Președintele Băsescu a primit mai mulți ambasadori în România cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, la întâlnirea cu ambasadoarea Canadei fiind abordată problema vizelor pentru români, șeful statului exprimându-și “ferma susținere” pentru încheierea acordului în domeniu între UE și Canada.
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu i-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare, pe Gerard Coor, ambasadorul Irlandei în România, pe Augustin Gutierrez Canet, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România, pe Joanne Lemay, ambasadoarea Canadei în România, pe Joao Bernardo de Oliveira Martins Weinstein, ambasadorul Republicii Portugheze în România, pe Milan Begovic, ambasadorul Muntenegrului în România, pe Jakob Kripp, ambasadorul Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta în România, pe Mubarak Mohammed Faleh Al-Suhaijan, ambasadorul Statului Kuweit în România, pe Nieves Ileana Hernandez Portales, ambasadoarea Republicii Cuba în România, pe Christian Biever, ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, pe Robert Fillon, ambasadorul Principatului de Monaco în România, pe Victoria Gonzales-Ariza, ambasadoarea Republicii Columbia în România, pe Paula Margaret Wilson, ambasadoarea Noii Zeelande în România.
De asemenea, președintele Băsescu i-a primit, în vizită de rămas-bun, pe Rab Nawaz Khan, ambasadorul Republicii Islamice Pakistan în România, și pe Marianna Sutadi, ambasadoarea Republicii Indonezia în România.
Conform sursei citate, în convorbirea cu ambasadorul Irlandei, Gerard Coor, președintele Traian Băsescu a vorbit despre evoluțiile pozitive ale relațiilor economice dintre România și Irlanda, iar Gerard Coor a afirmat că dezvoltarea schimburilor economice reprezintă o prioritate a mandatului său, alături de îmbunătățirea relațiilor culturale dintre țările noastre.
În discuțiile avute cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România, Augustin Gutierrez Canet, s-a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii relațiilor economice și culturale dintre cele două țări.
În cadrul întâlnirii cu ambasadoarea Canadei în România, Joanne Lemay, a fost abordată problema vizelor pentru cetățenii români, președintele Băsescu “exprimându-și ferma susținere pentru încheierea acordului dintre Uniunea Europeană și Canada în acest domeniu”, se mai arată în comunicat. “De asemenea, șeful statului a ținut să-și arate deschiderea pentru continuarea colaborării în domeniul energiei nucleare, mulțumind pentru expertiza și ajutorul puse la dispoziție de Canada pentru Reactoarele 1 și 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă”, menționează sursa citată.
Ambasadorul Portugaliei în România, Joao Bernardo de Oliveira Martins Weinstein, a exprimat interesul țării sale pentru consolidarea colaborării dintre România și Portugalia în domeniul relațiilor comerciale, conform comunicatului.
De asemenea, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul Muntenegrului în România, Milan Begovic, președintele Traian Băsescu a vorbit despre faptul că România susține integrarea tuturor țărilor Balcanilor de Vest în structurile Uniunii Europene și ale NATO, iar autoritățile din Muntenegru se pot baza pe întreaga susținere a României în acest sens.
În convorbirea cu ambasadorul Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta în România, Jakob Kripp, președintele Băsescu “a evocat extraordinarele relații de prietenie și de cooperare, întreținute prin vizite la cel mai înalt nivel și a mulțumit pentru sprijinul acordat de Ordin în planul acțiunilor sociale, educaționale și filantropice”, se mai arată în comunicat.
Discuțiile din cadrul întâlnirii cu ambasadorul Statului Kuweit în România, Mubarak Mohammed Faleh Al-Suhaijan, “s-au concentrat pe aspecte legate de cooperarea economică, subliniindu-se potențialul deosebit pe care cele două state îl au pentru creșterea schimburilor comerciale”.
În cadrul întrevederii cu ambasadoarea Republicii Cuba în România, Nieves Ileana Hernandez Portales, președintele Traian Băsescu a afirmat că trebuie intensificate relațiile bilaterale dintre cele două țări, se mai arată în comunicat.
În timpul întrevederii cu ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Christian Biever, șeful statului a ținut să mulțumească pentru contribuția pe care Jean-Claude Juncker, în calitate de premier și de președinte al Eurogroupului, a avut-o în consolidarea politicilor europene.
În cadrul discuțiilor cu ambasadorul Principatului de Monaco în România, Robert Fillon, “s-a vorbit despre rolul pe care România îl asumă în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei”, iar președintele Băsescu i-a adresat rugămintea de a-l invita pe ASS Prințul Albert al II-lea de Monaco într-o vizită în țara noastră, se menționează în comunicat.
Ambasadoarea Republicii Columbia în România, Victoria Gonzales-Ariza, i-a adresat președintelui Traian Băsescu mulțumiri pentru susținerea pe care România a oferit-o în procesul de încheiere a mai multor acorduri economice cu Uniunea Europeană, conform sursei citate.
Discuțiile de la întâlnirea președintelui Traian Băsescu cu ambasadoarea Noii Zeelande în România, Paula Margaret Wilson, “s-au concentrat pe discutarea aspectelor care ar putea contribui la intensificarea relațiilor economice și a parteneriatelor durabile”.
Totodată, președintele României, domnul Traian Băsescu l-a primit în vizită de rămas-bun pe ambasadorul Republicii Islamice Pakistan în România, Rab Nawaz Khan, prilej cu care i-a mulțumit pentru contribuția avută la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.
Președintele Băsescu a avut o întrevedere și cu ambasadoarea Republicii Indonezia în România, Marianna Sutadi, cu ocazia vizitei de rămas-bun. În cadrul întâlnirii, șeful statului i-a mulțumit pentru activitatea desfășurată în România și pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Sursa: Administrația Prezidențială