Președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a atras atenția că ”sub absolut nicio formă” un posibil acord comercial între Regatul Unit și Statele Unite nu va trece de votul Congresului american dacă Londra încalcă Acordul de retragere, încheiat cu Uniunea Europeană, prin modificarea Protocolului revizuit privind Irlanda de Nord, anexat la acesta.
”Acordul din Vinerea Mare reprezintă piatra de temelie a păcii în Irlanda de Nord și o sursă de inspirație pentru întreaga lume”, a precizat în cadrul unei declarații Pelosi, potrivit Politico Europe, făcând trimitere la efectele pe care le-ar putea avea modificările propuse de Executivul britanic în proiectul de lege care reglementează piața internă în Regatul Unit.
”Regatul Unit trebuie să respecte Protocolul privind Irlanda de Nord, așa cum a fost consfințit împreună cu Uniunea Europeană, pentru a asigura libera circulație a bunurilor. Dacă Regatul Unit încalcă acest acord internațional și Brexit-ul subminează Acordul din Vinerea Mare, nu va exista absolut nicio șansă ca acordul comercial între Regatul Unit și Statele Unite să treacă de Congres”, a explicat președintele democrat al Camerei Reprezentanților.
Pentru a arăta o poziție fermă, aceasta a completat că ”Acordul din Vinerea Marea este prețuit de cetățenii americani și va fi apărat cu mândrie în Congresul SUA”.
Londra a demarat la 8 septembrie o nouă rundă de negocieri, al căror start a fost la începutul lunii mai, în vederea stabilirii prevederilor unui acord comercial cu Washingtonul, în contextul în care SUA sunt al doilea cel mai important partener comercial al Regatului Unit, după Uniunea Europeană.
Doar că un deznodământ pozitiv al acestui proces riscă să fie periclitat de proiectul de lege privind piața internă, prezentat de Guvernul britanic miercuri, față de care oficialii europeni, dar și reprezentanții administrațiilor regionale din Regatul Unit, și-au manifestat îngrijorarea.
Acest proiect va permite autorităților de la Londra să decidă unilateral care dintre bunurile care părăseasc Marea Britanie și se îndreaptă spre Irlanda de Nord ar trebui să fie supuse tarifelor. Doar că Acordul de retragre specifică clar că această decizie ar trebui adoptată de către o comisie comună, formată din reprezentanți atât din Regatul Unit, cât și din Uniunea Europeană.
Scoția Țara Galilor și Irlanda au denunțat acest proiect de lege, considerându-l un ”atac frontal” care încalcă dreptul internațional.
De altfel, Guvernul britanic a recunoscut marţi că acest proiect de lege, care urmează să definească piaţa internă britanică după Brexit încalcă ”în mod limitat” angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat.
În acest context, vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a solicitat miercuri o reuniuni de urgență cu ministrul britanic de stat, Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Revenind la acordul comercial între Regatul Unit și Statele Unite, acesta necesită aprobarea Congresului american, format din Camera Reprezentanților, dominată de Partidul Republican, cu 232 de membri din cele 435 de locuri, și Senat, unde Partidul Republican deține majoritate, având 53 de locuri din cele 100.
Trebuie amintit că în luna iulie a anului trecut, mai mulți republicani americani irlandezi din camera superioară a ansamblului legislativ federal au atras atenția că vor bloca un acord comercial dacă Brexit-ul va afecta granița nord-irlandeză și, implicit, Acordul de la Belfast, care a pus capăt la 10 aprilie 1998 conflictului de 30 de ani dintre Irlanda și Irlanda de Nord, ce a avut ca motiv neînțelegerile religioase dintre protestanți, aripa unionistă, majoritară, care dorea unirea cu Marea Britanie, și romano-catolici, tabăra naționalistă ce urmărea o Irlandă unită.