Președintele american Donald Trump și-a anunțat luni intenția de a-l numi pe Douglas Macgregor, un colonel în retragere al armatei americane, critic vocal al operațiunilor în Orientul Mijlociu, în funcția de ambasador în Germania, informează Deutsche Welle.
Amintim că la începutul lunii iunie Richard Grenell, criticat în Germania pentru comentariile sale combative şi pentru loialitatea sa aprigă faţă de preşedintele Trump, a demisionat din funcţia de ambasador al SUA în Germania, post pe care l-a ocupat timp de doi ani. În prezent, interimatul este asigurat de adjunctul lui Grenell, Robin Quinville.
Macgregor este un veteran de război, autor şi consultant, ”recunoscut ca expert în proiectarea forţelor şi în strategie pe scară largă”, conform unui comunicat de presă al Casei Albe, potrivit DPA, citat de Agerpres. Acesta a cu lideri militari şi politici de rang înalt din SUA, Marea Britanie şi Germania.
”Este un comentator care apare frecvent la radio şi televiziune pe subiecte de securitate naţională, iar scrierile sale despre chestiunile militare au influenţat transformarea forţelor terestre ale SUA, NATO şi ale Forţei de Apărare Israeliană”, conform sursei citate.
Acesta vorbește fluent limba germană și are expertiză în domeniul istoriei politice și militare germane. Absolvent al Academiei Militare West Point, Macgregor a fost decorat cu medalia ”Steaua de Bronz” pentru curaj în Războiul din Golf din 1991, potrivit Politico.
Macgregor are apariţii regulate la Fox News, iar scrierile sale includ o carte despre alianţa dintre URSS şi RDG, publicată în 1989. De altfel, acesta acesta a apărat cu vehemență în cadrul emisiunii mai sus amintite decizia președintelui american Donald Trump de a retrage trupele din Siria.
În același timp, colonelul în retragere a fost un critic acerb al războiului din Irak și operațiunile din regiune, calificându-l pe David Petraeus drept un ”nebun util”, promovat de politicieni și mass-media.
Macgregor, care a servit în armata SUA din 1976 până la pensionarea sa în 2004, a argumentat în trecut că Statele Unite nu au un interes real în Irak sau Siria și a precizat că Turcia, nu Iranul, reprezintă o adevărată amenințare în regiune.
Numirea acestuia ca ambasador în Germania are nevoie de aprobarea Senatului, unde Partidul Republican al președintelui Trump deține majoritatea.
Numirea lui Douglas Macgregor în postul de ambasador al SUA în Germania vine într-un context tensionat pe axa Washington- Berlin.
Recent, liderul de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite inteționează să retragă 9.500 de soldați americani din Germania, reducând efectivele, de la 34.500, la 25.000.
Argumentul liderului SUA, exprimat de-a lungul vremii, a fost că “Germania plătește un procent mic din cât ar trebui să plătească. Ar trebui să plătească 2% și plătesc puțin peste 1%, depinde cum calculăm. Este o delincvență imensă. Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa“, a spus Trump.
La rândul său, Berlinul, prin vocea diferiților oficiali de rang înalt, și-a arătat reținerea cu privire la îmbunătățirea relațiilor cu SUA, chiar și în cazul în care Joe Biden va câștiga alegerile prezidențiale, programate pentru luna noiembrie a acestui an.
Luni, ministrul german de externe, Heiko Maas, a atras atenția celor ”care își pun speranțele în schimbarea de la Casa Albă”, precizând că ar trebui ”să fie pregătiți pentru situația în care, chiar dacă va fi această schimbare, (n.r. relațiile) nu vor mai fi la fel de destinse cum au fost odată”.
”Am observat că dialogul a devenit mai dificil, iar Casa Albă ia decizii fără a discuta în prealabil cu partenerii săi europeni”, a deplâns Maas situația între Uniunea Europeană și Statele Unite.
Cu toate acestea, oficialul german a completat că Statele Unite ”rămân cel mai important partener al nostru din afara Europei” și că ”avem nevoie de SUA în viitor, fiind valabil și viceversa”.
Poziția ministrului german de externe se înscrie în liniile directoare ale președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene, care punctează că relația cu Statele Unite rămâne cea mai importantă pe plan extern pentru Uniunea Europeană, cancelarul german Angela Merkel poziționându-se în favoarea consolidării comunității transatlantice de apărare și securitate nucleară.