Connect with us

SUA

Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie nu va accepta un discurs al lui Donald Trump: Nu trebuie să i se acorde onoarea de a vorbi la Westminster

Published

on

Președintele SUA, Donald Trump, nu trebuie să aibă șansa de a susține un discurs în Camera Comunelor, a cerut John Bercow, șeful instituției, potrivit The Guardian, citat de Gândul.info.

”Lui Donald Trump nu trebuie să i se acorde onoarea de a rosti discurs la Westminster deoarece Camera Comunelor se opune atitudinilor rasiste şi sexiste”, a anunțat John Bercow.

”În privinţa acestui loc, eu cred cu tărie că opoziţia noastră faţă de rasism şi sexism, susţinerea pentru egalitatea în faţa legii şi pentru o justiţie independentă sunt elemente uriaşe de luat în considerare”, a adăugat acesta, conform sursei citate.

”Onoarea de a susţine un discurs la Westminster trebuie câştigată, nu decurge automat dintr-o vizită de stat”, a spus Bercow.

Aproximativ 1,7 milioane dintre britanici  au semnat o petiție prin care cer interzicerea vizitei lui Donald Trump în Regatul Unit pentru a nu o ofensa pe regina Elizabeth. Astfel, pentru a rezolva această problemă, Parlamentul de la Londra va va organiza pe 20 februarie o dezbatere în urma căreia se va stabili daca vizita liderului american va avea loc sau nu.

Petiția respectivă a fost semnată înainte ca Theresa May, premierul Marii Britanii, să îi lanseze o invitație oficială lui Trump. După decizia lui privind imigrația, numărul semnăturilor au crescut considerabil.

Citiți și:

Care sunt primele vizite ale lui Donald Trump în Europa: Președintele SUA va participa la reuniunile G7 și G20, precum și la summitul NATO

Relația UE-SUA dezbătută la Malta. Mesajul liderilor europeni pentru Donald Trump: Relația transatlantică trebuie păstrată

Comisarul european Guenther Oettinger: UE nu ar trebui să joace jocul lui Donald Trump “dezbină și cucerește”

.

CHINA

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, prima discuție telefonică în aproape un an și jumătate despre chestiuni legate de ”securitatea regională și globală”

Published

on

© Secretary of Defense/ Flickr

Șeful Pentagonului și ministrul chinez al Apărării, Lloyd Austin și Dong Jun, au avut marți prima convorbire telefonică în format de videoconferință după aproape un an și jumătate, într-o nouă dovadă că cele două superputeri doresc să menține liniile de comunicare deschise, în pofida tensiunilor care continuă, anunță AFP și EFE, citate de Agerpres.

Convorbirea, care a durat mai mult de o oră și în care partea chineză a pus accentul pe ”construirea unei relaţii militare care să evite conflictele şi confruntările”, are loc în contextul în care SUA dorește și depune eforturi în direcția consolidării alianței militare cu alte țări din regiunea Asia-Pacific pentru a stăvili influența Chinei.

”Secretarul Austin a subliniat importanța respectării libertății de navigație în largul mării, garantată de dreptul internațional, în special în Marea Chinei de Sud. De asemenea, a discutat despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele provocări din partea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC)”, precizează Pentagonul într-un comunicat, care stipulează că temele abordate au fost cele legate de ”securitatea regională și globală”.

Citiți și: Concomitent cu vizita lui Lavrov în China, șefa Trezoreriei SUA avertizează, de la Beijing, companiile chineze să nu susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei

În egală măsură, Austin a reiterat că ”Statele Unite rămân angajate față de politica de lungă durată privind o singură China, care este ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul, de cele trei comunicate comune SUA-China și de cele șase asigurări, și a reafirmat importanța păcii și a stabilității peste strâmtoare”.

De cealaltă parte, Dong Jun a pus accentul pe importanța unei ”cooperări deschise şi pragmatice şi a acumulării graduale a încrederii reciproce”, pentru a ”deveni un pilon de stabilitate pentru dezvoltarea relaţiilor” între cele două ţări, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării chinez postat pe reţeaua de socializare Wechat.

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli.

Aceast dialog din decembrie, anul trecut, a fost succedată la scurt timp, mai precis în ianuarie 2024, de cea de-a 17-a discuţie de coordonare a politicii de apărare între SUA şi China, prin vocile lui Michael Chase, asistenul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și a  generalului-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie a acestui an, a avut loc o rundă de discuții la nivel de lucru privind Acordul consultativ militar și maritim (MMCA), pentru a totul să culmineze cu dialogul la nivel de miniștri. 

 

Continue Reading

SUA

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american i-a asigurat luni pe aliații riverani Mării Negre că pot conta pe sprijinul țării sale pentru a îmbunătăți siguranța, prosperitatea și integrarea regiunii, relatează EFE, preluat de Agepres.

Adresându-se participanților la cea de-a doua Conferință privind Securitatea la Marea Neagră din capitala bulgară, Sofia, prin intermediul unei transmisii video, Anthony Blinken a subliniat importanța investițiilor în securitatea regiunii pentru a asigura pacea și libertatea în întreaga Europă.

Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea – pe coasta de nord a Mării Negre – în 2014. Aceasta a servit drept un centru-cheie care susține invazia rusă în Ucraina, ordonată de președintele Vladimir Putin în februarie 2022.

„Putin a crezut că vecinii Ucrainei din regiune vor fi divizați, dar s-a înșelat”, a declarat Blinken, adăugând că „Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina atât pentru ca aceasta să se poată apăra astăzi, cât și pentru a se ține pe picioare”.

Omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că țara sa are nevoie de sprijin militar esențial, inclusiv artilerie, muniție și sisteme de apărare aeriană pentru a-și consolida capacitatea în fața invaziei la scară largă a Kremlinului.

Kuleba, care a vorbit, de asemenea, prin intermediul unei înregistrări video, a declarat că sporirea capacităților de apărare aeriană ucraineană va consolida, de asemenea, stabilitatea regională și globală, deoarece, la rândul său, protejează securitatea vecinilor Ucrainei și a întregii regiuni a Mării Negre de teroarea aeriană rusă.

„Astăzi, nu există o altă limbă pe care Moscova să o înțeleagă mai bine decât limba forței. Aceasta este ceea ce respectă, orice altceva este văzut ca o slăbiciune”, a declarat ministrul ucrainean de externe.

Kubela a mai spus că Marea Neagră trebuie să devină „marea NATO, a păcii și a stabilității”, făcând apel la Alianță să implementeze „o strategie cuprinzătoare și ambițioasă la Marea Neagră, menită să reducă influența malignă a Rusiei”.

NATO și-a marcat cea de-a 75-a aniversare la începutul acestei luni, concomitent cu analizarea unui plan de a oferi Ucrainei un sprijin militar mai previzibil pe termen lung.

Kremlinul dorește ca Kievul să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și să recunoască anexarea provinciilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporijie. Ucraina a refuzat categoric.

Conferința este co-organizată de ministerele bulgar și ucrainean de externe și al apărării, în parteneriat cu Centrul pentru strategii de apărare din Ucraina, și are ca scop consolidarea securității în regiunea Mării Negre.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 15 aprilie, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România,  Kathleen Kavalec, potrivit unui comunicat.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte importante pe dimensiunea de apărare, precum situația actuală de securitate din regiunile Mării Negre și Orientului Mijlociu, aspecte privind planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării.

 

Ministrul apărării naționale a mulțumit oficialului american pentru dialogul constant și coordonarea strânsă, aspecte esențiale într-un mediu de securitate aflat într-o continuă schimbare, care întăresc și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două state.

În context, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța prezenței trupelor SUA în România, complementară capabilităților de descurajare şi apărare ale NATO, apreciind profesionalismul forțelor americane.

„Aceste dislocări reprezintă încă o dovadă a solidarității și angajamentului SUA față de regiunea Mării Negre, iar contribuția persistentă este fundamentală în descurajarea acțiunilor Federației Ruse în regiune”, a arătat ministrul apărării naționale.

De asemenea, ambii oficiali au concluzionat că oferirea unei asistențe internaționale multidimensionale continue este esențială pentru susținerea Ucrainei în efortul defensiv și pentru restabilirea ordinii și stabilității regionale și internaționale.

În finalul întrevederii, ambele părți au convenit continuarea dialogului în vederea dezvoltării priorităților comune în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Washington.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA50 mins ago

Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură

ROMÂNIA DIGITALĂ1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu, la DISB-CIP Forum: România beneficiază de 7.5 mld. euro fonduri europene pentru digitalizare, până în 2029

POLITICĂ2 hours ago

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

ALEGERI EUROPENE 20244 hours ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

O relație reciproc avantajoasă cu Turcia este în interesul strategic al UE, au stabilit liderii. Klaus Iohannis: Toată lumea trebuie să înțeleagă că relația cu Turcia este importantă

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Orientul Mijlociu: Liderii UE au decis să impună sancțiuni Iranului după primul atac direct cu rachete al Teheranului împotriva Israelului

U.E.5 hours ago

Consiliul European: Scholz, Macron, Iohannis, Rutte și ceilalți lideri au decis că este necesar ca statele UE să furnizeze “urgent apărare antiaeriană Ucrainei”

SCHENGEN16 hours ago

Raportul privind viitorul pieței unice prezentat liderilor UE cere stabilirea în 2024 a unui termen clar pentru intrarea României în Schengen pe cale terestră

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

ROMÂNIA18 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA19 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending