Connect with us

U.E.

Președintele ales al Consiliului European, Charles Michel, apel la tineri pentru a nu rămâne ,,pe margine” la implementarea viziunii unei Europe ,,comune și a bunului simț”

Published

on

© Charles Michel/Twitter

,,Europa are nevoie de gândire mai încrezătoare (…) Vă rugăm să vă implicați. Nu stați pe margine. Avem nevoie de generația tânără a Europei”, a fost îndemnul lansat de președintele-ales al Consiliului European, Charles Michel, în cadrul discursului ținut miercuri la Universitatea din Amsterdam, potrivit unui comunicat.

,,Europa are nevoie de gândire mai încrezătoare. Și avem motive să fim încrezători. Pentru că vorbim dintr-o poziție de forță – puterea economică a 500 de milioane de consumatori, reprezentând 20% din PIB-ul global”, a spus Charles Michel cu referire la potențialul Uniunii Europene de a fi un actor global.  Acesta a întărit afirmația spunând că ,,Europa este în fruntea cooperării globale – un partener credibil, respectat și apreciat pe scena internațională. Deci nu ar trebui să fim timizi în ceea ce privește promovarea intereselor și valorilor noastre mai încrezător. Trebuie să fim la masa negocierilor. Nu într-un mod agresiv, ci mai asertiv. Încrezători în sine, aflați în centrul dezbaterilor fundamentale de astăzi”.

În acest sens, Charles Michel a explicat că pentru a fi ,,cel mai bun proiect din lume” este nevoie de o ,,strategie bună” și de ,,o mai mare unitate europeană care va oferi cetățenilor noștri mai multă stabilitate, securitate și echitate”, deoarece ,,găsirea soluțiilor pragmatice, de bun simț, la problemele noastre cele mai presante este partea grea”. Astfel, președintele-ales al Consiliului European consideră că UE poate fi mai asertivă în trei domenii, în specia: comerț, digitalizare și apărare și securitate. 

@UvA_Amsterdam

Sunt în favoarea comerțului liber și a antreprenoriatului. Europa trebuie să construiască o nouă generație de acorduri comerciale în întreaga lume, bazată pe transparență și standarde sociale și climatice înalte. Al doilea mod este să ne sprijinim mai bine companiile noastre din sectorul digital și privat. Europa trebuie să profite de vastul potențial de digitalizare și să acționeze rapid pe tehnologii de încărcare.

,,Al treilea domeniu în care Europa poate fi mai eficientă este Apărarea și Securitatea. Trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de apărare, dacă dorim să influențăm evenimentele globale. Și ne protejăm interesele. Susținerea capacităților noastre comune de apărare și a investițiilor mai inteligente este calea de urmat. O NATO puternică și o apărare europeană puternică sunt complementare. Alături de NATO și în cadrul NATO. O mai mare cooperare în domeniul securității și apărării va promova autonomia strategică a Europei pe termen lung”, a explicat Charles Michel. 

Pentru promovarea acestei viziuni a unei Uniuni Europene ,,comune și a bunului simț”, Charles Michel dorește să făurească ,,o unitate de neclintit între liderii UE” și să promoveze ,,soluții viabile, într-un spirit de deschidere și dialog”.

,,Încrederea și bunul simț sunt cele mai bune instrumente pentru a merge mai departe. Vreau să construiesc o bază de încredere cu alți lideri – și între oameni”, deoarece ,,interesele tuturor țărilor europene se întrepătrund și fac parte din aceeași imagine mai mare. Cu toții ne dorim aceleași lucruri și pentru familiile și țările noastre: o Europă sănătoasă, prosperă, durabilă”, a punctat înaltul oficial european.

@UvA_Amsterdam

În acest sens, Charles Michel a subliniat că dorește ,,o conversație cu toată lumea, nu doar cu șefii de stat sau de guvern”, adăugând că ,,vreau să vă înțeleg speranțele, visele, chiar și fricile pentru viitor”. Acesta a făcut un apel special către tânăra sa audiență: 

,,Vă rugăm să vă implicați. Nu stați pe margine. Avem nevoie de generația tânără a Europei. Energia voastră, optimismul, talentele, ideile voastre proaspete. Nu vă subestimați niciodată puterea de a schimba status quo-ul. Implicați-vă pentru a inova, a crea, pentru a merge înainte”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele din fonduri europene pe care le consideră necesare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European privind „Facilitatea de Redresare și Reziliență”, invită românii să completeze un chestionar privind reformele pe care le consideră necesare la nivel național și care pot fi realizate din fonduri europene.

 

„Fonduri europene! Ai auzit de ele, cu siguranță! Dar de câte ori ai avut ocazia să contribui la proiectarea lor? De câte ori ai fost întrebat cum ar trebui cheltuiți acești bani? Sunt co-raportor al Parlamentului European pe „Facilitatea de Redresare și Reziliență” cu buget de 672,5 miliarde EUR și este extrem de important pentru mine să legiferez în mod reprezentativ. Adică să îți ascult opiniile și să mă asigur că cel mai mare fond european gândit vreodată va veni în întâmpinarea nevoilor reale ale europenilor. Am lansat acest chestionar în toate statele membre UE, cu sprijinul Reprezentațelor din fiecare țară, dar evident că vreau răspunsuri cât mai multe și din România! Completează chestionarul aici: ➡️ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RRF

Nu îți ia mult, dar contribui la cel mai important dosar de pe agenda europeană din acest moment”, transmite Dragoș Pîslaru, într-o postare pe Facebook.

Citiți și Dragoș Pîslaru, co-raportor al PE privind Facilitatea de Redresare și Reziliență: Este cel mai mare test pentru România. Trebuie să venim cu o strategie de reforme și investiții pentru a accesa rapid finanțările UE

Facilitatea de Redresare și Reziliență este pilonul principal al Instrumentului Next Generation EU în valoare de 750 miliarde de euro, menit să sprijine relansarea economică a statelor membre în urma pandemiei de coronavirus. Facilitatea, la rândul său, are scopul de a sprijini statele membre să își finanțeze propriile planuri naționale de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este accelerarea redresării economice prin investiții care să ne facă economiile mai productive și mai competitive.

Continue Reading

U.E.

COVID-19: Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat de 1 milion de euro pentru compensarea Aeroportului Timișoara

Published

on

© Aeroportul Internațional Timișoara/Facebook

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 1 milion de euro pentru a compensa Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara  pentru daunele cauzate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat

Comisia Europeană a decis că subvenția directă românească de aproximativ 4,8 milioane RON (aproximativ 1 milion EUR) către Aeroportul Timișoara este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Măsura are drept scop compensarea aeroportului pentru pagubele suferite din cauza focarului de coronavirus.

Datorită măsurilor pe care România le-a implementat pentru a limita răspândirea coronavirusului începând cu 16 martie 2020, companiile aeriene care operează pe Aeroportul Timișoara au trebuit să-și reducă treptat zborurile programate, până la încetarea operațiunilor de zbor din 25 martie 2020, ceea ce a cauzat pierderi operaționale pentru aeroport. Măsurile restrictive au fost ridicate, iar operațiunile de trafic aerian au fost reluate abia la 17 iunie 2020.

Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenții directe, este de a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza focarului de coronavirus în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 16 iunie 2020.

Comisia a evaluat măsura prevăzută la articolul 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a compensa anumite companii pentru daunele cauzate direct de situații excepționale, cum ar fi focarul de coronavirus.

Comisia a constatat, astfel, că măsura va compensa daunele legate direct de focarul de coronavirus. De asemenea, a constatat că măsura este proporțională, întrucât compensația prevăzută nu depășește ceea ce este necesar pentru a compensa prejudiciul. Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucție a țării: 33 milioane de euro, mobilizate pentru nevoi de urgență

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană oferă Libanului sprijinul pe termen lung al UE în procesul de reconstrucție a țării și mobilizează 33 milioane de euro pentru nevoi urgente de asistență medicală și echipamente și pentru protecția infrastructurii critice după explozia devastatoare din portul Beirut, potrivit unui comunicat referitor la discuția telefonică de joi dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Hassan Diab, prim-ministrul Libanului.

Potrivit sursei citate, liderul european a exprimat condoleanțele și sprijinul acordat de UE Libanului în fața catastrofei devastatoare care a lovit orașul Beirut și țara în ansamblu. 

 În acest sens, a fost trecută în revistă asistența acordată deja de UE, care include în special:

  • desfășurarea a peste 100 de pompieri specializați în operațiuni de căutare și salvare, cu vehicule, câini și echipamente medicale de urgență, inclusiv prin Crucea Roșie Libană;
  • oferta de echipe suplimentare, în special pentru detectarea substanțelor chimice, biologice, radiologice și nucleare;
  • o navă militară dotată cu port-elicopter pentru evacuare medicală și echipament medical și de protecție
  • activarea sistemului de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a ajuta la evaluarea daunelor.

Pe lângă aceste eforturi, Comisia mobilizează peste 33 de milioane de euro pentru primele nevoi de urgență, asistență medicală și echipamente, precum și pentru protecția infrastructurii critice. Comisia va avea în vedere sprijin suplimentar în funcție de evaluarea nevoilor umanitare în curs de desfășurare.

De asemenea, cele două părți au discutat despre sprijinul pe termen lung pe care UE îl poate oferi pentru a ajuta în procesul de reconstrucție a țării.

În acest sens, președintele Comisiei a subliniat posibila mobilizare a experților și a echipamentelor pentru a contribui la evaluarea gradului de deteriorare a infrastructurii și la gestionarea substanțelor periculoase precum azbestul și alte substanțe chimice. Acest lucru poate fi important pentru structurile civile, dar și pentru reabilitarea Portului Beirut.

Mai mult, von der Leyen a subliniat că Executivul Europen este pregătit să exploreze modul în care UE poate să stimuleze relațiile comerciale cu Libanul în acest moment dificil, în special sub forma facilitării comerciale și vamale preferențiale.

Președintele a oferit, de asemenea, sprijinul UE pentru a realiza o evaluare completă a nevoilor pentru reconstrucția orașului și recuperarea țării, precum și sprijin în discuțiile cu instituțiile financiare internaționale, care ar putea ajuta la deblocarea unui sprijin economic suplimentar.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană acordă o mare importanță unității și stabilității Libanului, care sunt cu atât mai importante astăzi, atât pe plan intern, cât și pentru regiune. Ea a subliniat că acest moment tragic pentru Liban ar trebui să fie prilejul de a uni toate forțele politice în jurul unui efort național pentru a răspunde multor provocări cu care se confruntă țara. De altfel, Uniunea Europeană va susține Libanul în acest demers, a asigurat aceasta. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending