Președintele american Donald Trump i-a sugerat Spaniei să construiască un gard în Sahara pentru a opri migranții

Președintele american, Donald Trump, a sugerat Guvernului spaniol să construiască un zid în Sahara pentru a stopa valul migratoriu, măsură similară cu cea pe care a promovat-o și în timpul campaniei electorale, propunând ridicarea unui ”zid mare și frumos” de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic, anunță The Guardian.

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a precizat că Trump nu a ținut cont de scepticismul dilomaților spanioli, care i-au transmis că Sahara se întinde pe aproximativ 5.000 de kilometri.

Trump ar fi afirmat că ”granița din Sahara nu are cum să fie mai amre decât granița noastră cu Mexicul”.

În cadrul campaniei electorale, Donald Trump a promis că va construi ”un zid mare și frumos” de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic.

Un plan similar în Sahara va fi dificil de transpus în realitate ca urmare a faptului că Spania deține doar două mici enclave în nordul Africii – Ceuta și Melilla – iar ridicarea unui astfel de zid ar trebui astfel ridicat pe teritoriu străin.

Comentariile au fost făcute de Borrell în timpul unui eveniment de la Madrid din această săptămână. ”Putem confirma că aceste comentarii au fost făcute într-adevăr de ministru, dar nu vom mai face alte comentarii”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe.

Sugestia lui Trump ar fi venit atunci când Borrell l-a însoţit pe Regele Felipe şi Regina Letizia la Casa Albă, în luna iunie.

Peste 33.600 de migranți și refugiați au ajuns în Spania în acest an, 1.723 decedând în încercarea de a ajunge pe teritoriu european.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.