Connect with us

SUA

Președintele american, Donald Trump: Uniunea Europeană trebuie să fie ”foarte, foarte atentă” în legătură cu imigraţia, deoarece ea ”pune stăpânire pe Europa”

Published

on

Președintele american, Donald Trump, i-a avertizat joi le liderii statelor membre NATO la summitul găzduit de Bruxelles că Uniunea Europeană trebuie să fie ”foarte, foarte atentă” în legătură cu imigraţia, deoarece ea ”pune stăpânire pe Europa”, relatează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Foto: captură foto

Liderul de la Casa Albă a punctat că aliații NATO, dintre care 22 sunt membri ai Uniunii Europene, ar trebui să ia în serios problema migrației. UE a fost în impas aproape trei ani în legătură cu reforma în domeniul politicii privind azilul.

Imigraţia este un lucru foarte important, şi le-am spus astăzi, celor din UE, că ar fi mai bine ca Uniunea Europeană să fie atentă, deoarece imigraţia pune stăpânire pe Europa, şi ar fi mai bine ca ei să fie foarte, foarte atenţi”, a declarat Trump.

”Eu, cel puţin parţial, am câştigat alegerile datorită programului privind imigraţia”, a mai spus Trump, făcând trimitere ulterior la noul premier italian, Giseppe Conte, numit de un guvern de extremă-dreapta , care, în viziunea sa, a reușit să câștige tot datorită programului privind migrația. ”Dacă vă uitaţi la Italia, Giuseppe, pe care l-am cunoscut destul de bine în ultima lună şi jumătate, a câştigat alegerile datorită unor politici puternice privind imigraţia în Italia”, a adăugat Trump.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că imigrația este și în Marea Britanie o problemă importantă. ”Cred că din această cauză s-a şi întâmplat Brexit-ul”, a subliniat Trump înainte de vizita sa oficială în Londra unde va avea o întrevedere cu regina Elisabeta a II-a.

Problema migrației, care a revenit pe agenda europeană și care a periclitat echilibrul din guvernul german, evidențiind în același timp diferențele de abordare ale statelor membre, necesită o soluție stringentă.

De altel, miniștrii de interne din țările membre ale Uniunii Europene au avut astăzi o reuniune, într-un mediu informal, în orașul austriac Innsbruck pentru a analiza mai detaliat ideea creării unor noi tipuri de centre pentru migranţi.

În marja întrevederii, Germania a anunțat că intenționează, alături de Italia și Austria, să coopereze mai strâns pentru a face ”ordine” în situaţia actuală a migraţiei din Uniunea Europeană.

”În mod clar, scopul este de a face Europa să schimbe viteza”, a spus ministrul de interne Matteo Salvini reporterilor după discuţii cu omologii săi german şi austriac Horst Seehofer şi Herbert Kickl, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de interne din UE care are loc la Innsbruck, în Austria, stat care a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, precedată de Bulgaria, succedată de România, de la 1 ianuarie 2019.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

România, omagiată printr-o declarație în Congresul SUA cu ocazia Zilei Naționale

Published

on

Congresmanul republican Michael Turner, co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru România din legislativul american şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor, a susţinut la 3 decembrie în faţa Congresului SUA o declaraţie dedicată Zilei Naţionale a României, informează miercuri într-un comunicat Ambasada României în Statele Unite ale Americii.

Declaraţia subliniază faptul că România, în calitate de ţară membră a NATO, sprijină misiunile Alianţei în teatrele de operaţii, a alocat 2 la sută din PIB pentru apărare, este lider în asigurarea securităţii cibernetice pentru partenerii săi şi lucrează îndeaproape cu Statele Unite pentru implementarea în siguranţă a celei de a cincea generaţii a tehnologiei de comunicaţii wireless.

De asemenea, documentul scoate în evidenţă faptul că ambele ţări “împărtăşesc o lungă şi adâncă prietenie, un parteneriat construit pe legături istorice şi un angajament comun pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii cetăţenilor”.

Congresmanul Michael Turner menţionează faptul că acest an este unul special pentru România, în luna decembrie ţara noastră sărbătorind, alături de ziua de 1 Decembrie – “zi reprezentativă pentru suveranitatea ţării” – trecerea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

“În ultimii 30 de ani, România a devenit un bastion al democraţiei în Europa de Est şi un solid aliat al SUA în regiune. România este un exemplu de angajament constant pentru securitatea transatlantică”, se mai arată în declaraţie.

“Salut declaraţia congresmanului Michael Turner, un vechi prieten al României. Reprezintă o dovadă de respect pentru ţara noastră şi un semnal important de sprijin pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Statele Unite”, a declarat cu această ocazie ambasadorul George Cristian Maior.

Ambasadorul George Cristian Maior a arătat că declaraţia evocă relaţiile bilaterale strânse, scoţând în evidenţă trecerea a aproape 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA.

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis, la reuniunea NATO de la Londra: Dejunul oferit de Donald Trump este un semn de apreciere. Din păcate, suntem puține țări care alocă 2% din PIB pentru Apărare

Published

on

© CaleaEuropeana.ro

Corespondență din Londra

Președintele Klaus Iohannis a calificat drept un ”semn de apreciere” gestul politic al președintelui american Donald Trump, care va oferi miercuri, la finalul reuniunii NATO de la Londra, un dejun de lucru în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru Apărare.

Sosind la reuniunea aniversară a Alianței Nord-Atlantice, Klaus Iohannis a declarat că dejunul este un semnal și pentru țările care încă nu alocă 2% din PIB pentru cheltuieli militare, însă a insistat asupra conotației pozitive a acestei reuniuni.

Cred că este un semnal destul de clar de apreciere pentru cei care alocă 2% pentru apărare, cel puțin așa am înțeles noi această abordare”, a spus șeful statului. 

Președintele a subliniat însă, din păcate, acest cerc este destul de mic.

Va fi o discuție foarte bună și în acest cerc, care este, din păcate, destul de mic. Suntem un grup destul de mic de state care alocă deja 2% din PIB pentru Apărare”, a completat Iohannis.

Donald Trump a salutat marți progresele făcute de aliații europeni din NATO, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu secretarul general Jens Stoltenberg, care au injectat peste 130 de miliarde de dolari în bugetele lor militare din 2016 încoace, în condițiile în care președintele american a cerut dintotdeauna o partajare mai echitabilă a costurilor între aliați.

De asemenea, Jens Stoltenberg a dat asigurări că aceste sume vor crește cu până la 400 de miliarde de dolari până în anul 2024.

Mai mult, în ultimele 24 de ore, Casa Albă a publicat mai multe mesaje pe pagina oficială a Facebook prin care Donald Trump salută angajamentul aliaților europeni.

Nouă dintre cele 29 de state ale NATO – SUA (3,42%), Bulgaria (3,25%), Grecia (2,28%), Marea Britanie (2,14%), Estonia (2,14%), România (2,04%), Lituania (2,03%), Letonia (2,01%) și Polonia (2%) – au atins deja obiectivul stabilit în cadrul Alianţei de a consacra apărării 2% din PIB, iar majoritatea au planuri de a atinge acest obiectiv până în 2024, a precizat Jens Stoltenberg.

În egală măsură, un număr record de 16 state aliate vor respecta și principiul alocării a minim 20% din bugetul național al apărării pentru înzestrare militare, între ele numărându-se și România.


Citiți și
Din culisele unui summit festiv și devenit crucial pentru viitorul NATO. Care sunt mizele României și cum va naviga țara noastră printre provocările lansate de Emmanuel Macron sau Donald Trump
NATO își decide viitorul la Londra, ”prima casă a familiei euro-atlantice”: România, în avangarda aliaților care au crescut bugetele militare și care vor apăra o Alianță puternică și unită

Creșterea bugetelor militare în rândul aliaților europeni și reafirmarea importanței NATO pentru securitatea europeană și unitatea transatlantică, sunt temele centrale enunțate de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută vineri, la sediul NATO de la Bruxelles, unde a prefațat agenda și mizele reuniunii la nivel înalt a liderilor aliați de la Londra, din 3-4 decembrie. Alături de SUA, alte opt state europene, inclusiv România, au alocat cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în anul ce stă să se încheie, aliații europeni și Canada au crescut bugetele apărării cu peste 130 de miliarde de dolari din 2016 până în prezent, iar tendința de creștere în rândul aliaților europeni ar putea ajunge la borna de 400 de miliarde de dolari până în 2024.

Deși o reuniune cu caracter aniversar prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO și nu un summit tradițional, întrunirea festivă celor 29 de șefi de state și guverne euro-atlantice este umbrită de cele mai recente tensiuni între aliați pe fondul afirmațiilor președintelui francez Emmanuel Macron privind ”moartea cerebrală a Alianței” și punerea la îndoială la îndoială a ”eficacității” Articolul 5 din Tratatul NATO, care se adaugă la presiunile președintelui american Donald Trump față de aliații europeni pentru împărțirea ”costurilor și a poverii financiare” (n.r. – burden sharing) privind funcționarea NATO. 

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis, despre o posibilă vizită a lui Donald Trump în România: Probabil după alegerile prezidențiale din Statele Unite

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Londra

Președintele SUA Donald Trump ar putea efectua o vizită în România după alegerile prezidențiale americane de anul viitor, a afirmat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, la sosirea la reuniunea specială a liderilor NATO de la Londra cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Șeful statului a discutat marți seară, la recepția de la Palatul Buckingham, cu omologul său american, iar miercuri participă la un dejun de lucru găzduit de președintele SUA în onoarea  șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru Apărare.

Întrebat dacă îi va reitera lui Donald Trump invitația de a veni în România, Iohannis a răspuns: ”cu siguranță și sunt mulțumit că avem aceste ocazii de a discuta și formal, dar și informal”.

Pe de altă parte, ”trebuie să vedem lucrurile cu pragmatism”, a spus șeful statului.

”Președintele Trump practic este în campanie electorală și nu cred că putem să ne așteptăm la o vizită în România înainte de alegerile din Statele Unite. Probabil după”, a conchis Iohannis.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending