Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump și-a anunțat intenția de a-l numi pe Douglas Macgregor, colonel în retragere, în funcţia de ambasador în Germania

Published

on

Președintele american Donald Trump și-a anunțat luni intenția de a-l numi pe Douglas Macgregor, un colonel în retragere al armatei americane, critic vocal al operațiunilor în Orientul Mijlociu, în funcția de ambasador în Germania, informează Deutsche Welle.

Amintim că la începutul lunii iunie Richard Grenell, criticat în Germania pentru comentariile sale combative şi pentru loialitatea sa aprigă faţă de preşedintele Trump, a demisionat din funcţia de ambasador al SUA în Germania, post pe care l-a ocupat timp de doi ani. În prezent, interimatul este asigurat de adjunctul lui Grenell, Robin Quinville.

Macgregor este un veteran de război, autor şi consultant, ”recunoscut ca expert în proiectarea forţelor şi în strategie pe scară largă”, conform unui comunicat de presă al Casei Albe, potrivit DPA, citat de Agerpres. Acesta a cu lideri militari şi politici de rang înalt din SUA, Marea Britanie şi Germania.

”Este un comentator care apare frecvent la radio şi televiziune pe subiecte de securitate naţională, iar scrierile sale despre chestiunile militare au influenţat transformarea forţelor terestre ale SUA, NATO şi ale Forţei de Apărare Israeliană”, conform sursei citate.

Acesta vorbește fluent limba germană și are expertiză în domeniul istoriei politice și militare germane. Absolvent al Academiei Militare West Point, Macgregor a fost decorat cu medalia ”Steaua de Bronz” pentru curaj în Războiul din Golf din 1991, potrivit Politico.

Macgregor are apariţii regulate la Fox News, iar scrierile sale includ o carte despre alianţa dintre URSS şi RDG, publicată în 1989. De altfel, acesta acesta a apărat cu vehemență în cadrul emisiunii mai sus amintite decizia președintelui american Donald Trump de a retrage trupele din Siria.

În același timp, colonelul în retragere a fost un critic acerb al războiului din Irak și operațiunile din regiune, calificându-l pe David Petraeus drept un ”nebun util”, promovat de politicieni și mass-media.

Macgregor, care a servit în armata SUA din 1976 până la pensionarea sa în 2004, a argumentat în trecut că Statele Unite nu au un interes real în Irak sau Siria și a precizat că Turcia, nu Iranul, reprezintă o adevărată amenințare în regiune.

Numirea acestuia ca ambasador în Germania are nevoie de aprobarea Senatului, unde Partidul Republican al președintelui Trump deține majoritatea.

Numirea lui Douglas Macgregor în postul de ambasador al SUA în Germania vine într-un context tensionat pe axa Washington- Berlin.

Recent, liderul de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite inteționează să retragă 9.500 de soldați americani din Germania, reducând efectivele, de la 34.500, la 25.000.

Argumentul liderului SUA, exprimat de-a lungul vremii, a fost că “Germania plătește un procent mic din cât ar trebui să plătească. Ar trebui să plătească 2% și plătesc puțin peste 1%, depinde cum calculăm. Este o delincvență imensă. Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa“, a spus Trump.

La rândul său, Berlinul, prin vocea diferiților oficiali de rang înalt, și-a arătat reținerea cu privire la îmbunătățirea relațiilor cu SUA, chiar și în cazul în care Joe Biden va câștiga alegerile prezidențiale, programate pentru luna noiembrie a acestui an.

Luni, ministrul german de externe, Heiko Maas, a atras atenția celor ”care își pun speranțele în schimbarea de la Casa Albă”, precizând că ar trebui ”să fie pregătiți pentru situația în care, chiar dacă va fi această schimbare, (n.r. relațiile) nu vor mai fi la fel de destinse cum au fost odată”.

”Am observat că dialogul a devenit mai dificil, iar Casa Albă ia decizii fără a discuta în prealabil cu partenerii săi europeni”, a deplâns Maas situația între Uniunea Europeană și Statele Unite.

Cu toate acestea, oficialul german a completat că Statele Unite ”rămân cel mai important partener al nostru din afara Europei” și că ”avem nevoie de SUA în viitor, fiind valabil și viceversa”.

Poziția ministrului german de externe se înscrie în liniile directoare ale președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene, care punctează că relația cu Statele Unite rămâne cea mai importantă pe plan extern pentru Uniunea Europeană, cancelarul german Angela Merkel poziționându-se în favoarea consolidării comunității transatlantice de apărare și securitate nucleară.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

UE trimite de urgență în Liban 100 de pompieri și echipamente specializate în operațiuni de căutare și salvare

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană trimite de urgență în Liban 100 de pompieri și echipamente specializate în operațiuni de căutare și salvare și activează, de asemenea, sistemul de cartografiere prin satelit Copernicus în sprijinul autorităților libaneze pentru a evalua amploarea daunelor produse în urma exploziilor devastatoare de marți, 4 august, a transmis Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor. 

„Împărtășim șocul și tristețea oamenilor din Beirut în urma exploziei mortale care a luat multe vieți și a lăsat în urmă mulți răniți. Condoleanțele noastre se adresează tuturor celor care și-au pierdut persoanele dragi. În acest moment dificil, Uniunea Europeană oferă sprijinul său complet poporului libanez”, transmite comisarul european. 

Potrivit acestuia, ca un prim pas imediat, Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat la cererea autorităților libaneze, coordonând desfășurarea urgentă a peste 100 de pompieri foarte bine pregătiți, cu vehicule, câini și echipamente, specializate în căutare și salvare în contexte urbane. Aceștia vor lucra cu autoritățile libaneze pentru a salva vieți pe teren.

De asemenea, Olanda, Grecia și Cehia și-au confirmat participarea la această operațiune critică, iar Franța, Polonia și Germania au oferit asistență prin intermediul mecanismului. 

Citiți și Explozii în Beirut: Președintele francez Emmanuel Macron anunță trimiterea de materiale sanitare și a unui detașament de securitate civilă în Liban

Mai mult, UE și-a activat sistemul de cartografiere prin satelit Copernicus pentru a sprijini autoritățile libaneze în evaluarea întinderii daunelor produse de explozii. 

„Suntem alături de Liban și de cetățenii săi și suntem pregătiți să mobilizăm ajutor suplimentar”, a mai precizat comisarul european. 

Explozia – care a făcut cel puţin 100 de morţi şi peste 4.000 de răniţi – s-a produs la un depozit din Beirut în care se aflau stocate circa 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă. În prezent, peste 200.000 de persoane au rămas fără locuință, informează Agerpres

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Explozii în Beirut: Sediul Ambasadei României în Liban “a suferit avarii minore”, iar personalul diplomatic este “în afara oricărui pericol”

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august în zona portuară a oraşului Beirut şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

MAE precizează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beirut: 00961 5 924 849, 00961 5 920 432, 00961 5 920 452, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de urgenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice: 00961 76 775 503.

MAE precizează că Ambasada României la Beirut continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune.

Beirut este un ”oraş sinistrat”, a anunţat marţi Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului.

Consiliul, din care fac parte în special preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, ”recomandă” guvernului să decreteze stare de urgenţă, potrivit agenţiei naţionale de informaţii ANI. “O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului”, a afirmat preşedintele Michel Aoun, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului.

Potrivit unui nou bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 3.700 au fost rănite în exploziile de la Beirut.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Explozii în Beirut: Președintele francez Emmanuel Macron anunță trimiterea de materiale sanitare și a unui detașament de securitate civilă în Liban

Published

on

© European Union

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat pe Twitter că Franţa va trimite la Beirut “mai multe tone de materiale sanitare” şi un detaşament de securitate civilă, după ce capitala libaneză a fost devastată de două explozii uriaşe în care au pierit cel puţin 73 de persoane şi au fost rănite alte 3.700, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘Paramedicii vor ajunge, de asemenea, cât mai curând posibil la Beirut pentru a su sţine spitalele. Franţa este deja angajată”, a adăugat şeful statului francez.

Emmanuel Macron l-a asigurat marţi seară pe omologul său libanez Michel Aoun de sprijinul Franţei şi a anunţat trimiterea de “ajutoare şi resurse franceze”.

Beirut este un ”oraş sinistrat”, a anunţat marţi Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului.

Consiliul, din care fac parte în special preşedintele, premierul şi ministrul Apărării, ”recomandă” guvernului să decreteze stare de urgenţă, potrivit agenţiei naţionale de informaţii ANI. “O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului”, a afirmat preşedintele Michel Aoun, la deschiderea unei reuniuni a Consiliului.

Potrivit unui nou bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii, cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 3.700 au fost rănite în exploziile de la Beirut.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending