Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele Băsescu a primit mai mulți ambasadori cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Published

on

basescu Joanne Lemay ambasador canadaPreședintele Băsescu a primit mai mulți ambasadori în România cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, la întâlnirea cu ambasadoarea Canadei fiind abordată problema vizelor pentru români, șeful statului exprimându-și “ferma susținere” pentru încheierea acordului în domeniu între UE și Canada.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu i-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu prilejul prezentării scrisorilor de acreditare, pe Gerard Coor, ambasadorul Irlandei în România, pe Augustin Gutierrez Canet, ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România, pe Joanne Lemay, ambasadoarea Canadei în România, pe Joao Bernardo de Oliveira Martins Weinstein, ambasadorul Republicii Portugheze în România, pe Milan Begovic, ambasadorul Muntenegrului în România, pe Jakob Kripp, ambasadorul Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta în România, pe Mubarak Mohammed Faleh Al-Suhaijan, ambasadorul Statului Kuweit în România, pe Nieves Ileana Hernandez Portales, ambasadoarea Republicii Cuba în România, pe Christian Biever, ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, pe Robert Fillon, ambasadorul Principatului de Monaco în România, pe Victoria Gonzales-Ariza, ambasadoarea Republicii Columbia în România, pe Paula Margaret Wilson, ambasadoarea Noii Zeelande în România.

De asemenea, președintele Băsescu i-a primit, în vizită de rămas-bun, pe Rab Nawaz Khan, ambasadorul Republicii Islamice Pakistan în România, și pe Marianna Sutadi, ambasadoarea Republicii Indonezia în România.

Conform sursei citate, în convorbirea cu ambasadorul Irlandei, Gerard Coor, președintele Traian Băsescu a vorbit despre evoluțiile pozitive ale relațiilor economice dintre România și Irlanda, iar Gerard Coor a afirmat că dezvoltarea schimburilor economice reprezintă o prioritate a mandatului său, alături de îmbunătățirea relațiilor culturale dintre țările noastre.

În discuțiile avute cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România, Augustin Gutierrez Canet, s-a vorbit despre necesitatea îmbunătățirii relațiilor economice și culturale dintre cele două țări.

În cadrul întâlnirii cu ambasadoarea Canadei în România, Joanne Lemay, a fost abordată problema vizelor pentru cetățenii români, președintele Băsescu “exprimându-și ferma susținere pentru încheierea acordului dintre Uniunea Europeană și Canada în acest domeniu”, se mai arată în comunicat. “De asemenea, șeful statului a ținut să-și arate deschiderea pentru continuarea colaborării în domeniul energiei nucleare, mulțumind pentru expertiza și ajutorul puse la dispoziție de Canada pentru Reactoarele 1 și 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă”, menționează sursa citată.

Ambasadorul Portugaliei în România, Joao Bernardo de Oliveira Martins Weinstein, a exprimat interesul țării sale pentru consolidarea colaborării dintre România și Portugalia în domeniul relațiilor comerciale, conform comunicatului.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul Muntenegrului în România, Milan Begovic, președintele Traian Băsescu a vorbit despre faptul că România susține integrarea tuturor țărilor Balcanilor de Vest în structurile Uniunii Europene și ale NATO, iar autoritățile din Muntenegru se pot baza pe întreaga susținere a României în acest sens.

În convorbirea cu ambasadorul Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos și de Malta în România, Jakob Kripp, președintele Băsescu “a evocat extraordinarele relații de prietenie și de cooperare, întreținute prin vizite la cel mai înalt nivel și a mulțumit pentru sprijinul acordat de Ordin în planul acțiunilor sociale, educaționale și filantropice”, se mai arată în comunicat.

Discuțiile din cadrul întâlnirii cu ambasadorul Statului Kuweit în România, Mubarak Mohammed Faleh Al-Suhaijan, “s-au concentrat pe aspecte legate de cooperarea economică, subliniindu-se potențialul deosebit pe care cele două state îl au pentru creșterea schimburilor comerciale”.

În cadrul întrevederii cu ambasadoarea Republicii Cuba în România, Nieves Ileana Hernandez Portales, președintele Traian Băsescu a afirmat că trebuie intensificate relațiile bilaterale dintre cele două țări, se mai arată în comunicat.

În timpul întrevederii cu ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Christian Biever, șeful statului a ținut să mulțumească pentru contribuția pe care Jean-Claude Juncker, în calitate de premier și de președinte al Eurogroupului, a avut-o în consolidarea politicilor europene.

În cadrul discuțiilor cu ambasadorul Principatului de Monaco în România, Robert Fillon, “s-a vorbit despre rolul pe care România îl asumă în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei”, iar președintele Băsescu i-a adresat rugămintea de a-l invita pe ASS Prințul Albert al II-lea de Monaco într-o vizită în țara noastră, se menționează în comunicat.

Ambasadoarea Republicii Columbia în România, Victoria Gonzales-Ariza, i-a adresat președintelui Traian Băsescu mulțumiri pentru susținerea pe care România a oferit-o în procesul de încheiere a mai multor acorduri economice cu Uniunea Europeană, conform sursei citate.

Discuțiile de la întâlnirea președintelui Traian Băsescu cu ambasadoarea Noii Zeelande în România, Paula Margaret Wilson, “s-au concentrat pe discutarea aspectelor care ar putea contribui la intensificarea relațiilor economice și a parteneriatelor durabile”.

Totodată, președintele României, domnul Traian Băsescu l-a primit în vizită de rămas-bun pe ambasadorul Republicii Islamice Pakistan în România, Rab Nawaz Khan, prilej cu care i-a mulțumit pentru contribuția avută la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Președintele Băsescu a avut o întrevedere și cu ambasadoarea Republicii Indonezia în România, Marianna Sutadi, cu ocazia vizitei de rămas-bun. În cadrul întâlnirii, șeful statului i-a mulțumit pentru activitatea desfășurată în România și pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Sursa: Administrația Prezidențială

INTERNAȚIONAL

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

Published

on

© POTUS/ Twitter

Președintele american Joe Biden și premierul canadian Justin Trudeau au prezentat vineri un front unit împotriva regimurilor autoritare, Biden vizitând capitala canadiană la câteva zile după ce liderii Chinei și Rusiei au avut un summit la Moscova, context în care liderii celor două state vecine, partenere și aliate au anunțat acorduri privind semiconductorii, migrația și reafirmând sprijinul pentru securitatea și apărarea aliaților NATO și pentru susținerea Ucrainei, relatează Reuters într-un amplu material consacrat întâlnirii.

Întrevederea dintre Biden și Trudeau s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune ale cărei principale puncte au vizat consolidarea rezilienței lanțurilor de aprovizionare cu minerale și semiconductoare esențiale, consolidarea alianțelor globale și investiți în apărarea și securitatea colectivă.

La o conferință de presă comună cu Trudeau, Biden a pus la îndoială nivelul de cooperare dintre China și Rusia, menționând că China nu a furnizat arme Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Biden a declarat că SUA au extins alianțele, inclusiv cu NATO, G7, Coreea de Sud și națiunile QUAD formate din SUA, Australia, India și Japonia.

“Ne-am extins semnificativ alianțele”, a spus Biden, continuând: “Spuneți-mi cum vedeți, de fapt, o circumstanță în care China și-a luat un angajament semnificativ față de Rusia. Ce angajament își pot lua?”

Adresându-se parlamentului canadian, Biden a declarat că, în calitate de membri NATO, cele două țări vor “apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”.

Trudeau a declarat în cadrul conferinței de presă că Ucraina este o problemă de top.

“Astăzi ne-am reafirmat sprijinul nostru ferm pentru poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale și barbare a lui Putin”, a spus Trudeau.

În cadrul conferinței de presă, Trudeau a anunțat că cei doi lideri au semnat un acord cu IBM (IBM.N) pentru a dezvolta capacitatea de producție de semiconductori și a reduce dependența de producătorii străini, după ce problemele legate de lanțul de aprovizionare au afectat ambele țări.

“Statele Unite și Canada vor colabora pentru a crea un lanț de aprovizionare nord-american cu minerale critice puternic, responsabil din punct de vedere ecologic și rezistent”, arată și declarația comună adoptată.

Înainte de întâlnirile lor, cei doi lideri ajunseseră deja la un acord menit să împiedice solicitanții de azil să traverseze frontiera terestră comună dintre SUA și Canada prin puncte de trecere neoficiale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

Published

on

© US Embassy Bucharest

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a efectuat sâmbătă o vizită la Constanţa pentru a sublinia importanţa interacţiunilor regionale, continuarea cooperării în domeniul securităţii şi schimburile comerciale şi investiţiile în creştere, informează Ambasada Statelor Unite la București într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Întâlnirile avute s-au concentrat asupra evoluţiilor politice şi economice din regiune, a schimburilor comerciale, a libertăţii religioase, a educaţiei şi a consolidării relaţiilor dintre popoare. 

Diplomatul american şi interlocutorii săi au discutat şi despre nevoia descurajării unor viitoare acte de agresiune, ceea ce ar permite regiunii Mării Negre să îşi atingă potenţialul deplin. 

Kavalec a vizitat şi Portul Constanţa, care are un rol crucial în gestionarea, depozitarea în silozuri şi tranzitul cerealelor ucrainene care ajung aici pe cale maritimă, ferată şi rutieră.

“Mi-a plăcut foarte mult vizita mea de astăzi la Constanța, unul dintre principalele motoare economice ale dezvoltării României și unul dintre cele mai dinamice orașe din Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadoarea SUA.

Vizita a inclus întâlniri cu Primarul Municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cu Directorul General al companiei ADM România, Anton Povkhan, Directorul General al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA Constanţa, Florin Vizan, şi cu Muftiul Cultului Musulman din România, domnul Muurat Iusuf.

Pentru a accentua colaborarea academică româno-americană, ambasadoarea americană s-a întâlnit la Universitatea Ovidius cu rectorul Dan Marcel Iliescu, vice-rectorul Mihai Gîrţu, coordonatoarea programului de Studii Americane, Ludmila Martanovschi, directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius”, Florentina Nicolae, şi cu studenţi şi profesori de la specializarea Studii Americane. Ambasadoarea a vizitat şi centrul de resurse American Corner Constanţa, s-a întâlnit cu echipa acestuia şi a participat la o masă rotundă cu jurnalişti din regiune.

În cursul vizitei, Kavalec a subliniat că Statele Unite ale Americii sunt solidare cu poporul român şi a accentuat importanţa vitală a rezilienţei în regiunea Mării Negre.

Continue Reading

SECURITATE

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

Published

on

© Stefano Sannino/ Twitter

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au desfășurat în această săptămână primul lor exercițiu naval comun, astfel cum s-a decis în cadrul ultimei runde de consultări la nivel înalt UE-SUA privind Indo-Pacific din 2 decembrie 2022, informează într-un comunicat comun Serviciul European de Acțiune Externă și Departamentul de Stat al SUA.

Exercițiul naval comun a avut loc în perioada 23-24 martie în cadrul patrulării și exercitării libertății de navigație în largul mării de către UE și SUA. La exercițiu au participat USS PAUL HAMILTON, precum și nava spaniolă REINA SOFIA și nava italiană CARLO BERGAMINI ale Forței navale a UE în cadrul Operațiunii Atalanta.

Acesta a inclus schimburi profesionale cu privire la procedurile de îmbarcare, navigația navelor și instruiri menite să îmbunătățească interoperabilitatea și integrarea.

 

Exercițiul face parte din angajamentul comun al UE și al Statelor Unite de a depune eforturi în vederea unei cooperări maritime practice și de a sprijini un Indo-Pacific liber și deschis, în conformitate cu documente precum Busola Strategică a UE, Strategia UE de cooperare în Indo-Pacific și Strategia Indo-Pacific a SUA.

UE și Statele Unite își reafirmă angajamentul de a continua coordonarea și activitatea complementară pentru securitatea maritimă regională în vederea sprijinirii libertății de navigație și a altor utilizări legale ale mării la nivel internațional în Indo-Pacific, mai arată sursa citată.

Continue Reading

Facebook

U.E.9 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.9 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending