Connect with us

S&D

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: Am văzut multă determinare din partea premierului Gavrilița pentru ca R. Moldova să avanseze în susținerea agendei europene

Published

on

© Marcel Ciolacu/Facebook

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și lider al PSD, a avut joi, 8 decembrie, o întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița. Cu acest prilej, politicianul social-democrat a constatat determinarea șefei guvernului de la Chișinău de a impementa reformele promovate de președintele Maia Sandu, care vor aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

„Astăzi am avut o întâlnire foarte plăcută cu premierul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița. Am văzut multă determinare din partea doamnei prim-ministru pentru implementarea programului reformator promovat de Președintele Maia Sandu. Acest lucru ne dă speranță că Republica Moldova va avansa consistent în ceea ce privește susținerea agendei europene!”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul reuniunii, potrivit unui mesaj pe Facebook. 

Citiți și Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu: România a fost și va rămâne cel mai apropiat și mai sincer prieten al Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, efectuează joi o vizită oficială la Bucureşti, la invitația omologului său român, Nicolae Ciucă. Vizita acesteia în România are loc la doar două săptămâni după vizita preşedintei Maia Sandu, când a fost semnată şi nooua foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare.

În cadrul întrevederii cu premierul României, au fost discutate oportunitățile de dinamizare a dialogului politic în contextul implementării «Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România», extinderea cooperării din domeniul economic, având ca punct de plecare faptul că România este primul partener comercial al Republicii Moldova, precum și organizarea unei ședințe comune de Guvern la începutul anului 2022. 

Citiți și Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu omologul Natalia Gavrilița: Dorim să încheiem un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova

Un alt subiect prioritar pe care l-au abordat cei doi premieri a fost interconectarea energetică: realizarea interconectării linilor electrice între România și Republica Moldova, urmărind, de asemenea, implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galați – Giurgiulești. 

De asemenea, un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova ar putea fi încheiat „într-un orizont de timp cât mai apropiat”, în condiţiile în care vechiul acord, semnat în 2010, a ieşit din vigoare anul acesta, în luna martie, potrivit șefului Guvernului de la București.

Vizita oficială a continuat la Palatul Parlamentului, unde Natalia Gavrilița a avut pe agendă întrevederi cu Florin-Vasile Cîțu, Președintele Senatului, și cu Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților. Ulterior, delegația Republicii Moldova se va îndrepta spre Palatul Cotroceni, unde va fi primită de Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Published

on

© European Union

Social-democrații din Parlamentul European susțin că Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia, dacă aceasta continuă să nu se alinieze sancțiunilor europene împotriva Rusiei. 

„UE nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă aceasta nu se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Aceasta este ceea ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privind extinderea”, a scris grupul S&D într-o postare pe contul de Twitter.

Săptămâna trecută ministerul sârb de externe a semnat împreună cu ministerul rus de externe un plan de consultări pentru perioada 2023-2024, lucru considerat „dezamăgitor” de eurodeputatul Tonino Picula: „Este foarte dezamăgitor venind din partea unei țări care aspiră să adere la UE.”


Citiți și: Serbia rămâne ”încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, dar nu își va schimba politica față de Rusia

În urma victoriei președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, din luna aprilie, socialiștii și democrații îl îndeamnau să facă în sfârșit o alegere pro-europeană clară, să restabilească democrația și statul de drept și să ia în serios reforma procesului de extindere. 

De asemenea, social-democrații din Parlamentul European, avertizau încă de atunci că Serbia trebuie să se alinieze cât mai curând posibil la sancțiunile UE împotriva Rusiei, ca urmare a războiului lui Putin împotriva Ucrainei: „În caz contrar, acest lucru va avea consecințe asupra perspectivei sale europene.”

Continue Reading

S&D

Victor Negrescu: A fost aprobată inițiativa grupului S&D de a avea o dezbatere în plenul PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

În sesiunea plenară din 3-6 octombrie, Parlamentul European va dezbate, la inițiativa grupului S&D, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, urmând ca la următoarea sesiune plenară să fie dezbătută și o rezoluție, a anunțat, joi, eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D). Acesta a subliniat, totodată sprijinul larg de care se bucură România din partea familiei politice social-democrate, plecând de la nivelul guvernelor europene de această înclinație politică și până la partidele de stânga din Europa.

„Astăzi, în Conferința Președinților Parlamentului European, s-a discutat și a fost aprobată inițiativa Grupului social-democrat de a avea o dezbatere în plenul Parlamentului European pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în sesiunea din 3-6 octombrie de la Strasbourg, urmată de o rezoluție la următoarea plenară. Iată că, solicitarea pe care am făcut-o săptămâna trecută, cu sprijinul a 50 de eurodeputați din Parlamentul European, devine realizabilă cu ajutorul familiei noastre politice europene care dovedește încă o dată că stânga europeană susține România. De altfel, toate guvernele social-democrate europene, începând cu cancelarul german social-democrat, Olaf Scholz, au afirmat public susținerea pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen, ceea ce nu este cazul guvernelor de centru-dreapta”, a afirmat eurodeputatul Victor Negrescu, într-o postare pe Facebook.

Citiți și 

La inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu, aderarea României la Schengen va fi dezbătută în PE de către reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene

Victor Negrescu cere o nouă dezbatere în Parlamentul European privind aderarea României la Schengen: Liderii UE nu au nicio justificare să nu accepte primirea României în acest an

Tot în acest sens, Negrescu a menționat că Partidul Socialiștilor Europeni (PES) urmează să aprobe în cadrul Congresului de la Berlin o rezoluție în care solicită aderarea României la spațiul Schengen, aceasta fiind și „o dovadă a influenței pe care o are Partidul Social Democrat în familia noastră europeană”.

„Doresc pe această cale să îi mulțumesc liderei grupului nostru, Iratxe Garcia Perez, pentru sprijinul oferit și faptul că se ține de promisiunea făcută la București președintelui Marcel Ciolacu, care a solicitat plasarea acestui subiect pe agenda europeană, și să salut implicarea colegului meu, eurodeputatul Dan Nica, care, împreună cu toată delegația noastră, a făcut posibilă această dezbatere”, a mai transmis eurodeputatul român.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din PE solicită Comisiei Europene să acționeze cu adevărat pentru a combate criza socială: Recomandările nu sunt suficiente

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Grupul social-democraților din Parlamentul European solicită mai multe acțiuni din partea Comisiei Europene pentru a combate criza socială cu care se confruntă cetățenii europeni și susțin că recomandările nu sunt suficiente, se arată într-o declarație oficială, remisă CaleaEuropeană.ro.

„Recomandarea anticipată cu privire la sistemul de venit minim în Europa, pe care Comisia Europeană ar trebui să o prezinte miercuri, nu este suficientă pentru a combate criza socială. Este nevoie de mai mult pentru a ajuta europenii în vremuri de criză social în care costurile de trai cresc vertiginos”, se arată în declarație. 

Eurodeputatul Pedro Marques, vicepreședintele S&D responsabil pentru Europa socială, a declarat: „Un sistem ambițios de venit minim în Europa este o parte indispensabilă a acestei acțiuni, alături de o strategie cuprinzătoare de combatere a sărăciei, de un instrument SURE consolidat, conceput în pandemie pentru a proteja lucrătorii și locurile de muncă, precum și de un Fond de redresare și de reziliență consolidat și permanent.”

Europarlamentarul Agnes Jongerius, purtător de cuvânt al S&D pentru ocuparea forței de muncă, a declarat: „Europenii doresc salarii și condiții de muncă decente, un venit minim, drepturi mai puternice pentru copii și tineri, dialog social și negocieri colective consolidate, locuințe accesibile, servicii de îngrijire și egalitate de gen.”

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA16 hours ago

De la Sofia, Nicolae Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaz: Țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului

ENERGIE18 hours ago

Ministrul Energiei: Finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune

NATO18 hours ago

EXCLUSIV Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Estoniei: Dacă Putin o ia razna și folosește arme nucleare tactice, acesta ar trebui să fie sfârșitul jocului pentru Rusia

ROMÂNIA18 hours ago

Experții New Strategy Center au avut mai multe întrevederi la Congresul SUA pentru a împărtăși perspectivele privind situația de securitate din regiunea Mării Negre

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: Astăzi începe o nouă eră pentru Europa de Sud-Est și pentru securitatea energetică a UE

NATO20 hours ago

Țările baltice susțin aderarea accelerată a Ucrainei la NATO: Curajul Ucrainei nu poate decât să ne întărească alianţa

ENERGIE21 hours ago

Premierul Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: România își va juca rolul în asigurarea securității energetice a Europei

Eugen Tomac21 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac a adus un omagiu, în plenul PE, românilor care și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina: „Putin are mâinile pătate de sânge”

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Joe Biden afirmă că SUA și aliații săi nu se vor lăsa „intimidați” de Vladimir Putin: NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul său

ENERGIE23 hours ago

Transgaz și operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, Ungaria și Slovacia propun o inițiativă pentru a livra până la 5 mld. metri cubi de gaze către Europa de Est, Centrală și de Vest

NATO1 day ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE5 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending