1859! La mulți ani de ziua Unirii Principatelor Române!”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Obiectivul Unirii rămâne în continuare actual, pentru că și Moldova de la Est de Prut este România, iar noi avem obligația sa îndeplinim acest vis al națiunii române”, a subliniat acesta.

 

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. La 1 decembrie 1918, ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins, prin Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. De asemenea, anul acesta se împlinesc și 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu, unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. 

Continue Reading

Dacian Cioloș

Proteste în Rusia. Dacian Cioloș le cere miniștrilor de externe din UE să adopte sancțiuni “care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin”

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a solicitat sâmbătă “un semnal clar” din partea miniștrilor de externe din țările UE privind instituirea unor sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul arestării opozantului Aleksei Navalnîi, revenit în țara natală după otrăvirea sa cu agent chimic de tip Noviciok.

Poporul rus și-a exprimat puternic năzuința sa pentru libertate și democrație“, a scris Cioloș, pe Twitter, după ce peste 40.000 de cetățeni au protestat la Moscova la îndemnul lui Navalnîi și mai multe mii în restul țării, în timp ce 2.500 de manifestanți au fost arestați de autoritățile ruse.

În acest context, Cioloș a făcut un apel la miniștrii de externe europeni care se vor reuni luni.

Aștept un semnal clar din partea miniștrilor de externe UE privind sancțiuni care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin. Arestările abuzive trebuie să înceteze, iar domnul Navalnîi trebuie eliberat“, a spus liderul Renew Europe.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminica trecută la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Occidentul și-a manifestat solidaritatea cu opozantul rus, a criticat deciziile autorităților de la Moscova de a-l reține pe Navalnîi, solicitând eliberarea imediată a acestuia. Atunci, Dacian Cioloș s-a numărat printre primii lideri europeni care au reacționat, condamnând “arestarea mișelească” a opozantului rus și solicitând o dezbatere de urgență în Parlamentul European pe acest subiect.

Pe cale de consecință, în urma dezbaterii, Parlamentul European a cerut “oprirea imediată” a finalizării gazoductului Nord Stream 2 și revizuirea relațiilor UE-Rusia în acest context.

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ31 mins ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Liderul PSD Marcel Ciolacu: Prin unitate şi solidaritate vom învinge pandemia

PARLAMENTUL EUROPEAN38 mins ago

Liderul grupului PPE Manfred Weber, mesaj de Ziua Principatelor Române: La mulți ani, România

ROMÂNIA1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Ministrul Bogdan Aurescu: Să reflectăm la vocaţia ţării noastre ca stat profund integrat în spațiul european și euro-atlantic

POLITICĂ1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Ioana Constantin (PMP): Să păstrăm solidaritatea și să rămânem uniți, să ne punem idealuri înalte

Eugen Tomac1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Obiectivul Unirii rămâne actual. Și Moldova de la Est de Prut este România

POLITICĂ1 hour ago

Ziua Unirii Principatelor Române. Premierul Florin Cîțu: Puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră

MAREA BRITANIE2 hours ago

Prima convorbire a lui Joe Biden cu un lider european: Președintele SUA și premierul britanic Boris Johnson subliniază “rolul critic al NATO” pentru relația transatlantică

SUA2 hours ago

SUA: Administrația Joe Biden cere Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi și condamnă “metodele brutale” utilizate împotriva manifestanților

Dacian Cioloș3 hours ago

Proteste în Rusia. Dacian Cioloș le cere miniștrilor de externe din UE să adopte sancțiuni “care să țintească inima regimului autoritar al domnului Putin”

POLITICĂ3 hours ago

162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Klaus Iohannis evocă “un nou rol istoric” al României: Suntem legați indisolubil de apartenența la UE și NATO

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac4 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE4 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac5 days ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă4 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

Advertisement
Advertisement

Trending