Connect with us

S&D

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: Am văzut multă determinare din partea premierului Gavrilița pentru ca R. Moldova să avanseze în susținerea agendei europene

Published

on

© Marcel Ciolacu/Facebook

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și lider al PSD, a avut joi, 8 decembrie, o întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița. Cu acest prilej, politicianul social-democrat a constatat determinarea șefei guvernului de la Chișinău de a impementa reformele promovate de președintele Maia Sandu, care vor aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

„Astăzi am avut o întâlnire foarte plăcută cu premierul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița. Am văzut multă determinare din partea doamnei prim-ministru pentru implementarea programului reformator promovat de Președintele Maia Sandu. Acest lucru ne dă speranță că Republica Moldova va avansa consistent în ceea ce privește susținerea agendei europene!”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul reuniunii, potrivit unui mesaj pe Facebook. 

Citiți și Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu: România a fost și va rămâne cel mai apropiat și mai sincer prieten al Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, efectuează joi o vizită oficială la Bucureşti, la invitația omologului său român, Nicolae Ciucă. Vizita acesteia în România are loc la doar două săptămâni după vizita preşedintei Maia Sandu, când a fost semnată şi nooua foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare.

În cadrul întrevederii cu premierul României, au fost discutate oportunitățile de dinamizare a dialogului politic în contextul implementării «Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România», extinderea cooperării din domeniul economic, având ca punct de plecare faptul că România este primul partener comercial al Republicii Moldova, precum și organizarea unei ședințe comune de Guvern la începutul anului 2022. 

Citiți și Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu omologul Natalia Gavrilița: Dorim să încheiem un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova

Un alt subiect prioritar pe care l-au abordat cei doi premieri a fost interconectarea energetică: realizarea interconectării linilor electrice între România și Republica Moldova, urmărind, de asemenea, implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galați – Giurgiulești. 

De asemenea, un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova ar putea fi încheiat „într-un orizont de timp cât mai apropiat”, în condiţiile în care vechiul acord, semnat în 2010, a ieşit din vigoare anul acesta, în luna martie, potrivit șefului Guvernului de la București.

Vizita oficială a continuat la Palatul Parlamentului, unde Natalia Gavrilița a avut pe agendă întrevederi cu Florin-Vasile Cîțu, Președintele Senatului, și cu Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților. Ulterior, delegația Republicii Moldova se va îndrepta spre Palatul Cotroceni, unde va fi primită de Klaus Werner Iohannis, Președintele României.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Victor Negrescu cere Comisiei Europene ”să medieze dialogul dintre România și Austria” pentru a identifica ”o soluție care să ducă la un vot pozitiv” privind aderarea țării noastre la Schengen

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu a avut o nouă întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru ”a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen, acțiunile pe care executivul european le întreprinde în această direcție, dar și despre modul în care putem schimba veto-ul aplicat de guvernul de dreapta din Austria”.

Cu acest prilej, europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene ”să medieze dialogul dintre România și Austria cu scopul de a identifica o soluție care să ducă la un vot pozitiv, cât mai curând posibil”.

De asemenea, Victor Negrescu a propus ca ”executivul european să organizeze noi reuniuni tehnice menite să mențină subiectul sus pe agenda europeană”.

Amintim că, în cadrul Consiliului justiție și afaceri interne din 8 decembrie, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, astfel că nu s-a întâlnit unanimitatea necesară pentru ca și aceste două state, alături de Croația, care a primit atunci undă verde, să devină membre ale spațiului Schengen. 

Citiți și
Președinția Suediei la Consiliul UE, „foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria

Cum țara noastră și cea vecină au fost propuse la pachet, votul a reprezentat o respingere și a României. Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este de acord cu aderarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei care, în viziunea sa, nu este pregătită momentan pentru acest pas și că mai este nevoie de încă un raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și regândi poziția.

În cazul Austriei, cancelarul acestei țări a opinat că nu poate fi de acord cu extinderea Schengen atât timp cât acesta este nefuncțional, aducând drept argument numărul de migranți ilegali care au ajuns în țara sa fără să fi fost înregistrați în prealabil de alte țări.

Marți, Comisia Europeană a adoptat o comunicare ce prezintă cadrul strategic pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor pe 5 ani și o recomandare adresată statelor membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare și accelerarea returnărilor.

În cadrul reuniunii sale extraordinare din 9 februarie 2023, Consiliul European a reiterat importanța asigurării unui control eficace al frontierelor externe terestre și maritime ale UE, ca parte a unei abordări cuprinzătoare a migrației.

Înainte de următoarea reuniune a Consiliului European în care se va face un bilanț al situației, Comisia a realizat, prin intermediul acestor inițiative, o parte dintre acțiunile-cheie menționate în scrisoarea președintei von der Leyen și în concluziile Consiliului European din 9 februarie.

 

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat accesul rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova

Published

on

© European Union 2023- Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, accesul rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, în contextul dificil cu care se confruntă țara din cauza proximităţii războiului din Ucraina și al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat faptul că țara noastră sprijină activ Republica Moldova și a solicitat Comisiei Europene și statelor membre să ofere acces, cu celeritate, la resursele financiare de pre-aderare de care țara vecină are nevoie.

„În momentul de față țara mea, România, asistă Republica Moldova oferindu-i de la sprijin financiar până la resursele energetice, resurse de care are nevoie, în timp ce promisiunile donatorilor întârzie să apară. Facem apel la Comisia Europeană și la statele membre să ofere acces rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, integrând și expertiza existentă în regiune, pentru a ne asigura că aceste resurse sunt folosite adecvat și în interesul cetățenilor. Scopul este de a menține calea europeană a Republicii Moldova și de a asigura reziliența democratică a țării, așa că, nu trebuie să mai întârziem, trebuie să acționăm acum’’, a declarat eurodeputatul român.

Eurodeputatul Victor Negrescu a făcut apel la solidaritatea europeană și a subliniat în intervenția sa faptul că țara vecină se confruntă cu o serie de provocări generate de acțiunile Federației Ruse, în special în ultimele săptămâni, care necesită un răspuns concret din partea Uniunii Europene.

„Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru în contextul în care stabilitatea sa este pusă în pericol. În ultimele săptămâni, autoritățile de la Chișinău s-au confruntat cu presiuni și cu situații fără precedent și au descoperit implicarea directă a Federației Ruse în încercarea de a destabiliza țara prin organizarea unor proteste violente. Astfel de incidente dovedesc faptul că Uniunea Europeană trebuie să treacă de la teorie, la practică’’, a declarat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Continue Reading

Victor Negrescu

Victor Negrescu: Doar familia politică social-democrată a susținut în unanimitate aderarea României la Schengen și astăzi reușim să fim o forță politică influentă în plan european

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Social democrația din Centrul şi Estul Europei are viitor şi poate avea un cuvânt greu de spus la nivelul familiei noastre politice europene, care a fost singura susținătoare în unanimitate a aderării României la spațiul Schengen, a afirmat, într-un mesaj pe Facebook, eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES). 

Acesta a participat la Varşovia la o consultare a partidelor din regiune, împreună cu preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Stefan Löfven, şi preşedintele SPD Germania, Lars Klingbeil.

„Prin prisma calității de vicepreşedinte al PES, dar mai ales ca reprezentant al Partidului Social Democrat (PSD) am susținut că trebuie ca aşteptările şi nevoile românilor şi ale celorlalți est europeni să fie ascultate şi respectate. Am reiterat faptul că doar familia noastră politică europeană a susținut în unanimitate aderarea României la spațiul Schengen şi că, astăzi, împreună cu cancelarul social-democrat din Germania, Olaf Scholz, reuşim să fim uniți în sprijinul democrației, dar şi o forță politică influentă în plan european”, a declarat Victor Negrescu.

Eurodeputatul și-a exprimat, totodată, „convingerea fermă că România poate fi un actor regional influent, stabil şi credibil, ingrediente esențiale pentru a putea asigura românilor siguranță şi un nivel de trai mai bun”.

Continue Reading

Facebook

G78 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO10 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.13 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending