Președintele Bulgariei: Exercițiile NATO din Marea Neagră nu au nicio legătură cu o așa numită flotă aliată în regiune

Exercițiile militare ale NATO în Marea Neagră, convenite la Summitul de la Varșovia din iulie 2016, nu au nicio legătură cu ideea așa-numitei flote a Mării Negre, a precizat miercuri președintele bulgar Rumen Radev, pe pagina sa de Facebook, potrivit novinite.com.

Aceste exerciții nu amenință “ambarcațiunile, iahturile și turismul”, a menționat șeful statului bulgar, care a reamintit că astfel de aplicații militare au loc periodic, scrie Agerpres. Rumen Radev a avertizat că toate forțele politice care iau parte la campania electorală din Bulgaria trebuie să știe că problema securității țării ”nu permite incompetență și trebuie să fie discutată cu extremă responsabilitate”.

FOTO: NATO

Comentariile președintelui bulgar survin după ce marți vicepreședintele Adunării Naționale de la Sofia, Krasimir Karakacianov, a afirmat că o prezență militară sporită a forțelor NATO în Marea Neagră ar escalada tensiunile, încheie sursa citată.

Declarațiile dinspre Sofia privind o flotă NATO la Marea Neagră nu reprezintă o abordare nouă, mai ales că anul trecut premierul bulgar de atunci, Boyko Borisov, spunea că Bulgaria nu va accepta propunerea României privind o flotă aliată la Marea Neagră. La vremea respectivă, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au precizat că România dorește un cadru naval de exerciții la Marea Neagră, nu o flotă aliată.

La summitul NATO de la Varșovia, liderii aliați au decis ca prezența NATO în dimensiunea sudică a flancului estic să fie una adaptată prin măsuri ce au vizat constituirea brigăzii multinaționale din România, în timp ce măsuri specifice pentru o prezență navală și aeriană în zona Mării Negre urmau să fie evaluate la reuniunile miniștrilor Apărării.

În acest context, la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO de săptămâna trecută, Alianța Nord-Atlantică a decis înființarea unei unități de antranement și exerciții navale și aeriene în Marea Neagră, care va funcționa sub comandament britanic. O decizie privind prezența NATO în Marea Neagră fusese la ultima ministerială NATO pe Apărare din anul 2016. Atunci, Jens Stoltenberg precizase că un pachet complet de măsuri care să vizeze consolidarea prezenței navale, aeriene și terestre în Marea Neagră ar urma să fie prezentat și decis la reuniunea ministerială din luna februarie 2017.

La prezența NATO în Marea Neagră contribuie, alături de România, Bulgaria și Turcia, în calitate de țări riverane, aliați importanți precum Canada, Germania, Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.